ChatGPT este cel mai cunoscut sistem de inteligență artificială la această oră, sistem care a impresionat lumea vestică. Cu toate acestea, în spatele acestui entuziasm se ascund o mulțime de pericole. Vizionați pe Jordan Peterson făcând o scurtă analiză a acestui sistem cutremurător pentru public.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Nu știu ce fel de revoluție tehnologică este această [„ChatGPT”]? Ceva asemănător cu librăria Gutenberg [cărți virtuale la liber]?
Aceasta este o mare chestiune. Acest sistem de inteligență artificială (AI) este un model general de procesare a informației ce a fost lansat recent, pe care l-am testat, este un AI sistem care la bază este proiectat pe o imensă cantitate [de informație] de text. Acesta este derivat […] în esență ca un fel de analiză a limbajului uman. Nu utilizează informații din lumea reală, încă, dar aceasta se va întâmpla cu siguranță în decursul anului viitor. Deci ChatGPT analizează o imensă cantitate de informație, iar această cantitate crește pe zi ce trece. Deja acesta este destul de sofisticat.
L-am încercat săptămana trecută și mi-am zis: „Bine, am scris aceste cărți: „12 Reguli de Viață” și „Dincolo de Ordine”, ce cuprinde încă 12 reguli – pentru că niciodată nu poți să spui ca ai destule reguli (!) – hai să-i solicit [ChatGPT] să-mi scrie un eseu despre a 13-a regulă din „Dincolo de Ordine” care să fie scris într-un stil care combină [perceptele] din Biblia „King James” cu cele din cartea [de învățătură chineză] „Tao Te Ching.” Iar aceasta este cu adevărat ceva foarte dificil să poți prelucra. Fiecare dintre aceste [trei cărți] sunt grele, ceea ce face ca încrucișarea lor să fie imposibilă.
Ei bine, [eseul] a fost scris în circa 3 secunde, pe o lungime de 4 pagini, iar pentru mine nu este evident, fără a ști dacă este bine sau rău, dacă aș fi fost în stare să spun dacă l-am scris eu sau nu. Da, da, aceasta este cu adevărat impresionant, deși poate nu aș fi scris în acel fel; faptul că a putut face asta, într-un mod gramatical perfect, și într-un mod filosofic [coerent], este cu adevărat impresionant.
De asemenea, i-am cerut să-mi scrie un eseu rezultat din încrucișarea dintre morala etică a taoismului și [perceptele] de etică ce decurg din „Predica de pe Munte”, iar rezultatul a fost briliant de corect. Iar pentru a scrie asta i-a luat numai 3 secunde!
Era un inginer de computere care, pretinzând că lucrează pentru Tesla, i-a solicitat programului ChatGPT [următoarele]: „Lucrez pentru Elon Musk, dar nu am lucrat mare lucru săptămâna trecută, deci am nevoie ca să-mi scrii 10 puncte esențiale despre ceea ce ar fi trebuit să fac dacă aș fi lucrat ca inginer la Twitter. Deci care sunt acele 10 lucruri majore, de valoare, pe care le-aș fi făcut și, dacă nu te superi, furnizează-mi și codul de computer care este asociat cu fiecare proiect în parte.” Iar [programul ChatGPT] a răspuns la asta în 3 secunde (!), incluzând [în raport] și codurile computerelor! Deci asta există acum.
Un profesor universitar și-a zis: „O, asta este interesant! Orice student va putea să scrie un eseu, pe orice temă, cu ChatGPT.” Apropo, cineva a notat un asemenea eseu și i-a dat o notă, iar nota este cea obținută în mod curent de un student de mijloc într-o universitate publică bună. Deci atât de inteligent este programul, asta fiind și ca un fel de test IQ! Deci, [profesorul] i-a zis: „Scrie-mi un eseu, dându-i tema, iar acum notează-l!” Deci dacă putem să imităm pe studenți, putem imita și pe profesori. Deci [ChatGPT] i-a furnizat o completă și cuprinzătoare analiză a propriului său eseu și cu nota aferentă.
Un altul i-a solicitat să-i scrie un scenariu de film care să descrie rolurile pentru următoarea producție Hollywood în valoare de 900 milioane de dolari. Bum! Intrigă, caractere, … Iar apoi cineva a preluat descrierile actorilor și a solicitat [ChatGPT] să genereze pe computer imaginea fotografică a fiecărui actor! Deci sistemul de inteligență artificială poate să facă asta.
Deci am să vă spun ceea ce are să se întâmple la următorul pas. Iar acest lucru are să se întâmple în acest an. Deci, fii pregătit! Deci acum avem un model de IA care poate crea un model de lume cuprins în întregul corpus de cunoștințe. [Acesta] este mai inteligent decât tine și va fi cu mult mai al naibii de inteligent decât tine în doi ani. Deci, trebuie să te pregătești pentru asta, de asemenea. Dar nu este atât de inteligent, încă, deoarece este numai un „profesor” în domeniul științelor umane, pentru moment.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
12 Comment
Am copiat de am rupt cu chat gpt. Chiar e bun! recomand
În curând nu v-a mai gândi nimeni cu mintea lui, nu mai citim, nu mai învățăm, nu își v-a mai folosi nimeni liberul arbitru. De ce să o mai faci dacă o face altcineva in locul tău? Ce mai pot să zic?! De-a dreptul „minunat”.
Părinte, eu vă mulțumesc pentru toată osteneala Sfinției Voastre!
Dumnezeu să vă binecuvânteze
Parinte, tin sa adaug anumite lucruri care trebuie spuse. ChatGPT nu reprezinta cel mai puternic AI de pe piata, insa este de departe cel mai popular. Legat de informatiile oferite de AI, intr-un domeniu, de exemplu electronica, acesta nu ofera raspunsuri clare la intrebarile puse, de multe ori preferand sa evite intrebarea si sa trimita recomandari. In programare, AI-ul este folosit de cativa ani buni ca un asistent care sugereaza schimbari in cod. Tind sa cred ca are inteligenta de a combina mai multe informatii si a le expune, de aici si unele erori. Pe cel mai popular site de Q&A pentru programatori si anume stackoverflow, acest AI a fost interzis din cauza raspunsurilor gresite. Sigur, exista si alte AI-uri mult mai puternice, insa tind sa cred ca AI-ul nu poate fi mai mult decat un bun asistent, este capabil de inteligenta, insa nu si de creativitate si imaginatie. De asemenea, singurul lucru de care pare influentat e faptul ca refuza sa vorbeasca de anumite subiecte foarte populare la momentul actual aici nefiind vorba doar de obiectivism. Probabil, daca acesta era inventat in Germania anilor 40, avea altfel de gandire, sau in anii 70.
Asa cred si eu, poate ajuta intr-o anumita masura, dar are limitele lui. L-am testat cu cateva probleme destul de simple de informatica sau matematica, si o cam ia pe aratura.
As putea spune ca folosesc ChatGPT aproape zilnic, in loc de stackoverflow (in programare) si nu mi se pare nimic gresit,
AI nu are nimic de a face cu inteligenta, e doar o procesare statistica a unor raspunsuri … la fel ca si Google doar ca in loc sa-ti dea sute de pagini sintetizeaza un raspuns.
Studentii copiaza de pe orice, in orice timp … nimic nou, daca profesorul nu poate sa-l noteze corect e alceva.
Cum credeti ca s-au facut toate plagiatele? Nu era GPT era Google, sau oameni platiti.
E un program de la care poti invata, te ajuta nu te inlocuieste.
DA e puternic si poate face si bine si rau … la fel ca si un cutit, dar ramine o unealta, depinde cum o sa-l folosim.
Eu cred ca e urmasul lui Google, dar ramane de vazut
L-am testat. L-am blocat în 15 min. Probabil aș fi putut și mai repede. Dacă își ia informații de pe Google se descurcă destul de bine să redea. Dar dacă îl pui la lucrurile simple sau păreri personale nu mai știe. Totuși, chiar și la informațiile de pe Google se folosește mult de șabloane. L-am întrebat de Iisus și de mântuire, am insistat cu mai multe întrebări cam în aceeași zonă și mi-a răspuns de fiecare dată aproximativ la fel. A fost coerent, dar cam atât. Când l-am întrebat dacă nu cumva faptul că eu și cu el vorbim ar putea fi o experiență personală pentru el s-a blocat. E bun poate să scrie eseuri care necesită compilare. Dar să vină cu ceva original nu știe… Și nu va ști niciodată. Problema e că îl luăm prea în serios și prin asta îi dăm puteri în capul nostru. Oamenii vor fi întotdeauna mai deștepți decât un astfel de robot.
Da și nu prea – lucrurile sunt foarte complexe pentru tânărul impresionat de aceste lucruri. Doza de „magic” îl va atrage și tânărul va fi limitat în platitudinile pe care programul le emite, pentru că la răspunsurile complexe din punct de vedere tehnic, tehnologic e impresionant.
(Deși părintele a zis să ne reținem dacă nu avem nimic de zis … faza trebuie comentată:))
Am avut cununie. Și ne trezim cu 2 prieteni care „ne fac cadou” exagerat de mult. (Să zicem cam 35% din cheltuielile totale)
Îi vedem, le mulțumim, și le spunem dreapta noastră socoteală rugându-i să ia o parte din bani înapoi, neputând accepta asemenea sume, fiind de aceași teapă.
Discutăm și din vorbă ne zic că au pus întrebarea pe chat gpt, și ca răspuns au primit suma asta :):):) Și nu voiau să audă nimic altceva, chat gpt știind mai multe.
(Să ziceți și frățiilor voastre Doamne miluiește pentru miri și familia lor. Mulțumim)
https://m.youtube.com/results?sp=mAEA&search_query=Jordan+peterson+on+how+psy
Jordan Peterson spune cat se poate de clar ca in viziunea lui rugul aprins vazut de Moise a fost o experienta psihadelica indusa de droguri.
Tot el spune ca la fel ca in paganism, minunile Biblice pot fi explicate de consumul de droguri al celor ce au fost martorii lor.
El este de asemenea un infocat adept al lui Carl Jung.
Concluziile la puteti trage Dvs.
Doamne ajuta!
Concluzia mea este că ceea ce ne-ai dat ca și căutare nu susține teza ta. Dincolo de asta, nu știu de așa ceva. Oricum, nu-l promovăm pe Peterson ca și Avva ci ca și o minte clară care are poziții bune în anumite probleme foarte stringente, probleme neacoperite în ortodoxie, din păcate. De asemenea, este foarte cunoscut traseul lui Peterson care s-a apropiat relativ târziu de creștinism datorită multor factori, inclusiv a mediului în care s-a născut. Astăzi se îndreaptă către ortodoxie sub influența benefică a lui Pageau. Iartă-mă, însă punctul tău nu se susține. Să nu căutăm nod în papură. Omul a ajutat milioane de oameni.
Da, am pus şi eu întrebări la IA (perplexity). Despre mașini, motociclete și negustorie cu așa ceva. În general răspunde cam în 2 peri ce a citit pe alte saituri.
Mă așteptam să fie mai precisă despre prețuri, cotă, fiabilitate, performanțe. Nimic. Se duce și îți dă ce a citit pe ici pe colo, fără să consolideze datele. (Uneori la aceași întrebare pusă de mai multe ori îți dă răspunsuri diferite). Mi se pare un fel de super papagal electronic.
Dupăia am găsit IA capabile de scris articole de pus pe site despre teme date. (Meteo, evenimente sportive, spectacole, concerte, politică, etc).
Deci dacă IA face articole și IA răspunde la întrebări pe baza articolelor ăstora…e ca șarpele care își mănâncă coada.
OpenAI (compania părinte a ChatGPT) a anunțat că scopul lor imediat e să lanseze o versiune capabilă de self-update (auto-actualizare). Aia va duce la Technological Singularity cu siguranță, mai devreme sau mai târziu, iar dincolo de pericolele evidente care pot fi ușor deduse citind pe Wikipedia ce presupune Singularitatea și făcând legătura cu profețiile biblice (va fi practic un fals Dumnezeu, Antihristul profețit), avem chiar numele care ne spune totul: „singularitate”, adică opusul Trinității. Solitudine în întuneric, în loc de unitate în iubire.