Ascultați pe Mihail Urdea, unul din ghizii care sunt aproape în fiecare zi în Athos (locuiește la granița Sfântului Munte, în Ouranoupoli) cum descrie pe scurt cele mai interesante date legate de granița Sf. Munte și de fosta mănăstire Zygou în timp ce o filmează.
Site-ul lui Mihail este aici: http://www.manastiri.info/
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Granița Sfântului Munte
Ultima localitate înainte de a intra pe Sfântul Munte Athos se numește Ouranopoli. La nici 2 Km de turnul din Ouranopolis cunoscut de toți pelerinii și vizitatorii acestei localități, se află granița terestră a Sfântului Munte Athos, locul unde se permite trecerea doar pe jos după cum o să vedeți în momentul în care marea este agitată și nu circulă vapoarele.
Ne aflăm într-o astfel de zi când marea la Ouranopolis este agitată și suntem nevoiți să intrăm pe uscat. În vecinătatea graniței terestre a Sfântului Munte Athos se află vechea Mănăstire Zygou, actualmente situată în afara graniței Sfântului Munte, adică în locul unde au voie și femeile.
Iată-ne ajunși la poarta de intrare terestră în Sfântul Munte Athos. Intrarea după cum vedeți este interzisă pentru toți.
Intrare specială
Se poate intra doar cu permisiune specială de la Sfânta Comunitate de la Kareia în momentul în care circulația pe mare este imposibilă.
Aici se află și un control al poliției, dar și un serdar. Serdarii sunt persoane numite de Sfânta comunitate, în fiecare an se schimbă, se aleg noi serdari sau poate și unii dintre aceiași. Ei păzesc granița terestră a Sfântului Munte Athos. Se află de asemenea, un serdar în Portul Dafni și sunt cei care îl însoțesc permanent pe protosul Sfântului Munte Athos. E vorba de paza conducerii și a granițelor Sfântului Munte Athos – angajați ai Sfintei Comunități.
Împrejurimi
Iată și gardul care aici, în zona Ouranopolis se termină în mare și putem vedea marea agitată care astăzi nu a permis navigarea și astfel intrarea pelerinilor în Sfântul Munte și am fost nevoiți să intrăm pe uscat.
Totul după cum vedeți în Sfântul Munte se face doar cu binecuvântare. Adică cu aprobare fie de la conducerea mănăstirii, fie chiar de la conducerea Sfântului Munte Athos.
Monument UNESCO
Muntele Athos este monument UNESCO. Veți întâlni acestă placă de marmură chiar la granița terestră cu Sfântul Munte Athos. Lângă fiind și inscripția care atestă acest lucru – din anul 1988, Sfântul Munte Athos a fost trecut în patrimoniul UNESCO.
De asemenea, granița continuă până pe cealaltă parte a peninsulei, pe partea de Nord- Est, ajungând în dreptul localității Nea Roda. Accesul de asemenea este interzis, pe acolo neputând să intri în niciun caz. Doar poate într-un caz de calamitate să fie o aprobare specială pentru a trece acele utilaje. Aici însă se permite doar cu această excepție: vremea rea care tulbură marea și face imposibilă deplasarea pe mare. Tot în vecinătate, avem și această albie a unui pârâu secat. De obicei, când sunt ploi toamna, iarna, primăvara, cursul apei începe să curgă din nou prin acest pârâiaș.
Mănăstirea Zygou
Și încheiem prezentarea noastră prin filmarea a câteva secunde a Mănăstirii Zygou.
Oricine vine în Ouranopolis, merge spre Sfântul Munte pe aproximativ 1 Km și jumătate drum neasfaltat, după cum puteți vedea și ajunge la ruinele Mănăstirii Zygou.
Această mănăstire foarte veche nu mai este funcțională în ziua de astăzi. Vedem pe această piatră scurtul lui ei istoric în limba greacă, dar și în limba engleză. Reiese din acest istoric că mănăstirea Zygou este atestată documentar încă din anul 942, iar în anul 958, Sfântul Athanasie Athonitul a fost viețuitor al acestei mănăstiri.
În zonă, s-au făcut nenumărate săpături arheologice care au găsit tot felul de dovezi despre viața acestei mănăstiri. Se vizitează, sunt și ghizi care pot prezenta istoria mănăstirii. Vă reamintesc că se află în afara teritoriului actual al Sfântului Munte Athos.
Aceasta a fost prezentarea unei excepții de intrare în Sfântul Munte Athos pe la granița terestră a Sfântului Munte, a peninsulei Athos, regăsită la nici 2 Km de centrul localității Ouranopolis.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Buna ziua draga Chilie
Vreau sa va spun ceva frumos.
Stiti ca prin Hristos suntem rude cu Dumnezeu? Rude de sange.
De unde pana atunci eram cumva separati. Dansul Dumnezeu si noi oameni.
Prin fiul dansului am devenit o familie.
Deci. Omul nu mai e doar creata Domnului ci si familia sa.
Asta e ceva fffff frumos 🙂
Iar prin duh rude cu toti oamenii.
Eu asa cred.
Ca suntem rude cu totii.
Altfel nu ar fi tendinta asta launtrica atat de puternica de a ne ruga pt toti oamenii. Grija asta generala de „sa fie bine”.