
Un preot reacționează la TikTok-uri feministe – p. Moise McPherson
2 iulie 2025
De ce căsătoria este sfântă? – p. Iosia Trenham
3 iulie 2025Urmăriți o foarte bună prezentare de către părintele Moise a celor mai distrugătoare probleme la nivel de gând care distrug starea sănătoasă a minților bărbaților.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Gânduri care distrug sănătatea mentală a bărbatului – p. Moise McPherson
În numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh. Unul dintre lucrurile pe care le-am văzut în cei peste 12 ani de preoție, în care am lucrat cu o mulțime de tineri, este despre un gând care trece neobservat și care atât de adesea influențează viața bărbaților, și anume faptul că aceștia nu au trăit într-un mediu care să-i ajute să se maturizeze.
Deci adeseori ne bazăm pe aceste șabloane de gândire, care intră în matricea creierului nostru. Am constatat asta în viața mea atunci când aveam cam 25 de ani, atunci când am început cu adevărat să explorez ce însemna să mă eliberez de acel comportament juvenil, să mă maturizez ca bărbat și să îmbrățișez viață, să am o soție, să am copii, să întemeiez o familie. Mare parte din gândirea mea erae bazată pe ceea ce știam din anii de gimnaziu și de liceu, și din acest motiv nu realizam că la acel nivel mă aflam din punct de vedere mental și emoțional. Deci, astăzi vom căuta să prezentăm aceste șabloane care se află în spatele a ceea ce gândesc atât de mulți tineri bărbați.
Numărul 1: MAȘINA TIMPULUI
Viața nu poate fi trăită decât la prezent. De fapt, viața adevărată nu poate fi trăită decât la prezent. În mod concret, viața trebuie abordată cu rugăciune. Pentru cineva care se roagă, rugăciunea nu poate fi făcută în trecut, sau în viitor, te poți ruga numai în prezent. Dar atât de mulți oameni rămân blocați în amintirea traumelor copilăriei, sau ajung să-și construiască scenarii despre ceea ce se va întâmpla în viitor, dacă ceva rău se va întâmpla în viața lor. Deci aceștia se luptă permanent cu două extreme: îngrijorarea față de necunoscutul ce urmează să vină, și resentimentele, sau rănile, sau neîmplinirile din viața lor care sunt deja de domeniul trecutului.
Știu asta de la mine – unul dintre cele mai importante momente din viața mea a fost atunci când am realizat că am un așa resentiment împotriva tatălui meu, pentru că nu am avut o copilărie frumoasă, sau o relație, sau conexiune cu el. Dar am realizat pe la 25 de ani că acel regret al copilăriei pierdute îmi conducea viața de adult, fiind eu acum în postura de a-mi dori copii. S-a întâmplat asta până când mi-am dorit cu adevărat să ies din ”mașina timpului”, să încetez a mă uita la acele lucruri care nu merseseră bine din viața mea și la toate acele regrete și nedreptăți. Acele lucruri existau acolo, atât timp cât nu mi-am dorit să închid ușa la acel capitol din viața mea, prin iertare, prin a-mi vedea propria vină, prin pocăință și prin a lăsa să treacă, și de a ierta cu totul pe toți cei care mi-au făcut orice rău. Până nu am făcut asta, m-am aflat permanent în ”mașina timpului”, retrăind problemele trecutului, retrăind abuzurile din trecut, durerile și rănile trecutului, și toate celelalte.
Mai mult, atât timp cât m-am aflat în aceea ”mașină a timpului”, nu puteam să mă ocup de viitor, Îmi tot cream scenarii în mintea mea despre ce s-ar putea întâmpla, cum ar putea evolua viața mea, dezamăgirile care ar putea apărea pe neașteptate. Iar asta este același lucru. Trebuie să închizi aceea ușă a ”mașinii timpului” și să privești fiecare zi exact așa cum este de fapt: fiecare zi este o taină. Incertitudinea trebuie să existe, dar trebuie să rămânem în prezent. Atunci când vorbim despre rugăciunea ”Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă!”, care este rugăciunea creștinului ortodox, trebuie să o facem tot timpul. Timpul în care trebuie să mă rog este chiar acum, în acest moment, pentru că asta mă ține în prezent, mă ține cu picioarele pe pământ și în legătură cu ce se întâmplă azi, departe de regretele trecutului și de îngrijorarea pentru viitor.
Numărul 2: MĂRIMEA NEDREPTĂȚII.
Asta este o problemă imensă. Una dintre cele mai crunte realități pe care o vei înfrunta atunci când vei ajunge adult este realitatea că viața nu este dreaptă. Fiecare dintre noi cam știm asta, iar apoi când vom lucra cu corporații, pe bani mulți, ni se vor promite lucruri, avem clienți care ne mint, șefi care ne mint. Intrăm în aceste scenarii despre care ne spunem nouă și altora că nu este bine și că nu este corect. Această persoană mi-a spus că va face asta dar n-a facut-o. Ori au zis că fac asta și au profitat de ideile mele, sau de munca mea. Sau mi-au promis o promovare dar nu am primit-o.
Cred că unul dintre motivele pentru care bărbații sunt așa de pesimiști este acela că intră în acea obișnuință de a se gândi că viața nu este corectă, și că unii vor profita de asta. Trebuie să avem în vedere că asta este realitatea: ”viața nu este corectă”. Oamenii nu vor fi morali, nu vor spune adevărul și nu vor fi onești cu tine. Trebuie să te însoțești cu oameni din comunitatea Bisericii care sunt integri, care doresc să investească în tine, și cu care poți să construiești relații adevărate, conștientizând în același timp că asta este lumea. Lumea trăiește într-un mediu de incertitudine morală, unde oamenii în mod permanent încearcă s-o ia înaintea altora. Realitatea este că așa este viața. Trebuie să ai tăria morală să spui: „Nu sunt o victimă. Se vor întâmpla lucruri care nu vor fi sub controlul meu, dar, la final, încrederea și nădejdea mea sunt în Dumnezeu. Iar oamenii în care voi investi vor fi morali, vor fi oameni pe care îi întâlnesc în Biserică, oameni cu aceeași integritate și aceleași valori ca și mine.
CONVERSAȚIILE IMAGINARE
Atât de multe ori intrăm în conversații cu cineva și apoi regretăm ceea ce am zis, sau ne-am dori să fi zis ceva diferit. De asemenea, ne imaginăm conversații pe care le vom avea și cum va avea loc dialogul, ce va zice cealaltă persoană și cum vom răspunde noi, deci atât regrete pentru conversațiile trecute, cât și viitoare, și încercăm să navigăm prin astea și ne gândim cum să facem mai bine. Dar marea ironie aici este, spre exemplu, cineva pleacă de la serviciu certându-se cu șeful, conduce spre casă și oprește la semafor și vede un nebun pe trotuar; iar nebunul țipă la semafor certându-se cu acesta. Atunci el va închide geamurile și ușile și va zice: Acel om nu este întreg la minte, vorbește cu cineva care nu e acolo! Și va conduce mai departe, reluându-și conversația din mintea sa cu șeful lui, care nu e nici el de față! Aceste conversații imaginare au devenit ceva normal, conversații care au loc în imaginația noastră, cu oameni care nu sunt prezenți. Realitatea este că aceste conversații nu se vor desfășura așa cum credem noi. Nu contează cât de mult repeți ceea ce vrei să spui, sau ce va zice cealaltă persoană, te afli într-o fantezie, într-o lume imaginară.
NU TE AFLI ÎN LUMEA REALĂ
Dacă ne ducem înapoi atunci când am zis că trebuie să trăim în prezent, într-o atmosferă de rugăciune, acesta este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a aborda orice conversație. Atunci când întreaga mea abilitate mentală nu este legată de vreo idee preconcepută despre ceea ce voi spune, sau ce va spune celălalt, ci sunt complet prezent și concentrat și sunt gata să comunic cu aceea persoană pe orice subiect, atunci sunt poziționat cel mai bine. Visul la o bătălie nu este bătălia însăși. Bătălia este bătălie. Iar cel mai bun mod de a lupta este de a fi prezent în focul bătăliei, pregătit să demontezi ceea ce ți se spune și nu este adevărat, și gata să construiești pe ceva ce este adevărat. Trebuie să fim complet conștienți mental și să avem toate simțurile activate pe momentul prezent, atunci când interacționăm cu alți oameni. Nu în ultimul rând,
URAGANUL GÂNDURILOR
Ce înseamnă această expresie? Este un gând care generează un alt gând, care și el generează un alt gând. Pe măsură ce acele gânduri se adaugă unul peste altul și începem să ne gândim la ce este rău sau unde am greșit și începem să ne învârtim, să ne învârtim și să ne învârtim [în gânduri] și de cele mai multe ori nici nu realizăm că am intrat într-o tornadă a gândurilor până nu ne uităm la un video ca acesta. Vin oameni și zic: ”Părinte, ieri am fost într-o tornadă a gândurilor pentru 30 de minute; m-am gândit la ceva din trecut, m-am gândit la ceva ce urma să se întâmple, nu am fost sigur despre una, sau despre alta.” Realitatea este că cel mai sigur și calm loc într-o tornadă este chiar în mijloc, chiar în centrul său. Acolo este locul unde vei afla pacea.
Deci, ce vei face? În loc să ne neliniștim pentru faptul că ne aflăm în tornadă, rotindu-ne în cerc, și nefiind siguri ce ni se întâmplă, speriindu-ne, trebuie să ne poziționăm în centru: ”Doamne, Iisuse Hristoase, miluește-mă!”. Știți ceva? Pentru fiecare dintre tipurile acestea de gânduri răspunsul este același: trebuie să le tai imediat ce constați că ești prins în mrejele lor. Nu avem nimic de câștigat de pe urma lor. Singurul câștig pe care-l obținem este atunci când renunțăm la aceste moduri slabe de gândire și învățăm să trăim în credință la momentul prezent, punându-ne nădejdea în milostivirea lui Dumnezeu. Sigurul mod prin care ajungem acolo este să nu ne lăsăm distrași, să nu fim atrași de închipuiri din trecut sau din viitor: ”ce se întâmplă acum?”, ”ce ar fi putut să se întâmple?”, ”dar despre conversația asta?”, ”de ce se întâmpla aia, sau cealaltă?”.
Singurul mod de a rezolva asta, și de a rămâne bărbat puternic este de a lua seama la lucrurile prezente care ți se întâmplă și să te concentrezi pe Hristos. Să ne aducem aminte că Sf. Petru când se afla pe valurile mării, și se concentra pe Hristos, a putut să meargă pe ele. Atunci când s-a tulburat, odată ce vântul a început să bată, a început să se afunde. Același lucru ni se întâmplă și nouă, bărbaților, din punct de vedere mental. Pentru a fi în stare să stăm deasupra valurilor vieții trebuie să ne conectăm și să ne focalizăm pe Iisus Hristos, iar prin cuvintele noastre să spunem în continuu din inimă ”Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!”. Să spunem asta nu ca și când ne-ar fi frică de Hristos, ci ca acela care e pe punctul să se scufunde: ”Doamne miluiește-mă! Prinde-mă, trage-mă în sus, și ajută-mă să merg pe valurile vieții.” De ne vom organiza viața în felul acesta, și ne vom întări astfel mental, vom ajunge bărbați de nezdruncinat, pentru că toată nădejdea, încrederea și puterea noastră vine de la Domnul nostru, Iisus Hristos, și nu de la noi înșine. Amin.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
