
Vizita premierului K. Mitsotakis în Athos: FOTO și Anunțuri
4 iulie 2025Ascultați un frumos cuvânt al părintelui Iosia despre smerenia ca adevărata comoară a creștinului, așa cum se dezvăluie și prin rânduiala Triodului, adică a Postului Mare.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Comoara adevărată e smerenia – p. Iosia Trenham
Hei tuturor, Dumnezeu să vă binecuvânteze, vă mulțumesc foarte mult pentru conectare. Am pregătit o reflecție pentru voi, intitulată: Smerenia este comoară. Săptămâna aceasta în Biserica Ortodoxă este Săptămâna Vameșului și a Fariseului, iar în aceste zile ne-am amintit de această parabolă incredibilă pe care Domnul nostru ne-a dat-o, așa cum este consemnată în Evanghelia după Luca. Slavă Domnului pentru Sfântul Luca, el a inclus atât de multe lucruri incredibile în Evanghelia sa, pe care nu le-am fi avut și nu le-am fi știut dacă el nu le-ar fi scris și publicat.
Duminica Vameșului și a Fariseului începe în Biserica Ortodoxă, în Duminica dinaintea Postului Mare începe Triodul. Triodul este cartea Postului Mare pe care noi, creștinii ortodocși, o folosim. Citim și cântăm din Triod de-a lungul zilelor Postului Mare și începe în Duminica Vameșului și a Fariseului dintr-un motiv: vedem prima dată Triodul ca Biserică sâmbătă seara, când are loc Vecernia Mare, și cântăm în cinstea Învierii. Și ajungem în acel loc în Vecernia Mare, unde vom cânta acum imnurile pentru duminica specifică, care includ toate frumoasele imnuri despre parabola vameșului și a fariseului. În acel moment, totul se oprește, iar protopsaltul, cântărețul principal, va merge către Solee și acolo, în fața icoanei lui Hristos, pe iconostas va fi cartea Triodului și el va face trei metanii, va ridica cartea, o va săruta și va mai face câteva plecăciuni, apoi va duce cartea la stativul cântăreților, la cleros, și va începe cântarea imnurilor vameșului și fariseului. Aceasta este o expresie lurgică a începutului acestei perioade sacre, această perioadă triodică începe cu Duminica Vameșului și a Fariseului.
Apoi, duminica viitoare va fi Duminica Fiului Risipitor, apoi va fi Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Uh, doar spun asta, sunt îndurerat, este cea mai sobră și înfricoșătoare zi lurgică a anului în care comemorăm Marea Judecată și cântăm despre Marea Judecată în detaliu. În acea zi, ne amintim și de alungarea lui Adam și a Evei din Paradis și de lacrimile lor pentru pierderea relației lor cu Dumnezeu, relația lor intimă cu Dumnezeu. Apoi a patra din Duminicile pregătitoare pentru Postul cel Mare, a patra din Duminicile dinaintea Postului Mare este Duminica Iertării.
În acea seară, duminică seara începe prima dintre slujbele pentru Postul cel Mare, care este Vecernia Iertării, un început atât de frumos pentru cele 40 de zile de strădanie pentru dragostea lui Dumnezeu și pentru creșterea în credință și lăsarea deoparte a preocupărilor lumești pentru a ne ocupa de sufletele noastre. O perioadă atât de magnifică. Bogățiile credinței sunt exprimate în aceste texte religioase, așa că începem de unde trebuie să începi, dacă vrei să faci progres spiritual, biserica ne îndrumă să începem cu smerenia, smerenia vameșului, și am fost avertizați chiar de la începutul efortului nostru spiritual, pe măsură ce ne apropiem de Postul cel Mare, această vreme de transformare, suntem avertizați împotriva aroganței, a mândriei, a judecății fariseului, căutăm să imităm pe vameș și căutăm să evităm fariseismul.
Acest timp de transformare este înrădăcinat, progresul spiritual este înrădăcinat, spune Biserica, pe baza, pe fundația smereniei. Însuși Sfântul Ioan Gură de Aur comentând despre smerenie și pe marginea acestui text spune că dacă învățăm să postim, învățăm să ne rugăm, învățăm să dăm, să slujim, să dăm zeciuială cu atâta atenție, așa cum a făcut acest fariseu, dar dacă nu construim aceste virtuți pe smerenie, atunci niciuna dintre aceste virtuți nu ne va ajuta câtuși de puțin, ceea ce este o realitate șocantă pentru mulți. Să crezi că ți-ai investi viața așa cum a făcut acest fariseu într-o respectare atât de atentă a cuvintelor lui Dumnezeu și a sfintelor Sale porunci, dar să nu construiești aceste virtuți pe patul smereniei și apoi să pierzi tot ceea ce ți-ai dăruit, este o realitate șocantă.
Dar este adevărat că dacă dobândim toate aceste lucruri, dacă ne petrecem întreaga viață devenind mega postitori, războinici serioși ai rugăciunii, dătători extrem de generoși, dacă am face măcar unul dintre aceste lucruri, cred că am fi fericiți cu noi înșine, nu-i așa? Dar dacă le-ai face pe toate, dacă le-ai face pe toate, dar ți-ar lipsi smerenia, nu ai câștiga nimic, nu ți-ar fi de niciun folos, așa cum nu i-a fost de niciun folos acestui fariseu mândru, am fi condamnați dacă am avea toate aceste virtuți, dar ne-ar lipsi smerenia. Sf Ioan Gură de Aur continuă și spune: Ce este mai rău e că dacă acesta e cazul pentru persoana care este pe deplin dedicată dezvoltării acestor virtuți, dar îi lipsește smerenia.
Ce putem spune despre noi, cei care nu avem o colecție, nu ne-am petrecut viața dezvoltând toate aceste virtuți și nu avem smerenie? Doamne miluiește! Suntem de două ori condamnați dacă ne lipsesc virtuțile și ne lipsește smerenia. Ce se va întâmpla dacă ne lipsește smerenia și ne lipsesc virtuțile și, în al treilea rând, chiar ne criticăm aproapele sau avem un spirit de suspiciune? Atât suspiciunea, cât și critica sunt roade ale mândriei. Omul smerit nu le cunoaște. Ce se întâmplă dacă le avem pe toate trei? Nu avem virtuți, nu avem smerenie pentru a face virtuțile să conteze și ne criticăm aproapele sau ne uităm la fariseu și îl judecăm. Sf Ioan Gură de Aur comentează: „Ce iad adânc!” Dumnezeu să ne păzească de asta! În schimb, trebuie să învățăm smerenia și să învățăm din dragoste pentru Dumnezeu să-L imităm și să dobândim virtuțile. Dacă nu avem virtuți, dar suntem smeriți ca vameșul și ne întoarcem la Dumnezeu, suntem mântuiți, mergem acasă justificați. Dacă am avea câteva virtuți pe lângă suprastructura smereniei, care funcționează ca bază pentru orice dobândire spirituală. Dacă facem asta, dacă adăugăm câteva virtuți la smerenia noastră, ce moștenire! Aceasta este temelia solidă a unei vieți devotate. Dobândirea smereniei și apoi, pe baza acestei smerenii, dobândirea unor virtuți care Îi plac Domnului, pentru a fi ca Hristos.
Smerenia, dragilor, este o adevărată comoară și oferă, pe lângă asta, temelia vieții pentru a fi siguranța noastră în Hristos. Oferă și încă două daruri foarte speciale pe care aș dori să le menționez pentru a vă încuraja. Primul este că aceata e o comoară de pace deplină. Și cine nu vrea pace în această lume nebună? Tu nu vrei să ai o pace solidă în viața ta, astfel încât să nu fii aruncat la stânga sau la dreapta și să nu fii cuprins de anxietate și îngrijorare. Dacă vrei o pace solidă și completă, smerenia îți oferă acest lucru.
Oferă și un al doilea mare dar, și anume libertatea de tristețe, eliberarea de descurajare, care este, desigur, la niveluri epidemice în propria noastră societate. Cum face smerenia asta? Avva Dorotei din Gaza, marele părinte spiritual al Gazei, spune aceste cuvinte despre pacea care vine la omul smerit. El spune: de ce să fii tulburat dacă totul nu merge conform dorințelor tale? Prin practică, omul smerit s-a obișnuit să nu-și dorească nimic, iar pentru o persoană fără dorințe, totul merge exact așa cum își dorește el. Dacă avem încredere în Dumnezeu, cu smerenie, ca Domnul să ne călăuzească viața și singura noastră dorință este să facem voia Lui și să urmăm așa cum ne călăuzește El, atunci ne-am obișnui să nu dorim nimic singuri și o persoană fără dorințe recunoaște că totul merge exact așa cum dorește el și putem menține o pace de netulburat și cum ne eliberează smerenia de tristețe?
Ei bine, descurajarea nu își găsește locul în viața unei persoane, căci cum poate fi doborâtă o persoană care este deja prosternată înaintea lui Dumnezeu la pământ? Fie ca Dumnezeu să ne dăruiască această mare comoară pe care o cunoaștem sub numele de smerenie și fie ca ea să ofere temelia unui Post Mare roditor pentru voi, pe care să putem construi ceva care să dureze. Dumnezeu să fie cu voi.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
