Ascultați un scurt cuvânt al părintelui stareț Nikon Aghioritul în care acesta ne dovedește că Sfânta Liturghie este – sau ar trebui să fie – de o importanță capitală printre multele griji și multele tentații pe care le au creștinii astăzi.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Sfânta Liturghie este totul pentru creștini. De aceea, toți cei care au dorit să lovească în Biserică au încercat să împiedice lumea să participe la Sfânta Liturghie. Pentru că la Sfânta Liturghie ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Hristos. Toată Biserica noastră se rezumă la acest moment [al împărtășirii]. Toată religia noastră, toată teologia noastră, toată viața noastră este acea clipă.
Din fericire că nu ținem canoanele Bisericii! Ce bine că nu se respectă canoanele Bisericii! Există un canon care spune că cine nu se împărtășește trei duminici la rând să se afurisească, să se despartă de Biserică. Atât de importantă este Sfânta Liturghie! Nu se face ca să vedem cât de frumos se plimbă preotul încoace și încolo, și cât de frumos se cântă la strană. Nu ne aflăm la sala de spectacole! Toate acestea se petrec ca să se săvârșească Sfânta Împărtășanie și să ne împărtășim. Cine nu se împărtășește trei duminici la rând să se afurisească. Bine că nu ținem canoanele Bisericii! Am fi fost cu toții afurisiți [de Biserică]. De aceea, să nu neglijați niciodată Sfânta Liturghie! Niciodată! Niciodată! Niciodată! Orice s-ar întâmpla…
Mersese un surd la Sfânta Litughie. Nu pierdea nicio Sfântă Liturghie. Cineva nu a mai răbdat și i-a scris la sfârșit: „Tu ce cauți aici? De vreme ce nu pricepi nimic, nu auzi nimic?” Iar acela i-a răspuns: „Îi arăt prin fapte diavolului de partea cui sunt.” Și se împărtășea. Atât de simplu…! Am botezat un neamț care merge – pentru Sfânta Liturghie – dintr-un oraș îndepărtat la Monaho. Până acolo face o oră și jumatate – cu mașina. În străinătate liturghiile se fac târziu, deoarece mulți ajung de la distanțe mari. Și încep la ora 10:00, 11:00 – în funcție de zonă. Merge acolo, la Sfânta Liturghie… În străinătate, în biserici, există un obicei foarte frumos: după Sfânta Liturghie, peste tot se dă câte o gustare. Și la Monaho unde am fost, biserica cu hramul Tuturor Sfinților avea o curte mare, plină de verdeață, cu mese, bănci, scaune. Toate doamnele de acolo pregătiseră plăcințele cu brânză, cu spanac. Au umplut mesele. Au venit mulți oameni, care discutau, se vedeau, își împărtășeau noutățile despre cum au petrecut săptămâna, cine s-a căsătorit, cine s-a despărțit, cine a murit. Stătea și Klaus cu ei, îi asculta plin de bucurie, se simțea și el ca într-o familie mare. Iar apoi [când] se întorcea la casa lui, mai conducea încă o oră și jumătate.
Luați aminte! Călătorea trei ore cu mașina ca să ia parte la Sfânta Liturghie. Și la noi, bate clopotul la biserica din cartier, și ne întoarcem pe partea cealaltă în pat. Și sunt de vină masonii, evreii, miniștrii, guvernul… De ce sunt de vină? Că te țin lipit de pat și nu te poți ridica să mergi? Nu putem trăi fără Sfânta Liturghie! De aceea, să nu o neglijați niciodată! Chiar și atunci când păcătuiți și nu vă puteți împărtăși să fiți prezenți.
Lucrurile sunt simple! Credința noastră e viață! Nu e teologie și filosofie… Și trăind credința vom învăța. Prin trăire dobândești cunoștințe, nu crezi pur și simplu. La început crezi, apoi știi, nu [doar] crezi. Crezi în alte lucruri mai înalte, mai grele [de pătruns] despre care înainte nici nu știai că există. Cu cât înaintezi duhovnicește, începi să le cunoști și încetezi [doar] să crezi în acestea, și crezi în alte lucruri. Cunoașterea nu se va sfârși niciodată. Să știți acest lucru: cunoașterea lui Dumnezeu nu are sfârșit. Chiar și atunci când ne vom afla înaintea Domnului și-L vom vedea față către față cunoașterea va crește. Însă aceasta este altă poveste.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
10 Comment
Doamne miluiește Părinte!
,Fericiți cei săraci cu Duhul că a lor este Împărăția cerurilor ”
Cei care caută găsesc.
Cei care întreabă află.
Nemulțumiții pierd totul!
Ajută mă Te rog Doamne după Voia Ta!
Ce frumos articolul!
O persoană care a fost odată duminica la Sf. Liturghie, a fost întrebată de alta care nu fusese:
– Câţi oameni au fost azi la Biserică?
– Nu ştiu, că nu am văzut.
– Păi nu ai fost în Biserică?
– Ba da, dar am văzut numai pe Mântuitorul, Maica Sa şi sfinţii care slujeau. Nu ştiu să fi văzut şi oameni.
Acest simplu dialog este tocmai transpunerea materialului postat.
Toată săptămâna de lucru tânjesc după Hristos!
Duminica DUMNEZEU mi se oferă… mă odihnește!
Oare știu să -I mulțumesc?
Mă doare sufletul deoarece eu ,acum, bătrână,sunt nevoită să lucrez două Duminici din patru.
Ce ar trebui să fac Părinte să fie bine și pentru mine și pentru familia mea?
Vă rog să mă iertați!
Bunul Dumnezeu să ne ajute pe toți!
Dragă Stela, Bunul Dumnezeu nu ne pedepseşte că prin serviciul nostru trebuie să mergem să muncim inclusiv duminica. Gândeşte-te la medici, asistente, cei care-i îngrijesc pe bolnavi, militarii din serviciul permanent etc., ei merg la serviciul lor, este jerfa lor pentru Hristos. Pentru ei Sf. Liturghie este împlinirea acestui serviciu, aceasta este jerfa lor pentru Hristos. Prin urmare Bunul Dumnezeu nu se supără că nu suntem duminica la Biserică din pricini binecuvântate. Te întreb: ce este mai frumos, să fii în Biserică cu mintea în lume sau să fii în lume cu mintea în Biserică?
Îl întrebi pe Părintele ce ar trebui să faci să fie bine pentru tine şi familia ta? Îndrăznesc a răspunde eu, cu toate că mă ştiu nefolositor – pentru tine să te rogi cu inima înfrântă şi smerită, iar pentru cei din familia ta, să-i îmbraci în noianul dragostei tale.
Așa să mi ajute Dumnezeu!
Bogdaproste pentru dragostea care o dăruiți mie pacatoasa!
Ce situație!!!
La tinerețe au muncit duminica pentru mine alte suflete…iar acum (cu dragoste lucrez cu oamenii…este un loc curat…suveniruri)lucrez eu cu voia mea deci…Dar cu dragoste pentru familia mea trebuie să înțeleg!
Sper să fie primită rugăciunea mea!
Dacă se întâmplă să treacă două Duminici fără Sfânta Liturghie mintea noastră se împrăștie și la muncă și la Biserica.Nu putem fi perfecți
Dar putem fi îndrăgostiți…. îndrăgostiți de Hristos!
Dacă nu ne ducem la întâlnirea promisă…nu ne mai ține în Brațe…Ne cheamă!
Dacă la muncă este zgomot mare nu-L auzim…mustrare de conștiință zero… și așa ne obișnuim cu păcatul….
Mă gândesc adesea….oare cum ar fi lumea noastră dacă nu ar mai lucra duminica până în ora 12…?
Așa grăiește Domnul Slavei
Prin glasul Sfintei Liturghii:
Deși m-am înălțat la ceruri,
Eu nu vă las,
Eu nu vă las orfani copii.
În fiecare Liturghie
Eu Mă cobor din nou la voi,
Din nou e coasta Mea străpunsă
Și-Mi curge sânge,
Și-Mi curge Sângele șiroi.
Mă răstignesc din nou pe cruce
În umbra Sfântului Altar,
Primiți-Mi Sângele și Trupul,
Să nu vin iarăși,
Să nu vin iarăși în zadar.
Eu sunt aici întotdeauna
În Sfânt Altar, spre răsărit,
Bisericile Sfinte-s goale,
Creștinii Mei,
Creștinii Mei s-au rătăcit.
Veniți copii, veniți la Mine,
Căci vreau în voi să locuiesc,
Să va împac din nou cu Tatăl
Și de păcat,
Și de păcat să va feresc.
Și din potirul cinei Mele
Eu vreau cu toții să gustați.
Veniți creștinii Mei la Mine,
Și pacea Mea,
Și pacea Mea să o aflați.
Că-n orișicare părticică
Pe care-n taină o primiți
Sunt Eu întreg, cu toată slava
Și-aștept spre Mine,
și-aștept spre Mine să veniți.
Bogdaproste dragă mea soră întru Hristos!
Ce mare bucurie!
Dacă mai aveți un cântec mai Dăruiți nouă vă rog frumos!
Minunat!
Slavă Ție Doamne!
Hristos Este cu noi și Va Fi!
Astăzi am cântat versurile frumoase trimise…. și vă rog să mai trimiteți dacă se poate … bineînțeles cu Binecuvântarea Părinților !
Este foarte frumos să vorbească versul Lui Dumnezeu pentru noi!
Sunt cântece frumoase care sunt cântate după terminarea Liturghiei atunci când se împărtășește Părintele.Asa este și lumea cuminte nu se mai foiește și tulbură liniștea Bisericii Și cântecul închinat Domnului bucură inima omului!
Vă rog să mă iertați!
Daca mai e un motiv pt care Domnul mai tine lumea e pt ca se mai face Sfanta Liturghie si mai sunt oameni care tanjesc sa se apropie de El.