Înainte de a vă prezenta sinteza săptămânii, vă prezentăm un sfat a Sf. Dionisie Ignat pe care ni-l prezintă părintele Melchisedec Velnic.
Vizionare plăcută!
În cele ce urmează, citiți o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Se duc și peste 100.000 de oameni acolo la ziua ei, în zilele acelea, la închinare, adică foarte multă lume. Se duc, stau rând acolo. Nu contează: și 10 ore și 15, stau cu drag oamenii și-i întărește și Cuvioasa să reziste să ajungă la rând acolo, cumva s-o salute de ziua ei. De aceea, care puteți, duceți-va, cu drag așa, la Cuvioasa; c-o să vă răsplătească și ea la fel, cu drag!
Vizionați un frumos documentar realizat de TVR despre viața și activitatea Sfântului Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai mari – dacă nu cel mai mare teolog al secolului XX. Naratoarea documentarului este d-na Lidia Stăniloae, fiica Sfântului.
(…) avem nevoie să clarificăm anumite lucruri și mai ales, oameni buni trebuie să știm să nu ne credem gândurilor, că cunoaștem anumite probleme și să știm că problemele sunt în altă parte și din cauza asta haideți să fim puțin smeriți, să ne concentrăm pe rugăciune și să ascultăm pe cei care într-adevăr știu și – și asta este o altă mare durere a mea – să nu ne înțepenim în poziția noastră în clipa în care poziția noastră se dovedește a fi greșită. Cred că asta e o mare problemă!… Mare problemă.
(…) formarea noastră – cea mai înaltă școală, este mama. Astfel, noi nu avem copii educați și sănătoși , din lipsa mamei. Din lipsa de educație și lipsa de evlavie.
Pe toată lumea aproape că n-o mai înțeleg care spun că: „Sunt singur.” sau sunt „Sunt singură.” E cea mai mare fericire! Să fii singur! Dar în sensul să-l ai pe Hristos! Să te rogi! Înțelegi? Că omul dacă rămâne singur…omul nu poate să rămână singur. Pentru că locul ăsta care este mintea și inima noastră nu este ocupat. Trebuie să fie ocupat de cineva. Or, spune Mântuitorul în Sf. Scriptură că omul după ce se curăță și rămâne singur, nu poate să stea mult timp singur pentru că va veni diavolul respectiv care locuia în el cu altă ceată mai mare și starea lui va fi mult mai gravă ca înainte.
Atașamentul de Hristos cel veșnic, gândul la veșnicia noastră, la moartea în Hristos și trecerea dincolo de ea în comuniunea iubitoare a persoanelor. Asta ne salvează, fraților.
În fiecare seară să ne întrebăm: dacă până dimineață mor, unde mă duc? Și în fiecare dimineață să ne întrebăm: dacă până deseară mor, ce o să fac azi? O să mă apropii mai mult de Dumnezeu? O să iubesc mai mult pe cele veșnice? O să iubesc mai multe pe aproapele? O să mă eliberez de cele pământești? Trebuie să murim liberi, fraților, trebuie să murim cum trebuie. Iar libertatea este interioară, fraților, și nu atât exterioară. Desigur că și cea exterioară își are importanța ei, însă nu o vom obține. De fapt, nimic obținem, fraților, dacă nu învățăm să murim corect în Hristos.
„Vă propun să ascundem fericirea oamenilor înăuntrul sufletului lor. N-o vor găsi niciodată! Pentru că nu vor crede că acolo există.” Aceasta este drama noastră. Dumnezeu ne-a spus-o: „Împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru.”
Nu există vinovăție din momentul în care Hristos S-a răstignit! Nu există vinovăție din clipa în care omul se pocăiește; însă esențialul este să ne pocăim. Și pocăința nu e preocuparea cu patimile mele și analiza lor: „Cât de mult am păcătuit sau nu, cât de rău sau bun sunt.” Pocăința adevărată înseamnă stabilirea unei legături cu Dumnezeu.
În această latură de sud-est a locuit Sfântul Paisie Velicicovski care, adunând în jurul sau mai mulți călugări, printre ei numărându-se și Sfântul Stareț Gheorghe al Cernicăi, a ridicat Chilia Sfântul Ilie la rangul de schit.
Așa că este bine, copii, ca omul să pună în rânduială toate cele din jurul său și toate cele de deasupra sa, cât și cele lăuntrice ale sufletului său. De ce? Dacă se limitează doar la cele exterioare – care sunt necesare, utile și trebuie să le facă -, și nu intră înlăuntrul său, atunci va obosi și va înțelege că nu a găsit iarăși ceea ce dorea. Dacă, însă, își va pune în rânduială și sufletul, și cele exterioare, atunci cu adevărat va trăi raiul.
Urmăriți un documentar edificator despre efectele pe care internet le are asupra creierului uman în care sunt abordate din punct de vedere științific marile probleme provocate de acest mediu.
Într-o retorică fără menajamente Jordan Peterson dă pe față planul lui Bill Gates – un plan atât de periculos încât iese din sfera științei și a politicului și deja intră în probleme de păcat, motiv pentru care îl publicăm și noi.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!