
Moartea genurilor muzicale – Rick Beato
26 mai 2025
Trăirea narcisismului și a pocăinței – p. Spiridon Vassilakos
27 mai 2025Urmăriți un cuvânt foarte de folos al părintelui Paul Truebenbach care ne dezvăluie care este cea mai periculoasă persoană din lume.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Cea mai periculoasă persoană din lume – p. Paul Truebenbach
În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, unul este Dumnezeu. Amin! Ei bine, dragilor, puteți vedea din titlul videoclipului de astăzi că voi vorbi despre cea mai periculoasă persoană din lume. Și poate ați dat clic pe acest videoclip, deși acesta nu este destinat să fie o capcană de clicuri, așteptând să vedeți pe cine numesc eu cea mai periculoasă persoană din lume, dar poate ați dat clic și știind care va fi răspunsul.
Cine este, în cele din urmă, pentru tine cea mai periculoasă persoană din lume? Ei bine, răspunsul, conform sfinților Bisericii, ești tu însuți. Tu ești cea mai periculoasă persoană din lume pentru tine însuți. Sfânta modernă, Sfânta Gabriela sau Gavrilia, din Grecia, are o carte intitulată „Estetica iubirii”. Nu am citit-o încă, dar știu câteva citate din acea carte și într-unul dintre citate maica Gavrilia, sfânta Gavrilia, spune că există o persoană în lume care, indiferent cât de mult rău îți face, indiferent ce îți face, indiferent cât de mult te rănește, o vei ierta întotdeauna. Pe ceilalți nu îi vei ierta prea repede. Poți purta ranchiună ani de zile, dar această persoană se va trezi în fiecare dimineață cu iertarea ta și vei continua ca și cum acea persoană nu te-ar fi rănit niciodată, iar acea persoană ești tu.
Așa trăim majoritatea dintre noi. Suntem destul de blânzi cu noi înșine. Când facem ceva care ne rănește sufletul, care ne rănește chiar și trupul, suntem destul de iertători. Ne găsim scuze. Spunem: ei bine, nu am vrut să-mi fac asta mie, măcar mă străduiesc, sunt doar un om. Chestii de genul acesta. Dar când alții greșesc față de noi, purtăm multă ranchiună. Dacă duci această învățătură un pas mai departe, descoperi că, de fapt, suntem foarte proști în asta, pentru că cealaltă persoană nici nu ne-ar fi putut răni [fără aportul nostru]. Acesta este titlul unuia dintre cele mai faimoase tratate ale Sf. Ioan Gură de Aur. Îl puteți găsi online, îl puteți găsi în diverse traduceri în engleză. Cel pe care l-am citit, și îl citesc din nou, este de la Mănăstirea Sfântul Antonie. Este o carte numită „Omilii” despre subiecte profitabile. Și prima predică din această carte se intitulează astfel: „Un tratat care să demonstreze că nimeni nu-l poate răni pe omul care nu se rănește singur.”
Deci nimeni nu-l poate răni pe omul care nu se rănește singur. Sunt sigur că sunt oameni care strigă la ecran acum și spun: „Dar, părinte, haideți, acești oameni fac lucruri rele. Sunt o mulțime de oameni care provoacă daune ireparabile, încearcă să-i controleze și să-i manipuleze pe alții, făcând tot felul de lucruri oribile. Eu nu am această putere.” Poate că da. Dar în acest tratat, Sfântul Ioan Gură de Aur susține că, dacă suntem sănătoși spiritual și împăcați în inimile noastre, dacă suntem în pace cu Dumnezeu și urmăm comenzile Sale, orice rău pe care alții încearcă să ni-l facă ajunge să fie în beneficiul nostru. Vedem asta în viețile nenumăraților sfinți. Știți, sunt înconjurat aici de toți acești sfinți incredibili, dintre care toți au experimentat un anumit nivel de persecuție în timpul vieții lor.
Și totuși, în loc să sublinieze acest fapt, în loc să critice, să atace și să caute răzbunare împotriva celor care le-au făcut asta, în loc să se plângă, în loc să se bălăcească în rău, ce au făcut a fost să-L slăvească pe Dumnezeu. Unii dintre aceștia sunt exemple incredibile, în special Sf. Nectarie din Eghina, care a fost calomniat din toate părțile și totuși el i-a mulțumit continuu lui Dumnezeu pentru calomniile pe care le-a suferit. Aceste calomnii s-au dovedit a nu fi în detrimentul său, ci mai degrabă în beneficiul său. El a fost sfințit prin astfel de lucruri și le-a văzut ca pe niște medicamente. Despre asta vorbesc sfinții și chiar și scripturile vorbesc despre asta, că Dumnezeu îi ceartă pe cei pe care îi iubește și, prin urmare, dacă El ne-a permis să experimentăm aceste atacuri, aceste lucruri ne pot smeri, ne pot ajuta să creștem în răbdare, ne pot ajuta și inspira să ne rugăm, să facem mai multe metanii, să postim mai mult…
Aceste lucruri pot fi de fapt ajutoare În viața spirituală, noi alegem dacă vătămarea pe care cineva caută să ne-o provoace este în detrimentul sau în beneficiul nostru. Toată puterea se află în noi. Noi suntem cei care pot beneficia de pe urma acestor lucruri sau să ne facem rău nouă înșine. Nimeni nu-l poate răni pe omul care nu-și face rău sieși. Acest lucru este adevărat și trupește. Vedeți asta la martirii pentru credință. Martirii credinței au fost torturați, chinuiți și uciși și îi cinstim pentru acest fapt. Nu deplângem acest lucru, de fapt îi venerăm pentru asta pentru că știm că atunci când au suferit, au suferit în, prin și cu Hristos. Așa că cea mai periculoasă persoană din lume este persoana care vede lumea din jurul ei și vede că lumea o chinuie și se înrăiește din cauza asta, devine amărâtă, devine deprimată, se înfurie. Persoana respectivă ajunge să devină din ce în ce mai concentrată pe sine în aceste atacuri. Până la urmă ce face este să ia lucruri care ar fi putut fi primite ca daruri și să le transforme în adevărate arme împotriva sufletului și se înrăiește din cauza asta. În timp ce stau acolo plângându-se de toți ceilalți și cât de oribili sunt toți ceilalți, nu își dau seama că ei sunt cauza propriei lor pagube. Ceea ce ar trebui să facă cu adevărat este să se uite în oglindă și să spună: „Eu sunt cel care a cauzat asta.”
Sf. Paisie are un citat în care cineva l-a întrebat despre asta. Cineva i-a spus Sf. Paisie: „Ce ar trebui să facem când oamenii ne tratează nedrept?” Răspunsul lui a fost incredibil: „Ei bine, ar trebui să le mulțumești și să le trimiți cadouri, pentru că ei depun bani în banca cerească pentru tine. Când oamenii ne tratează pe nedrept, ajungem să suferim cu Hristos. Slavă lui Dumnezeu. Ajungem să creștem în smerenie, slavă lui Dumnezeu, și poate să ne rugăm mai multă, slavă lui Dumnezeu.” Toate aceste lucruri ne pot fi de fapt de folos. Așa că trebuie să verificăm și să vedem cum reacționăm la presupusele vești proaste, la presupusele nedreptăți, cum reacționăm la situații vătămătoare. Și dacă reacționăm dând mai mult din controlul vieții noastre lui Hristos, dăruindu-ne pe noi înșine mai mult lui Hristos, făcând acest lucru cu bucurie și recunoștință, chiar dacă la început, da, trebuie să te forțezi, s-ar putea să nu simți să faci asta la îceput, este natural, dar în timp, Hristos vede acest efort și îl recompensează cu mult Har și începi să te simți cu adevărat așa, așa trăiau sfinții.
Așa că cea mai periculoasă persoană din lume pentru tine vei fi întotdeauna tu. Depinde de tine cum primești insultele și necazurile de la lumea din jurul tău. Singura altă opțiune e să încerci să controlezi lumea din jurul tău, să controlezi alți oameni și alte situații și să speri că, cumva, prin acest control, poți crea de fapt o lume în care nu există nicio amenințare pentru tine, în primul rând. Urăsc să-ți spun asta, dar nu va funcționa niciodată, pur și simplu nu va funcționa niciodată.
Singura altă opțiune pe care o avem e să căutăm să profităm de modul în care lumea ne rănește, probabil cel mai mare exemplu în acest sens, desigur, în sec XX, sunt toți creștinii ortodocși care au devenit sfinți în închisorile comuniste. Atât de mulți sfinți au ieșit din aceste închisori comuniste. De ce? Pentru că ei au luat toate aceste necazuri și le-au îndreptat spre ascetism iubitor de dragul lui Hristos. Și, făcând acest lucru, au devenit sfinți. Fie ca ei să fie lumini pentru noi. Fie ca ei să fie călăuzitorii noștri. De aceea citim viețile sfinților atât de des, de aceea le venerăm icoanele, pentru a ne putea fi călăuzitori.
Așadar, examinează-ți viața cu atenție și găsește unde ai luat ceea ce, poate nu erau daurile pe care le-ai fi vrut, dar puteau fi daruri spirituale mărețe, și tu le-ai transformat în vătămare la adresa ta. Apoi, fă un plan: „Bine, data viitoare când se întâmplă asta, data viitoare când cineva îmi taie calea în trafic, data viitoare când cineva mă bârfește la serviciu, data viitoare când acel membru al familiei îmi spune acel lucru oribil, nepoliticos, sau când cineva îmi face orice ar fi, cum pot răspunde într-un mod în care să ajung să cresc în har în loc să-l pierd și, prin urmare, cum pot ajunge să văd acea persoană ca fiind un binefăcător al meu mai degrabă decât un dușman și astfel să învăț să iubesc. Acestea sunt lucruri dificile, dar sunt foarte benefice spiritual, iar oamenii care se angajează în ele ajung să aibă o mare pace a inimii.
Așa că vă recomand să citiți fie această carte: „Omilii despre subiecte profitabile” sau pur și simplu să căutați tratatul Sf. Ioan Gură de Aur: „Nimeni nu poate face rău omului care nu-și face rău sieși”. Poți găsi asta, sunt sigur că poți găsi diferite traduceri online, există câteva traduceri diferite ale tratatului. Voi încheia prin a citi concluzia lui, deci vă stric finalul aici, dar am făcut-o deja de fapt, el a făcut-o doar prin titlul acelui subiect, dar acestea sunt câteva dintre propozițiile din ultimul paragraf al acestei Omilii: „Acum îmi voi încheia discursul repetând ceea ce am spus la început, și anume că, dacă cineva e rănit, cu siguranță suferă acest lucru din propriile mâini, nu din mâinile altora, chiar dacă există nenumărate mulțimi care îl rănesc și îl insultă. Dacă el nu suferă asta din propriile mâini, nici toate creaturile care locuiesc pe întreg pământul și marea, dacă s-ar uni pentru a-l ataca, nu ar putea răni pe cineva care este treaz și vigilent în Domnul.
Vă îndemn, așadar, să fiți treji și vigilenți tot timpul și să îndurăm cu vitejie toate lucrurile dureroase, ca să putem obține acele binecuvântări veșnice și pure în Hristos Iisus, Domnul nostru. Frumoase cuvinte de încheiere de la Sfântul Ioan Gură de Aur. În cuvintele marelui Sfânt al României, Starețul Cleopa din Sihăastria: „Mânca-v-ar Raiul! Amin!”
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
