Ascultați-l pe IPS Athanasie de Limassol care ne spune foarte pe scurt cum să căutăm un duhovnic bun.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
– Binecuvântați! După moartea duhovnicului meu, un duhovnic cu viață sfântă, căruia cele suprafirești devin firești – după cum spuneați -, care sunt criteriile pentru a alege un alt duhovnic? Aștepți vreun semn [de la Dumnezeu]? Și cât timp e suficient pentru a cunoaște cineva un duhovnic? Sau trebuie doar să alegi un duhovnic pur și simplu?
– Și eu vă mulțumesc. Cred că de la început s-a făcut o greșeală. Nu trebuie să alegem duhovnicul după criteriul harismelor suprafirești. Dacă alegem duhovnicul după acest criteriu, și stăm alături de el pentru harismele lui suprafirești, e ceva greșit. Cu toate că e un lucru normal și acesta… Însă, dacă acel duhovnic nu e atent cu noi, atunci vom rămâne atașați de harismele lui suprafirești, și când va veni timpul ca el să plece, ne va fi greu să găsim un alt duhovnic care să ne odihnească.
De la început, trebuie să găsim un duhovnic care să ne învețe să ne pocăim, să ne învețe să ne luptăm, să ne învețe să fim oameni smeriți. Sporirea noastră duhovnicească nu depinde de sfințenia duhovnicului, depinde de cum ne vom lupta noi înșine. Sfințenia duhovnicului e ceva care-l privește pe el, nu e al nostru. Dacă duhovnicul nostru e sfânt, nu înseamnă că și noi suntem sfinți luând din sfințenia lui. Sigur că și noi trebuie să luăm exemplu din viețuirea sa sfântă, dar și de la Hristos. Și vom primi har de la Hristos prin Sfintele Taine. Tainele au valoare, nu duhovnicul.
Adică e greșit să căutăm duhovnici făcători de minuni. Dacă facem așa, putem să dăm de oameni înșelați din cler și dintre monahi, dintre stareți. Și putem că cădem în înșelare împreună cu ei, în cele din urmă, pentru că am pornit pe un drum greșit. Firește că-i admirăm pe părinții harismatici, pe Stareți și pe Sfinți, pe Sfinții contemporani, însă Biserica nu depinde de sfințenia personală a preoților și a episcopilor. Biserica depinde doar de sfințenia unicului Domnului nostru Iisus Hristos.
Când mergem să ne spovedim, se săvârșește o taină, nu e doar o întâlnire cu o altă persoană, ci e o taină care se face în numele lui Hristos. Duhovnicul care e întrebat cu smerenie, devine profet și străvăzător, înainte-văzător. făcător de minuni – prin harul lui Hristos și prin credința și smerenia noastră în trăirea voii lui Dumnezeu în toate împrejurările vieții. Să nu căutăm, așadar, duhovnici cu harisme suprafirești, să căutăm duhovnici care să ne învețe să ne pocăim și să ne luptăm duhovnicește și să trăim aproape de Hristos.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Sarut mana, Preacuvioase Parinte!
Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat referitor la lectura duhovniceasca.
Ce carti duhovnicesti trebuie citite de catre mireni? Cat timp sa alocam lecturii? Este gresit sa citim prea mult(ma refer bineinteles la cartile duhovnicesti si Sfanta Scriptura)?
Citeam undeva sfatul Sfantului Ignatie Briancianinov care zicea ca mirenii trebuie sa citeasca acele lucrari, acele carti care sunt potrivite pentru modul lor de vietuire, calugarii cartile potrivite pentru dansii, pustnicii la fel.
Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi.
MULTUMESC!