• 0030/6946572266
  • rautvlasie@gmail.com

Despre Schitul Lacu

Sfantul Munte ATHOS din Grecia, numit pe drept cuvant Gradina Maicii Domnului, este simbolul Ortodoxiei de pretutindeni in care convietuiesc de veacuri monahi din toate tarile ortodoxe, ca semn al unitatii si universalitatii credintei ortodoxe.

Acest Sfant Munte a fost mii de ani în intunericul închinarii la idoli, dar a fost increstinat de insasi Maica Domnului pe timpul vietuirii Ei pe pamant si a ramas drept capitala a ortodoxiei mondiale.

Aici se afla 20 de manastiri mari înconjurate de mai multe schituri si chillii, locuite numai de calugari care, cu smerenie, zi si noapte, prin munca, post si rugaciune duc o viata monahala.

Schitul Lacu, ce are în centru Biserica Mare cu hramul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, din Sfantul Munte ATHOS, se afla pe teritoriul manastirii Sfantul Pavel si dateaza de la începutul secolului al XVIII-lea.

A fost si este locuit de calugari romani, avand in prezent 50 de vietuitori si un numar de 12 chilii construite, iar altele, adevarate ruine, ce asteapta sa fie reconstruite.

Chilia reprezinta o casa cu 8-10 camarute de locuit si dotari (bucatarie, sala de mese, cuptor, camere de oaspeti si alte dependinte) in care se afla o bisericuta – paraclis, destinata ca loc de rugaciune zilnica pentru vietuitori chiliei, inchinata sfantului sub ocrotirea caruia se afla chilia de la care isi ia si denumirea.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu si a Maicii Domnului, ocrotitoarea Sfâtului Munte, s-a reusit definitivarea lucrarilor de anvergura a chiliei Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, precum bisericuta si corpul de chilii unde locuiesc monahii.

In perspectiva se doreste construirea unui arhondaric pentru primirea si gazduirea inchinatorilor, un bazin colectare apa pentru alimentarea chiliei, o camera tehnica pentru generatorul de energie, precum si pavarea cu piatra a cailor de acces catre si din jurul chiliei.

Se cuvine sa mai aratam ca, aceste comunitati ale romanilor din Schitul Lacu sunt asezate intr-o zona greu accesibila vizitatorilor, nu au nici un fel de venit financiar pentru a fi intretinute si aici nu se primesc salarii. Tot ceea ce reusim sa realizam se face, sub ocrotirea Maicii Domnului, cu dania credinciosilor si cu efortul fizic al calugarilor din obstea noastra si din vecinatate.

Asadar, daca se vor afla binevoitori crestini cu posibilitati sa ne sprijine in continuare, noi le multumim si rugam pe Maica Domnului sa-i rasplateasca cu bunatatea Ei.

Pe cei care nu au posibilitatea sa ne ajute financiar, ii rugam sa ne sprijine prin rugaciunea lor.

La randul nostru, va asteptam pe toti pentru a va pomeni în rugaciunile noastre zilnice, dar si pentru a va trece în randul binefacatorilor si chiar al ctitorilor acestui lacas sfânt.

Totodata, dorim sa va pomenim si la Sfintele Liturghii, care se savarsesc in limba romana la Biserica Mare în toate duminicile si sarbatorile de peste an, unde participa toti cei 50 de vietuitori ai schitului.

 

Documentar despre Sfantul Munte Athos – 60 Minutes on CBS News (VIDEO)

Share Button