Ascultați mărturisirea unui fost campion la lupte, acum monah în pustia Katunakiei din Sfântul Munte Athos. Este remarcabil cum oamenii reușesc prin iubirea lui Hristos să se desprindă de cele lumești și să fie mai presus de acestea.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Părintele Vasile, campion la lupte în viața sa laică, medaliat cu aur în 1990 dar și cu distincții internaționale, care însă nu l-au împiedicat să părăsească cele lumești și să se afierosească vieții ascetice din Sf.Munte Athos.
P. V – Am început cu atletismul și am încheiat cu campionatul de lupte. – Am făcut 5 ani de lupte (greco-romane), însă fără a lăsa viața duhovnicească.
R – Ați fost medaliat de multe ori la lupte..
P.V – Am avut competiții locale și campionate în toată Grecia. – 9-10 medalii. Spre final am avut un campionat la juniori la nivel național. – Iar mai târziu al doilea campionat european de tineret. Și un campionat internațional de tineret, în Turcia.
De la vârsta de 24 de ani se stabilește în pustia Muntelui Athos. Resursele sale ( duhovnicești) unice, modestia, ascultarea, dragostea, dar și povățuirea duhovnicească din partea bătrânului său, Părintele Vlasie.
R. – Ce v-a determinat să lăsați cele lumești și să vă dedicați ascezei?
P.V – Ceea ce m-a determinat s-o părăsesc (lumea) este dragostea lui Dumnezeu… aceasta m-a apropiat și in special dragostea Preasfintei Născătoare… care m-a atras prin mijloacele Ei.
R -Ați găsit ceea ce căutați?
P.V.- Am găsit într-o mare măsură, chiar și mai mult. – Nu m-am așteptat să găsesc ceea ce am găsit acum. – Mă așteptam la ceva mai puțin, dar am văzut în parcursul veții mele ascetice că,un monah poate dobândi mult mai multe decât se așteaptă.
R – Părinții dumneavoastră cum au întâmpinat hotărârea dumneavoastră? – Tatăl dumeavoastră , mama?
P.V. – Pentru mine , mama nu era o problemă anume, tatăl meu nu trăia la acel moment. A adormit in 1987. Mama mea a acceptat.
Puțin mai târziu, drumul Pr. Vasile l-a urmat și fratele său, Pr. Dorothei.
P.V – După mine la un an și jumătate, a venit și fratele meu. – Eu am plecat în 1992 și fratele meu a sosit la un an și jumătate după mine.
R – L-ați încurajat dumneavoastră sau a fost alegerea lui?
P.V. – Nu l-am încurajat, a venit de la el, deoarece călugăria nu se face cu forța. Hristos ne spune: “Oricine dorește să vină după Mine”. Nu forțăm pe nimeni.
Acesta este schitul Nașterii Domnului, din pustia de la Katounakia, unde cei doi frați conviețuiesc în ultimii 16 ani. Accesul este posibil pe un drum improvizat printre roci dar și vegetație densă. Unul dintre cele mai cutremurătoare momente ale Pr. Vasile, a fost atunci când,nașul său, fără să știe, că era pe punctul de a deveni calugăr, i-a dăruit inelul pentru logodnica sa.
P.V. – Inelul de logodnă l-am dăruit Maicii Domnului. Am considerat că este mai bine să mă căsătoresc duhovnicește cu Mirele Hristos și cu maica mea, Preasfânta Născătoare. Decât cu o femeie trupească.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!