Urmăriți un material extraordinar în care Silvian Man ne vorbește cu aplomb despre ce înseamnă, de fapt, educația și neamul în lumina iubirii lui Dumnezeu.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Silvian Man – prezentare
Introducere despre problemele tinerilor
Părintele Teologos: Dragii noștri ne aflăm cu Silvian Man. Cred că îl cunoașteți… este… fostul șef al Ligii Studenților, actual Președintele onorific, dacă nu mă înșel, a Ligii Studenților din Iași. Este istoric, lucrează și ca jurist este foarte cunoscut printre tineri, și datorită faptului că este foarte cunoscut printre tineri – și a avut, și are – o lucrare foarte intensă în rândul lor, din cauza asta o să discutăm astăzi despre tineri. Despre problemele tinerilor în principal despre educație, dar nu numai. Și din cauza asta, ca să nu mă mai lungesc eu, că știu că nu vă plac introducerile lungi, o să-l las pe el să facă o mică sinteză un mic portret al educației, a situației educației astăzi – așa cum o vede el – și să dea și câteva soluții referitoare care la această problemă.
Ai cuvântul!
Silvian Emanuel Man: Bine v-am regăsit, părinte!
Părintele Teologos: Bine ai venit, ai revenit!
Sistemul de educație, astăzi, a devenit un instrument al puterii vremelnice. Cultura păcatului
Silvian Emanuel Man: Chiar mă gândeam pe drum că, venind încoace spre, spre Lacu, există în momentul de față o debusolare imensă, în special la nivelul tinerilor și mai ales al părinților tineri, care în momentul de față se confruntă cu o mare problemă, pentru că, nu știu ce să mai facă cu educația copiilor lor. În urmă cu câțiva ani am spus o… , un lucru care a deranja foarte mult. Din tot discursul de la Putna, cred că ce a deranjat cel mai tare a fost acea chemare: ,,Să ne luăm țara înapoi!” – Ca să putem să facem treaba aceasta, ar trebui ca, pe drept cuvânt ca să ne redobândim demnitatea și și starea naturală în fața lui Dumnezeu și a lumii trebuie să ne luăm educația înapoi. Adică să fim din nou stăpâni asupra educației noastre și educație pe care o oferim copiilor noștri și care să ofere semilor noștri. Pentru că, din păcate, și aici facem să spunem – excepția de rigoare, mențiunea – avem profesori dedicați în continuare în sistemul de educație, slavă Domnului!; Sunt școli în care încă se face carte, și la oraș și la sat. Sunt facultăți în locuri unde încă se face educație și cercetare la modul serios fără furt intelectual, fără batjocură și fără chestiuni…
Părintele Teologos: Fără agendă…
Silvian Emanuel Man: Fără agendă ideologică și fără chestiuni urâte. Însă în mare parte sistemul de educație, din păcate astăzi, a devenit un instrument al puterii vremelnice de înrobire a oamenilor: prin patimi în primul rând, pentru că haideți să fim sinceri – copilul care se duce la școală, de fapt, ajunge să fie educat direct și indirect de părinții altor copii, care poate n-au avut timp să-și crească copiii așa cum trebuie, să le ofere dragostea și timpul necesar că ei să crească la armonie, care au ajuns influențați de anturaje, au ajuns influențați poate și de unele cadre didactice – să spunem neexperimentate, sau au fost și cazuri de cadru didactice răuvoitoare – am ajuns în punctul din care, din păcate, nu este lună în care să nu există un scandal de pedofilie în școli.
Părintele Teologos: Doamne ferește!
Silvian Emanuel Man: Deci asta este nivelul.
Acum a fost un caz… – mai multe cazuri de fapt – de abuzuri sexuale și hărțuire în niște mari universități din țară, unde au ieșit cadre didactice să spună… – studenții după unii după 20 de ani au ajuns să dea mărturie de frică n-au, n-au mărturisit…
Părintele Teologos: Da.
Silvian Emanuel Man: …și cadre didactice au ajuns să spună: ,,Domnule, n-am știut, n-am cunoscut!” Păi stați un pic! Dacă sunt zeci de mărturii ale unui abuz – sunt studenți care spun că au vorbit cu profesori, că au încercat să intervină și cu toate astea nu s-a rezolvat nimic, înseamnă că, de fapt, există o cultură a păcatului care este conservat în sistemul de educație.
Pentru că puterea aceasta vremelnică, da, are nevoie de noi să fim păcătoși, are nevoie de noi să nu fim în trezvie, are nevoie de noi să nu ne gândim la Dumnezeu; în toate aceste situații în care vrem să criticăm abuzuri – cu toții până la urmă – și asta este un lucru pe care trebuie să-l spunem concret: Nu poți să spui că nu faci politică! Te duci la vot ,faci politică, nu ești de acord cu legea care s-a votat anul acesta în Grecia și se poate vota anul viitor în România, legat de, căsătorii homosexuale; nu ești de acord cu cutare Hotărâre de Guvern, cutare lege care îți afectează viața de familie, îți afectează viitorul profesional și așa mai departe. Faci politică! ,,Apoliticon”- dacă o luăm așa în greacă, înseamnă să fii mai degrabă fără de cetate.
Părintele Teologos: Evident!
Să ne apărăm credința și demnitatea. Să facem ascultare de stăpânitorii noștrii, însă, până la păcat!
Silvian Emanuel Man: Da, noi facem parte ca și Sfântul Apostol Pavel, din niște ,,Cetăți lumești”, și ca și Sfântul Apostol Pavel tre să ne folosim de statutul de cetățean pe care îl avem, da, ca să ne apărăm credința și demnitatea. Exact cum de altfel și primii creștini s-au folosit de statutul lor de cetățean, și l-au respectat pe împărat în măsura în care porunca împăratului nu a devenit potrivnică poruncii lui Dumnezeu! Pentru că noi suntem obligați să îi respectăm pe mai marii noștri, dar atenție, până la păcat! Tot cuvântul Scripturii ne îndeamnă că noi trebuie să facem mai întâi ascultare de Dumnezeu și după aia de oameni. Nu putem în numele ascultării de de puterea lumească să spunem că orbește ne supunem…
Părintele Teologos: Sau că…
Silvian Emanuel Man: …în orice chip.
Părintele Teologos: …negăm, negăm pe Dumnezeu și ca existență și ca legiuitor.
Experimentul pandemiei
Silvian Emanuel Man: Corect. Avem acest experiment cumplit al pandemiei, care a fost ca o cernere, în care am văzut foarte mulți confrați de ai noștri că de frică, de tulburare au ajuns parcă să se închine statului. Până la urmă când ne gândim la antihrist.
Părintele Teologos: Și științei.
Silvian Emanuel Man: Și științei. Da, științei pervertită mai degrabă ca…
Părintele Teologos: Bineînțeles!
Silvian Emanuel Man:… ca un instrument.
Părintele Teologos: Evident!
Primele spitale au fost create de creștini. Mărturia Domnului
Silvian Emanuel Man: Pentru că puterea politică de-a lungul timpului a avut acest, să spunem – „dar negru”, de a perverti lucrurile bune. Primele spitale, până la urmă, au fost create de creștini; îl avem pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, îl avem pe Sfântul Vasile…
Părintele Teologos: Evident.
Silvian Emanuel Man: Ei sunt creatorii asistenței sociale medicale. Atenție!, ca inițiativă privată, în momentul în care a venit femeia cea păcătoasă să ungă picioarele Mântuitorului cu mir și cu părul ei, Iuda imediat s-a tulburat: ,,Au, oare doar nu mai bine vindem mirul acesta ca să dăm săracilor?” Și atuncea Hristos le spune ucenicilor săi: ,,Pe aceștia îi veți avea pururea.” Adică transferă obligația îngrijirii săracilor către Apostoli, către Biserică, adică către privați. N-a spus-o – lasă că se îngrijește ,,Cezarul” de săraci, nu a spus că sunt ai Cezarului. Până la urmă El, Dumnezeu s-a dus și a avut personal grijă de săraci, și a dat această mărturie pentru noi, pentru creștini să ne îngrijim noi de săraci, nu Cezarul. Ce făcea Cezarul cu, cu săracii în schimb? – Îi manipula. Circ – ,,Panis et Circuses”.
Părintele Teologos: Da, da – ,, Pâine și Circ”.
Influențarea și manipularea maselor sociale
Exemple din perioada monarhiei medievale
Silvian Emanuel Man: Adică era o formă de, de distracție, frivolă, ca să poată să manipuleze acele mase amărâte; ceea ce din unele perspectivă unele sisteme politice se și întâmplă. Cei mai defavorizați prin mecanismele de Asistență Socială ajung să fie controlați, de fapt. Se spune foarte clar, adică chiar și în punctul ăsta: vrei să mai primești ajutor social votează-mă, convinge pe cutare, s-au fă cutare compromis; Și lucrurile acesta au evoluat de-a lungul timpului.
Părintele Teologos: Și astea sunt lucruri concrete care…
Silvian Emanuel Man: Și sunt lucruri concrete. Noi de exemplu trăim în această paradigmă greșită a modernității. …- Să credem că noi ne alegem conducătorii – aici parcă Dumnezeu ne-a lăsat așa cu un blestem! În în perioada monarhiei medievale exista această credință că într-adevăr regele… era o întruchipare din perspectiva aceasta a voinței lui Dumnezeu.
Părintele Teologos: [Alesul lui Dumnezeu, unsul lui Dumnezeu.]
Silvian Emanuel Man: Corect! … Sfântul Nicolae Velimirovici într-o carte foarte subțire a sa – pe care o recomand tuturor neapărat ca lectură ,,Războiul și Biblia”…
Părintele Teologos: Da, foarte bună cartea, foarte bună.
Neputința poporului și voia lui Dumnezeu
Silvian Emanuel Man: Face, face o analiză, de fapt a istoriei, atât a istoriei vetero-testamentare cât și a istoriei politice în special a Serbiei, dar și istoria Europei, în general. Din această perspectivă cum ne așezăm noi politic? Păi ne merge bine atâta timp cât poporul este vrednic. Dumnezeu ne dăruiește conducători vrednici. Poate să fie și situația cealaltă, în care un om cu foarte mare căutare la Dumnezeu, ajunge să fie <<ighemon>>, <<stăpân lumesc>> chiar dacă poporul nu este vrednic dar este chemat să-l ridice la vrednicie. Dar dacă niciunul nici altul nu sunt vrednici atunci Dumnezeu, clar, pedepsește poporul. Ei!
Părintele Teologos: Sau mai bine zis îi lasă în în…
Silvian Emanuel Man: Îi lasă, îi lasă…
Părintele Teologos: Îi lasă în patimile sale.
Silvian Emanuel Man:… îi lasă în patimile sale. Și în momentul în care poporul a spus: noi nu mai vrem ca Dumnezeu să ne aleagă stăpânitorii lumii, Dumnezeu a spus: Bine! Bine oamenilor! Alegeți-vă voi ca să vedeți cum este. Și din perspectiva aceasta, nu, nu-i un cuvânt – să spunem din perspectiva aceasta neapărat, adică să fie, să nu fie înțeles greșit în ideea de autocrație sau de a susține dictatura. Nu aceasta este ideea. Ideea este că, noi până la urmă am avut monarhie de drept divin, România, să spunem, trăiește chiar în această paradigmă – Noi am avut un, un rege uns, da!, până la urmă – cu [Sfântul și Marele Mir], Regele Mihai. Da! S-a întrerupt firul, și a fost și voia lui Dumnezeu, și neputința noastră ca popor, din păcate.
Părintele Teologos: Mai ales!
Libertatea dată de Dumnezeu și neputința de a ne asuma responsabilitățile. Să fim atenți la sistemul de valori promovat!
Silvian Emanuel Man: Dar, din punctul acesta de vedere, noi, în calitatea noastră de creștini ce facem ca să avem alegeri conștiente?
Părintele Teologos: Da. Pentru că problema este că tre să-L punem pe Dumnezeu în ecuație, acolo-i problema! Nu neapărat că trebuie să facem monarhie. Asta, mă rog.
Silvian Emanuel Man: Pentru că – luăm senzația politică concretă – în general 6 până la 7 români, în unii ani au fost chiar mai bine de 7 dacă aproximăm – n-au fost la vot. Majoritatea de ce spun că nu se duc la vot?! De scârbă că n-au cu cine vota, că nu se regăsesc, că s-au săturat de ăștia și așa mai departe, sau că tot ăștia ies.
Părintele Teologos: Da. da.
Silvian Emanuel Man: Dar clar acolo e o neputință, adică când, în momentul în care mare parte din popor nu se angajează, nu-și…
Părintele Teologos: Evident.
Silvian Emanuel Man: …exercită – să spunem din perspectiva aceasta, atenție! nu dreptul, obligația de fapt. Pentru că în momentul în care Dumnezeu ne-a dat o libertate, ne-a dat și obligația să o păstrăm!
Părintele Teologos: O responsabilitate.
Silvian Emanuel Man: E o responsabilitate. Unde este responsabilitatea aici!? Noi degeaba spunem că ies unii, și după ne plânge că ,,vai ce au decis ăia”; Noi degeaba spunem că – ,,vai, dar ce oameni ne reprezintă” – așa cum sunt ei cu patimile lor -, dar noi de ce nu căutăm oameni ai Bisericii care să fie împinși înainte. …
Părintele Teologos: Evident.
Silvian Emanuel Man: …Care într-adevăr să reprezinte poporul lui Dumnezeu din Biserică.
Părintele Teologos: Sau să…
Silvian Emanuel Man: Care într-adevăr să fie reprezentativ pentru suferințele, pentru năzuințele, pentru credințele noastre.
Părintele Teologos: Da, și dincolo de asta, eu cred că oamenii trebuie să fie mult mai mult implicați în cotidian și să fie mult mai treji la ceea ce se întâmplă și la sistemul de valori care este promovat. Și atuncea neapărat să voteze pentru că dacă nu votează, el care se roagă, o să voteze cel care nu se roagă.
Silvian Emanuel Man: Exact. Adică, acuma toată lumea spune: Bun, alegerile sunt trucate – nu sunt chiar pe calculator cum se spune.
Părintele Teologos: Da, e…
Silvian Emanuel Man: S-au văzut la fiecare alegeri, există diverse incidente în secțiile de vot…
Părintele Teologos: Da, sigur.
Silvian Emanuel Man: … Mă rog că se înțeleg toți între ei, că-s nu, nu intru,nu are sens ideea aceasta. Dar de la un punct încolo, care există totuși o limită a furtului.
Părintele Teologos: Evident, evident nu poți…
Silvian Emanuel Man: Nu poți să furi tot.
Părintele Teologos: Tot.
Silvian Emanuel Man: Nu mai suntem în context de 1947 în care să furi tot…
Părintele Teologos: Da, exact.
Liderii politici pot simți presiunea cănd oamenii devin mai conștienți și mai implicați. Statul – mecanism de promovare a păcatului instituționalizat. Păcatul indiferenței
Silvian Emanuel Man: …Cum au furat comuniștii atunci alegerile. Este altceva. Dacă exista implicare mai mare, și am văzut chestia asta la oamenii politici, ocupându-mă în toți anii aceștia – o calitate de lobby politic, lobby parlamentari – în ideea de a susține valorile noastre. Am descoperit un lucru: omului politic actual îi este mai mare frică de noi, de oamenii de rând, și de – să spunem – de trezvia pe care am putea să o avem decât ne este nouă frică de ei!
Părintele Teologos: Evident.
Silvian Emanuel Man: Și aici este cheia înțelegerii, de fapt, politicii. Pentru că omul politic, și ceea ce a devenit astăzi politica… și statul este un mecanism de promovare a păcatului instituționalizat.
Părintele Teologos: Da, și a, a păcatul indiferentei – e un păcat foarte mare oameni buni să știți! Deci lor le este foarte frică de număr și de atenția voastră.
Silvian Emanuel Man: Și din perspectiva aceasta putem să luăm concret: Sistemul de educație – se întâmplă abuzuri; oameni care rămân efectiv indiferenți la aceste abuzuri, ani de zile spun că n-au văzut, că n-au știut.
Demnitatea umană. Marea ,,bătălie” astăzi este negarea ideii de drept natural. Despre sistemul constituțional american
Este partea cealaltă: Te duci la facultate, ai o nedreptate, crezi că ai fost nesocotit cu o notă, orice altă problemă; trebuie să existe niște mecanisme firești prin care tu să poți să contești abuzul, și să ai niște garanții că ți se respectă demnitatea ta umană. Pentru că altfel… omul de rând ajunge, tânărul ajunge să fie crescut în deznădejde cu credința că stăpânitorul lumesc, vremelnic, oricare ar fi el, de la profesor, decan, rector până la stăpânitorul politi, este infailibil, este atotputernic…
Părintele Teologos: Nu infailibil, atotputernic.
Silvian Emanuel Man: …Da, da aceste atribute, că asta-i … ce, ce, ce fac acești oameni? Ei își iau atributele lui Dumnezeu asupra lor.
Părintele Teologos: Evident, evident.
Silvian Emanuel Man: Pentru că ei î-L neagă pe Dumnezeu. Marea bătălie care se duce astăzi în orice sistem este negarea ideii de drept natural. Ce sunt drepturile naturale? Sunt acele drepturi care ne sunt lănsate nouă de la Dumnezeu, prin revelația divină. Este…
Părintele Teologos: Da. Bunul simț.
Silvian Emanuel Man: Bunul simț. Englezii chiar așa îi spun – <<common sense>>. Deci ceea ce simte conștiința noastră, îi, îi cum – cum se cade, ca să spunem așa.
Părintele Teologos: Da, exact. Și cum face romănul, că arată obrazul.
Silvian Emanuel Man: Corect. Ei, paradigma juridică, în ultima sută de ani, mânată de un om pe nume Kelsen, spune că de fapt dreptul – așa este un drept pozitiv, a nu se înțelege pozitiv în sensul că e buun…
Părintele Teologos: Buun!
Silvian Emanuel Man: …Așa! Merge pe ideea că dreptul este, exclusiv, ceea ce hotărăsc organismele lumești. Dacă mâine Parlamentul spune că toată lumea trebuie să meargă pe stradă în pijamale roz, toți tre să mergem în pijamale roz că așa a spus Parlamentul.Trebuie să ne supunem voinței legiuitorului, că noi i-am dat această voință a noastră, i-am concesionat-o.
Părintele Teologos: Sau de exemplu: dacă tot Parlamentul spune că toți oamenii sunt câini, pisici sau transgenderi, sunt așa.
Emanuel Man: Exact. Și uitați-vă la toată această diferență că, chestia asta se vede foarte bine în sistemul constituțional american, care de bine rău cu toată problemele Americii, acolo, încă se mai păstrează niște lucruri autentice, care de fapt merg pe linia unei gândiri creștine. Și a fost în ultimii ani un mare judecător constituțional american Antonin Scalia, care a venit cu niște decizii în care efectiv din perspectiva legii lui Dumnezeu, a explicat modul în care… au gândit de fapt părinții fondatori ai Americii, niște norme, astfel încât ele să fie în acord cu credința creștină. Adică unde vezi tu chestia asta în România, la Curtea Constituțională sau într-o instanță de judecată? Asta pentru că noi am, ne-am asumat acest sistem și pentru că noi nu am văzut altceva.
Impactul malpraxisului. Lipsa curajului și a asumării responsabilității
Acuma revenind în sistemul de sănătate, aici lucrurile s-au mai îmbunătățit. Deci mai ales lucrarea Bisericii s-a văzut; faptul că ai foarte mulți medici creștini acum în spitale care își fac treaba total dezinteresat; că s-a redus acel fenomen de mită, șpagă ceea ce cunoșteam noi în ultimii ani, dar tot există abuzuri, tot există neplăceri. Și oamenii aceștia ar dori să facă mai mult, dar nu pot să facă mai mult pentru că simt că n-au curaj. Le este frică de șefi, le este frică de abuzurile care se pot întâmpla asupra lor și de faptul că nimeni nu va interveni pentru ei. Pentru că la fel, pacientul, dacă o luăm așa, el nu are niște drepturi consistente, n-are garanții. Și văd la cel mai simplu exemplu – malpraxisul. Tu cum poți dovedi că ai fost victima unui unui malpraxis, dacă tu, de foarte multe ori, tu n-ai acces la fișele de consult medical, tu nu știi ce,ce ți s-a făcut, nu știi ce ți s-a administrat…
Părintele Teologos: Da, știi doar că ți-e rău.
Silvian Emanuel Man: Ba mai mult te trezești că au fost făcute acolo niște consultații de care n-aveai nevoie, că ai primit niște pastile de care nu aveai nevoie, scriptic, pentru că trebuie decontate prin Sistemul public de sănătate; niște parafe ale unor medici care nu te-au văzut – pentru că ăia tre să-și facă norma pe hârtie -, n-ai voie să înregistrezi, n-ai voie să filmezi.
Părintele Teologos: Serios!
Silvian Emanuel Man: Deloc! Te duci după aia din instanță, pentru că, mă rog, n-a reușit actul medical. Doamne ferește!
Părintele Teologos: Da.
Silvian Emanuel Man: Cum dovedești? Judecătoarul are dreptate. Cum faci proba, până la urmă? Pe lege. Statul nu îți oferă o garanție. Da!
Părintele Teologos: De fapt tu ești la mila, adică ești singur acolo!
Silvian Emanuel Man: Corect.
Luăm mai departe – în sistemul de, în Sistemul de taxe și impozite. Până la urmă ce este statul? Statul, până la urmă, reprezintă un… serviciul organizat. Deci e un serviciu organizat, e ceea ce s-a numit în modernitate – contract social. Adică, noi plătim din banii noștri niște oameni, pe care tot noi îi numim prin puterea votului și le delegăm putere, să presteze anumite servicii pentru noi: administrația publică, locală, apărare, să ne reprezinte în plan extern. Păi atunci n-ar trebui ca oamenii aceștia să presteze în raport cu credințele și valorile noastre?!
Părintele Teologos: Și noi ar trebui să avem noi putere să-i tragem la răspundere?!
Silvian Emanuel Man: Corect! Avem putere să-i tragem la răspundere? Putem noi să le spunem: ,,măi nu v-ați făcut treaba bine Vă dăm mai puțin bani, vă taxăm.” Nu! Ei, de la an la an vin: mai dați-ne, ne mai bagă mâna în buzunar; omul de rănd spune: „da, dar statul ajută! Uite ajută pe săraci, și face milostenie.” Nu, aia nu-i milostenie! Pentru că, când… leviți au trecut pe cale și au făcut cu mâna. Leviții, de foarte multe ori suntem noi când îi vedem pe… aproapele nostru că sunt în șanț, și noi spunem: „Doamne ajută! Doamne ajută să treacă cineva să te ajute! Mă rog pentru tine!” Dar noi nu-l scoatem din suferință. Samarineanu n-a venit să spună… trimit eu pe cineva să te ia, sau mă duc eu și iau de la leviți, sau, nu!, le-a luat personal adică gestul a fost, ajutorul a fost personal, nu a fost indirect, a fost în numele Domnului, personal. Eu nu pot să spun că statul, prin faptul că oferă serviciile de asistență socială, aduce slavă lui Dumnezeu și dă pomană în numele meu pentru că cotizez prin taxe și impozite.
Părintele Teologos: Dacă ar face statul asta ar fi bine, și dincolo de asta nu putem să spunem că – eu sunt exonerat adică sunt scutit…
Silvian Emanuel Man: Exact, de obligația de a face milostenie în continuare.
Părintele Teologos: Evident.
Silvian Emanuel Man: Da, este chestiunea aceasta, de, ceea ce în limba engleză e un termen foarte clar, româna nu prea are un echivalent, din păcate – account ability -…
Părintele Teologos: Da, responsabilitate.
Silvian Emanuel Man: Am traduce-o prin – responsabilitate, de fapt, pentru ceea ce faci…
Părintele Teologos: Evident.
Poporul a fost lipsit de o cunoaștere temeinică a istoriei
Silvian Emanuel Man: … fiscal, administrativ. Și noi nu suntem învățați, nu avem acest exercițiu ca popor să îi ținem …responsabili pe cei pe care îi numim, pe cei pe care îi plătim. În momentul în care îți vine cineva și îți lucrează la casă: îți pune pune gresie, faianță, îți repară ceva, spui: ,, Măi omule aia ai pus-o prost, ai pus-o greșit. Nu îți mai dau atâta, sau vin cu materialele mele, sau te ajut și eu.” E o negociere. Noi unde negociem cu aleșii noștri lucrurile acestea? Și aici este cheia, noi de ce nu facem acest lucru? Pentru că în primul rând, poporul ani de zile a fost lipsit de o cunoaștere temeinică și adevărată a istoriei sale. Pe de o parte, îi avem pe – îs două extreme – sunt cei care au spus: „A, noi suntem buricul pământului. Hristos s-a născut în Dacia. Mântuitorul a fost trac.”
Părintele Teologos: Da. ,,Grădina Maicii Domnului”- România.
Silvian Emanuel Man: Bun. Asta este o extremă care, dacă ne uităm atent la mesajul acestor oameni, mulți au spus că până la urmă:,,Ce este creștinismul? O sectă iudaică! Evreii au inventat chestia asta ca să ne pierdem noi credința zamolxiană.”
Părintele Teologos: Doamne ferește!
Silvian Emanuel Man: Bălării totale, Doamne! E erezie! Deci, e clar!
Îi ai pe extremiștii ceilalți: care ce spun – ,, A, poporul român există doar de 100 de ani! …
Părintele Teologos: Doamne ferește!
Silvian Emanuel Man: … N-are nicio valoare! Ștefan cel Mare, Ștefan cel Mare nu era român, era moldovean!”
Părintele Teologos: Doamne ferește!
Silvian Emanuel Man: Noi chiar am avut un istoric, culmea român, decorat și de unguri și de ruși, și de moldoveni, în sensul de pro-ruși.
Părintele Teologos: Da,da, da.
Silvian Emanuel Man: Adică, e șocant!
Părintele Teologos: Ferească Dumnezeu!
Silvian Emanuel Man: Și cu toate astea el este – mainstream…
Părintele Teologos: Serios?
Silvian Emanuel Man: …în zona progresistă.
Părintele Teologos: Doamne ferește!
Silvian Emanuel Man: Nu-i mai dăm numele, dar se pune în mâncare.
Părintele Teologos: Am înțeles.
Să cunoaștem experiența greșelilor înaintașilor noștri, pocăința, jertfa și măsura lor duhovnicească
Ortodoxia (ne arata Sfintii Parinti) este vindecarea sufletului.
Silvian Emanuel Man: … Și românul, tinde ba într-una ba în alta. Adevărul este că noi avem o istorie, cu bune și cu rele ,pe care trebuie să o cunoaștem ca atare, și de care trebuie să … fim mândri; Și pentru experiența greșelilor făcute de înaintașii noștri, și pentru… pocăința lor: e cazul lui Ștefan cel Mare, este exemplar. Ștefan cel Mare este un exemplu de pocăință.
Părintele Teologos: Evident!
Silvian Emanuel Man: El n-a avut mari biruințe, până când nu s-a apropiat de Hristos și a început să aibă viață duhovnicească.
Părintele Teologos: Evident!
Silvian Emanuel Man: Da! Avem aceste mărturii fantastice despre păstrarea ortodoxei la … Sfântul – cum îl consideră foarte mulți, Mihai Viteazul.
Părintele Teologos: Da. Sau Sfântul Constantin Brâncoveanu.
Silvian Emanuel Man: Sfăntul Constantin Brâncoveanu, care n-a fost un părinte inconștient care și-a trimis copilașii la moarte, să ne înțelegem că e această depicție că: ,, î-s cu copiii mici, vai copilașii lui Brâncoveanu!” Nu! Erau oameni maturi, cel mai mic avea 16 ani; Și pănă la urmă, acuma, ce înseamnă 16 ani?!
Părintele Teologos: Și dincolo de asta, ei știau, pentru că aveau măsura duhovnicească necesară, să aibă harul Duhului Sfânt înăuntrul lor și să fie responsabili.
Silvian Emanuel Man: Dar fiul cel mare putea să spună: ,,Tată, lasă-mă cu credința ta. Eu am aurul meu, eu am drumul meu.”
Părintele Teologos: Evident.
Silvian Emanuel Man: Deci, putea să facă compromis politic.
Părintele Teologos: Toți, toți puteau să facă.
Silvian Emanuel Man: Toți puteau. N-au făcut! Deci tocmai cu atât mai mult e mai mare jertfa lor.
Părintele Teologos: Sigur.
Silvian Emanuel Man: Pentru că, toți oamenii aceștia, până la urmă, și aceștia sunt oamenii mari ai istoriei. Deci, noi avem foarte mulți oameni mici; Îi avem pe martirii din Ardeal care s-au pus opus uniiații. Până la urmă niște țărani simpli care au spus că se opun puterii politice, și că puterea politică poate să-i pună la treabă, da! … Discutăm regimul de taxe și impozite până e prea supărător și facem o răscoală. Dar nu, și sub nicio formă, nu ne schimbi credința.
Părintele Teologos: Evident.
Silvian Emanuel Man: Unii istorici spun astăzi: vai că domnitorii români… au fost …, au pervertit cumva politica, că erau când cu unii când cu alții. Nu! Domnitorii români au fost în alianță întotdeauna cu cei care au înțeles să respecte credința și valorile noastre.
Neamul românesc este un neam de succes. Terapeutica ortodoxă
Părintele Teologos: Domnitorii români au fost totdeauna cu neamul românesc și cred că asta e o mare problemă astăzi: că noi avem un complex de inferioritate crunt… relativ la străini. Adică, noi nu, noi nu mai suntem cu românii niciodată, ci suntem, și eu de multe ori, pe mine mă mă mă, mă doare foarte tare în clipa în care, de exemplu, vorbesc… arătând carențele americanilor, ei, automat oamenii spun: ,,Părinte, ești cu rușii?” Și zic: ,,Nu sunt cu roșii, sunt cu românii.” Sau dacă spun carențele rușilor: ,,A ,părinte sunteți cu americanii.” Nu, eu sunt cu românii! Adică trebuie să înțeleagă oamenii, că neamul romănesc este un neam de succes. Și din păcate, la ora asta, și spun – din păcate – este unul cred că din singurele neamuri pe planeta asta în care se mai păstrează această terapeutică ortodoxă, care îl scoate pe pe pe om, scoate sufletul uman din chin.
Silvian Emanuel Man: Da, clar, noi nu ne cunoaștem, noi nu ne cunoaștem propria noastră ortodoxie…
Părintele Teologos: Da, atuurile.
Ortodoxia este apreciată și descoperită de străini pentru profunzimea sa spirituală
Poporul român – un popor primitor
Silvian Emanuel Man:… și și, și cei care dau cea mai mare mărturie de treaba aceasta, sunt fix străinii, care se apropie de ortodoxie, care bâjbâie așa pe la ruși, pe la, pe aici pe lângă, pe la greci. Dar când descoperă [Părinții români], …
Părintele Teologos: Sigur.
Silvian Emanuel Man: …când descoperă că poate exista ortodoxie fără etnofiletism, fără revanșarde istorice…
Părintele Teologos: Fără propagandă.
Silvian Emanuel Man: Fără propagandă, adică ortodoxie trăitoare, oamenii aceea se apropie cu atâta dragoste de poporul român și văd că, noi, pe cei care au venit pe aceste meleaguri, i-am odihnit, și totuși timp perspectiva aceasta, atenție!, adică putem spune că am fost un popor primitor, nu tolerant, atenție!
Părintele Teologos: Da.
Silvian Emanuel Man: Îi avem de exemplu pe armeni – monofiziți; s-au așezat aici, și le-au spus: „Măi, vă așezați aici dar voi cu credința voastră, noi cu a noastră. Da! … Foarte bine au fost integrați musulmanii din Dobrogea, deci…
Părintele Teologos: S-au husiții de la Jan Hus , care au fugit..
Silvian Emanuel Man: Exact.
Părintele Teologos:…așa în orașul Huși, până astăzi.
Silvian Emanuel Man: Din perspectiva aceasta, noi, niciodată n-am, n-am făcut <<Propaganda Fide>>…
Părintele Teologos: Da.
Silvian Emanuel Man: … cum am făcut alții, fie de la răsărit, fie de la apus. Noi ne-am ucis sub numele credinței noastre.
Părintele Teologos: Evident! Doamne ferește!
Silvian Emanuel Man: Și ce diferență, doar – Atenție!,- doar cu scop de apărare.
Părintele Teologos: Evident.
Este extrem de important să ne cunoaștem istoria.
Sivian Man – sugestii și recomandări din dragă inimă
Silvian Emanuel Man: Exclusiv, din perspectiva aceasta. Ei, și asta spune foarte mult despre noi. În momentul în care ne-am cunoaște istoria adevărată – și eu mă uit la oameni care sunt atacați – Tu nu poți să, și nimeni nu poate să spună că: Ioan Aurel Pop este propagandist, sau că este… să spunem … un istoric, să spun – diletant.
Părintele Teologos: Pe președintele Academiei române, …
Silvian Emanuel Man: Totuși…
Părintele Teologos: …pântre altele.
Silvian Emanuel Man: Da?
Părintele Teologos: …pântre altele.
Silvian Emanuel Man: Are o istorie, a făcut acuma, a scos niște ediții foarte bune de istorie pe scurt, în special pentru tineri, le recomand cu dragă inimă, că avem nevoie să ne cunoaștem istoria!…
Părintele Teologos: Neapărat, neapărat!
Silvian Emanuel Man: … Este foarte important… . Este chiar și un compendium mai vechi al lui Constantin Giurescu. Deci îs îs … lucrări de bază, căutați-le, pentru că tre să ne cunoaștem istoria. Chiar în Anul Centenarului, dacă n-aveți răbdarea aceasta să să mai citiți! … TRINITAS TV chiar a făcut niște episoade foarte bune, în Anul Centenar, legat de Istoria noastră națională, tot cu Ioan Aurel Pop. Extraordinar! Deci numai serialul ăla dacă-l ascultați, se lipește ceva de de inima și din mintea dumneavoastră. Și chiar vă invit să căutați pentru că…
Părintele Teologos: Deci e – TRINITAS …
Silvian Emanuel Man: TRINITAS – sunt niște episoade scurte cu istoria românilor, cu Ioan Aurel Pop. Neapărat de căutat! Recomandare din întreaga inimă!
Noi nu mai trăim și nu ne mai exercităm ortodoxia
Dincolo de partea asta de – să ne cunoaștem istoria noi nu mai trăim și nu ne mai exercităm ortodoxia. Noi avem ortodoxie silită de putere. Pentru că, am, în realitate, și și am ajuns la, și știu că sună dur, și nu vreau să sune ca o critică, sau să se supere cineva, dar noi nu credem!
Părintele Teologos: Da.
Silvian Emanuel Man: Eu mă uit, că până la urmă ne ne punem întrebarea: ,, De ce au succes musulmanii? De ce invadează Europa la propriu? De ce avem o invazie de emigranți? De ce oamenii rămân”…
Părintele Teologos: Iartă-mă puțin, nu sunt emigranți – așa le spunem noi – emigrantul sunt eu, care mă supun regulelor din Sfântul Munte. …
Silvian Emanuel Man: Corect!
Părintele Teologos: … În clipa în care, el, își impun regulile lui în țara țintă…
Silvian Emanuel Man: Șaria și legea islamică în mod abuziv.
Părintele Teologos: E cuceritor!
Silvian Emanuel Man: Deci, Anglia este în prag de război civil.
Părintele Teologos: Sigur.
Silvian Emanuel Man: Chestia asta nu apare în mainstream Media în România, nu se spune dar căutați filmulețe. Deci, oamenii acolo se bat pe străzi…
Părintele Teologos: Evident.
Silvian Emanuel Man: Englezii băștinași…
Părintele Teologos: Sigur.
Silvian Emanuel Man: …cu… musulmanii, care în caractierele lor impun legea islamică, se de dau la abuzuri, și așa mai departe, și spun clar că vor transforma Anglia în califat.
Părintele Teologos: Evident, și Franța e o țară sub ocupație la ora asta.
Declinul educațional al Occidentului
Gest batjocoritor la adresa credinței – Jocurile Olimpice
Silvian Emanuel Man: Corect! Vin romăni speriați, înapoi acasă, da! De multe ori, din păcate, așa cu coada între picioare…
Părintele Teologos: Păi da.
Silvian Emanuel Man: …adică puțini recunosc că vor să-și educe copiii aici, că au realizat… cât de mult a decăzut occidentul.
Părintele Teologos: Evident.
Silvian Emanuel Man: Adică, s-a ajuns un punctul în care… prim ministrul Marii Britanii să spună că: ,,nu va tolera ca niciun musulman și nicio moschee să fie atacată.” Măi omule, tu trebuia să spui că – nu vei tolera ca niciun om să fie atacat!
Părintele Teologos: Sigur!
Silvian Emanuel Man: Nu contează că-i musulman, că-i… Stai un pic! Adică ce contează mai mult!? Am avut această reprezentație …, și a ar fi fost imposibilă fără trucajul și furtul de la proba de gimnastică de la Jocurile Olimpice, toată presa din America a preaslăvit acel ,,old Black podium”. Faptul că la gimnastică pentru prima dată a fost numai atlete de culoare.
Părintele Teologos: Da, și era și un gest ritualic acolo – că erau două care se închinau la… a treia sportivă.
Silvian Emanuel Man: Nu, nu mai vorbim de partea cu…
Părintele Teologos: Da
Silvian Emanuel Man: …cu deschiderea care a fost un ritual în sine, de fapt…
Părintele Teologos: Satanic, bineînțeles!
Silvian Emanuel Man: Bartjocoritor, de fapt, la adresa credinței. …Foarte interesant – toți comentatorii politici au zis că „bă voi sunteți influențați de ruși, sunteți spălați pe creier, toți, cei care vă opuneți ritualului, până când a ieșit Papa. În momentul când a ieșit Papa și a spus – îi… nu-i bun…
Părintele Teologos: Da.
Silvian Emanuel Man: …au tăcut toți.
Părintele Teologos: Am înțeles.
Silvian Emanuel Man: Adică, din respect pentru…
Părintele Teologos: Doamne ferește!
Fățărnicia
Silvian Emanuel Man: Deci, vedeți fățărnicia acestor oameni!
Părintele Teologos: Da, agenda.
Silvian Emanuel Man: Deci, agenda. Adică, paradoxal – chiar un comentator politic, nu-i mai dau numele,… care el militează pentru autonomia Transilvaniei…
Părintele Teologos: Doamne ferește!
Silvian Emanuel Man: …și ruperea de România,… care ar sluji foarte mult, evident, rușilor chestiunea aceasta.
Părintele Teologos: Da.
Silvian Emanuel Man: El spune – că cei care au comentat jocurile politice, în sens negativ, deschiderea…
Părintele Teologos: Jocurile Olimpice.
Silvian Emanuel Man:…Jocurile Olimpice, că sunt sub influența Rusiei, și că fac jocurile Rusiei. Ei,deci…
Părintele Teologos: Doamne ferește!
Suntem acuzați de mass-media. În politica externă există doar interese
Este important să mărturisim Adevărul!
Silvian Emanuel Man: …noi am fost făcuți tot…, uitați-vă în ultimii ani: putiniști, fasciști, retrograzi, medievali – toate aceste acuze doar pentru faptul că… noi nu suntem cu – ceea ce s-ar numi în engleză – the current thing. Noi nu ne aliniem…
Părintele Teologos: ,,Zeitgeist-ului.”
Silvian Emanuel Man: ,,Zeitgeist-ului” – zeului zilei care ne dictează să fim într-un fel, să ne supunem unor rânduiri: anul ăsta e o poveste, la anul vine altă poveste, și așa mai departe, da. Mă uit cât de mult s-au certat românii… pro-Ucraina – anti-Ucraina, pro-America – pro-Rusia.
Părintele Teologos: Cum spuneam – dacă ești cu America – dacă nu ești cu America, ești cu Rusia.
Silvian Emanuel Man: Și vreau să o spun foarte clar – „în politica externă, nu există prietenii.
Părintele Teologos: Da, nu.
Silvian Emanuel Man: Nu este iubiri. Există doar interese!
Părintele Teologos: Sigur.
Silvian Emanuel Man: Atât!
Părintele Teologos: Și ar trebui să existe iubirea de neam – singura iubire care trebuie să existe este iubirea de neam.
Silvian Emanuel Man: Interese. Deci, doar interese! Atât! Care este interesul nostru? Interesul nostru este să stăm cât mai bine. Poate o perioadă de timp interesul nostru merge cu cineva, poate după, merge cu altcineva, da?
Părintele Teologos: Sigur.
Silvian Emanuel Man: … Să o luăm altfel – stăpânirea – să spun vremelnică, în România; mainstream media – îi cu America, când ai un democrat progresist la Casa Albă, e împotriva Americii când ai un conservator. Da? Așa. Avem oameni de stânga, care nu sunt criticați în mainstream media, deși oamenii ăia, sunt explicit pro-ruși. Dar oamenii care – să spunem câteodată, să… mai o scăpare, sau așa, ăia imediat sunt linșați, dar pe partea cealaltă tu ai pro-ruși care trec pe sub radar!
Deci, îs atâtea învârteli, pentru că noi am ajuns – și asta este o altă păcăleală – să credem că există doar alb și negru. Există foarte multe nuanțe de gri.
Părintele Teologos: Evident.
Silvian Emanuel Man: Important este, ca noi să mărturisim Adevărul. Noi să scoatem între-adevăr ceea ce este mai bun. Și, dar mai ales, să nu facem compromis.
Părintele Teologos: Și pentru asta, pentru asta omul trebuie să fie aproape de Dumnezeu că altfel nu se poate, altfel o să fie o – o frunză în bătaie a vântului.
Indiferența/ignoranța față de problemele altora. Cosecințe – deznădejde și căderea în păcat.
Să căutăm chipul lui Hristos în cei de lângă noi!
Silvian Emanuel Man: Și revenind la la esență – Câți dintre noi în momentul în care, că spun: da, ce treabă am eu că ăla a pățit cutare. Nu! Este obligația noastră, când cineva pățește ceva, să-i luăm apărarea măcar să simtă că cineva este acolo, să-i dăm nădejde, pentru că noi căutăm chipul lui Hristos în cei de lângă noi. Ori omul care nu găsește chipul lui Hristos, în cel care credea, că fie el părinte, coleg, profesor…
Părintele Teologos: Dușman.
Silvian Emanuel Man: …dușman, mai mare decât el într-o problemă, el va crede atunci că Hristos nu este, va deznădăjdui. Din deznădejde vă cădea în păcat, păcatul se va perpetua.
Părintele Teologos: Și va trăi un iad, se va chinui și aici pe pământ și – și în veșnicie.
Silvian Emanuel Man: Ne este suficient că – îi promovat pe toate canalele, și România este un mare exportator de videochat.
Părintele Teologos: Doamne ferește!
Silvian Emanuel Man: Ne este suficient – că odată la câțiva ani se reia dezbaterea pe legalizarea prostituției, că… îs acuma, îs toate dezbaterile cu căsătoriile, cu adopțiile, cu toată povestea.
Părintele Teologos: Da.
Silvian Emanuel Man: Că se reiau constant dezbaterile cu legalizarea treptată a consumului de droguri. Drogurile în sine fiind o problemă foarte mare, până la urmă – de ce se droghează copiii? De ce cad în păcat? Că nu simt dragostea părinților lor.
Părintele Teologos: Evident!
Dragostea jertfelnică – singura soluție!
Silvian Emanuel Man: De asta, adică, dacă… ar putea să – cel mai mare lucru pe care ar putea să-l facă părinții, deci, noi suntem într-un cumplit război, de fapt, acasă, între tineri și părinți. Și războiul acesta poate fi stins numai dacă părinții își vor rupe din timpul lor și vor da dragoste copiilor lor.
Părintele Teologos: Evident! Trebuie să stea cu ei!
Silvian Emanuel Man: Este singura soluție, nu există alta, da! Nu există, deci, în toate problemele acestea, nu există lege, hotărârea de guvern, oridin de ministru, măsură politică care să poată să facă mai mult în țara aceasta, decât poate să facă dragostea jertfelnică, da!; ruperea inimii, păsarea față de suferința aproapelui, da!
Părintele Teologos: Și în principal a familiei, a copiilor.
Silvian Emanuel Man: A familiei, a celor de aproape, …
Părintele Teologos: Sigur.
Silvian Emanuel Man: …a colegilor de muncă, a colegilor de clasă, de facultate, a acelor din oraș – vezi că cineva spune o problemă, uite: nu se asfaltează strada aia. Domnule, din ruperea inimii – Mă, hai să mergem la primar să-i spunem că nu putem să, uite, suferă lumea, e praf, și așa mai departe.
Părintele Teologos: Da.
Cum dobândim Harul lui Dumnezeu?
Silvian Emanuel Man: Adică, s-o gândească ca gest creștin. – Uite, hai să ne rânduim, să facem să fie bine.
Părintele Teologos: Dar pentru asta, trebuie să fie creștini.
Silvian Emanuel Man: Asta e, adică trebuie să fie acea, acea chemare…
Părintele Teologos: Harul lui Dumnezeu!
Silvian Emanuel Man: … din inimă, harul lui Dumnezeu. Dar chestia asta nu se poate dobândi decât prin: pocăință, prin rugăciune, prin unitate…
Părintele Teologos: Prin spovedanie!
Silvian Emanuel Man: Prin spovedanie, prin ascultare.
Părintele Teologos: Evident.
Silvian Emanuel Man: Adică, nu putem să facem lucrurile astea dacă noi nu, nu ne rupem de la noi – și aici, că dau exemplu cu musulmanii – oamenii ăia chiar cred în credința lor! Deci ei au cuvântul ,,Scripturii” lor, îl îl rumegă până îl țin minte pe de rost, și ei, efectiv se țin de el. Câți dintre noi, deci, câți dintre cei de acasă, ca exercițiu, au citit măcar cele patru Evanghelii. Măcar cele patru Evanghelii să le citească o dată, nu spun că Biblia. Citim înainte cele patru Evanghelii, terminăm Noul Testament, după ne apucăm de Vechiul Testament, că altfel nu prea înțelegem…
Părintele Teologos: Evident!
Silvian Emanuel Man: …Că altfel nu prea înțelegem, și ne zmintim și ne complicăm, da! Câti au deschis o carte de istorie, un un podcast – nu de la nu știu ce youtuber care n-au nicio specializare…
Părintele Teologos: Da.
Silvian Emanuel Man: … Îl ascultăm pe președindele Academiei Române…
Părintele Teologos: De exemplu!
Silvian Emanuel Man: … ce spune legat de istorie, da. Să căutăm niște oameni titrați care spun ce spun, da!
O cauză
Câți dintre noi au făcut o faptă bună – s-au dus pe stradă, ca să spun așa… în în stradă în sensul civic…
Părintele Teologos: Da,da,da, în cotidian.
Silvian Emanuel Man: În cotidian, și să vadă acolo, domnule, o cauză, da, cum de exemplu face părintele Damaschin – i-a luat pe toți copiii aceștia care, săracii n-aveau cu ce merge la școală, i-a ajutat i-a încălțat, le-a dat de mâncare, le-a dat o direcție; n-a fost doar ca cel care îți dă un pește, i-a a învățat să pescuiască. Oamenii aceștia au crescut mari la rândul lor, adică a a pus acea sămânță bună, adică i-a ajutat cap-coadă, că, ca faptă creștină, nu doar ,,ia bă de aicea ceva!” Nu, milostenia nu înseamnă – dai și tu ceva la un sărac, ci îl ajuți cu totul.
Părintele Teologos: Da.
Doar prin dragoste mai putem îndrepta ceva în lumea asta
Părintele Iustin – ,,O țară nu se îndreaptă nici din guvern nici din parlament, ci din conștiința fiecărui individ în parte.”
Silvian Emanuel Man: Să știi câ de mai multe ori, un un chiar și un boschetar, mai mult se bucură dacă te oprești îi strângi mâna și îi spui – poate n-ai bani sau îi dai ceva de mâncare – îi spui că n-am mai mult, ,,dar spune-mi cum te cheamă ca să te pomenesc la biserică”. Oameni oamenii ăia se luminează…
Părintele Teologos: Da,da,da.
Silvian Emanuel Man: …că cineva… se oprește..
Părintele Teologos: Îi pasă., îi pasă…
Silvian Emanuel Man: … îi pasă de el.
Părintele Teologos: Îi pasă.
Silvian Emanuel Man: Omul ăla poate are nevoie – degeaba îi spui „băi nu-i dau de… un ban că-și ia de băut”. Poate omul ăla n-o să-și ia de băut, în seara aia, pentru că i-ai spus un cuvânt bun și că a văzut că-ți pasă, și în seara aia – Doamne, îți mulțumesc! O să zică el în sinea lui ,, Doamne, îți mulțumesc că l-ai trimis pe omul ăsta și mi-a strâns mâna, uite, eu pentru asta n-am să beau”; și chiar dacă n-o spune…
Părintele Teologos: Da, o să facă.
Silvian Emanuel Man: El nu o să mai pice în acea deznădejde.
Părintele Teologos: Evident.
Silvian Emanuel Man: Da! Adică numai numai prin dragoste putem să mai îndreptăm ceva în lumea aceasta.
Părintele Teologos: Este…
Silvian Emanuel Man: Singura cale!
Părintele Teologos: …singura cale! Și totdeauna a fost singura cale! Totdeauna!
Silvian Emanuel Man: Pentru că, și Părintele Iustin, o spunea foarte bine – ,,O țară nu se îndreaptă nici din guvern nici din parlament, ci din conștiința fiecărui individ în parte.”
Este nevoie de acțiune civică, este nevoie de acțiune politică. Trebuie să ne implicăm dar trebuie să facem chestia asta cu dragoste, cu rupere de inimă. Adică, să nu spunem că nu nu ne jertfim pentru că, aproapele de scârbă, că vai că mi-e scârbă sau că-mi este frică să vorbesc…
Părintele Teologos: Sau el este rău și eu sunt bun.
Frica cea bună – Frica de Dumnezeu!
Silvian Emanuel Man: Exact. Sau îmi este frică să vorbesc cu mai marii noștrii – că vai, că ce putere au și dacă o să-mi creeze probleme! Dar de ce ne este frică, nouă, de cei cărora, Evanghelia spune că – Dumnezeu le-a îngăduit stăpânirea?! Noi ar trebui să noi ar trebui să avem frica lui Dumnezeu!
Părintele Teologos: Evident!
Silvian Emanuel Man: Nouă trebuie să ne fie frică de Împăratul Ceresc!
Părintele Teologos: Și în clipa în care ți-e frică de Dumnezeu, nu îți mai e frică de nimic pe pământul ăsta!
Despre duhul lumesc decadent
Silvian Emanuel Man: Pentru că, în momentul în care noi avem frică de judecată, în momentul în care ne ținem mintea în iad și nu deznădăjduim, în momentul ăla nu poate să ne mai fie frică de de niciun ighemon, de niciun stăpânitor lumesc. Abia în momentul ăla – și aici un cuvânt foarte foarte profund, chiar la un moment dat de de curiozitate fiind perioada pandemiei și a trebuit să țin un cuvânt, … l-am legat cumva de libertate și am avut curiozitatea să caut << Referințele părinților filocalici la libertate>>; Și foarte profund acest aspect, pentru că nu se referă doar, ei nu se referă doar la libertatea de patimi, de păcate. Ei se referă inclusiv la libertatea aceasta, adică, până la urmă ei de ce au plecat în în pustie, de ce ei au plecat în orașe?; pentru că ei au plecat până la urmă într-o perioadă de decădere a Imperiului…
Părintele Teologos: Evident.
Silvian Emanuel Man: Atunci s-a format monahismul, în care ei au dorit să fugă de asuprirea aceasta a a puterii politice.
Părintele Teologos: Și a lumii, a duhului lumesc. E vorba de duhul lumesc decadent.
Silvian Emanuel Man: Corect.
Părintele Teologos: Înțelegi?
Silvian Emanuel Man: Pe care, care tot ce…
Părintele Teologos: Și și era vorba și de faptul că …creștinismul apărea ca și religie de stat, apărea duhul lumesc peste peste tot, și atunci creștinii râvnitori doreau să iasă afară din… asta.
Batjocura față de munca altuia – un mare păcat!
Silvian Emanuel Man: Și până la urmă cum a biruit creștinismul? Pe pe pe pe…de fapt pe prigonitorii săi – pe împărații romani. Este fantastic, de fapt, să înțelegem! Că noi noi nu ne temem astăzi și spunem „vai c-o să vină ăștia, că ne dau …certificat de vaccin, că ne dau…
Părintele Teologos: Cipuri.
Silvian Emanuel Man: …digitală, toate alea, că nu mai putem să facem nimic, că tot tot tot tot tot tot tot. Stați un pic oameni buni! Hai nu ne mai, să fim cu trezvie, stăm atenți la ce vine – mai întâi să fim atenți la chestiunile astea – că ei până la alea, ei ne pervertesc pe banii noștri, ne spală pe creier copii – îi îi împătimesc-, pe banii noștri.
Părintele Teologos: Evident.
Silvian Emanuel Man: Pe banii noștri ne mint cu televizorul.
Părintele Teologos: Da, celebra, da.
Silvian Emanuel Man: Deci pe banii noștri, atenție! Adică, i-o i-o batjocură pe truda și pe munca noastră, se face această batjocură – e cea mai gravă, un un mare păcat… batjocura față de munca altuia!
Părintele Teologos: Da, dar e vorba e vorba de- în această epocă de neosclavagism – este vorba de faptul că ei știu cum să-ți ofere treaba asta, astfel încât, tu să dorești mai mult – acolo e problema cea mare.
,,Paradigma lui Orwell” și trei lecturi fundamentale
Silvian Emanuel Man: E e o combinație perversă, adică, noi prea trăim în paradigma lui Orwell în ,,Ferma animalelor” și în o mie opt sute…
Părintele Teologos: În ,,1984″.
Silvian Emanuel Man: …în ,,1984″.
Părintele Teologos: Da.
Silvian Emanuel Man: Așa. Când, de fapt, lumea actuală se apropie mai mult – alea sunt doar niște mecanisme de ,,Minunata lume nouă” a lui Aldous Huxley.
Părintele Teologos: Aldous Huxley
Silvian Emanuel Man: Neapărat de citit – și astea două o să le pună părintele pe ecran…, pentru că sunt îs niște lecturi fundamentale, ca să înțelegem de fapt cum…
Părintele Teologos: Trei, sunt trei, trei.
Silvian Emanuel Man: Îs trei.
Părintele Teologos: ,,Ferma animalelor”, ,,1984″ …
Silvian Emanuel Man: Corect. Așa.
Părintele Teologos: …și ,,Minunata lume nouă”.
Experiența lui Hristos înăuntrul nostru!
Jertfelnicia și credința profundă – Exemplul Sfinților
Mucenici – superioritatea absolută din punct de vedere duhovnicesc
Silvian Emanuel Man: Ca să… ca să înțelegem cum se întâmplă lucrurile . Dar ce trebuie să facem? Ca să putem și noi, creștinii de astăzi, să-L mărturisim pe Hristos, ca să avem măcar acea satisfacție că, iată, Dumnezeu viază, și lucrurile nu sunt pierdute.
Părintele Teologos: Da, și mai ales în clipa în care, tu, ai ai experiența lui Hristos înăuntrul tău, știi că Hristos este biruitorul.
Silvian Emanuel Man: Exact!
Silvian Emanuel Man: Sfinții Mucenici, până la urmă, au înfruntat niște chinuri inimaginabile – și aici îl avem pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ca exemplu – e chiar patronul nostru la Liga studenților. Până la urmă martiriul său și credința au convertit-o pe Împărăteasa Alexandra, devenită Sfântă, soția Împăratului Dioclețian.
Părintele Teologos: Așa este.
Silvian Emanuel Man: Da! Adică pe soția marelui ighemon și și cotropitor al creștinilor, ea a fost convertită. Creștinii s-au retras din cetăți, au format cetăți ale spiritului; mănăstirile – au făcut cetăți în duh, adică și-au au s-au retras în periferii, și după s-au întors înapoi, și au cucerit Imperiul. Pentru că numai în 150 de ani – să spun ca ca prioadă de timp – să ajungi de la mari prigoane, s-a ajuns în punctul în care creștinismul nu doar că a devenit tolerat, atenție! da, a ajuns în punctul în care a devenit credință de stat. Adică, văzând acest exemplu, această jertfelnicie, această credință profundă.
Părintele Teologos: Și superioritatea absolută din punct de vedere duhovnicesc.
Silvian Emanuel Man: Da. Adică, una era credința, pe lângă, de exemplu Sfântul Gheorghe îl respecta pe împărat ca lider să spunem militar.
Părintele Teologos: Militar și chiar și…
Silvian Emanuel Man: Dar nu, nu-i respecta statutul de – Pontifex Maximus.
Părintele Teologos: Evident, adică în clipa în care se (autu)îndumnezeia ,da,(auto)îndumnezeirea este satanică.
Silvian Emanuel Man: Exact.
Părintele Teologos: Satanică.
Să avem curajul să cerem ajutorul lui Hristos! Să fim exemple de nădejde în Hristos! Să ne rugăm pentru aproapele nostru
Silvian Emanuel Man: Asta e. Deci, noi trebuie să învățăm să nu mai avem această frică de mai marii noștri, că zic – când, ,,domnule, serviciile, partidele, toate astea, gândiți-vă un fir de păr nu se mișcă, da, fără voia Lui Dumnezeu! Păi toate lucrurile acestea, clar, sunt lăsate ca să ne trezim!
Părintele Teologos: Evident.
Silvian Emanuel Man: Da. Și momentul în care, vom avea acel moment, în care să ne închidem în cămara noastră să spunem: „Doamne dă-mi tărie și putere să fac ceva să-l ajut pe cel de lângă mine! Să fac un lucru bun, să dau nădejde că Hristos este viu! Doamne, ajută-mă să arăt că ești viu!”
Părintele Teologos: Da.
Silvian Emanuel Man: Da, asta e de fapt…
Părintele Teologos: Că ești biruitor!
Silvian Emanuel Man: Că ești biruitor! Doamne, ajută-mă să arăt că ești biruitor! În momentul ăla Dumnezeu ne va ajuta și vom vedea cum ușor-ușor peste toate încercările, chiar și cu unele nereușite…
Părintele Teologos: Unelene bătăi și la propriu…
În cele din urmă, Hristos viază în noi!
Silvian Emanuel Man: Unele bătăi, așa că mai trecem și prin astea, din păcate,… pân-la urmă vom avea acea bucurie în inimă și vom simți că într-adevăr Hristos viază în noi. Si și și în chipul aproapelui nostru care va fi bucuros că, în numele lui Dumnezeu, cineva l-a ajutat.
Părintele Teologos: Amin!
Mulțumim tare tare mult, Silvian! Dumnezeu să te binecuvânteze cu adevărat!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Minunat!
Dumnezeu să vă binecuvânteze pe amândoi! 🙏