Răspândiți dragostea:

Schitul Lacu se află în Sfântul Munte ATHOS din Grecia, numit pe drept cuvânt Gradina Maicii Domnului, este simbolul Ortodoxiei de pretutindeni in care conviețuiesc de veacuri monahi din toate tarile ortodoxe, ca semn al unității si universalității credinței ortodoxe.

Acest Sfânt Munte a fost mii de ani în întunericul închinării la idoli, dar a fost încreștinat de însăși Maica Domnului pe timpul viețuirii Ei pe pământ si a rămas drept capitala a ortodoxiei mondiale.

Aici se afla 20 de mânăstiri mari înconjurate de mai multe schituri si chilii, locuite numai de călugări care, cu smerenie, zi si noapte, prin munca, post si rugăciune duc o viață monahala.

Schitul Lacu, ce are în centru Biserica Mare cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din Sfântul Munte ATHOS, se afla pe teritoriul mânăstirii Sfântul Pavel si datează de la începutul secolului al X-lea, revigorat fiind în secolul al XVIII-lea.

A fost si este locuit de călugări romani, având in prezent 50 de viețuitori si un număr de 12 chilii construite, iar altele, adevărate ruine, ce așteaptă sa fie reconstruite.

Chilia reprezintă o casa cu 8-10 cămăruțe de locuit si dotări (bucătarii, sala de mese, cuptor, camere de oaspeți si alte dependințe) in care se afla o bisericuță – paraclis, destinata ca loc de rugăciune zilnica pentru viețuitorii chiliei, închinată sfântului sub ocrotirea căruia se afla chilia de la care își ia si denumirea.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu si a Maicii Domnului, ocrotitoarea Sfântului Munte, s-a reușit definitivarea lucrărilor de anvergură a chiliei Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, precum bisericuța si corpul de chilii unde locuiesc monahii.

Se cuvine sa mai arătăm ca, aceste comunități ale romanilor din Schitul Lacu sunt așezate într-o zona greu accesibila vizitatorilor, nu au nici un fel de venit financiar pentru a fi întreținute si aici nu se primesc salarii. Tot ceea ce reușim sa realizam se face, sub ocrotirea Maicii Domnului, cu dania credincioșilor si cu efortul fizic al călugărilor din obștea noastră si din vecinătate.

Așadar, daca se vor afla binevoitori creștini cu posibilități sa ne sprijine in continuare, noi le mulțumim si rugam pe Maica Domnului sa-i răsplătească cu bunătatea Ei.

Pe cei care nu au posibilitatea sa ne ajute financiar, ii rugam sa ne sprijine prin rugaciunea lor.

La rândul nostru, va așteptăm pe toți pentru a va pomeni în rugăciunile noastre zilnice, dar si pentru a va trece în rândul binefăcătorilor si chiar al ctitorilor acestui locaș sfânt.

Totodată, dorim sa va pomenim si la Sfintele Liturghii, care se săvârșesc in limba romana la Biserica Mare în toate duminicile si sărbătorile de peste an, unde participa toți cei 50 de viețuitori ai schitului.