
Frații Karamazov – film serial (ep. 12 – final)
19 aprilie 2025
Săptămâna Mare: Paștele – video/fotoreportaj
20 aprilie 2025Citiți un set de întrebări și răspunsuri cu accent pe relațiile cotidiene dintre oameni. Vă mulțumim pentru întrebările pe care ni le-ați scris pentru a vă răspunde.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Dacă este sărbătoare ar fi bine să ne concentrăm pe activități duhovnicești.
Da, evident! Să ne lăsăm în voia Domnului!
Să te liniștești puțin înainte. De asemenea, să eviți centrii de atenție (de interes) puternici. Fără ecrane, știri etc. și să nu dai o importanță exagerată gândurilor și evenimentelor.
Depinde. Vezi ce spune conștiința ta.
Dacă îl vedem prin ochii lui Dumnezeu și ne aducem aminte de criteriile judecății veșnice și ne aducem aminte de faptul că fericirea vine prin relațiile cu celălalt, atunci vom fi mai atenți.
Depinde de relația ta cu el. În general dacă crezi că provoci repulsie, este bine să evităm.
Să nu lăsăm să se exprime în afară.
Pentru că Dumnezeu respectă libertatea umană. Dumnezeu nu caută fericirea din punct de vedere uman căzut ci fericirea duhovnicească veșnică. Să avem grijă să nu-L limităm pe Dumnezeu.
Este o slujbă care se săvârșește în taină de către preot la începutul Sfintei Liturghii. Este , pe scurt, pregătirea Sfintelor Daruri pentru Liturghie.
Este perceput greșit astfel. Omul tăcut din punct de vedere duhovnicesc nu este sălbatic ci nobil. Tace din iubire și nu din încrâncenare.
Nu prea. Doar în vizită.
Să știi că în clipa în care judeci cumva pe cineva, tu ești. Sunt lentilele tale așa cum o vezi pe cealaltă. Să avem dragoste și discernământ. Să nu escaladăm tensiuni și să fim smeriți
Să avem nădejde în Dumnezeu! De asemenea, să ne păzim mintea și să nu primim orice gând.
Prin spovedanie, rugăciune și mustrarea de sine. E nevoie de sfat și citirea Vieților Sfinților.
Cu ascultare, fără judecată.
Să ai credință în Hristos și să nu te duci în viitor ci să te concentrezi pe prezent, pe cizelarea caracterului tău.
Prin răbdare, rugăciune, spovedanie și nădejde.
Răbdare, rugăciune și simplitatea nădejdii.
Tot timpul trebuie să fim atenți. Nu sărutăm icoanele ca un gest de evlavie, nu că ar fi interzis asta.
Prin credință și spovedanie. Trebuie să fim sinceri!
Prin atenția la noi înșine și prin program. Nu primim gânduri rele, oricât ar insista. Ne rugăm periodic în timp ce lucrăm.
Dumnezeu știe – în orice caz scopul Lui și al nostru este fericirea veșnică și nu medalia olimpică.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!

29 Comment
Hristos a înviat!
Adevarat a înviat!
Hristos a inviat! O intrebare, va rog. Fiind o fire mai rusinoasa si inchisa nu am avut prieten pana la 29 ani. Si doar lucrez si stau cu parintii ajutandu i la treaba cand vin de la lucru.
La biserica merg cel mai mult din toata familia, ca o pacatoasa va spun asta, ma spovedesc impartasesc, dar nu simt atragere spre a mi face o relatie. Nu ca nu vreau 100% nu pot pune mana pe telefon sa caut sa ma afisez cu poze sa vb cu baieti etc. Si nu am unde sa merg nici sa caut asa ceva fiind la tara.
Asa ne au crescut parintii nostrii si de aici se trage iar eu fiind mai timida am evitat mereu prilejurile cand cineva ma invita la un iesit de ex( de rusine, plus ca aveam probleme pe acasa cu certurile..)
Acum lucrez undeva unde nu am tangente cu viata din lume, ci de la tara. In cluburi nu merg.
Traiesc asa ca o bunica. Doar lucrez si merg la biserica..
Dar ma simt prost uneori cand imi vad fratii cu prietenele lor, verisorii la fel cu iubitele lor de mana si eu ma simt singura cand stau pe langa ei putin.
Ma simt putin singura si inferioara in sensul nu de mandrie ci ca nu sunt in randul lumii si nu am reușit in viata.
I am spus parintelui duhovnic:va rog sa va rugati pt mine ca nu stiu ce sa fac.
Mereu ii zic lui Dumnezeu sa imi de a dupa gandul lui ca nu stiu ce sa fac eu.
Sunt prea bisericoasa daca se poate spune astfel..pe langa familia mea, ei au o viata lumeasca foarte eu zici ca am 70 ani asa traiesc…facand treburi gospodaresti ajutandu mi bunica si mama cu bani cu ajutor gospodarie etc
Tatal a murit.
Nu știu incotro sa o iau
Am o reticenta in a imi cauta un prieten e ca si cum mi ar zice cineva fa ti unghiile rosii ca asa se poarta si e bine si mie imi plac naturale.
Ce sa fac?
Nu de mandrie sau feminism nu imi caut sa nu credeți astfel ca nu e cazul doar de rusine si de nu stiu parca simt ceva care ma face sa nu caut.
Ai mai întrebat asta și am spus că se recomandă sau să mergi la mănăstire să vezi dacă e pentru tine sau, dacă nu, să ai curajul să-ți găsești un soț.
HRISTOS A INVIAT !
Va rog sa ma iertati, parinte ! Caut un raspuns …
Miercuri, 19 martie am mers la spovedit si impartasit. Intotdeauna merg cu taxi . la intoarcere, spovedita si impartasita, masina cred ca prinde ceva pe asfalt si pierde directia.Multumesc Domnului ca s-a redresat la timp.
Duminica, 23 martie am mers la Sf.Liturghie si m-am impartasit din nou ( cu binecuvantarea duhovnicului). Acasa, dupa 2-3 ore, incep sa ridic tonul si manii pe fiica mea dintr-un motiv pueril ( nepotica mea a gresit ceva )
Marti, 1 apr. merg laspital sa fac prima sedinta de chimioterapie. D l doctor imi monteaza aparatul si pleaca.Dupa cateva minute face un sunet ciudat si pare ca nu mai merge. Chem doctorul care zice ca avut ,,un blocaj” si il reporneste.
Vineri, 04apr. merg din nou cu taxi la spovedit. pe la jumatatea drumului, intr-o intersectie, o izbitura in aripa din stinga spate. O alta masina ne lovise.
Am ajuns totusi si m am spovedit
Cum sa-mi explic toate acestea parinte ? Sunt speriata ! De ce se intampla ?Gresesc ceva ? Ce trebuie sa fac ?Va rog din suflet sa imi dati un sfat.
Diavolul dorește să ne oprească din drum. Folosește cumplit lipsa noastră de experiență ca să ne taie curajul și atunci ne are închiși într-un colț al existenței pe post de legumă.
Doamneee !!!
Ce inseamna ca ,, ne are inchisi intr-un colt al existentei pe post de leguma “?!
Ma infioara ceea ce spuneti, parinte!
Inseamna ca eu, ,,leguma” fiind, voi vegeta intr- un ,,colt al existentei”captiva celui rau ?!
Poate am inteles gresit. Stiu ca mintea mea e intunecata !
Mereu ma rog sa ma lumineze Hristos.
Nu ma lasati asa sa ma zbat in nestiinta si indoiala !
Luminati-ma ca de la Sfintia Voastra ne mai vine cate o raza de lumina si speranta !
Daca nu cer prea mult, spuneti- mi pe intelesul meu ce se intampla si mai ales CE SA FAC .
Iertati-mi prostia si indrazneala dar vreau sa- mi scoateti acest spin din minte si din suflet !
Sarut mana !
Nu, n-ai înțeles greșit. Din cauza asta avem nevoie de conducător duhovnicesc. Nu trebuie însă să te panichezi, pentru că exact asta dorește și vrăjmașul. Trebuie să nu primești gânduri; să-ți păzești mintea. Să avem răbdare, rugăciune, ascultare și simplitatea nădejdii.
Am spus duhovnicului meu. Eram chiar panicata .
Mi-a spus ca ,, nu are legatura cu mine , e din cauza lumii in care traim” Am insistat dar nu mi-a mai zis nimic.
Simt nevoia sa am pe cineva care sa imi conduca pasii si care sa ma faca sa vad ceea ce nu pot sa vad in sufletul meu, in mintea mea, in viata mea.
Credeti ca m-ar ajuta sa schimb duhovnicul ? ( este extrem de aglomerat, aproape ca nici sa-mi spun toate pacatele nu apuc, dar insist )
Va multumesc!
Domnul sa va binecuvanteze !
Părinte, de ce nu e bine să mergem la mai multe biserici? Ortodoxe mă refer. Că doar energiile Sfintei Liturghii sunt aceleași. În plus, unele au moaște cu diferiți sfinți, și participând acolo la Liturghii, se simt diferite energii ale sfinților. Săptămâna trecută, căutând o biserică cu moaștele Sf. Maria Egipteanca, am nimerit de fapt la o Bisericuță cu Moaștele Sf. Maria Magdalena la Denii, unde am simțit niște lucruri destul de intense, un har diferit de alte biserici, probabil datorită sfintei.
Pentru că lucrurile exterioare ne pot distrage atenția și – mai important – într-o parohie ar trebui să creștem relații duhovnicești cu ceilalți membri.
+1 și pe mine mă interesează răspunsul. La noi să zic pe scurt, mi se pare că la unele biserici sunt tensiuni. Deci când mai schimbi mai eviți situații complicate
(Chiar că dvs ziceați că dacă făcând o faptă bună nu ai ispite înseamnă că nu e faptă bună. Inversul e valabil ? Când apar ispite ești pe calea cea bună? E o biserică unde mă simt foarte bine, e mai aproape, dar familia nu vrea să vină, alta departe, cu tensiuni, și familiei îi place….eu în funcție de slujbe mă duc la amândouă, mielul blând suge la două oi 🙂 Sănătate și ziua de azi La Mulți Ani, adevărat a înviat
Am răspuns. 🙂
Off topic – e șocant să aflu acum de pe ActiveNews câte biserici și mănăstiri ortodoxe a dărâmat Carol I, chiar mai multe, mai mari și mai importante decât Ceaușescu. Nicidecum n-a fost liderul minune despre care vorbește propaganda și istoria:
„Numai pe Calea Victoriei au fost demolate Biserica Magureanu in fata liceului Sf Sava, Manastirea „Sf Ioan cel Mare” pe locul careia se afla azi palatul CEC, Manastirea Sarindar (foto sus si mai jos, inainte de demolare), inainte de o vizita a lui Franz Josef la Bucuresti, doar pentru ca nu era intretinuta. In locul ei s-a facut din butaforie o fantana cu cateva statui si apoi, mai tarziu, actuala Casa Centrala a Armatei, supranumita Cercul Militar. In vecinatate a fost demolata Biserica Caimatei, pentru a face loc bulevardului….CAROL I. Pe locul unde se afla astazi palatul BNR a fost demolata Manastirea Hanul Grecilor! Biserica Sfântul Nicolae din Țigănie demolată tot in timpul domniei lui Carol 1, iar astăzi locul este marcat cu o cruce de piatră aflată în curtea unei case de pe B-dul Regina Maria. Biserica Sfântul Nicolae din Prund se afla în zona cuprinsă astăzi între Palatul de Justiție și Biserica Domnița Bălașa. Mănăstirea Domnița Bălașa, aflată pe Podul Calicilor (Calea Rahovei) fusese reparată în 1842, insa marele Carol s-a gandit mai bine si a demolat-o în 1871… Numărul acestora este și mai mare. Pentru edificare puteți citi Constantin Bacalbasa – „Bucurestii de alta data” in 3 volume.”
Articolul pe ActiveNews: https://www.activenews.ro/cultura/20-aprilie-Nasterea-Regelui-Carol-I.-A-condus-tara-spre-independenta-dar-a-si-daramat-mai-multe-biserici-decat-Ceausescu.-Ce-parere-avea-Eminescu-despre-confesiunea-monarhului-65410
Hristos a înviat!Părinte este greșit daca după ce am luat Sfânta Împărtășanie, consumam carne daca nu mai este zi de post?
Nu, desigur.
daca in saptamana luminata ne impartasim de mai multe ori, de fiecare data facem canonul si rugăciunile inainte de Dumnezeiasca impartasire sau putem spune doar rugăciunile de dinainte?
La care canon te referi? La cele 9 cântări/ode/pesne din fața celor 12 rugăciuni de împărtășanie?
Da, la cele 9 cantari.
Acestea nu este necesar să le citim niciodată. Fă însă ce spune duhovnicul.
Hristos a inviat! Parinte va multumesc pentru indrumarile dumneavoastra si Hristos si Maica Domnului sa va dea sanatate si pace. Am o intrebare. La viata mea am trecut prin evenimente mai putsin placute cu familia in care am crescut si nu tot timpu am facut alegeri corecte in viata mea din aceasta cauza( am avut frici mari de mica, anxietate necontrolata si depresie). Cu ajutoru Domnului Hristos si Maica Domnului miam stabilizat viata si caut linistea sufleteasca mergind la biserica, spovedanie si impartashire. Cu toate acestea am o lupta cu gindurile, citeodata e asa de mare imi afecteaza linistea sufleteasca. De exemplu cind sunt in biserica, imi vind ginduri negative de cei in biserica, si cele sfinte, asta se intimpla nu numai in biserica si in timpul rugaciunii, si cind ma starui sa vad partea buna a unei persoane pe care o vad mintea mea parca e o entintate aparte care e impotriva pe ce sufletu vra sa se concentreze. Lupta asta de multe ori ma oboseshte mintal. Am momente de liniste si ushurare in biserica si acasa, dar gindurile intrusive cind se activeaza imi afecteaza linistea. Parintele mia spus sa ma impartshesc ca asta ma ajuta cu lupta spirituala si cu ajutoru Domnului Hristos si Maica Domnului am sa ma starui sa ma impartashesc mai des. Ce sfaturi puteti da cu privire la ginduri intrusive. Va multumesc si Doamne ajuta.
Adevărat a înviat! Vedeți https://www.chilieathonita.ro/2022/02/08/razboiul-de-gand-despre-paza-mintii-si-ganduri-parintele-teologos/ și https://www.chilieathonita.ro/2024/01/16/judecata-p-teologos/
Hristos a înviat!
Părinte de la Inviere la Inălțare (unii zic pâna la Rusalii) nu se ingenunchează.
Rugaciunile particulare cum fac: post sa ingenunchez, stau pe scaun?
Multumesc!
Cel mai bine în picioare. Dacă nu poți, atunci pe scaun.
Parinte, despre manie ati spus ce spun majoritatea blanzilor nativi, nascuti cu talantul asta : „Să nu lăsăm să se exprime în afară.”.
Dar problema unui manios ca mine, este TOCMAI asta. Tocmai sa numar pana la 10. Tocmai sa tin apa in gura.
Mania adevarata se aprinde din nimic si extrem de repede…. Focul de paie sau iasca e nimic! E scanteie, pac si gata….
Exista cumva vreun sfant (fost) manios?
De la care sa invatam noi astia asemenea? Cineva de ex. la fel de manios pe cat a fost de dasfranata initial Sf. Maria Egipteanca.
Sau la fel de manips pe cat a fost de talhar sf. Moise Egipeanul.
Are sfantul niste cuvinte venite „din experienta” ca sa zic asa? Ca de la manios la manios?
Multumesc.
Nu sunt 100% sigur, dar am impresia că am citit despre cuviosul Iosif Isihastul că s-ar fi luptat foarte mult cu patima mâniei până să o biruiască.
Încearcă să cercetezi, poate vei primi ajutor de acolo.
Și eu sunt mânios din cale afară, însă am sesizat un lucru: dincolo de iritarea firească cauzată uneori de oboseală mai mare, cel mai puternic catalizator al mâniei este mândria, orgoliul: fie mă simt rănit în orgoliu, fie nu mi se face pe plac așa cum m-am așteptat, fie nu pot să-mi fac voia așa cum am plănuit, fie sunt contrazis pe un teritoriu pe care mă simt, chipurile, stăpân și ”cunoscător”.
Vezi dacă nu cumva se aplică și la tine astea.
Multumesc, puncte valide!
Cum putem trece peste nedreptățile pe care le fac parintii fata de frații mai mari? Sora-mea e ascultata și consolata, i se iarta diverse, e ajutata cu bani in unele ocazii, chiar dacă avem situație financiara similara. De sărbători m-a necăjit mult acest gând, pt ca m-am străduit sa ajut parintii cât de mult am putut , și deși l-am spovedit, incă persista.
Ambele avem peste 40 de ani și din când în când apare câte o situație care îmi arata ca eu nu prea contez în familie.