
Gânduri care distrug sănătatea mentală a bărbatului – p. Moise McPherson
2 iulie 2025
Iubirea de neam: [Biserica : Statul – 1 : 0]
3 iulie 2025Urmăriți un foarte bun dialog dintre părintele Iosia și un apologet catolic în care este scoasă la lumină învățătura ortodoxă despre căsătorie în contrast cu conceptul modern secular, atingând și problema divorțului, atât de neînțeleasă astăzi, inclusiv printre creștini.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
De ce căsătoria este sfântă? – p. Iosia Trenham
– Ați menționat multe aici… există ceva ce ați adus în discuție și despre care vreau neapărat să vorbim pentru că toate relele lumii, toate relele societății pot fi întotdeauna urmărite înapoi la familie, la cămine, care datează de la Adam și Eva, căderea din Har, Adam și Eva, o problemă a căminului. Ați menționat că în anii ’60 toată lumea era căsătorită. Se aștepta asta de la tine. Și cred că, căsătoria, chiar și în termeni seculari, căsătoria e o datorie, pentru că, de fapt, căsătoria e ceea ce construiește civilizația. Civilizația nu este construită pe individ. Civilizația este construită pe familie. Deci, căsătoria e o datorie pe care oamenii o au pentru a continua să construiască civilizația. De ce, părinte, atât de mulți tineri nu se mai căsătoresc sau amână căsătoria până foarte târziu în viață? De ce este așa?
– Ai spus multe acolo, Alex, ai spus multe acolo, înainte de a pune întrebarea. Nu aș fi de acord cu tine în legătură cu faptul că totul provine de la familie. Familia naturală e a lui Dumnezeu, este pre-politică, e cu mult înainte de orice stat, niciun stat nu are nicio autoritate să se joace cu definiția familiei, asta e ceva ridicol și absurd. – Corect! – Familia naturală e piatra de temelie a civilizației, fără îndoială, dar nu aș sugera că a fost coruperea familiei cea care a dus la desacralizarea societății noastre. Aș spune mai degrabă că a fost desacralizarea creștinilor. Împărăția lui Dumnezeu și credincioșii sunt sarea și lumina oricărei societăți.
Așa cum merge Biserica, merge și societatea. Motivul pentru care familiile noastre au devenit slabe e pentru că creștinii au devenit slabi, Biserica a devenit slabă, noi am devenit foarte interesați de asimilare și ne-am pierdut „sarea”. Influența noastră a scăzut extrem de mult. Speranța mea pentru reîntinerirea societății noastre, despre care am unele așteptări și speranțe acum, nu este pentru că, dintr-o dată, familiile devin mai puternice, ci pentru că creștinii se trezesc. Biserica devine mai puternică în societate și, pe măsură ce Biserica se întărește, pe măsură ce episcopii și preoții noștri își asumă responsabilitatea de a conduce turma, familiile noastre vor fi întărite, vom ridica nivelul de responsabilitate față de propriul nostru popor. vom insista, dar am trecut prin 50 de ani de slăbiciune reală, în care episcopii și preoții noștri au permis, printr-o păstorire cu compromisuri, aceasta este punctul meu de vedere, printr-o păstorire compromisă, au permis un nivel de corupție în Biserică care s-a răspândit în societate și le-a permis oamenilor să creadă că, într-un fel, Îl pot avea pe Dumnezeu și pot să își păstreze păcatele în același timp. Nu cred că poți face asta.
Speranța mea acum este că vedem o reconsiderare, o dorință de a ne implica în cultură fără a fi pur și simplu de acord cu ea. Nu cred că vom vedea o întinerire a familiilor fără ca Biserica să-și reia poziția de lumină a acestei țări și de sare a societății noastre. – Deci, cum arată asta, în termeni foarte practici, cu Biserica fiind cea acuzată? – Ei bine, vă pot da ceva foarte specific, deoarece discutăm despre căsătorie. Toleranța, în lumea mea, pentru divorț și toleranța din lumea ta pentru anulare. Cred că ambele sunt catastrofal de oribile și neplăcute lui Dumnezeu și sunt clare, creșterea numărului în ambele cazuri sunt semne de compromis. Compromis serios. Cred că intenția pastorală este bună.
Ne temem, liderii noștri s-au temut, că dacă păstrăm standardul lui Iisus în aceste lucruri ne vom pierde oamenii. Iartă-mă, dar nu așa pierzi oameni, pierzi pe oameni prin compromisuri, permițându-le să creadă că păstrându-i pe ei vom schimba legile. Vom face compromisuri? Nu, nu, nu. Vrei să întărești Biserica? Vrei să o crești? Ține-te cu credință de cuvintele lui Hristos în aceste lucruri.
– Sunt de acord cu dumneavoastră, părinte. Cred că divorțul, și mai ales divorțul și „recăsătoria”, și acesta este un lucru pe care vreau să-l ating, pentru că ați menționat divorțul, recăsătoria, am vorbit despre, sodomie și căsătoria între persoane de același sex. Trebuie să fim foarte atenți cu limbajul lor pentru că limbajul este puternic. Nu? Domnul nostru Isus Hristos este Cuvântul lui Dumnezeu. Nu există așa ceva, doamnelor și domnilor, nu există așa ceva precum căsătoria între persoane de același sex. Asta nu există. Acest concept nu există. Asta este o imposibilitate. Nu există așa ceva! Nu există nici divorț și recăsătorie, asta e o imposibilitate. Ontologic, acest lucru nu se poate întâmpla, tocmai deoarece căsătoria…, iar noi trebuie să reamintim lumii că mariajul nu e doar o instituție juridică naturală, ci este instituția naturală originală, dar a fost ridicată la statutul de Sacrament. Căsătoria este un Sacrament și cred că noi am uitat ce este un Sacrament și pentru că am uitat ce este un Sacrament, asta este ceea ce avem: divorțul și recăsătorirea și divorțul din nou și recăsătorirea din nou și iar divorț și iar recăsătorire, și „căsătoriile homosexuale” care chiar nu există pentru că este o imposibilitate metafizică, deoarece căsătoria este un Sacrament.
– Știi, frate, atunci când fac consiliere premaritală cu cupluri, permite-mi să spun că este foarte important, preoții trebuie să investească în a comunica gândirea Bisericii celor care vor intra în acea stare. Educația. Evident nu suntem bine educați în acest domeniu, altfel nu am avea catastrofa pe care o avem în cultura noastră. Oamenii nu înțeleg ce e căsătoria din perspectiva lui Dumnezeu și ce așteaptă Dumnezeu de la căsătorie. Consilierea premaritală este o necesitate. Când trec prin acest proces am cinci sesiuni cu cuplurile. Când trec prin acest proces, le reamintesc că vor contracta această frumoasă uniune în prezența mea, cu nașii, în fața congregației, și în fața lui Dumnezeu. Mulți oameni cred că dacă nu funcționează, vor fugi la tribunal și un judecător în robă neagră sau un asistent de judecător va spune: „Oh, nicio problemă, divorțezi.” „Și apoi, te poți căsători din nou.”
– Nu merge așa.
– Ce se va întâmpla? Le reamintesc. Dacă încerci asta, în primul rând, nu poți dizolva relația astfel, pentru că nu așa a fost concepută, a fost concepută aici, cu Dumnezeu, un preot, nași și congregația. Vrei să faci asta? Trebuie să ai de-a face cu noi, punct. Plus, ce se va întâmpla dacă joci jocul ăsta? Dacă alergi la tribunal și primești o mică judecată civilă, ca și cum judecătorul ar avea ceva de spus despre un Sacrament creștin. Despre ce vorbești? Dacă mergi acolo, te poți căsători cu altcineva. Vei descoperi în ziua Judecății că nu ești căsătorit cu acea persoană. Vei ajunge în ziua Judecății și vei descoperi că Dumnezeu te consideră căsătorit cu această persoană și că ai trăit în adulter cu această persoană. Poate că spui tuturor de 50 de ani că aceasta este soția mea.
– Și ești un mincinos.
– Nu ai capacitatea să dizolvi căsătoria.
– Exact. Pentru că e o realitate ontologică. O zi a Domnului binecuvântată tuturor, fraților și surorilor. Pe 17 noiembrie, zi în care îl comemorăm pe Sfântul Grigorie de Tours, începem acest nou curs în școala catehetică Sfântul Ioan Hrisostom. Disponibil acum atât în magazinele Apple, cât și în Google Play.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
