Urmăriți un cuvânt extraordinar al părintelui Iosia Trenham în care acesta ne explică când postul este fără valoare și când ne schimbă viața în mai bine.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Bună tuturor! Dumnezeu să vă binecuvânteze! Vă mulțumesc mult pentru prezență! Și cele mai bune urări tuturor pentru un post al Nașterii Domnului cât mai folositor duhovnicește.
Pentru noi, creștinii ortodocși, tocmai a început, pe data de 15 noiembrie, al doilea cel mai serios post al anului, și anume postul celor 40 de zile premergătoare nașterii lui Hristos, sărbătoarea Întrupării Sale. Pentru prietenii noștri catolici, Adventul va începe peste doar câteva săptămâni și vă doresc un post foarte foarte rodnic. Și chiar despre asta (despre post) aș vrea să vă vorbesc puțin.
Nu toți avem o experiență grozavă cu postul, nu toți am găsit drumul prin buruieni spre un post plin de har și de aceea aș vrea, în această reflecție, să vă ajut să vă gândiți, cu ajutorul profetului Isaia, la diferența dintre un post fără valoare și un post care schimbă viața,
„Postul: fără valoare sau schimbător de viața”.
Textul din care mă voi inspira este Capitolul 58 din Profeția lui Isaia. Este poate cel mai clar sfat din toate Scripturile despre detaliile postului care schimbă viața, un post care e respectat de Dumnezeu, un post pe care Domnul Dumnezeu însuși îl consideră un post adevărat și Își revarsă harul asupra celor care se angajează în el. Acest capitol începe cu o mare tristețe. Dumnezeu, prin Profetul Său, reflectează asupra faptului că poporul Său postește fără rost. Permiteți-mi să vă citesc textul. Acesta este cuvântul Domnului către Isaia: „Strigă din toate puterile şi nu te opri, dă drumul glasului să sune ca o trâmbiţă, vestește poporului Meu păcatele sale și casei lui Iacov fărădelegile sale. În fiecare zi Mă caută, pentru că ei voiesc să ştie căile Mele…„
Acesta este Domnul care vorbește și este foarte supărat pe poporul Său. Îi cere profetului să-i critice, și să-i mustre pentru păcatele lor și să-i cheme la pocăință. Și acum explică cum gândesc oamenii: „În fiecare zi Mă caută, pentru că ei voiesc să ştie căile Mele” Acesta e gândul lor: Oh, dar eu Îl caut pe Dumnezeu, eu mă rog, postesc și mă bucur să fiu aproape de Dumnezeu. „ca un popor care făptuieşte dreptatea şi de la legea Dumnezeului său nu se abate.” Ei credeau că sunt un popor integru, aveau o părere bună despre ei înșiși. Extrem de periculos!
„Ei Mă întreabă despre legile dreptăţii şi doresc să se apropie de Dumnezeu.” Dar apoi aceștia spun: „Pentru ce să postim, dacă Tu nu vezi? La ce să ne smerim sufletul nostru, dacă Tu nu iei aminte?” Oamenii sunt angajați în post, dar, chiar și după propria lor cunoștință, nu numai că nu are valoare în fața lui Dumnezeu, dar și ei știu că nu are valoare, și ei simt că nu ajung nicăieri.
Ați simțit vreodată acest lucru în post, că poate că pur și simplu nu are sens și că nu se realizează ceea ce ați sperat că se va realiza? Aceasta este exact experiența poporului lui Dumnezeu, în acest text. Și Dumnezeu le va spune acum exact de ce se simt astfel, de ce postul lor este inutil. Ascultați cuvintele Lui: „În zi de post, voi vă vedeți de dorințele voastre şi asupriţi pe toţi lucrătorii voştri. Voi postiţi ca să vă certaţi şi să vă sfădiţi şi să bateţi furioşi cu pumnul; nu postiţi cum se cuvine zilei aceleia, ca glasul vostru să se audă sus.” Ei bine, iată! Doamne miluiește-ne! Acestea sunt cuvintele Domnului despre postul fără valoare. Haideți să le ascultăm ca să ne lepădăm de ele și să terminăm cu ele pentru întreaga noastră viață. Să promitem, ascultând cuvântul Domnului, că nu vom posti așa!
Postirea după propria dorință
Observați cele trei lucruri despre care Domnul spune că fac postirea inutilă. Primul – păstrarea dorinței noastre în centru când postim, postirea pentru propria dorință… Și de fapt aceasta este o mare ispită pentru noi. Noi știm că Domnul ne cere să renunțăm la lucrurile care ne fac plăcere, să spunem nu, să îmbrățișăm lepădarea de sine, să nu mai mâncăm cărnurile delicioase și lactatele gustoase și deserturile și tot felul de lucruri de genul acesta.
Noi respectăm aceste reguli, ar trebui, e o ascultare pe care o așteaptă Hristos. Dar nu cumva înlocuim toate aceste lucruri? Cheltuim bani și mergem să căutăm rețete speciale și ne străduim din greu să putem avea în continuare mâncare gustoasă și aproape că nici nu ne dăm seama că este post? Dacă da, atunci cădem sub această critică, adică postim pentru propria noastră dorință. Nu, e mai bine să fim tari și să ne mulțumim să mâncăm simplu și nu pentru gust, ci pentru a ne hrăni, și să mâncăm același lucru, fără să pierdem mult timp cu gătitul. Să facem o cantitate mare și să mâncăm același lucru dimineața, la prânz și seara, sau pe parcursul mai multor zile, aceleași supe, aceleași pâini simple. Pentru că obiectivul nostru nu este să ne înlocuim mâncarea delicioasă, pe care ne place să o mâncăm, cu mâncare și mai delicioasă de post. De fapt, uneori, în încercarea de a face acest lucru, cheltuim chiar mai mulți bani pe înlocuitori de post decât pe mâncarea normală. Asta e exact ceea ce nu este postul, va face ca postul să nu mai aibă nicio valoare. Mai bine să nu facem asta!
Postul fără milă
Al doilea lucru – Domnul spune că poporul Său postea fără compasiune pentru alții. Când postești și îți simplifici viața, adesea, dacă ești om de afaceri, asta înseamnă că vei face mai puțini bani, vei avea mai puține produse, pentru că nu te concentrezi pe asta, ci acorzi mai multă atenție celorlalți, mai multă atenție milosteniei, mai multă atenție simplității. Și totuși, tentația este, pentru acești oameni, ca până și atunci când încercau să postească, să își muncească din greu lucrătorii. Ideea era: „dacă eu nu pot face bani… (și nu pot face bani pentru că postesc) îi voi pune pe lucrătorii mei să muncească dublu”. Acest lucru este total greșit.
Nu vă mai gândiți la lucruri lumești și la produs în timpul postului! Gândiți-vă la achiziții spirituale, la adevărata comoară. Citiți Cartea Proverbelor și aflați ce este mai prețios decât aurul, argintul și pietrele prețioase!
Cearta și mânia
Și apoi, o a treia critică a postului fără valoare este următoarea: „În zi de post, voi vă vedeți de dorințele voastre, asupriți pe lucrătorii voștri, și postiţi ca să vă certaţi şi să vă sfădiţi și să bateți furioși cu pumnul”. Mânia și violența pot fi rodul unui post prost. Nu știm noi asta? Când ne refuzăm dorințele și trupul nostru este obișnuit să fie răsfățat, suntem obișnuiți să primim ce vrem când vrem, să bem când vrem să bem, să mâncăm când vrem să mâncăm, să ne culcăm cu soții sau soțiile noastre atunci când vrem, să ne odihnim când vrem să ne odihnim și dacă lăsăm toate astea deoparte și spunem: nu, ne vom nega aceste dorințe și în schimb, ne vom ruga chiar și atunci când suntem obosiți și ne dor ochii, vom citi, vom scrie, vom vizita oameni, vom suna oameni, ne vom implica în milă radicală. Când facem asta, trupurile și sufletele noastre pot izbucni în furie, iar asta va face ca postul nostru să fie lipsit de valoare.
Chiar trebuie să fim atenți la asta când încercăm să postim sincer. Trebuie să ne stabilim în blândețe, trebuie să ne stabilim în calm, trebuie să fim foarte atenți ca nu cumva să izbucnească în noi revoltă, nemulțumire și violență fiindcă ne tratăm, ca să zic așa, cu lucruri exterioare. Acesta e motivul pentru care postul este atât de rodnic, pentru că ne expune și ne arată cu adevărat cât de slabă e de fapt temelia vieții noastre spirituale. Iar acest lucru este necesar pentru a cunoaște adevărul despre noi înșine și pentru a fi smeriți, să nu credem că suntem ceva când nu suntem nimic și să ne sprijinim pe Dumnezeu. Pentru că oamenii sfinți sunt aceia care au învățat să nu se încreadă în ei înșiși, ci să-și pună încrederea în Domnul, să se sprijine pe El prin credință.
Acestea sunt trei căi prin care Isaia spune că postirea devine inutilă. Acum, el continuă imediat explicând care este dorința lui Dumnezeu pentru postul nostru, ce fel de post este schimbător de viață, ce fel de post este puternic în fața lui Dumnezeu.
Isaia continuă. Ascultați aceste cuvinte frumoase. „Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul îşi smereşte sufletul său să-şi plece capul ca o trestie, să se culce pe sac şi în cenuşă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului? Nu ştiţi voi postul care Îmi place? Rupeţi lanţurile nedreptăţii,…” Corect! Scopul tău ar trebui să fie să înveți să nu mai păcătuiești, să înveți să înlocuiești egoismul cu iubirea, să înveți să înlocuiești violența cu bunătatea, să învingi mânia, să iubești mila, să faci din interesul celorlalți interesul tău.
„Nu știți voi postul care Îmi place? Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, dați drumul celor asupriți și sfărâmați jugul lor.” Deci să dăm libertate celorlalți, să-i ridicăm pe cei căzuți, să-i inspirăm pe cei deprimați, să-i consolăm pe cei singuri, să ne reversăm, să ne umplem casele și viețile cu compasiune și milă. Acesta este genul de post pe care Dumnezeu îl respectă.
Să cheltuim mai puțin ca să putem da milostenie mai mult
El continuă: „Împarte pâinea ta cu cel flămând…” Corect! Noi postim ca să putem avea ceva să împărțim, cheltuim mai puțini bani. Eu întotdeauna îmi încurajez familiile să încerce să-și reducă bugetul pentru alimente cu 50% în post. Luați tot ce cheltuiți în mod normal și tăiați la jumătate și vedeți dacă puteți trăi cu atât și atunci veți avea imediat, oricare ar fi bugetul vostru, veți avea jumătate din acel buget pe care îl puteți da altora, pentru a-i încânta pe cei flămânzi și care au nevoie de ajutorul tău. „Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casă pe cel sărman.”
Postul ar trebui să fie un timp pentru milostenie, pentru a ușura necazurile oamenilor, pentru a aduce binecuvântări oamenilor, a vizita bătrânii din parohia voastră a le face curățenie acasă, a avea grijă și de proprietățile lor și a-i întreba ce puteți face pentru ei.
Împăcarea cu cei din familie
El continuă: „Pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine.” Este un cuvânt frumos. Uneori… (Aș vrea să fie doar uneori. Serios, e prea des.) …la spovedanie, noi, preoții îl întrebăm pe mărturisitor dacă are pe cineva cu care trebuie să se împace. Și de multe ori, prea multe să le număr, am auzit de-a lungul anilor și deceniilor: Părinte, pur și simplu nu mă pot împăca cu tatăl meu, sau nu mă pot împăca cu mama mea. Ca și cum această stare de separare e doar o realitate statică a vieții și nu se va schimba niciodată. Doar pentru că nu am reușit să ne împăcăm cu un membru al familiei, cu un tată, cu o mamă, cu bunicii, cu un unchi, cu propriul nostru neam, în cuvintele lui Isaia, doar pentru că nu am reușit în trecut, nu spune nimic despre viitor, doar dacă nu te rogi, doar dacă ești mulțumit și fals satisfăcut cu înstrăinarea de propria familie și, așadar, permiți să vină o platoșă dură peste inima ta, când de fapt e vorba de propriul tău trup și sânge (neamul tău).
Aceștia sunt oameni pentru care ar trebui să vă rugați, pentru împăcarea cu ei, constant, și să nu faceți ce condamnă Domnul: ascunderea noastră de propriul neam. Nu, posturile sunt momente grozave pentru a ne apropia, fără să avem așteptări. Când nu ai așteptări este imposibil să fii dezamăgit. Nu, apropiați-vă cu dragoste pură, pentru a binecuvânta, pentru a oferi milă sau [a face] un act de compasiune și bunătate cuiva din familia voastră, cineva cu care poate că nu sunteți împăcați.
Efectele incredibile ale postului corect în viața noastră
Dacă facem aceste lucruri, dacă evităm postul fără valoare și îmbrățișăm postul care transformă viața, ce urmează apoi? Ei bine, Isaia dă o abundență de promisiuni. Voi încheia reflecțiile mele împărtășind cu voi șase promisiuni incredibile care sunt date în acest text, în Isaia cap. 58, versetele 8-12, șase promisiuni incredibile ale postului adevărat, daruri care schimbă viața, pe care Dumnezeu le va da.
(1). „Întunericul tău interior va fugi și lumina te va umple pe dinăuntru.” (Trebuie să mă credeți, o să citesc textul după asta ca să vă dovedesc). „Întunericul tău interior va fugi și lumina te va umple pe dinăuntru.”
(2). Vei simți protecția lui Dumnezeu în viața ta, în fața ta și în spatele tău.
(3). Dumnezeu va răspunde rugăciunilor tale.
(4). Sentimentul tău de întuneric și descurajare va dispărea.
(5). Trupul tău va avea o nouă putere.
(6). Vei contribui la instaurarea Împărăției lui Dumnezeu aici și acum.
Acum s-ar putea să spuneți: Părinte, cum se poate? Toate acestea prin post adevărat? Da! Da! Iată textul propriu-zis, versetele 8-12 din Isaia 58: „Atunci lumina ta va răsări ca zorile și tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, și slava lui Dumnezeu te va acoperi. Atunci vei striga și Domnul te va auzi; la strigătul tău El va zice: Iată-mă! Dacă vei îndepărta de la tine asuprirea, arătarea cu degetul…” (deci acuzele sunt înlăturate din post, complet înlăturate) „Dacă vei îndepărta asuprirea, arătarea cu degetul și cuvântul de cârtire, dacă dai din inimă pâinea ta celui flămând și saturi sufletul smerit, lumina ta va răsări în întuneric și bezna ta va fi ca miezul zilei, Domnul te va călăuzi necontenit și va sătura dorința sufletului tău, oasele tale vor fi întărite (Uau!) și vei fi ca o grădină bine udată, ca un izvor de apă care nu seacă niciodată. Oasele tale vor învia și se vor întări ca o plantă verde și vor lăsa moștenire generații după generații. Deșertul tău străvechi se va zidi și temeliile tale străvechi vor rămâne din generație în generație și vei fi numit constructor de ziduri și te vei odihni pe cărările din ele.„
Ce text incredibil! Și ce promisiuni pline de har ne face Domnul, dacă alegem să îmbrățișăm postul după voia Sa. Ungeți-vă părul cu puțin ulei, dragii mei, și să aveți un post grozav, spre slava lui Dumnezeu și spre schimbarea propriei voastre vieți! Amin!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Multumiri pentru cuvantul de invatatura.
„Mâncând, crezui că te supăr cu lăcomia
Şi-mi pedepsii în ajunări păcătosul pântec.
Pe urmă, că nu-ţi place jocul, bucuria:
M-am cernit şi-am sugrumat orice cântec.
Tu însă, neîntreruptă Bucurie şi Festine,
Tu, Domnul marelui praznic al vietii, ne dai povaţă:
Cine nu ospătează singur, ci necontenit împreună cu Tine,
Transfigurează orice îmbucătură în adevărata viaţă!”
(Vasile Voiculescu – „Cu Domnul la masa”– vineri 27 mai 1955, Bucuresti, în spital)
Azi, 27 noiembrie, este ziua in care poetul Vasile Voiculescu a venit in aceasta lume in 1884.
Fiti cu totii binecuvantati!
Postire cu folos.