Ascultați pe Mihail Urdea, unul din ghizii care sunt aproape în fiecare zi în Athos (locuiește la granița Sfântului Munte, în Ouranoupoli) cum descrie pe scurt cele mai interesante date legate de Aghiasma Sfântului Gheorghe de la mănăstirea Xenofont în timp ce o filmează.
Site-ul lui Mihail este aici: http://www.manastiri.info/
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Icoana Sfântului Gheorghe
Ne aflăm la Mănăstirea Xenofont lângă mare, în locul aghiasmei.
Pe vremea zidirii mănăstirii de către Cuviosul Xenofont apele mării aduc în locul acesta o icoană a Sfântului Gheorghe, iar în locul unde au găsit-o părinții au observat că a început să izvorască un fir de apă despre care spun și dau mărturie întâmplările – este această apă vindecătoare de boli de rinichi.
Icoana în original se află în biserică. Aici este doar o copie. Putem vedea în partea de jos a ei urme de incendiu, iar la bărbie, o lovitură pe care a aplicat-o în soldat în perioada iconoclastă, în locul acela curgând sânge.
Agiasma
Aceasta este apa aghiasmei pe care o găsim la malul mării mergând spre Mănăstirea Dochiariu, nu mai mult la 300 m de intrare în Mănăstirea Xenofont.
Icoana Sfântului Gheorghe – icoana principală făcătoare de minuni a Mănăstirii Xenofont.
La o distanță de câteva sute de metri de la Mănăstirea Xenofont, pe malul mării se află aghiasma Sfântului Gheorghe. Proschinitarul vechi, dar și locul astăzi amenajat unde se află aghiasma Sfântului Gheorghe.
Semnificația locului
Acest izvor de aghiazmă marchează locul unde apele mării aduc icoana făcătoare de minuni a Sfântului și Marelui Mucenic Gheorghe. Lucru care îl face pe ctitorul Mănăstirii Sfântul Xenofont să schimbe hramul din Sfântul Dumitru – deoarece el găsise aici un vechi paraclis care datează din secolul al VIII-lea și este inclus în planul arhitectural al bisericii sale, al bisericii centrale, prima biserică centrală construită de el în mănăstire. În partea dreaptă se află acest paraclis închinat Sfântului Dimitrie și pentru că l-a găsit aici înainte de a începe lucrările a vrut să închine mănăstirea Sfântului Dimitrie.
Acest eveniment – venirea pe apă a icoanei Sfântului Gheorghe și aducerea ei la mal în acest loc care este marcat cu aceste izvor de aghiasmă îl fac pe Sfântul Xenofont să închine mănăstirea Sfântului Gheorghe.
Sfântul Gheorghe și venirea icoanei pe mare
În Sfântul munte Athos sunt două mănăstiri închinate sfântului Gheorghe – este Mănăstirea bulgărească Zografu și Mănăstirea Xenofont locuită de călugări greci.
Aceasta este o copie a icoanei Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe care se află în mănăstire. Deoarece nu are cămașa de argint, putem vedea în partea de jos urmele de incendiere a icoanei, chiar sub picioarele Sfântului Gheorghe, iar la bărbie lovitura soldatului care a făcut ca din icoană să iasă sânge. Văzând că nu pot poate fi distrusă, ei o aruncă pe mare. Ocrotită de Sfântul, icoana călătorește și ajunge în portul Mănăstirii Xenofont chiar în acest loc marcat de izvorul de aghiasmă.
Apă tămăduitoare
Această apă spun părinții este vindecătoare de boli de rinichi. Părintele Stareț Alexie ne-a spus acest lucru și sunt foarte multe mărturii de vindecări realizate prin gustarea din această aghiasmă a oamenilor care au avut credință în ajutorul Sfântului Gheorghe, în vindecarea lor prin gustarea acestei aghiasme.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!