
Sinodul 4 Ecumenic, Dumnezeul-om – Sorin Damian, p. Teologos
11 mai 2025Ascultați un cuvânt foarte bun al părintelui Spiridon Bailey, în care acesta ne dezvăluie modul în care gândurile rele apar în mintea și inima noastră.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Cum se naște răul în noi? – p. Spiridon Bailey
Să înțelegem cum se naște răul in noi. Pentru a ne pocăi cu adevărat, trebuie să înțelegem originea păcatului nostru, să înțelegem rădăcina și cum pornește din noi, pentru că un doctor bun, atunci când tratează o boală, nu va trata doar simptomele, desigur, simptomele în sine trebuie tratate, dar un doctor bun va căuta o cauză mai profundă a bolii, rădăcina bolii în sine. La fel este și cu păcatele noastre. Da, trebuie să ne pocăim de acțiunile și cuvintele, acțiunile și cuvintele rele pe care le săvârșim, dar pocăința adevărată ne cere să privim mai adânc, dincolo de efectele răului.
Atunci când vorbim despre boala sufletului trebuie să discutăm despre patimi, patimile inimii, și cum cresc acestea odată cu gândurile noastre rele. Sfântul Nicodim Aghioritul identifică faptul că toate gândurile noastre se încadrează în trei categorii: avem gânduri bune, avem gânduri deșarte și avem gânduri rele. Și Sfântul Nicodim spune că toate gândurile noastre se încadrează într-una dintre aceste categorii. Gândurile bune sunt pur și simplu cele care sunt benefice sufletului și care ne încurajează pe noi și pe aproapele nostru să găsim mântuirea. Acestea sunt gândurile bune.
Dar dacă reflectăm la gândurile noastre, gândurile pe care le avem într-o zi obișnuită, cât de puține dintre gândurile noastre sunt cu adevărat mântuitoare? Cât de puține din gândurile noastre cu adevărat ne conduc la mântuire, pentru a descoperi mai mult din Dumnezeu? Cât din timpul nostru ne-am concentrat pe rugăciune, pe citirea sfântă, pe contemplarea lucrurilor lui Dumnezeu? Ei bine, pentru majoritatea dintre noi, răspunsul este: foarte puțin. Într-o zi obișnuită, așa puțin din timpul nostru este cu adevărat concentrat pe Dumnezeu și ar trebui să ne amintim că toate gândurile bune vin de la Dumnezeu, toate gândurile bune sunt îndemnate și inspirate de Duhul Sfânt, toate gândurile bune, și deci nu trebuie să fim niciodată mândri, nici măcar satisfăcuți [de noi înșine] atunci când recunoaștem gânduri bune pe care le-am experimentat sau avut.
Și putem, desigur, să trecem de la gânduri bune la gânduri rele într-o clipă, într-un singur moment ne putem schimba și pierde toate gândurile noastre mântuitoare, atât de repede și putem cădea în deșertăciune sau răutate. Iar gândurile deșarte Sfântul Nicodim ne spune că sunt de fapt acele gânduri care sunt concentrate pe ceea ce este necesar sau ceea ce nu este necesar, ele nu ne ajută pe noi sau pe aproapele nostru să găsim mântuirea. Iar Sfântul Nicodim ne spune că acestea apar dintr-o lene a minții, mintea leneșă care poate duce la nepăsare, nepăsare care duce la deșertăciune și, în cele din urmă, la rău și ne avertizează că vom fi chemați să dăm socoteală în Ziua Judecății pentru toate aceste gânduri, toate aceste gânduri deșarte. Dumnezeu ne va judeca pentru acestea la fel cum judecă cuvintele și faptele noastre. Iar Sfântul Nicodim spune că până și aceste gânduri deșarte sunt în cele din urmă rele deoarece devin o barieră între noi și Dumnezeu, și orice ne separă de Dumnezeu, orice este o barieră între un suflet omenesc și Dumnezeu este rău, ne împiedică să ne întoarcem la Dumnezeu, ne distrage de la ceea ce este bine. Iar Iisus avertizează, desigur, că în omul care este leneș va planta diavolul lacrimi rele în el.
Și a treia categorie – gânduri rele. Ei bine, gândurile rele rezultă de fapt atât din surse externe, cât și interne, cauzele sunt atât externe, cât și interne. Lumea intră în noi în primul rând prin cele cinci simțuri și, intrând în noi prin cele cinci simțuri, lumea este capabilă să stimuleze o gamă întreagă de sentimente, cărora în cele din urmă le putem pierde controlul, putem deveni sclavi ai lor. Și dacă urmărim plăcerile lumii, și când spunem lumea, desigur, vorbim despre lumea omului, nu despre lumea creată de Dumnezeu. Dacă urmărim plăcerile lumești, distracțiile, confortul, lumea va trece prin ușile simțurilor către suflet și ne va corupe. Ne va corupe.
Și apoi a doua cauză a gândurilor noastre rele sunt interne, spune Sfântul Nicodim, și acestea rezultă din imaginație, din patimi, desigur și de la demoni, și, de asemenea, pur și simplu din starea coruptă a unui suflet decăzut. Sufletul însuși este corupt prin cădere. Și recunoscând acest lucru, putem începe să ne păzim, trebuie să ne păzim de aceste pericole. Pentru cauzele externe ni se spune că trebuie să ne controlăm simțurile, în special ochii și urechile, față de ceea ce ne permitem să privim, ce le permitem ochilor noștri să zăbovească, ceea ce ascultăm în mod deliberat, sau lucruri cărora le permitem accidental să pătrundă în noi – sunete, imagini și așa mai departe – deoarece sunetele, imaginile și mirosurile, senzațiile lumii pot stârni pofta, pot stârni dorința de idoli. Toate senzațiile hedoniste stârnesc patimile. Și atât de mulți, atât de mulți dintre Părinții Bisericii ne avertizează să nu ne lăsăm garda jos împotriva acestor experiențe hedoniste, deoarece ele stârnesc patimi în suflet.
Starea noastră interioară trebuie purificată, sufletul trebuie purificat. Gândurile blasfemice sunt depășite prin inundarea minții cu cuvinte sfinte, imagini sfinte, umplând sufletul cu melodii de psalmi, învățând să ne desfătăm în bunătatea lui Dumnezeu. Trebuie să ne rugăm pentru toți cei care ne tratează rău, trebuie să stingem mânia și dorința de răzbunare și, desigur, trebuie să lăsăm sufletul nostru să fie transformat de iubire. Acesta este Dumnezeul suprem, ca atât cauzele externe cât și interne ale gândurilor rele să fie transformate de iubire. Iubirea purifică sufletul. Iubirea ne purifică. Dar nu numai că purifică sufletul, Părinții Bisericii ne învață că iubirea, iubirea lui Dumnezeu, prezența lui Dumnezeu purifică intelectul. Intelectul însuși este purificat de iubirea lui Dumnezeu. Iar iubirea crește în noi atunci când ne pocăim, când ne rugăm, când ne opunem desfătărilor lumii din jurul nostru.
Și da, trebuie să ne rugăm împotriva gândurilor rele, dar nu trebuie să încercăm să ne luptăm cu ele, să nu ne angajăm cu gândurile rele, Așa cum spun Părinții, ar trebui să păstrăm tăcerea. Tăcerea este retragerea din gândurile rele, din gândurile de blasfemie sau poftă. Să păstrăm tăcerea. Să le ignorăm, să le refuzăm. Desigur, se spune în cartea Ieșirea: Domnul va lupta pentru tine. Domnul va lupta pentru tine în sufletul tău. Iar una dintre marile arme spirituale este, desigur, rugăciunea lui Iisus. Prin această simplă rugăciune, mintea se obișnuiește să-L caute pe Dumnezeu, să fie pur și simplu mângâiată în prezența Lui Dumnezeu. Rugăciunea lui Iisus conduce întregul sine să dorească prezența lui Dumnezeu, iar mintea se obișnuiește să-L caute pe Dumnezeu, se obișnuiește să se odihnească în Dumnezeu și învață să se retragă din tot ceea ce bombardează simțurile.
Trebuie să fim clari aici: vom fi judecați la fel de mult pentru gândurile noastre cât și pentru acțiunile noastre. Să ne amintim acest lucru. În gândurile rele nu se nasc doar acțiuni rele, ci chiar iadul. Iadul însuși se naște în gândurile rele din inimă. Prezența lui Dumnezeu este vindecătoare și El oferă medicament spiritual în prezența Sa și, bineînțeles, direct prin Sfintele Taine ale Bisericii: prin spovedanie primim o vindecare profundă și experimentăm restaurarea care este în mila lui Dumnezeu, restaurarea sufletului. Așa că să fim veghetori, să fim atenți în principal la gândurile cărora le-am permis să se miște în noi și să căutăm să fim mistuiți de prezența lui Dumnezeu.
„Când nu iei aminte la tine, duhurile rele pătrund în tine și îți distrug mintea, făcând-o neroditoare prin împrăștierea gândurilor tale asupra lucrurilor lumii.” (~Sf. Macarie Egipteanul)
„Să nu crezi, frate, că gândurile interne pot fi controlate fără controlul trupului. Teme-te de obiceiurile rele mai mult decât de demoni.” (~ Sf. Ignatie Briancianinov)
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
