
Wall-E – film de lungmetraj
31 mai 2025
Tradiție, duhovnicie, copii – p. Teologos
1 iunie 2025Am primit întrebările voastre pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte. Le-am răspuns și vă aducem în atenție o selecție a acestora.
Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Să nu primim gândurile, oricât de importante ni s-ar părea.
Atacuri demonice. Spune-i duhovnicului sau la alt părinte duhovnicesc recunoscut ca atare.
Da, sunt paraziți ai căderii lui Adam. Să ne ridicăm de fiecare dată și să nu primim gândurile de deznădejde.
Să-ți spui că așa cum îi vezi pe ceilalți, așa ești tu. Dincolo de asta, nu știi cum este celălalt.
Prin eroism și lepădare de sine. Să nu ne fie frică să ne recunoaștem greșeala.
Nu Dumnezeu folosește această formulă ci omul merge în direcția respectivă prin distorsiunile în care intră.
Da. Nu da atenție!
Anafura veche se poate mânca, chiar dacă mucegaiul poate să aibă un gust mai deosebit (mucegaiul e penicilină). Dacă nu se dorește atunci se îngroapă sau se pune pentru păsărele într-un loc unde nu calcă piciorul omului. La fel și cu aghiazma. De obicei la rădăcina unui copac.
Neglijarea persoanelor – întâi de toate a lui Dumnezeu. Pierderea parțială sau totală a libertății minții noastre.
Să nu dăm atenție, să ne smerim și să ne concentrăm pe rugăciune. Oricum vom avea o nereușită – toți avem.
Să ne continuăm programul duhovnicesc cu constanță și va reveni.
Prin credință, rugăciune și spovedanie.
Să te concentrezi mai mult pe desăvârșirea ta. Să avem grijă să nu-i suforcăm pe ceilalți.
Pentru că nu te înțeleg și te pot opri din drum.
Nu se pot pomeni la slujbele Bisericii ci doar la rugăciunea personală.
„Între iadul deznădejdii și iadul smereniei” (este vorba despre pocăința Sf. Siluan)
Prin spovedanie, rugăciune, neluarea în seamă a gândurilor. De asemenea, să avem ceva de făcut și program.
Da, este
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!

11 Comment
❤️🇷🇴☦️
https://m.youtube.com/watch?v=tPHIvjJAQ6k
Doamne fereste!
Din câte știu eu cei de alte religii se pot pomeni la psaltire (în mănăstiri) sau chiar la alte slujbe în afara Sfintei Liturghii.
Inclusiv în Sf..Munte există opțiunea aceasta (am lăsat un astfel de pomelnic la Prodromu)
Doamne-ajută.
Părinte, unde putem scrie întrebările pentru acestă rubrică?
Pe chat-ul premierei de pe YouTube. (avem de regulă marți, joi și duminică la 20:30). Scrie și aici. 🙂
Nu am reușit să intru aseară… Oricum, întrebările mele nu au legătură directă cu subiectul pe care l-ati prezentat. Poate sunt prea personale, dar m-aș bucura mult să îmi răspundeți.
1. Ca preot și preoteasă, purtăm o vină pentru că vin oameni puțini la slujbe? Suntem într-un sat de aproximativ 350 de suflete. Și parca tot mai putini vin în ultima perioadă.
2. Încă dinainte de căsătorie, mi-am dorit mulți copii. Însă a fost nevoie sa nasc prin cezariană, am trei nașteri. De obicei, acesta este numărul maxim recomandat de cei mai mulți medici. Eu încă mă rog să mai am copii. Și sub nicio formă nu pot să accept contracepția, mi se pare că mi-aș murdari căsnicia. Știu că sunt cazuri de femei care au născut și 8/9 copii prin cezariană și mă rog să fiu și eu printre acestea. Oare sunt inconstientă? Ce sfat îmi puteți da?
1. Este nevoie de exemplu personal și rugăciune pentru ei. Dincolo de asta, oamenii trebuie să știe „ce face” ortodoxia: este știința medicală corectă care ne vindecă sufletul de chinuri, de moarte, de iad.
2. Dacă nu este contracepție avortivă, nu este vorba de murdăria căsniciei. Domnul este milostiv. Să aveți grijă să nu vă expuneți la riscuri.
Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Ce milostiv e Domnul si ce minunate sunt căile Lui!
Vă rog să mă iertați de interjecție, dar și pe mine ma frământa enorm întrebarea nr. 2 a doamnei (preotese) Diana, având însă un alt context. Chiar aseară discutam cu o prietenă despre acest lucru si azi dimineață am primit aici în sfârșit un răspuns.
De altfel, de când am avut fericirea de a găsi acest site, am găsit in această rubrică (pe care am citit-o de la prima postare si până în ziua de azi) răspunsurile la cele mai multe dintre întrebările mele.
Mulțumim din suflet pentru această muncă colosală la care v-ați angajat, dragi părinți! Dumnezeu să vă răsplătească jertfa și să ne miluiască și pe noi întunecații!
Ca să fiu sigură totuși că nu am înțeles greșit (a se citi: ce vreau eu să aud) aș vrea să vă spun și cazul meu. M-am căsătorit la 31 de ani si abia la 33 de ani am ajuns să avem primul copil. Acum am 3 copiii ( unul după altul făcuți ), cel mai mic având 1 an. Îmi doresc in continuare copiii, însă îmi este teama că daca ne vom lasă in voia Domnului, ne vom umple de copii pe care eu nu voi fi in stare să îi îngrijesc cum trebuie.
Anul acesta împlinesc 39 de ani, dar după fiecare sarcină si naștere, sănătatea mea s-a degradat încet, astfel că îmi simt trupul îmbătrânit prematur și neputincios pt a mai face copii, deși sufletul își dorește asta. Eu si soțul meu ne ferim înfrânându-ne o perioadă din timp, deși această metodă poate avea “accidente” binecuvântate.
În final, întrebarea care nu îmi dă pace este: trăim in păcat în acest context?
Prin iconomie, nu este. Să vă trăiască copiii! Aceștia trebuie să se crească între ei sub supravegherea dvs. Trebuie să le atribuiți sarcini: cel mare dimpreună cu mijlociul trebuie să-l crească pe cel mai mic. Mai mulți copii se cresc mai ușor decât unul singur, dacă aveți înțelepciunea să-i lăsați puțintel mai liberi să se crească între ei. Astfel și ei se maturizează mai bine.
Mulțumesc, părinte! Așa îi și creștem, urmând sfaturile dumneavoastră și ale Sfinților Părinți. Iar in biserică au învățat că Dumnezeu este cel mai iubitor Părinte și are grijă de ei mai mult decât am putea noi să avem vreodată, și de aceea trebuie să își pună toată încrederea in El.
Mulțumim pentru tot si vă purtăm în rugăciuni!