Vă aducem în atenție rubrica duminicală „Întrebări și răspunsuri” realizată pe baza întrebărilor pe care ni le-au scris cei care ne urmăresc pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte. Vă mulțumim și de această dată pentru temele pe care ni le-ați propus.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Să ne tăiem voia în fața celor care sunt validați de Dumnezeu în fața noastră: familie, șefi, duhovnic – desigur că ascultarea ține până la teme de păcat.
Trebuie să fim atenți până murim. Nu le-am depășit complet decât în clipa morții.
De la Domnul este însă să ai grijă să nu generezi tensiuni în familie. Monahismul să-ți fie exemplu.
Depinde de stadiul duhovnicesc. Toți suntem aleși, să știi, numai că noi respingem alegerea.
Jeluirea este plină de nădejdea în Dumnezeu. Depresia este lipsa de sens în singurătate.
Dacă este vorba de smerenie este foarte bine. Trebuie să avem nădejde în Dumnezeu. Complexul de inferioritate și deznădejdea sunt de la diavol. Să avem credință în Dumnezeu că ajută.
La foarte multe: curățenia minții, smerenie, scăpare de patimi etc.
Prin exemplul personal iubitor. Să ne rugăm pentru ei și să ne cerem iertare dacă este cazul. E nevoie de timp, uneori.
Ca să devenim ca El.
De obicei da pentru că altfel nu ne înmuiem inima. De bună voie nu facem binele.
Să ne aducem aminte de rai, iad, judecata lui Dumnezeu și păcatele noastre. Să nu ne repezim.
Din cauză că se autoîndumnezeiesc și, deci, se consideră infailibili, ergo Dumnezeu e de vină.
Prin iubire înțeleaptă.
Pentru că aceste rugăciuni sunt cuvintele sfinților care sunt mai presus decât cuvintele noastre. Este adevărat că este foarte bine să ne rugăm ȘI cu cuvintele noastre.
Da.
E greu de înțeles în română. În greaca veche e destul de clar. Pe scurt: dacă suntem milostivi cu averea materială ne vom mântui.
Se străvede frumusețea lui Dumnezeu.
Asta este pentru că avem o voie proprie puternică. Să nu credem că suntem mai buni decât ceilalți. Să lăsăm să treacă – apă sub pod este. Să nu încercăm să controlăm noi totul. Rugăciune
Să ne controlăm și să știm că dacă vom cârti ne vom face crucea și mai grea. Ascultarea ne aduce fericirea și pacea.
Să facem diferența dintre faptă și făptaș. Pe făptaș să-l iubim și să-i găsim circumstanțe atenuante.
Pentru că sunt înșelați crezând că diavolul ajută pe om. Diavolul este asasin: omoară și pe țintă și pe vrăjitor. Să nu avem de a face cu ei. Să fim spovediți și împărtășiți.
Dorința de plăcere. Să nu mâncăm între mese, să postim posturile Bisericii și când suntem la masă să nu mâncăm până la săturare.
Prin ascultare și spovedanie.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
4 Comment
Părinte, există posibilitatea ca o persoană care încă nu e botezată, care e catehumen, să se spovedească? Permite Biserica acest lucru? Dacă nu, atunci ce ar putea să facă să fie cât de cât aproape de o spovedanie? Să mărturisească preotului doar așa ca discuție, fără a fi parte din taina spovedaniei, sau să mărturisească soțului/soției sau altei persoane apropiate? Sau să citească Psalmul 50 mai des pentru pocăință?
Am fost plăcut suprins să aflu că în cazuri excepționale se permite taina căsătoriei între o persoană botezată și una nebotezată, și aș dori să știu dacă există și alte taine la care poate participa o persoană nebotezată. Spre exemplu, știu că poate participa la taina sfântului Maslu, adică să ia parte la slujbă și apoi să fie unsă cu acel ulei sfințit. De asemenea, preotul i-a permis să ia anafură și aghiazmă dimineața pe nemâncate. Oare se poate și taina spovedaniei?
Părinte, puteți să-mi spuneți, vă rog, dacă persoanele nebotezate se pot spovedi sau nu?
Nu. Doar sfaturi duhovnicești.
Părinte,este un păcat a cumpăra ceva de medicine naturale,nu homeopatice,doar făcute din ierburi naturale, într-un magazin care vinde și alte lucruri mai new Age ori chiar cu simboluri satanice? Făcut apoi semnul Crucii pe ele . Soțul meu zice că este ok,dar eu nu mă simt sigură că este bine…