
Neurocercetător de top dezvăluie ceea ce l-a făcut credincios
7 iulie 2025Ascultați un cuvânt duhovnicesc al părintelui Antipa, în care acesta povestește despre caracteristica comună a sfinților pe care i-a întâlnit, și anume desăvârșita smerenie, în lipsa căreia nu se poate vorbi de sfințenie.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Smerenia este pecetea sfințeniei – p. Antipa
Am întrebat odată pe cineva, nu voi dezvălui pe cine: care este sensul vieții monahale? Iar răspunsul lui a fost smerenia. Am întâlnit multe persoane de o maturitate duhovnicească profundă, care nu aveau idee cât de departe ajunseseră. Din fericire, întrucât acest lucru îi făcea să rămână smeriți. Nu își puteau imagina că atinseseră o măsură duhovnicească înaltă. Totuși trăiau și spuneau lucruri care lor li se păreau perfect normale, nimic deosebit, dar pentru noi erau adevărate revelații. Astfel de oameni trăiesc în număr mare în Sfântul Munte Athos. Nu vor să fie auziți, nici văzuți și, mai ales, nu își doresc adepți.
De aceea, în zilele noastre, mulți oameni, fără a da nume, greșesc atunci când exclamă: omul luminat de aici, omul luminat de acolo. Însă eu spun: noi, cei care trăim în Sfântul Munte Athos, nu știm cine este luminat. Atunci, voi, care trăiți în lume, cum puteți să știti? Cei cu adevărat luminați de aici nu au nume. Întrucât nu caută adepți, nu încearcă să fie văzuți, nici auziți, iar noi am cunoascut mulți ca aceștia. Am învățat multe de la ei. Trăsătura lor principală: smerenia. Vorbeau doar când li te adresai și chiar și atunci, doar în puține cuvinte. Cu respect adânc, cu smerenie, fară a-ți da lecții sau a vorbi despre ei înșiși. Fară a căuta să fie ascultați. Acest lucru ne-a lăsat o impresie profundă. Smerenia lor, simplitatea, curăția sufletească.
Sfinții Părinți ai Bisericii ne învață că nu este de ajuns să avem multe virtuți, rugăciune adâncă ori o râvnă duhovnicească aprinsă. Acestea trebuie să fie însoțite de simplitate și smerenie. În ziua de astăzi, nu este ușor să găsești astfel de oameni. De aceea, Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru cei pe care mi i-a scos în cale. Nu se considerau niciodată speciali, ci, dimpotrivă, a fi cei din urmă. Trăiau acel gând nu sub forma unui spectacol ori a unei evlavii mincinoase. Deoarece în momentul când cineva își dorește adepți, nu are smerenie. Ceea ce are se numește ego sau egoism, pe care caută să și-l impună asupra a cât mai multor oameni.
Fiți atenți la acest lucru: cei care critică Biserica, care sunt împotriva anumitor măsuri luate în timpul pandemiei de Covid, atât de către stat, cât și de către Biserică, scriu texte lungi, ample. De ce? Cred că există o motivație psihologică în spatele acestui lucru. Nu sunt siguri de ei înșiși și ascund acest fapt în spatele unui torent de cuvinte. Se tot repetă, încercând să ne convingă. O persoană normală, dacă are ceva de spus o va face simplu. Cei care vor să asculte, să asculte, cei care vor să creadă, să creadă. Luați aminte la Crezul nostru Ortodox, cât este de scurt, de simplu și totuși, conține întreaga structură și mărturisire ale credinței noastre. Dar când ești egoist, dorești un auditoriu, cauți ca oamenii să îți urmeze.
Astfel vedem cum anumite persoane aleatorii sunt promovate drept sfinți. – Tatăl său este profesor universitar, este un sfânt. Serios? Doar pentru că este profesor? Acest lucru înseamnă că este un om al lui Dumnezeu, un om al Bisericii? Cum puteți face astfel de afirmații? Trebuie să fim foarte atenți. Din nefericire, trăim în vremea unei pandemii de nebunie. Cel puțin, acest lucru ne arată cine din interiorul Bisericii are încă seriozitate. Chiar și aici, în Sfântul Munte Athos.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
