Ascultați-l pe părintele Moise care ne oferă un Plan foarte concret în 5 pași astfel încât băieții să-și înceteze comportamentul juvenil și să devină bărbați.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Sunt cinci lucruri care te fac să slab ca bărbat.
Numărul unu : cei moleșiți fizic
Numărul unu, cel mai ușor: cei moleșiți din punct de vedere fizic, din experiența mea sunt, de asemenea, slabi din punct de vedere emoțional. De ce? Munca fizică grea te face tenace. Când corpul tău îți spune să nu faci ceva pentru că este dureros sau epuizant sau ai putea eșua, mintea ta trebuie să preia înclinația și cuvintele, geamătul corpului și mintea ta trebuie să-i spună corpului tău ce are de făcut, în termeni concreți. Asta construiește o tărie mentală și emoțională astfel încât atunci când lucrurile nu merg așa cum vrei, când lucrurile sunt împotriva ta, când apar probleme, când te lovește nesiguranța, să ai acel comutator în minte și să fii obișnuit să-l pornești și să spui: Adversitate? Nicio problemă, mă duc după ea, îi arăt eu ei, o voi ataca. Asta nu are legătură cu grăsime corporală sau ceva de genul acesta.
Cred că oamenii adesea fac prea mult caz din a avea abdomen plat și toate aceste lucruri de slavă deșartă. Vorbesc despre un bărbat care are tărie fizică. Există tipi care se dau bărbați puternici care au tupeu, și au și bicepși masivi, trapez uriaș, gâturi groase, mâini mari și abilități aproape de neegalat de a bloca durerea și de a răzbate. Deci nu confunda pe cineva care este „tunat” (la sală) cu cineva care este chiar puternic. Tăria fizică vine din îndurarea provocărilor și din lupta cu ele, iar mintea ta spunându-i corpului tău că trebuie să se supună voii sale.
Numărul doi: a înjura
De fiecare dată când aud un bărbat înjurând, blestemând, știu că acela e un om slab mental. De ce? Pentru că atunci când cineva înjură se așteaptă să le porți tu povara fragilității lor. Este supărat, furios, reacționează într-un mod exagerat din punct de vedere emoțional și singurul mod prin care el poate rezolva situația asta este să zică toate aceste înjurături și să le arunce asupra ta. Când cineva spune: David, asta e atât de greu… Când îl aud pe acel bărbat vorbind, iartă-mă, dar nu sună ca un bărbat stăpân pe el, ci ca un bărbat ale cărui emoții pur și simplu zboară de pe gard, care este pur și simplu peste graniță cu reacția lui emoțională la lucruri. Asta nu este sănătos, nu este normal, nu este stabilitate. Bărbații nu ar trebui să vorbească mult despre lucrurile care îi deranjează, bărbații nu ar trebui să devină frustrați prea des. Chiar frustrarea, chiar când mă văd pe mine însumi că devin frustrat uneori, îmi zic: Aceasta este slăbiciune! Asta înseamnă că eu văd ceva ce este în afara controlului meu și sunt victima a ceea ce este în afara controlului meu și îi permit să-mi zdruncine stabilitatea.
Numărul trei: zâmbitul prea mult
Zâmbitul prea mult! E o vorbă în Rusia: dacă vezi o persoană zâmbind pe străzi, fie este defect la minte, fie este american. În cultura americană totul e despre a fi fericit tot timpul, să zâmbești, să afișezi acest aer că sunt fericit cu tot ce e în viață. Asta nu este realitate. Există un timp și un loc în care să fii sobru și să fii treaz și asta este în cea mai mare parte a vieții. Soția mea obișnuia să îmi spună, când terminam slujirea Sfintei Liturghii și ieșeam din altar îmi spunea: arăți ca și cum ai fi supărat. Și eu: nu sunt supărat, dar tocmai am petrecut două ore mijlocind înaintea lui Dumnezeu pentru oamenii care apelează la mila Lui. Acea sobrietate, asta e seriozitate, asta e fermitate de caracter, nu este bine să zâmbești tot timpul, viața este serioasă. Mântuirea e serioasă. Ar trebui să avem o dispoziție serioasă.
Înseamnă asta că putem să zâmbim? Absolut! Înseamnă că putem spune glume? Cu siguranță. Putem fi veseli uneori? Sigur! Dar să fim veseli tot timpul peste tot unde mergem nu se potrivește unui bărbat. Un bărbat trebuie să fie conectat și concentrat pe mântuirea lui, spunând rugăciunea lui Iisus, fiind într-o stare de pocăință, menținându-se stabil emoțional, fiind concentrat pe eternitate și abia apoi are momente în care se poate relaxa. De aceea un bărbat trebuie să facă contact vizual. Atunci când faci contact vizual, permiți altor oameni să privească în interiorul tău, și atunci când tu privești înăuntrul lor nu ar trebui să te temi de faptul că și ei se vor uita în tine. Ar trebui să ai o înțelegere și o acceptare a cine ești ca persoană, și să nu te temi de judecățile sau gândurile celorlalți despre tine.
Numărul patru: a nu avea un program, a nu știi ce ai de făcut în fiecare zi
Nu e o problemă să joci niște jocuri video, nu e o problemă să te uiți la o emisiune sau un film pe Netflix, nu e o problemă să citești o carte. Problema devine atunci când nu se face într-un echilibru și nu este aranjat dinainte, nu este programat și când este dependență, când este escapism, când este prea mult. Un bărbat ar trebui să aibă un set de sarcini pe care știe că trebuie să le îndeplinească zilnic. Scopul meu acum este să îmi scriu un mesaj text mie însumi cu patru sau cinci obiective în fiecare seară înainte de a merge la culcare, astfel încât să am acele lucruri concentrate în minte pe care trebuie să le realizez în ziua respectivă.
Și nu numai asta. În mod ideal, un bărbat are o oră fixă când se culcă, are o oră când se trezește, știe când va mânca, mănâncă la ora programată, are totul aranjat în ordine. Asta vezi când mergi la o mănăstire. Pentru mine, mănăstirea este ca apogeul pentru asta, acolo totul este controlabil și exact așa cum ar trebui să arate, și ori de câte ori mergi la o mănăstire există o temă comună, și anume că sunt foarte ordonați, au un program, au zile, au angajamente, au un program zilnic, program săptămânal, program lunar, totul e stabilit în avans. Și un bărbat trebuie să știe ce face, atunci când face. Cel mai rău lucru din lume este ca un bărbat să se trezească și să nu știe ce ar trebui să facă sau unde ar trebui să meargă sau ce ar trebui să realizeze.
Fiecare bărbat ar trebui să se trezească știind, în primul rând, că am alocat suficient timp pentru a mă ruga, iar treaba mea principală este să mă rog, iar în al doilea rând, că la sfârșitul zilei am alocat suficient timp pentru a mă ruga și știu la ce oră trebuie să mă rog și la ce oră trebuie să îndeplinesc aceste lucruri. Acesta e numărul patru.
Numărul cinci: a nu fi vulnerabil.
Trebuie să ai un mijloc de a te deschide în fața altcuiva. Trebuie să fie toată lumea? Absolut că nu! Asta ar fi atât neînțelept cât și posibil periculos să-ți împărtășești gândurile și sentimentele cu toată lumea, dar trebuie să găsești cel puțin o persoană în viața ta căreia să-i poți împărtăși tot. Îmi amintesc când aveam 20 de ani și chiar am început să realizez cât de imatur am fost ca persoană și unul dintre lucrurile pe care le-am citit în sfinții părinți a fost ideea de a-ți dezvălui gândurile. Ei spun să îți dezvălui gândurile zilnice cuiva. Poate unei persoane mai în vârstă, mai experimentată, care să îți poată da sfaturi despre cum gândești și cum abordezi viața.
Și am avut un bărbat în viața mea, care până în ziua de azi este pentru mine cel mai apropiat om ca și figură paternă și e un om foarte matur și solid. Și am spus: pot să te sun în mod regulat să vorbim de gândurile mele și despre cum procesez eu viața? Și el a zis: da, nicio problemă. Și probabil l-am sunat de sute de ori timp de un an sau doi, pentru a discuta fiecare gând și lucru cu care mă confruntam, tot ceea ce îmi provoca angoasă psihică, disconfort, sau pentru care îmi lipsea liniștea sau claritatea. Îl sunam și ce e amuzant este că la sfârșitul a doi ani, am spus…, pentru că am început să mă schimb, și am început să văd cum gândea el despre lucruri. Eu gândeam așa, el gândea așa, și eu îmi mutam constant voia către voia lui și percepția lui pentru că știam că mă voi îndrepta în direcția maturității și a masculinității făcând asta.
Așa că, după doi ani l-am întrebat: Cum era când vorbeai cu mine atunci? Mi-a spus: când am început să vorbesc cu tine, 80% din ceea ce credeai tu era greșit și 10% era la propriu nebunie. Deci la 25 de ani, [doar] 10% din ce gândeam eu era corect, 80% era greșit și 10% era dezechilibru mintal. Sunt de acord cu asta, pentru că nu am vrut să rămân în asta și singurul mod de a nu rămâne în asta este să-l expui. Și deci trebuie să găsești pe cineva căruia îi poți spune despre tine însuți, poți să-i spui: hei, am aceste gânduri nebune sau aceste sentimente nebunești sau procesez asta și îmi provoacă multă angoasă, ajută-mă, spune-mi ce să fac. Și acest domn cu care am făcut asta, când îl sunam la telefon îi ziceam: Hei, am o problemă. El zicea: Bine, zi! Îi expuneam problema, disconfortul, oricare ar fi fost.
O să dau un exemplu. O dată l-am sunat și i-am spus: Sunt supărat, mi s-a întâmplat ceva. El zice: Spune! Ce se întâmplă? Îi zic: Am rugat-o pe soție să nu cumpere mai mult de o pereche de pantofi, ea a cumpărat trei perechi de pantofi pe cardul de credit și a justificat cumva toată chestia asta și bla bla bla bla bla și sunt vânăt de supărare, la vremea aceea. Și el a spus: Bine! Asta spunea mereu. Bine, ești gata pentru feedback? Și spuneam: Da! Orice îmi spunea în acel moment era adevărul Evangheliei. Îl luam pur și simplu și fugeam cu el. Pentru că orice îmi oferea el era mai bun decât ceea ce aveam eu.
Și îmi amintesc că în acea situație a spus: Bine, ești gata? Și am spus: Da! A spus: În căsătorie este loc doar pentru o soție. Ce spunea el era: o singură persoană în căsătorie se poate plânge, se poate supăra, poate fi tulburat, poate fi copleșit, poate face [astfel de] lucruri și permitem să fie acea persoană soția. Tu ești soțul, nu te mai comporta așa! Și de îndată ce a spus asta, am zis: OK, am înțeles, voi găsi o soluție. Asta este cheia, asta este cheia! Câștigătorii găsesc o soluție în viață și trebuie să te înconjori de oameni care pot să-ți arate cum să câștigi în viață. Au căsătorii bune, au copii buni, au cariere bune, au o etică bună a muncii, sunt slujitori, se roagă, merg la biserică, sunt la slujbe. Poate chiar preotul tău, toți acei factori, vrei să-i culegi și să-i prinzi de la ei. Așa că trebuie să te deschizi în direcția lor și trebuie să te deschizi să urmezi ceea ce îți spun ei să faci și să le acorzi mare respect.
Dumnezeu să te binecuvânteze. Mă rog ca acest videoclip să te întărească ca bărbat și să poți intra mai pe deplin în masculinitatea ta.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
scurt si la obiect! Minunat!
Multumim!