
Mironosițele ca model – p. Teologos
29 aprilie 2025
Bolile mentale moderne și demonizarea – p. Nikon Aghioritul
30 aprilie 2025Urmăriți o bună prezentare bazată pe propria experiență a părintelui Moise McPherson care ne dezvăluie câteva principii foarte importante pe care bărbații ar trebui să le aibă și pe care de obicei le descoperă foarte târziu.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Ce le ia bărbaților zeci de ani să înțeleagă – p. Moise McPherson
În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Una dintre cele mai pierdute și rătăcitoare perioade din viața mea a fost între 20 și 25 de ani. Aveam entuziasm, vigoare, energie, dar nu aveam o direcție, îmi lipsea o destinație și îmi lipsea înțelepciunea despre „cum să ajung acolo”. Ceea ce am descoperit a fost că trebuie să dobândești un set de principii, caracteristici și calități care trebuie dobândite într-o anumită ordine pentru a-ți pune viața cap la cap și a deveni bărbat.
Când privim universul și modul în care este proiectat de Dumnezeu, toate lucrurile sunt ținute împreună prin puterea Cuvântului Său. Când spunem: „De ce lumea nu va fi distrusă de un potop?” Știm că acest lucru se datorează faptului că Dumnezeu a promis că nu o va mai distruge niciodată astfel. Tot ceea ce avem depinde de Cuvântul lui Dumnezeu și de angajamentul Lui. Și astfel, numărul unu este:
„Trebuie să ai integritate și să te ții de cuvânt, fără să-l încalci pentru nimeni.”
Când eram copil, îmi amintesc că am citit cărți despre mafie și acolo obișnuiau să spună că: „nu încalci asta pentru nimeni”. Deci, ce înseamnă asta? Înseamnă că cine spui că ești și ceea ce spui că vei face, este de fapt ceea ce vei urma și vei face, indiferent dacă cineva te vede sau știe sau nu. Este un angajament. Este hotărâre. Este disciplină. Nu este vorba despre motivație. Este vorba despre a avea o concentrare singulară și integritatea de a urma ceea ce te angajezi să faci. Când mă uit la bărbați tineri care caută adesea să intre în Biserică, aceasta e… și de aceea o amintesc ca numărul unu, prima calitate care constat că le lipsește („ținerea de cuvânt”). Ei lipsesc de la biserica din motive stupide, cum ar fi: să își spele hainele sau a apărut ceva sau cineva a avut o petrecere de zi de naștere, și ca urmare nu au ajuns la slujbă sau orice altceva. Ei nu au prioritățile în ordinea corectă și nu au capacitatea de a rămâne fideli la ceea ce este viziunea pe termen lung, deoarece viziunea pe termen lung se bazează pe micile decizii incrementale pe care le iei săptămână de săptămână. Tot din același motiv oamenii nu își ating obiectivele de fitness, pur și simplu pentru că nu și le pun în calendar și nu le respectă și lasă viața „să le stea în cale” și astfel nu fac progrese.
Numărul doi: „Găsește-ți un mentor”
Și pe aceasta aș descrie-o drept o „superputere” pentru că, atunci când ești tânăr, vezi atât de multe oportunități încât nu înțelegi care dintre ele este o distragere a atenției, o gaură de iepure, o pierdere de timp și o pierdere de energie. Și deci ai nevoie de un cod de siguranță pentru a ocoli lucrurile care îți vor pierde timpul, ceea ce este atât de prețios în acest moment. Iar modalitatea numărul unu de a face asta este să găsești pe cineva care are mai mult succes decât tine în orice domeniu în care vrei să ai succes.
Adică, nu te duce la preot să-l întrebi neapărat despre sfaturi de carieră. Dacă a devenit preot din tinerețe, probabil că nu știe atât de multe sau nu înțelege atât de multe despre dezvoltarea carierei cuiva în vânzări sau investiții sau urcarea pe scara corporativă. Trebuie să găsești pe cineva specializat în asta. Dar, dacă vrei instrucțiuni despre cum să-ți dezvolți viața de rugăciune, cum să fii o persoană integră, cum să-L iubești mai mult pe Dumnezeu, atunci, desigur, preotul este omul potrivit pentru această sarcină. Și ceea ce îți spun este asta: „Acolo unde oamenii naivi văd posibilități, cei care au experiență văd realitatea.”
Și de multe ori cei care au avut succes, au mers pe calea rătăcirii, dar sunt capabili să îți arate calea directă și succintă de a ajunge acolo. Și deci trebuie să te descurci bine în a urma sfaturi și asta înseamnă că trebuie să ai încredere. Pentru că atunci când cineva îți spune să faci ceva, poate avea sau nu sens. Și, poate avea sau nu sens pentru că nu ai perspectiva pe care o au ei. Chiar dacă îți explică, s-ar putea să nu rezoneze cu tine. Dar asta nu contează. Trebuie să ai o supunere aproape oarbă, nu în sensul ca ei să-ți spună ce să faci, ci ca ei să-ți dea sfaturi pe care le iei de bunăvoie pe cont propriu.
Numărul trei: „Autoevaluarea”.
Acesta cred că este cel mai greu lucru pentru bărbați și probabil că aici sunt mai multe capcane și derapaje decât la oricare dintre celelalte elemente de pe această listă, și anume: [a-și face] „o autoevaluare brutală”. Bărbații iubesc provocările și le place ideea de a le depăși. Le plac situațiile în care victima câștigă. Și de atâtea ori bărbații se vor uita la o situație în care își doresc să aibă succes, chiar dacă șansele sunt foarte mici. Și astfel își vor baza toate deciziile pe încercarea de a face acea situație cu șanse foarte mici de izbândă să meargă.
De exemplu, ei pot întâlni o femeie care este foarte atrăgătoare și are 10 puncte problematice, la care nici măcar nu lucrează sau poate chiar nu vrea să le rezolve. Și un bărbat va spune: „Da, dar dacă ar putea depăși acele lucruri… Eu o pot repara. Eu o pot ajuta. Eu pot fi cavalerul ei în armură strălucitoare”. Și apoi își petrece doi ani din viață împiedicându-se și căzând prin toate aceste probleme diferite, fără a face niciun progres real, pentru că nu este sincer cu el însuși de la început. Acesta este același lucru care se întâmplă adesea cu femeile.
Dar ceea ce se întâmplă cu femeile este că ele sunt mai înclinate să creadă că bărbații se vor schimba. Și se conving pe ele însele spunându-și: „Dacă mă căsătoresc cu el, îl voi putea schimba și el va merge în direcția bună.” Bărbaților le place ideea ca lucrurile să funcționeze, indiferent cât de mică ar fi posibilitatea. Și ceea ce trebuie să facem este să fim „brutal de sinceri” cu noi înșine.
Când vedem un procentaj scăzut de reușită, trebuie să ne oprim și să spunem: „Am eu abilitățile pentru a depăși aceste probleme? Sunt dispus să dedic timpul și energia unui lucru care, sincer, probabil că nu va funcționa?” Și apoi să căutăm direcție și sfat de la un bărbat mai în vârstă, mai matur, să-l întrebăm întotdeauna: „Este aceasta o bună utilizare a timpului și a energiei mele?” Pentru că bărbații mai în vârstă vor spune: „Ai o perioadă limitată de timp și trece înainte să-ți dai seama. Nu-l pierde urmărind aceste scenarii de basm care rareori, sau niciodată, nu se concretizează și majoritatea bărbaților își consumă timpul și energia cu ele.”
Numărul patru – „Sindromul regelui”
Numărul patru – și acesta se referă la tot ceea ce vedem în rețelele sociale – bărbații sunt influențați de „Sindromul regelui”. „Sindromul regelui” este atunci când vezi un influencer care merge la restaurante, cumpără lucruri scumpe, poartă ceasuri scumpe, poate are bijuterii, are o mașină scumpă, are un anturaj, are femei care răspund nevoilor lui. Acesta este „Sindromul regelui”. El crede că își va găsi împlinirea în viață dacă toți cei din jurul lui au grijă de el. Este de fapt cumva ca un copil. Un bărbat adevărat își folosește statutul de „rege” pentru a conduce și dezvolta oamenii din jurul lui, astfel încât aceștia să fie capabili să-și atingă întregul potențial. Aici găsim de fapt sens și scop ca bărbați. Nu găsim sens și scop în a fi slujiți, ci, așa cum spune Hristos, în a sluji altora. Așa spune Hristos, „am venit să slujesc, nu să fiu slujit”. (Matei 20, 28)
Așa că slujirea este chemarea noastră adevărată. Și cum facem asta? Vedem potențialul în oamenii din jurul nostru. Și nu trebuie să le spunem ce să facă. Asta e o conducere proastă. Ceea ce trebuie să facem e să arătăm, să exemplificam și să dăm putere oamenilor ca să-și atingă potențialul maxim. Când facem asta, eu când îi ajut pe oameni, ca preot, să facă asta și îi văd crescând, maturându-se ca bărbați, nu există nimic mai satisfăcător. Este atât de plin de satisfacție pentru un bărbat să-și folosească timpul și energia pentru îmbunătățirea altor oameni. Oamenii nu trebuie să ne slujească. Nu suntem bebeluși. Suntem îngrijiți și protejați de Dumnezeu. Iar treaba noastră este să avem grijă de oamenii din jurul nostru. Asta ne dă sens și scop.
Numărul cinci: „adaptare”
Te vei confrunta cu provocări în viață. Asta e o realitate. Sunt atâtea lucruri despre care vei realiza că nu sunt sub controlul tău și că mare parte đin viață nu este corectă. Aceasta este o lecție foarte greu de învățat atunci când treci de la medii foarte controlate, cum ar fi școala și viața de acasă, la circumstanțe necontrolate pe care le descoperi în lume. Așadar, trebuie să înveți cum să te controlezi în toate aceste medii și trebuie să înveți să te adaptezi la provocări. Nu vedea adversitatea ca pe o ușă închisă. ci ca pe o provocare pentru a găsi soluția pentru a descuia ușa și pentru a deschide potențialul acelei situații. Prea mulți bărbați au două sau trei uși închise în față la început de 20 de ani sau la început de 30 de ani și până când s-a întâmplat asta, ei și-au pierdut deja tot zelul pentru că simt că viața lor îi va doborî sau lucrurile vor fi prea grele.
Și realitatea este că: chiar și mulți oameni care au avut succes în afaceri îți vor spune că au eșuat în multe afaceri înainte de a avea succes cu una. Deci nu eșuăm ca și cum am cădea jos, ci eșuăm și cădem înainte. Dorim constant să ne îmbunătățim capacitatea de a rezolva probleme, de a găsi soluții și de a naviga în situații care nu sunt în favoarea noastră. Iar adaptarea trebuie să fie atitudinea noastră care e coaptă în sufletul nostru. Dacă iei aceste cinci principii pe care le-am expus astăzi, ele te vor echipa să faci ceva foarte important, care este: „să stabilești obiective, să stabilești dorințe și apoi să navighezi pentru a ajunge acolo.”
Acestea ar trebui să includă: găsirea unei soții, dezvoltarea unei cariere, creșterea copiilor și cel mai important, aprofundarea relației tale cu Hristos, astfel încât tu să poți fi ca Hristos pentru oamenii din jurul tău. Trebuie să te bazezi pe aceste principii pentru a avea acel caracter divin, acea înțelepciune, și să te bazezi pe alți oameni pentru a-ți arăta cum să treci de la copilărie la bărbăție și să devii ca Hristos, care este o chemare atât de înaltă, nobilă, demnă și minunată.
Fii binecuvântat.
Dacă nu ați observat această barbă cenușie, acest canal are conținut reprezentativ pentru generația „boomer”, ceea ce înseamnă și tehnologia generației boomer. Am îmbunătățit camera, dar avem nevoie cu adevărat de cineva care să-și ofere viziunea artistică asupra dezvoltării aspectului acestui canal și avem nevoie de un videograf care dorește să fie aici în Austin, Texas, să ne ajute să creăm conținut ortodox de top. Dacă este ceva care vă interesează, vă rugăm să vă uitați la linkul din descrierea de mai jos și să ne trimiteți un CV.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!

3 Comment
Niște sfaturi excelente. Mi-ar fi plăcut să le ascult acum 10 ani.
De fapt, asta este problema mea în ceea ce privește experianța personală de viață și sfaturile bune: ambele vin DUPĂ ce am făcut niște greșeli ireversibile și nu prea-mi ajută. :)))
Stai cu pace, ca asa-i la toti. Iar sfaturile bune sunt oricand bune. Viata nu se termina dupa o greseala, chiar si ireversibila.
Mai sunt și oameni înțelepți care învață din greșelile altora și au și smerenia să nu creadă că ei „nu ar putea niciodată să facă o asemenea prostie”.
E adevărat, sunt destul de rari aceștia