Și în timpul acestei săptămâni am primit comentariile voastre pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte și le-am răspuns cu ajutorul lui Dumnezeu.
Vă mulțumim pentru comentarii!
Și de această dată, am selectat întrebările legate de subiecte duhovnicești de interes. Editarea întrebărilor a fost realizată în mică măsură, păstrând însă intenția lor.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Nu. Nu greșești. Arta este foarte importantă pentru mântuire. Se vede că astăzi artiștii – mai ales cântăreții – au o acceptanță mult mai mare decât conducătorii (politicienii) care prin natura lucrurilor ar fi trebuit să fie pe primul plan în gradul de acceptanță a popoarelor. Problema cea mare este faptul că această importanță nu este, de regulă, benefică… ci una malefică, strict senzorială care ne depărtează de Dumnezeu.
Trebuie să ridicăm pe oameni la nivelul Bisericii și nu să coborâm Biserica la nivelul oamenilor.
Da, bineînțeles – asta provine – paradoxal! – din lipsa de credință. Dacă omul nu mai crede în Dumnezeu, atunci nu mai crede în nimic, însă este foarte influențabil – orice știre pune stăpânire pe el. Dacă omul crede în Dumnezeu, nu îl mai influențează nimic în sens de a-l stăpâni, chiar dacă are dragoste față de toți.
Așa este – Dumnezeu este mântuitorul. Celelalte: cu discernământ.
Din experiența noastră ca monahi cu oamenii (discuții etc.) și cu Sf. Părinți și Sf. Scripturi nu este așa. Vezi Sodoma în Vechiul Testament.
Lipsa de iubire dumnezeiască există de la Adam până azi. Este păcatul – de vreme ce Dumnezeu este iubire. Acum însă este ceva specific.
Apocalipsa expune modul de gândire antihristic care, cu toate că va fi aplicat la paroxism pe vremea Antihristului, apare, periodic, ca prevalent în istorie. Referitor la faptul că „oamenii nu se îmbolnăvesc de covid că fac vaccinul” – nu exact asta a spus p. Pimen. A spus că este nevoie de doze repetate pentru a se asigura imunitatea, pe când în cazul unor altor tratamente preventive (de ex. ivermectina amintită în clip) nu avem problema asta. Vezi linkurile din articolul conex . Da, este o problemă foarte controversată și din cauza asta poziția noastră nu este atât anti-vaccin cât a lăsa pe om să aleagă cu conștiința sa.
Părintele nu a spus asta (link aici). A cauterizat pe cei care absolutizează și își pun nădejdea mai degrabă în vaccin decât în Dumnezeu. Asta nu înseamnă să nu folosim cuceririle științei, dacă sunt după Dumnezeu. În acest caz, pentru că problema este controversată și noi nu avem pregătirea medicală necesară, lăsăm la conștiința fiecăruia să decidă. Informați-vă din surse credibile. Nu subînțeleg că vaccinul este rău.
Un monah prin natura poziției sale intră în contact cu mult mai multe persoane decât un mirean. Asta se întâmplă, întâi de toate, datorită faptului că intră în contact cu Persoanele supreme și prin Acestea cu celelalte pe care Sfânta Comuniune a Persoanelor (Sf. Treime) le aduce în comuniune cu smeritul monah. Datorită acestui fenomen, monahul ajunge să cunoască mult mai multe decât un mirean (și asta nu numai de la spovedanie), informații care, însă, pot face rău – mai ales într-un cadru atât de public cum ar fi un site.
Amin – Împărăția Cerurilor este Împărăția Bucuriei.
O, da. Mulți spun că este „nebun pentru Hristos”. Nebun pentru o lume nebună este o dublă negație: ne-nebun, adică (foarte) bun.
Sminteala arată neputința noastră de a sta verticali, neclintiți în iubire relativ la ceea ce vedem.
Orice ar face un om, tot nu poate să dobândească nimic. Absolut nimic. Toate sunt daruri de la Dumnezeu. Atunci, îmi vei zice, de ce să ne mai luptăm? Ne luptăm pentru a arăta că dorim aceste daruri de la Dumnezeu. Dacă noi nu le dorim, Dumnezeu, respectă libertatea noastră de alegere și nu ni le dă, chiar dacă asta constituie chinul nostru. Astfel apare posibilitatea iadului.
Amândouă. Dumnezeu nu încalcă libertatea noastră. Deci are nevoie de inițiativa noastră ca să intervină în viața noastră. Dacă noi Îl chemăm prin rugăciune, El va veni. Vezi că am vorbit totdeauna la plural. Pentru Dumnezeu toți suntem una.
Da, bineînțeles. Vaccinul nu are nici un fel de problemă duhovnicească în acest sens. Este o dispută medicală foarte controversată.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
6 Comments
Este bine ca exista și aici posibilitatea sa întrebam dacă avem nelamuriri duhovnicești. Eu am auzit însă de la părintele meu ca nu este totdeauna bine sa întrebi în toate părțile același lucru, la mai mulți parinti, fiindcă fiecare va da răspunsuri diferite. Mai întrebi pe aici, te mai duci pe alt site, mai întrebi și pe acolo pe alt parinte, mai suni pe alt părinte și ajungi la confuzie. Părintele îmi spunea ca e bine sa ai un singur duhovnic și sa te rogi sa auzi cuvânt de la Domnul prin el. Doar ca duhovnicul nefiind la îndemână asa des, eu mai întreb și pe alții când e ceva mai urgent și nu vreau sa risc sa înțeleg greșit. Deși ideal ar fi sa te ții de un singur duhovnic…
Da, părintele tău duhovnic surprinde un anumit aspect, însă, totuși trebuie să existe un anumit consens. Desigur că idealul este să te ții de un singur duhovnic – însă acest lucru nu este posibil uneori.
Da. Asa ar fi ideal. Practic, ne mai descurcăm cum putem. Va urez și eu la mulți cu ocazia hramului de peste 13 zile, dacă tot ne-a adus aminte Dana. Sa aveți muuult spor în ce faceți și mulțumim ca ne ajutați asa mult zi de zi cu pastile duhovnicesti concentrate!
Sărut mâna, părinte Teologos! Azi a fost ziua de hram a Chiliei sfinției voastre- vă rog să primiți ( este adevărat,cu întârziere 😔-iertați) gândurile mele bune și urare de mult har, mângâiere și binecuvântare de la Preacurata Fecioara Maria, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și
Preabuna noastră Mamă! Dumnezeu să vă aibă în pază! Sănătate multă părintelui stareț Pimen și întregii obști!
Mulțumim mult! Dumnezeu să te binecuvânteze cu adevărat! …însă Sf. Munte e pe stil vechi 🙂 Deci hramul nostru o să fie peste 13 zile. Mulțumim mult, oricum! Domnul a văzut și va răsplăti!
Sărut mâna! Nu am știut că Sfântul Munte este pe stil vechi- iertați! Hramul este pe 5 decembrie – am înțeles bine?
Vă mulțumesc din inimă pentru binecuvântare! Doamne ajută în toate!