Ascultați pe Mihail Urdea, unul din ghizii care sunt aproape în fiecare zi în Athos (locuiește la granița Sfântului Munte, în Ouranoupoli) cum descrie pe scurt cele mai interesante date legate de mănăstirea Dohiariou în timp ce o filmează.
Site-ul lui Mihail este aici: http://www.manastiri.info/
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Hramul și începuturile mănăstirii
Ne aflăm la Mănăstirea Dohiariou, mănăstire închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Primul hram al mănăstirii a fost Sfântul Nicolae dăruit dăruit de primul ctitor care era și chelar, dohiar – „dohio” în limba greacă însemnând „recipient, vas” – dohiar la Mănăstirea Marea Lavră, ucenic astfel al Sfântului Atanasie Athonitul.
Luând exemplul starețului său, construiește aici o mănăstire cu viață de obște închinată Sfântului Nicolae, însă minunile menționate în acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil chiar la icosul al 11-lea îi fac pe părinți să schimbe hramul din Sfântul Nicolae în Sfântul Arhanghel Mihail, mai pe urmă în Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, iar mănăstirea acuma este închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și tuturor puterilor cerești.
Accesul
Accesul la mănăstire este din port de la mare, de la arsanaua mănăstirii, pe această cărare frumoasă pietruită, acoperită de o viță de vie sau se mai poate veni rutier de la Mănăstirea Xenofont sau, de deasupra cum ar veni, dinspre mănăstirea Vatopedi. Dar principalul acces și cel mai lenesicios este de la mare.
Este chiar pe malul mării, prima mănăstire pe care o vedem venind de pe malul mării, din Uranopolis spre Dafni cu vaporul.
În mănăstire
Ajungând la jumătatea cărării încep aceste scări de marmură făcute pe vremea starețului Grigore adormit cu câțiva ani în urmă. Acesta a preluat mănăstirea înainte de anii ’90 și a restaurat-o. A trecut la Domnul în urmă cu câțiva ani.
Ajungem la acest proschinitar care are Răstignirea Domnului, iar în spate, minunea Sfântului Arhanghel Mihail când alungă pirații saracini.
Opera de restaurare și reînnoire spirituală a mănăstirii, a părintelui Grigorie este continuată astăzi de ucenicii săi și de actualul stareț. Vom vedea și în interiorul mănăstirii lucrările de reînnoire și restaurare a mănăstirii.
Intrarea și icoanele
Ne aflăm în fața intrării principale în mănăstire care are deasupra porții de intrare icoana Sfinților Arhangheli Mihail și a tuturor puterilor cerești, iar de-a dreapta și de-a stânga, străjuiesc cei doi Arhangheli Mihail și Gavriil. De asemenea, intrarea este prin Turnul de apărare.
Sub frumosul Turn de apărare, intrăm în mănăstire și înaintea celei de-a doua uși, icoana Sfântului Nicolae primul ocrotitor al mănăstirii, icoana Sfântului Arhanghel Mihail, al doilea ocrotitor al mănăstirii și icoana actuală a hramului – Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și toate puterile cerești prăznuite la 8 noiembrie.
Avem pe acest perete ocrotitorii spirituali ai mănăstirii, viețuitorii în mănăstire, unii dintre ei și canonizați – cei care au jucat un rol în istoria Sfintei Mănăstiri Dohiariou. De asemenea este și chipul împăratului bizantin Nichifor Votaniatis. De asemenea și părinții Neofit și Eftimie – sfinți ai mănăstirii, ctitori principali.
Domnitori români
În pronaosul bisericii se află o frescă care ni-i înfățișează pe Alexandru Lăpușneanu, domnița Ruxandra, Bogdan Voievod și întreaga familie a domnitorului care a refăcut în vremea sa Mănăstirea Dohiariou și este sărbătorit într-o zi specială ca ctitor principal al Sfintei Mănăstiri Dohiariou.
Filozofii greci
În încăperea dinaintea intrării în curtea mănăstirii, pe lângă mozaicul Sfinților Neofit și Eftimie, întemeietori ai mănăstirii, părintele stareț Grigorie a așezat câțiva dintre filozofii greci. Printre ei în mod separat o statuie de bronz deasupra butoiului său l-a pus și pe Diogene.
Iată cum vă spuneam, lucrările de restaurare a acoperișului bisericii principale a Mănăstirii Dohiariou.
Scena biruinței și aghiazma
Sfântul Arhanghel Mihail biruind piratul saracin. În lateral stânga bisericii se află aghiazma Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Aici este izvorul de aghiazmă al Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Pe tavanul acestui baldachin al aghiazmei și al Aghiazmatarului se află pictată într un colț minunea alungării piraților saracini de către Sfântul Arhanghel Mihail în chip de călăreț înaripat.
De asemenea, minunea înștiințării părintelui în vis să sape în acest loc și va găsi apă și minunea specificată de asemenea împreună cu celelalte două în icosul al 11-lea al acatistului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil al găsirii comorii, trimiterii starețului a trei dintre călugări împreună cu tânărul care a găsit-o, aducerea comorii, ispita pe care au călugării și-l aruncă pe copil legat de o piatră în mare. Găsit, recuperat, scos prin minune de Arhangheli și dus în biserică pe solia Sfântului Altar unde, dimineață, starețul împreună cu ceilalți călugări l-au găsit și astfel gândul necurat pe care-l avuseseră părinții de a ascunde comoara și de a o ține doar pentru ei se risipește prin lucrarea Sfinților Arhangheli.
Și astfel la începutul Sfintei Liturghii în acea dimineață, îl găsesc pe copil în fața sfintelor uși împărătești, legat de piatră încă ud dormind. Aducând comoara ulterior părinții au fost o vreme pedepsiți – închiși fiind într-o peșteră, iar pe urmă au fost reprimiți în urma căinței în obștea mănăstirii.
Vedere de pe mare și icoana Grabnic Ascultătoarea
La Mănăstirea Dohiariou pe care o vedem acum de pe mare când ne îndepărtăm de ea, se vede următoarea mănăstire. Ne aflăm în interiorul tunelului care duce – pentru că este un culoar foarte întunecat putem să-l asemănăm un tunel.
De la biserică la sala de mese, într-o micuță încăpere se află icoana Maicii Domnului Gorgoypikusa – Grabnic Ascultătoare.
Mulțime de credincioși se roagă zilnic acestei icoane sperând și primind după credința lor ajutorul Stăpânei noastre de Dumnezeu născătoarea care este și ocrotitoarea Sfântului Munte.
Mănăstirea Dohiariou a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!