
O practică duhovnicească simplă dar care-ți poate schimba viața – p. Paul Truebenbach
21 mai 2025
4 Sfinți Athoniți vor fi adăugați în sinaxar
22 mai 2025Ascultați un cuvânt frumos al părintelui Grigorie de la Mănăstirea Sfântul Luca în care acesta ne arată cum ar trebui să privim viața de rugăciune și liniștea, fie că suntem monahi sau mireni.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Rugăciunea și tăcerea – p. Grigorie
Există un paradox pe care îl putem observa: cu toate că toți avem nevoie să ne unim cu trupul Bisericii, să fim în comuniune în Hristos cu frații și surorile noastre, vedem că monahii urmează o altă cale. Petrec multe ore singuri în chilia lor și, așa cum au spus Părinții noștri, și după cum spune și Hristos Însuși, ei se roagă în taină singuri.
În Biserica noastră deosebim două feluri de rugăciune. Mai întâi, cea de obște, care include slujbele, dar mai ales Sfânta Liturghie. Apoi, e rugăciunea personală, rugăciunea făcută în taină. Cred că nevoia de a participa la rugăciunea de obște este evidentă. Dar cineva care nu are și o rugăciune personală, chiar numai câteva minute pe zi, are o lipsă la nivel duhovnicesc. Este necesară această rugăciune, căci nu putem vorbi cu oamenii dacă mai înainte nu am vorbit cu Dumnezeu.
Firește că monahii, pentru că au făcut și făgăduințe, prima fiind ascultarea și rămânerea în mănăstire, li se dă o rânduială de rugăciune, un canon stabilit fie de către stareț, fie de către duhovnic. Uneori starețul nu este și duhovnic, mai ales în mănăstirile mai mari. În acest caz, unii părinți iau asupra lor sarcina de a întări și îndruma monahii în viața lor duhovnicească. Pentru un călugăr, canonul e imperios necesar. Este ceea ce îl menține în viață; reînnoiește harul primit la tundere, deoarece tunderea în monahism este o transformare. Are mult har; este o Taină [în Biserică]. Așadar, monahul are canonul său, care-l ajută să rămână constant pe calea pocăinței, împrospătează harul primit [la tundere], îi binecuvântează viața în mănăstire. Iar când, mai târziu, monahul intră în contact cu oameni din lume, aceștia se folosesc cu adevărat de el.
În mod analog și asemănător, aș zice, e necesară o mică rânduială de rugăciune și pentru creștinii din lume. Trebuie să găsească câteva minute pe zi, pentru a-și aduna puterile sufletești în rugăciune, deoarece aceasta va fi odihna lor. Oricât ar fi de osteniți trupește, odihna duhovnicească nu poate fi înlocuită cu nimic altceva în afară de în rugăciune. De aceea, mulți duhovnici dau un mic canon și mirenilor, de obicei incluzând rugăciunea inimii făcută cu metanierul; dar omul poate găsi pacea și slăvind pe Dumnezeu. Așadar rânduiala, în acest caz, [este că] el poate psalmodia ceva. Oricum ar fi, nu se poate [trăi duhovnicește în lume] fără rugăciune particulară.
Tăcerea este starea vieții viitoare. În Împărăția lui Dumnezeu nu se va mai comunica prin cuvinte. Va fi tăcere, iar inimile își vor vorbi direct reciproc. Va fi un fel de comunicare mai înaltă, cu mult peste orice am experimenta noi aici. Cuvintele sunt un nivel de comunicare superficială. Sunt și ele importante, dar comunicare vieții ce va să fie e de o altă calitate, de neajuns aici. Dar fără rugăciune interioară, tăcerea devine vătămătoare. Este doar constrângerea de a nu vorbi. Ne e de trebuință tăcerea lăuntrică – liniștirea de gânduri. Da, ar trebui să fie tăcere exterioară, dar în interior inima trebuie să fie vie în rugăciune neîncetată. Atunci inima respiră, atunci se unește cu harul. În esență, e tunderea în monahism cea care face lucrătoare această nouă suflare în suflet; un suflet care mai înainte din greu se lupta să se roage în lume, acum primește viață datorită tunderii [în monahism] și a vieții în mănăstire. Respiră în chip nou. Și este harul care îl ajută și întărește pe monah în rugăciunea lui.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
