Citiți rubrica duminicală „Întrebări și răspunsuri” constând în comentarii cărora le-am răspuns, despre teme care vizează viața duhovnicească și conduita în diverse situații de viață.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Răbdare, rugăciune și simplitatea nădejdii!
Nu ar trebui nimeni să te prigonească pentru aceasta însă într-adevăr femeile trebuie să poarte batic. Vorbește Sf. Pavel despre asta în epistola către Corinteni și sunt motive serioase.
Da, însă e nevoie și de pocăința/comportamentul nostru adecvat.
Da, foarte ok. E chiar foarte recomandabil.
Prin credință.
Programul duhovnicesc.
Prin rugăciune, spovedanie deasă, ascultare și retragere din lume.
Vedem că apare dragostea, bucuria, pacea, îndelungă -răbdarea, bunătatea…
Începi să discerni între bine și rău și crește iubirea de Dumnezeu și de ceilalți.
Să se smerească și să aibă credință în Dumnezeu. Să nu fie îngrozit de posibilitatea greșelii. Rugăciunea și spovedania deasă ajută mult.
Gândește-te că este cel mai important eveniment din univers. Minimizează importanța celorlalte lucruri și nu primi gânduri atunci.
Rugăciune, citit, sport, muncă și mai ales socializare la Biserică și cu prienteni duhovnicești.
Prin dragoste și echilibrul dintre durere și plăcere. Însă pedeapsa trebuie să fie cu discernământ și nu un rezultat al patimii. Este corecție, nu pedeapsă.
Da, desigur.
Da, evident!
Este o expresie a harului lui Dumnezeu și este o icoană a lui Dumnezeu pe pământ.
Depinde de motiv. Osteneala este mântuitoare. Dorința de a plăcea fetelor și dorința de slavă deșartă – nu.
Nu e păcat însă perfecțiunea este creșterea iubirii în oameni. Dacă tu rănești prin încetineala ta, nu faci lucrurile perfect.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
14 Comment
Am și eu o întrebare! Știți că neoprotestantii cred în răpire, am dat peste un verset în Biblie în 1 Tesaloniceni capitolul 4 versetul 17, este fix despre răpire , uitați versetul: ” După aceea noi cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiți, împreună cu ei, în nori ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh” cam tot capitolul 14 este greu de înțeles, în special că sfântul Apostol Pavel vorbea creștinilor despre venirea Domnului că și cum ei ar prinde venirea Domnului și nu noi care ne aflăm în aceste vremuri , sau poate cealaltă generație. Vreau să mă lămuriți despre ce este vorba cu această răpire?
Din cauza asta a scris 2 Tesaloniceni. Mai există destul timp până la a 2-a venire și acest lucru nu trebuie să fie central, în sens protestant, pentru noi pentru că atunci nu ne mai concentrăm pe viața noastră duhovnicească, pe prezentul mântuitor în care trebuie să fim din ce în ce mai buni prin asceza noastră zilnică.
Am înțeles, deci vremurile acestea pe care le trăim nu sunt atât de amenințătoare, pentru că unii creștini chiar cred că noi vom prinde a doua venire a lui Hristos, eu însă simt că va veni un nou sistem care să ne constrângă, însă totul depinde de noi dacă vom accepta sau vom lupta, bineînțeles cu rugăciune.
Este un parinte mai cunoscut care spune la creștini că va veni foametea peste noi și vom mânca coji de cartofi, a mai fost un parinte care a spus că vin rușii peste noi si al treilea război mondial, din această cauză creștinii sunt derutați și trăiesc intr-o împrăștiere sufletească, sunt atâția care spun câte ceva apocaliptic iar omul de rând este foarte bulversat de ceea ce aude și ceea ce vede la TV. Mulțumesc pentru răspuns, urmează să citesc si 2 Tesaloniceni.
Nouă duhovnicul ne-a spus că trebuie să cerem binecuvântare pentru a face psaltirea, eu am făcut și fără binecuvântare însă nu am văzut vreo deosebire cu sau fără binecuvântare, atunci de ce este nevoie de aceasta binecuvântare? Unii cer binecuvântare și dacă pleacă în concediu pe undeva, alții și pentru aș face casa sau eu mai știu ce, dar pentru unii e literă de lege cu aceasta binecuvântare, unii consideră că nu îți merge bine fără binecuvântare. Eu nu înțeleg apropae nimic din asta….am senzația că greșesc la orice pas, de parcă aș trăi după niște reguli și stau cu frică să nu le încalc, alteori cad în deznădejde cu atâtea reguli, toata această strictețe îmi aduce aminte de copilăria mea pe vremea când mergeam la neoprotestantii, parcă nu aveam voie să fac nimic că era păcat….cam asta văd și în ortodoxie, nu simt că trăiesc liber și nu am bucurie de teamă că orice fac este păcat, chiar și cu postul, am momente când nu pot să țin post și mă simt de parcă am căzut într-un mare păcat și greu îmi revin, problema este că aud la foarte mulți creștini cât de important este să ții toate posturile și că nu e bine dacă mănânci de dulce in post, m-am străduit 15 ani să țin posturile însă fără ajutor, ba în ultima vreme mă simt slăbită din toate punctele de vedere și nu mai pot ține postul așa cum mi-aș dori, simt că slăbesc duhovnicește foarte mult și mă consum.
NU există în toată istoria Bisericii vreun Sfânt care să spună că trebuie să iei binecuvântare pentru cititul Psaltirii – cu atât mai mult pentru mersul în concediu (evident în afară de locuri frontal problematice). Nu te presa!
Doamne ajută! Mulțumesc mult pentru răspuns! Așa o să fac! Ați făcut lumină!
Este necesară binecuvântarea pentru a citi Sfânta Scriptură?
Presupun că se aplică ce a răspuns părinte mai sus pentru Psaltire, care e o parte din Scriptură: „NU există în toată istoria Bisericii vreun Sfânt care să spună că trebuie să iei binecuvântare pentru cititul Psaltirii”.
Pot exista probleme de înțelegere a ceea ce citim sau să înțelegem greșit lucrurile, și atunci, când nu suntem siguri, trebuie să întrebăm un conducător duhovnicesc (sau aici în comentarii, de ce nu).
Săru’mâna, părinte, iertați și binecuvântați, am și eu o întrebare la care nu am găsit răspuns referitor la pilda „bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr”, daca raiul a fost închis da la căderea lui Adam și până la învierea Domnului nostru Iisus Hristos cum a ajuns săracul in rai , întreb asta pentru că majoritatea preoților explică ca”sânul lui Avraam”este raiul
Părinte, care este motivul pentru care noi nu folosim raționamentul „What would Jesus do?” („Ce ar face Iisus?”) în toate deciziile de zi cu zi, la fel cum se folosește în neo-protestantism și-n SUA? Puteți elabora, vă rog? Cred că ne-ați zis la un moment dat că n-ar fi bună abordarea asta, dar nu mai rețin motivul.
Problema este că noi nu Îl cunoaștem pe Iisus direct. Sfinții îl cunosc. Noi Îl cunoaștem pe Iisus prin experiența Sfinților, prin Sfânta Tradiție.
Da, mulțumesc. Probabil că atunci când ne întrebăm „ce ar face Hristos”, răspunsul e mai degrabă ce am face noi prin prisma înțelegerii noastre a lui Hristos, de cele mai multe ori greșite. E o situație similară cu interpretarea Bibliei, zicea un părinte Ortodox din SUA că nu o putem interpreta de capul nostru fiindcă noi nu avem măsura duhovnicească a celor care au scris-o sau alcătuit-o, de unde rezultă atât de multe interpretări în neo-protestantism. La fel și cu Iisus, noi suntem prea departe de El ca să ne imaginăm în mod corect ce ar face El într-o anumită situație.
Apropo de vestimentatie si de modul in care ne afisam in lume, faptul de a urmari bunul gust si de a afisa intotdeauna o imagine cat se poate de prezentabila, are vreo influenta negativa asupra evolutiei duhovnicesti (pentru ca e totusi o preocupare triviala)? E disimulare (si pacat) atunci cand vrei sa tii cat mai departe de ochii lumii mersul la Biserica, postul tinut si orice e legat de sfera spirituala (exemplu concret problematic: „tu nu mananci deloc carne?/ tii post?”) si sa vrei sa pari mai degraba usor superficiala?
Sărut mâna părinte, binecuvântați și mă iertați !!!
Citind o postare de mai sus și gândindu-mă și eu la neputintele mele (parcă mereu stresat de treburile și indeletnicirile zilnice, chiar si cele duhovnicești) mă gândeam la o temă legat de ,,Libertatea lui Hristos,, (sau poate există o asemenea temă și nu știu eu).
Mulțumesc frumos și vă rog să mă iertați !!