Un Dumnezeu activ în cotidian este ceea ce ne dorim cu toții. Problema este că, din păcate, în străfundul nostru, noi nu credem că Dumnezeu chiar este astfel și ne închidem în fața milostivirii Sale. Ne alegem singuri însingurarea. Ne alegem singuri iadul. Vizionați un material în care se dovedește că Dumnezeu este activ în cotidian și că noi, de fapt, suntem tributari unor învățături eretice, străine de ortodoxie – în principal ale lui Toma d’Aquino.
Vizionare plăcută! (După video adnotat aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.
Să ne ajute Domnul Dumnezeu! Doamne ajută!
Astăzi o să vorbesc puțin despre paraziții eretici din cotidianul Ortodoxiei pentru că, fără să ne dăm seama, suntem foarte foarte tributari unor anumite învățături greșite de credință și din cauza asta nu ajungem la rezultatele scontate în viața noastră.
Ce înseamnă a fi ortodox?
Noi spunem că suntem ortodocși și bineînțeles că și suntem – care suntem – dar asta nu înseamnă că suntem ortodocși într-adevăr. Adică urmăm în totalitate această învățătură care ar trebui să ne ducă – dacă o urmăm cum trebuie – la fericirea veșnică și la mântuire, adică la depășirea tuturor păcatelor noastre și la îndumnezeire.
Și acest lucru nu se întâmplă – bineînțeles din cauza păcatelor, că cine este fără de păcat? – și prin aceste păcate sunt anumite învățături greșite, cum spuneam, provenite din alte denominațiuni, din alte erezii cărora le suntem foarte tributari fără să ne dăm în totalitate seama.
O să mă refer doar la două dintre acestea și nu o să vorbesc despre teologie înaltă cu toate că, bineînțeles, filioque, de exemplu, este un lucru foarte important, nu o să vorbesc despre el acum. Ci o să vorbesc despre niște lucruri foarte simple care sunt în cotidian. Le putem schimba dacă suntem atenți și, pe de altă parte ,ne influențează foarte mult. Cu puțină atenție o să câștigăm foarte mult.
Învățătura greșită a lui Toma d’Aquino
Eh, primul parazit la care o să mă refer este o învățătură care provine de la un mare mare mare gânditor care, din păcate, un om care a pornit pe căi greșite. Se numește Toma d’Aquino.
Toma d’Aquino este baza teologiei catolice și trebuie să recunoaștem că omul respectiv a fost un geniu, dar a fost un geniu care a avut mari greșeli. Pentru că trebuie să facem distincție între capacitatea mentală a unui om și corectitudinea gândirii respective din punct de vedere duhovnicesc.
Logica și duhovnicia
Altceva este logica și altceva este duhovnicia. Trebuie să știți că cele două nu se identifică și din cauza asta este foarte foarte importantă Biserica. Este foarte foarte importantă Biserica pentru că, de foarte multe ori, ceea ce ni se pare nouă că este logic nu coincide cu realitatea dumnezeiască pentru că Dumnezeu este supra-logic, mai presus de logică.
Teoria îndumnezeirii egoismului – Toma d’Aquino
Bun, ce a spus Toma d’Aquino? Toma d’Aquino a spus că de vreme ce Dumnezeu este perfect, trebuie să fie perfect fericit. Ca Dumnezeu să fie perfect fericit, trebuie să contemple, să privească, să vadă doar lucruri perfecte, pentru că dacă cineva ar vedea un lucru care este imperfect, un lucru știrbit, un lucru decăzut, bineînțeles că fericirea lui ar fi ș ea la rândul ei știrbită.
Deci, revenind – Toma d’Aquino a spus – Dumnezeu este perfect, deci este perfect fericit și dacă este perfect fericit înseamnă că trebuie să contemple doar lucruri perfecte. Bun, și care este singurul lucru perfect? El Însuși. Deci spune Toma d’Aquino că Dumnezeu, ca să fie perfect fericit, trebuie să se contemple pe Sine Însuși. Și de fapt, Toma d’Aquino Îl închide pe Dumnezeu în sferele astrale, cum se exprimă Toma d’Aquino, acolo, undeva sus, departe, închis în Sineși și ne lasă pe noi aici pe pământ, de izbeliște să ne descurcăm.
Asta e pe scurt una din ideile principale ale lui Toma d’Aquino, prin care el de fapt, după cum vedeți, îndumnezeiește egoismul, și toată această idee se vede plenar în catolicism, începând de la arhitectură – unde vedeți niște biserici ale părăsirii, înalte, reci, o teologie a însingurării, a orfanilor în care omul este condamnat să strige după Dumnezeu inaccesibil și cu care nu poate să intre într-un contact pur patern, într-un contact în cotidian. Da.
Pentru că după cum spuneam, provenind de aici, Toma d’Aquino separă pe Dumnezeu de om și de păcătoșenia sa, da. Și de acolo încolo intervine o însingurare.
Învățături greșite generate de teoria omului separat de Dumnezeu
De aici se generează protestantismul, neo-protestantismul și ateismul. (Acestea) în care omul încearcă cumva să-și vindece, să-și aline această însingurare printr-un Hristos de facebook în cazul protestantismului, printr-un Hristos așa foarte poporan, în care nu există nimic divin sau în cazul ateismului, prin înglodarea în materie, prin refularea în sineși și deci, dat cu piciorul la tot ce înseamnă sacru, la tot ceea ce înseamnă divin și de acolo încolo, depresie, boli de nervi și toate celelalte pe care le vedem în ateism. După cum vedeți, urmările învățăturii lui Toma d’Aquino, care stă la baza teologiei catolice, sunt foarte nefaste.
Pericolul parazitării Ortodoxiei de viziunea vestică a lui Toma d’Aquino
Eh, bun, acum ce trebuie să facem? Problema este că noi suntem tributari acestei concepții și din cauza asta vedeți că inclusiv noi, ortodocșii, spunem că Dumnezeu cu ale Lui, noi cu ale noastre. Da, bun, noi credem în Dumnezeu, dar în afaceri sunt ale noastre, la Dumnezeu ne rugăm duminica, dacă ne rugăm! – adică mergem duminica la biserică și până atunci, Dumnezeu este ca și o broască în formol și o ținem acolo și…
Țineți minte: Dumnezeu este activ în cotidian
E, nu-i așa, fraților! Din cauza asta trebuie să ieșim din aceste cadre foarte strâmte ale viziunii noastre și să avem conștiința că Dumnezeu este activ în cotidian. Și aici, este cu mine și mă ajută acum să spun cuvântul ăsta, mai ales Maica Domnului mă ajută. Deci să Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute în orice facem! Din cauza asta m-am rugat la început să ne ajute pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, ca să spun un cuvânt de folos.
Și asta este valabil, fraților, nu numai în lucruri standard. Adică noi credem că Dumnezeu poate să vindece pe cineva de cancer, Dumnezeu poate să vindece o boală sau să facă eu știu ce minune, dar nu credem că Dumnezeu poate să facă o minune în cotidian, da? În cotidian și mai ales în niște meserii non-standard.
Alegerile din Grecia
Țin minte acum un caz. Mă cunoșteam foarte bine cu directorul tehnic al unei companii foarte mari din Grecia, care a primit însărcinarea de la Guvernul Elen să pună pe calculator alegerile din Grecia.
După cum foarte probabil știți, alegerile au ca rezultat, dincolo de statistici și bineînțeles toate datele respective, au ca rezultat care este cel mai vizibil pentru publicul larg – celebra hartă colorată. Adică o hartă cu toate județele țării și fiecare județ are o culoare în funcție e partidul care a ieșit în județul respectiv, la sfârșit se trage linie, se face totalul și… cine iese.
Condițiile
Două lucruri trebuie menționate aici. Unu: ca să faci un astfel de sistem, trebuie să știți că nu e foarte dificil pentru că, mă rog, nu ai foarte multe opțiuni arhitecturale de a face un sistem de votare. Problema cea mare este că acest sistem de votare trebuie să meargă bine din prima. Asta este cea mai mare problemă, adică nu poți să îl testezi. Bineînțeles că tu o să faci testele în laborator, în firmă, dar nu se poate testa la scară națională.
Și un al doilea lucru care trebuie luat în seamă este faptul că toate calculatoarele pe care rula softul respectiv trebuia să fie din firmă, fără niciun fel de alt program pe ele. Trebuia să fie sigilate, fără niciun fel de sculă ca bineînțeles să nu se poată face fraudă la alegeri. Mă rog, asta era o întreagă poveste. În orice caz, calculatoarele erau tabula rasa și doar softul respectiv era pus.
Și iarăși, pentru a se evita frauda, harta respectivă trebuia generată în prezența tuturor reprezentanților partidelor și a tuturor – servicii secrete, organe de stat și așa mai departe… Trebuia generată cu 5 minute înainte de a intra pe post în direct și trebuia generată chiar de către directorul tehnic al firmei respective.
Bineînțeles că îi făcuseră foarte clar omului, că dacă se întâmplă ceva, ai dispărut… Adică te-am luat cu fulgi cu tot.
Un moment de cumpănă
Eh, oamenii din firma respectivă s-au pregătit cât au putut de bine, erau toți acolo prezenți și în clipa în care Mihalis – îl chema – a apăsat pe Enter ca să genereze harta, în clipa respectivă îmi spune Mihalis, „părinte, am crezut că a căzut tot cerul pe mine”. Acum, afară plouă și mi-aduc aminte de Mihalis cum era în clipa respectivă. Chiar când povestea era groaznic, spunea „părinte, nu vă puteți imagina, e ceva… în viața mea nu am trăit așa ceva”.
În clipa respectivă toți au început să urle, să țipe, să zbiere, amenințări la adresa lui cu moartea chiar, la adresa familiei, toate astea… Bineînțeles, firma nu se mai lua în calcul, urma să se închidă și așa mai departe.
Mărul discordiei
De ce? Pentru că Sfântul Munte ieșise cu o culoare. Acuma, problema era foarte mare pentru că nu numai faptul că bun, ok, era un vot în plus, ci era vorba și de faptul că Sfântul Munte, fiind Grădina Maicii Domnului, fiind locul părinților sfinți, locul unde Dumnezeu se cinstește, oamenii care au descoperiri de la Dumnezeu și așa mai departe, deci Sfântul Munte validează partidul respectiv, deci Dumnezeu validează partidul respectiv, deci oameni votați pe cutare! Și deci mesajul era foarte clar pentru Mihalis – fix it or else! Adică repar-o că dacă nu, te-am ras!
Și într-adevăr, Mihalis s-a pus la calculator, încerca să câștige timp, apăsa în continuu, frenetic, îmi spunea, pe taste, pe page-up, page-down, adică tastele cu care să se miște în calculator acolo, în program… Și pentru că nu avea niciun fel de sculă cu care să poată să repare treaba asta, a deschis harta în care era o înșiruire imensă imensă imensă de cifre, era un vector – pentru cine știe la ce mă refer. A deschis harta respectivă într-un program foarte foarte simplu: Notepad.
Punctul culminant
Și el în continuu apăsa page-up, page-down, săgeată-sus, săgeată-jos și încerca cumva să repare soluția asta, cu toți bineînțeles, în spatele lui.
În clipa respectivă, trebuie să știți că Miki avea deja un atac de panică. Trebuie să știți că în clipele astea de panică cumplită, se produc niște descărcări nervoase foarte intense în creier, gândurile încep să vină ca o avalanșă, din ce în ce mai rapid, omul albește, Mikis era alb… Și dacă problema nu se rezolvă, sistemul nervos nu rezistă și plesnește și omul înnebunește. Da.
Și gândurile îi veneau în continuu – ce mă fac, am familie, am copii, am soție, firma, ce o să-mi facă oamenii ăștia? Doamne, nu mă lăsa! În continuu se ruga la Dumnezeu, la Maica Domnului. Doamne, nu mă lăsa! Ajută-mă, pe mine! Ce fac eu acum?
Și când începea acest noian de gânduri să vină din ce în ce mai des, din ce în ce mai repede, din ce în ce mai repede, din ce în ce mai repede, la un moment dat…. psssss….. O liniște imensă se așază în mintea lui Mihalis.
Rezolvarea de la… Dumnezeu
Și îmi zice Mihalis: „părinte, atunci am crezut că am înnebunit”. Și în mintea lui se aude o voce foarte calmă, dar și foarte sigură pe sine care îi spune: „acolo”.
Și privirea i se oprește pe o cifră, pe un octet, și pune în locul cifrei respective, pune zero zero (00) și salvează fișierul. Și astfel, a ieșit Sfântul Munte de culoare neagră. Da.
Un adevăr confirmat în realitate
Trebuie să știți, fraților, că Dumnezeu știe foarte bine și Maica Domnului știe foarte bine informatică și toate celelalte. Nu sunt nici înapoiați, nu sunt nici depășiți de evenimente. Din contră, sunt dătătorii, Dumnezeu este dătătorul înțelepciunii și bineînțeles, Maica Domnului cu rugăciunile ei. Dătătorii rugăciunii și a toată știința și știința mai presus de știință.
Deci să vă rugați lui Dumnezeu că Dumnezeu ajută, să știți! Dumnezeu ajută!
Deci să avem curajul să Îl chemăm pe Dumnezeu în toate problemele noastre, înțelegeți! Să avem curajul să credem așa, simplu, că Dumnezeu ne poate ajuta în cotidian, în pandemie.
Să avem curajul de a crede simplu în Dumnezeu!
Rugăciunea nu e un act magic! Nu vă imaginați că rugăciunea este ceva, dacă doriți, magic adică omul stă cu burta la soare și se roagă și astfel își validează omul lenea. Adică dacă mă rog și nu lucrez, nu, din contră!
Omul trebuie să conlucreze cu Dumnezeu, trebuie să ia parte activ la procesul mântuirii, la procesul îndumnezeirii și a persoanei sale și a întregii lumi. Dar trebuie să existe rugăciune pentru că dacă nu, se întâmplă haosul care se întâmplă în afară. Deci totdeauna trebuie să ne rugăm! Trebuie să ne rugăm.
Și atunci Dumnezeu zice: măi, tu faci așa, tu faci așa. O să vedeți că Dumnezeu dă această luminare și dă acest echilibru! Și slavă lui Dumnezeu că nu există atâta panică! A existat, dar acum când oamenii s-au apropiat mai mult de Dumnezeu, lucrurile sunt mult mai pașnice, mult mai iubitoare și mai dătătoare de nădejde.
Prejudecăți ce trebuie sparte
Da. Și ca să vă mai sparg puțin prejudecățile referitoare la informatică și la orice lucru… Să știți, fraților, că este foarte foarte bine să facem semnul crucii pe orice obiect pe care îl luăm, orice obiect cu care lucrăm. Nu cum fac preoții, nu binecuvântare. Ținem trei degete și facem cu trei degete (semnul crucii) pe obiectul respectiv astfel încât să plece energia demonică.
Chiar scrie la Pateric, era o maică ce văzuse…, pe o varză era un demon și maica respectivă nu a făcut semnul crucii, nu a plecat demonul de acolo și s-a îndrăcit maica respectivă.
O experiență personală
Eu nu am avut o experiență cu varza, dar am avut o experiență cu calculatoarele. Deci la un moment dat, țin minte, am avut un calculator din care a ieșit fum la propriu, din hard disk. După ce începeam să binecuvântăm, lucrurile respective s-au liniștit.
Bine, asta era la început că avem un singur calculator pe post de server, după care am avut mai multe. La început aveam unul singur și acest calculator pe post de server era unul obișnuit care era pus oarecum în centru și cu un hard disk mai mare și toate lucrurile acolo. Eh, pentru că nevoile de stocare erau destul de mari și hardurile erau destul de mici pe vremea respectivă din cauza asta calculatorul era cu cutia deschisă, „cu mațele afară” cum se spune și aveam hardurile conectate din afara calculatorului, bineînțeles puse pe niște cutii conectate la placa de bază.
Un calculator buclucaș
Bun, în continuu, se bloca, se reseta… Și a venit Boboteaza și l-am luat pe un părinte care îmi este foarte drag mie, un preot, i-am spus – „părinte, vino cu mine, nu o să-i spun numele că încă trăiește, un părinte foarte duhovnicesc, i-am spus vino cu mine, părinte, și haide să stropim cu Agheasmă severul ăsta că…”
Realitatea științei „îmblânzită” de Agheasmă
Și a venit părintele și calculatorul bineînțeles că mergea, serverul era, deci era curent în el și părintele cu busuiocul a dat peste placa de bază, peste toți curenții ăia, cu Agheasmă înăuntru, peste hard-uri și toate astea. În mod normal ar fi trebuit să facă un scurt-circuit de toată frumusețea acolo, dar nu s-a întâmplat nimic și mai mult s-a întâmplat chiar contrarul. Adică din clipa respectivă calculatorul nu s-a mai blocat niciodată, nu s-a mai resetat niciodată, nu s-a mai întâmplat absolut nimic și a mers până nu știu câți ani, până când l-am schimbat, a pus un calculator mai puternic, cu un server mai serios.
O concluzie
Deci din cauza asta, fraților, trebuie să știm că Dumnezeu lucrează în cotidian și ne ajută, ne ajută. Să nu ne gândim că știința le explică pe toate. Știința există pe planul ei și știința da, bun, îi aduce pe medici, îi face pe medici bineînțeles care se pot și înșela. Și trebuie să ascultăm știința până la un anumit punct, dar de acolo încolo există deasupra planul lui Dumnezeu. Există rugăciunea și toate celelalte. Să ne rugăm ca să îi lumineze Dumnezeu și pe medici, nu? Și pe noi și pe medici.
Un alt exemplu referitor la relația duhovnicie – știință
Apropos de relația dintre știință și duhovnicie, vreau să spun un caz, iarăși, ca să știm cum să judecăm anumite lucruri.
Era un arhiereu foarte cunoscut în România, încă trăiește, nu o să spun cine este, care la un moment dat era într-un sat din eparhia, din aria lui și la un moment dat un greco-catolic, deci nu era ortodox, s-a apropiat cu securea să îl lovească pe Înaltul. Oamenii au văzut, s-au îngrozit, au sărit pe el, au sărit și pe Înaltul care s-a ferit și omul nu a reușit în atentatul său. Da… Ei, fraților, în două zile, i-a trăznit omului casa, de s-au înfricat toți, s-au liniștit toți.
Deci nu cumva să spuneți că, eu știu, fulgerul are explicație științifică. Știu foarte bine treaba asta. Cu toate că, dacă este să luăm la bani mărunți, explicațiile științifice pentru fulgere și trăsnete sunt încă în cercetare. Chiar acum fac tot felul de experimente cu radio-telescoape, bunul Dumnezeu mai știe ce, nu mă pricep și nu mă preocupă foarte tare aspectele acestea tehnice de nișă.
Dar mai presus de evenimentul științific este evenimentul duhovnicesc. Dumnezeu este activ în cotidian! Dumnezeu nu o să apară eu știu… cu toate că se întâmplă uneori și treaba asta să apară un înger și să îl taie pe ăla în două. Dumnezeu dă niște… așa niște palme pe după ceafă, de-ți țiuie amândouă urechile ca la apostoli. Înțelegeți?
Deci totdeauna mai presus de planul științific, există planul duhovnicesc. Și în clipa în care i-a trăsnit omului ăluia casa, toată lumea și-a dat seama că da, bun, este planul științific, dar e mai presus planul duhovnicesc și toți s-au înfricat. Înțelegeți? Este foarte important treaba asta.
Planul duhovnicesc este deasupra celui științific. Puterea rugăciunii
Deci întotdeauna punem pe primul plan, planul duhovnicesc, rugăciune, fraților! Rugăciunea, fraților! Are mare putere rugăciunea și mai ales are mare putere rugăciunea în clipa în care Dumnezeu ne validează față de cineva. Are mare putere rugăciunea duhovnicului față de ucenicii săi, are mare putere rugăciunea șefului față de subalternii săi, are mare putere rugăciunea părinților față de copiii lor.
Eh, din cauza asta să ne rugăm! Și să ne rugăm cu conștiința că suntem instituții. Doamne, mi-ai dat oamenii ăștia în mână, mi-ai dat pe ucenicii ăștia, pe ucenicele astea în mână, mi-ai dat pe copiii ăștia în mână, pe angajații ăștia în mână, Doamne, ajută-i pe ei, Doamne, nu ne lăsa pe noi, Doamne, ajută-ne pe noi!
E foarte important să ne rugăm cu conștiința că suntem păcătoși și cu conștiința că, după cum spuneam, suntem instituții și Dumnezeu ne-a pus acolo. Dumnezeu ne-a pus acolo nu ca să fim tirani, eu știu, ci Dumnezeu ne-a pus acolo întâi de toate să ne rugăm pentru ceilalți. Înțelegeți. Asta este foarte foarte important.
Al doilea parazit eretic: dacă suntem cu Dumnezeu, ne merg toate bine
Și iarăși, trebuie să știți o al doilea mare parazit al vesticilor, al învățăturilor vestice este faptul că noi credem că o dovadă a faptului că ne iubește Dumnezeu este că nouă o să ne iasă toate bine. Adică o să-i închid firma ăluilalt, că o să moară capra vecinului și că o să… Nu, fraților, nu-i așa! Să nu uităm că Cel în care credem a murit pe cruce! Da, dar a înviat!
Deci Biserica nu garantează că vor ieși toate bine. E un mare păcat în lume și trebuie stins, din păcate, prin durere analoagă, înțelegeți. Multă plăcere cere multă durere. Și la ora asta în lume este foarte multă plăcere păcătoasă, știți foarte bine.
Biserica ne garantează însă că noi o să ieșim bine orice s-ar întâmpla! Noi o să ieșim bine, orice s-ar întâmpla, nu că toate lucrurile o să fie bine. Da?
O viziune echilibrată și corectă
Deci, fraților, facem cele ale lui Dumnezeu și hai, să avem încredere în Dumnezeu că o să fie bine. Întotdeauna să ne gândim cum spuneam, pe planul acesta… în ultimă instanță este influențat de erezie, este planul eretic adică dacă eu o să ies bine: eu mă văd că o să fiu mare nabab, eu o să fiu fariseu. Hop, fariseul în Scriptură nu are o imagine foarte bună, nu.
Din cauza asta noi întotdeauna trebuie să știm că dacă urmăm calea lui Dumnezeu o să înviem. Da! Dar asta trece prin cruce și ăsta este scopul nostru – să înviem, nu să murim înglodați în materie.
Din cauza asta trebuie să avem această credință simplă!
Credința simplă. Nădejdea simplă / Simplitatea credinței și a nădejdii
Acum, ce e credința simplă?
Credința simplă și nădejdea simplă este că vine Dumnezeu și zice – uite, care-i treaba: tu trebuie să treci prin marea asta, trebuie să treci prin furtuna asta – e afară furtună… Și zice Dumnezeu: uite care e treaba, tu trebuie să o iei pe aici. Tu te pui în bărcuța ta și mergi în direcția asta, dar vezi că mori, adică logica îți spune că nu o să reușești, că totul este sortit pieirii, dar dacă tu ai credință și faci asta pe care a spus-o Dumnezeu, o iei pe drumul ăsta, la un moment dat vezi că vine elicopterul lui Dumnezeu, vine îngerul lui Dumnezeu și pac, te ia și te duce direct la destinație, îți dă victoria. Îți dă victoria. Tu trebuie să mergi, trebuie să mergi pe drumul respectiv.
Dacă iei pe alt drum care ți se pare ție mai ușor, o să pieri, o să-ți lași ciolanele în deșert. Înțelegeți? Foarte importantă asta.
Sau dacă rămâi locului, asta e moartea, asta e moartea. Înghețarea este moartea. Înțelegi?
Elicopterul lui Dumnezeu este mai presus de logica omului
Să avem credință că dacă luăm pe drumul pe care zice Dumnezeu, chiar dacă e furtună sau chiar dacă este marea învolburată, vine Dumnezeu, vine „elicopterul lui Dumnezeu”, pac și te ia și te duce. Este foarte important. Da.
Să ne depășim puțin logica! Că dacă rămânem pe plan logic, pe planul acestei puteri a sufletului – trebuie să știm că logica e o putere a sufletului care nu-i destul de puternică să îl rezolve pe om.
Dar e destul de puternică să-și dea seama de această incapacitate a sa și aici apare o tensiune între faptul că își dă seama că nu se poate rezolva pe sineși și asta ar trebui să îl împingă pe om la credință, la credință. Adică lasă la o parte gândurile astea, lasă-le, măi, că înnebunești! Înțelegeți?
Eh, vestul a dat cu piciorul la credință din cauza asta asta oamenii acolo sunt depresivi, au boli de nervi și așa mai departe.
Scurtă recapitulare
Cam asta ar fi pe scurt referitor la acești paraziți eretici în Ortodoxia cotidiană. Și trebuie să știm că bineînțeles tot datorită acestor paraziți care sunt mai complecși decât cei doi pe care i-am amintit – adică e vorba, unu, de ideea lui Toma d’Aquino că Dumnezeu ne-a lăsat aici, pe pământ de izbeliște și bineînțeles gestionează lumea prin intermediul arhiepiscopului de Roma, prin intermediul Papei. Asta este una.
Și a doua este cealaltă legată de faptul că noi credem că totul o să fie bine dacă noi suntem băieți buni. Nu, nu o să fie totul bine. O să fim noi bine, adică interiorul nostru, starea noastră duhovnicească interioară, chiar dacă o să fim răstigniți, o să ajungem la înviere. E foarte important să avem credință în Dumnezeu și răbdare. Răbdare, rugăciune și simplitatea nădejdii. Asta nu am zis-o eu, Sfântul Marcu Ascetul a spus asta.
Deci din cauza asta avem nevoie de luciditate, de rugăciune, de răbdare, de cooperare între noi, să nu fim însingurați, cooperare cu Dumnezeu și între noi și simplitatea nădejdii. Pe acestea ne vom menține legătura cu Dumnezeu, Cel ce dă ajutor din înălțime. Înțelegeți? Să nu uităm imaginea aceea cu elicopterul, am spus-o în mod voit așa ca să țineți minte!
Concluzii
Să nu uităm de credința lucrătoare și de cooperarea cu Dumnezeu! Înțelegeți? Foarte importantă asta.
Bineînțeles că acum, uneori logica ne spune că da, trebuie să alegem anumite meserii și… Sigur, dar mai presus de orice este voia lui Dumnezeu.
Haideți să ne rugăm lui Dumnezeu și să credem în El, să credem în El! Că Dumnezeu este activ în cotidian și știe și informatică și toate celelalte.
Să vă spun una de la mine așa, ca și post-scriptum: să știți că Maica Domnului este cea mai bună CTO din lume – Chief Technology Officer, adică director tehnic.
Nu mă întrebați de unde știu, dar știu.
Să ne ajute bunul Dumnezeu!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
16 Comments
MI – NU – NAT! ❤️❤️❤️
Părinte ❤️
hai sa va zic o minune(nu stiu daca va intereseaza da eu va zic ca sa dau slava Lui Dumnezeu).vineri dupa amiaza,suna cineva la usa si ies sa-mi primesc cumparaturile si din neatentie se inchide usa in urma mea…valeu!!!ce ma fac?fara papuci,fara geaca in miezul iernii,fara telefon….bat la usa unei vecine si o rog sa ma ajute sa sunam la o companie care decuie usi sa vina urgent pentru ca in scurt timp trebuia sa plec de acasa neaparat…suna vecina la cateva firme si nu raspunde nimeni iar eu din panica in timp ce ea inca incerca la telefon ii spun sa-mi dea un cutit(ea zice ce sa faci cu un cutit?)sa incerc sa deschid usa ca nu puteam sta calma…nu o sa va explic cum am reusit sa deschid in cateva secunde …stiu numai ca ziceam mereu”Doamne”in gand,mai mult nu puteam….vecina mea a zis sa nu spun nimanui patania da eu zic la toata lumea sa aiba nadejde ca El vine cand Il chemam💛acuma prietenii mei”logici”spun ca incuietorile sunt de proasta calitate si se deschid usor ori ca am avut noroc da eu zic ca L-am avut Pe Dumnezeu
elena, ști ce expresie folosea Mitropolitul Florinei, Augustin? “Necredincioșii să nu creadă, noi credem”, dureros e cînd cei de aproape nu cred. Te îmbrățișez întru Hristos!
Multumesc Antonia 💛🤗 Parinte,ma rog Sfantului Duh sa-mi dea minte,ca mare nevoie am,si sa pot folosi cu pricepere tot ce primesc
De la Domnul este! Nu încerca însă data viitoare să ieși fără chei! 🙂
Buna ziua, oare nu este video? Ca spuneti ceva de video, dar nu il vad. Ma iertati de deranj, multumesc anticipat
Există, bineînțeles. Nu îl vezi? Este cea de-a 2-a „fotografie” din articol. Fă click/tap pe butonul „Play” din centru. Încearcă să reafișezi articolul.
Am mai citit niște vesti legate de Antonie din Arizona, cel condamnat la moarte. Acuma în ianuarie am înțeles ca s-a cerut o reluare a discuțiilor cu privire la stabilirea unei date pentru execuție.
Multumesc mult Parinte Theologos! Cum pot sa ajut pe cineva care crede cu tarie ca Dumnezeu e cu ale Lui si noi cu ale noastre? Doamne ajuta!
Grozavă postare Părinte, poate avea multe titluri și este oricum răspuns pentru multe întrebări sau lucruri neclare (deși treaba cu ”broasca în formol” nu îmi este foarte clară!).
În tot cazul mi-a adus aminte de senzația acută pe care o avem câteodată, că ”s-a reluat timpul” și se întâmplă altfel, mai ales dacă ai apucat să te rogi, dar îți rămâne o amintire aproape fizică de ce aparent era să fie sau începuse să fie. Doamne ajută!
„Broasca în formol” este modul în care se conservă diferitele animale moarte pentru orele de zoologie, pentru experimente etc. Noi îl avem pe Dumnezeu „mort” și îl scoatem numai atunci când avem nevoie de el – însă și atunci nu ca pe Dumnezeu ci ca pe o „sculă” de care avem nevoie să ne împlinim anumite dorințe.
Multumim, parinte! Am sesizat ca ati folosit expresia ”teologie inalta”. Ne puteti recomanda cateva carti de neratat in sensul acesta? Multumesc!
Sf. Dumitru Stăniloae – Dogmatica. Cele 3 volume.
Recunoștință pentru tot ceea ce postați, părinte Teologos!
Multumim Pr. Teologos! La cat mai multe astfel de explicatii! Doamne ajuta!