Ascultați un cuvânt scurt și documentat legat de zvonurile care spun că ziua de 25 decembrie ar fi fost, de fapt, o sărbătoare păgână pe care creștinii au luat-o și au transformat-o în sărbătoarea Nașterii Domnului.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Aceasta este o discuție care apare în fiecare an: un grup de oameni va spune că „creștinii au luat ziua de Crăciun, 25 decembrie, din păgânism” și apoi un alt grup va spune că „e bine deoarece creștinismul botează aceste tradiții și le aduce în Biserică, și noi am luat ziua de Crăciun și am făcut-o creștină.” Ambele grupuri urmează să primească o lecție de istorie.
Este Ziua de Crăciun păgână? Acum uitați: ambele grupuri au pe undeva dreptate. Da, creștinismul a luat lucruri din religiile precreștine și le-a adus în Biserică. Da, noi am botezat tradiții și păcătoși și modele și simboluri în credința creștină, iar acesta este un lucru frumos. Ideea este: Ziua de Crăciun NU este UNA DINTRE ELE. Ziua de Crăciun NU este păgână! Acesta este un mit. NU am luat-o din păgânism. NU am adaptat-o de altundeva. Ziua de Crăciun este ceva ce am stabilit noi înșine! Așa că mai întâi ne vom uita de ce Crăciunul nu ar fi putut veni din păgânism, apoi ne vom uita la ce s-a întâmplat DE FAPT și de ce am ales 25 decembrie.
Problema calendarului
Dar înainte de a face aceste două lucruri, [vă spun] câteva cuvinte despre această dată. Fiecare țară creștină, cu excepția uneia, sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie. Și poate ați auzit că Rusia, Ucraina, Serbia, Egipt și alte câteva țări sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. Acest lucru nu este de fapt adevărat. Ceea ce fac este sărbătorirea Crăciunului în data ORIGINALᾸ de 25 decembrie de pe calendarul vechi. În secolul al XVI-lea, Biserica Catolică a actualizat calendarul și a apărut un defazaj de 13 zile. Calendarul modern cu care suntem obișnuiți cu toții este cu 13 zile înaintea calendarului care exista anterior. Multe comunități creștine din întreaga lume au ales să mențină festivalurile creștine la datele originale pe care Biserica le-a folosit pentru cea mai mare parte a istoriei noastre. Așadar, atunci când auziți că o țară, o persoană sau un prieten sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie, înseamnă că ei îl sărbătoresc de fapt pe vechea dată de 25 decembrie.
Singura țară care nu îl sărbătorește pe 25 decembrie este Armenia. In Armenia, Crăciunul este sărbătorit pe 6 ianuarie. Acum, aceasta este de fapt o tradiție mai veche de Crăciun. Chiar dacă ziua de 25 decembrie a fost asociată cu nașterea lui Hristos încă de la începutul secolului al III-lea, ziua de Crăciun nu a fost folosită pentru Crăciun decât cândva în secolul al IV-lea. Și până atunci ziua de Crăciun și sărbătorile de Crăciun au fost grupate împreună cu un festival creștin mai vechi, pe 6 ianuarie, care este Teofania sau Boboteaza, ziua botezului lui Hristos.
Încă este unul dintre cele mai mari evenimente din Biserică și în fiecare an atrage mii de oameni să-l sărbătorească la fântâni, la râuri, la lacuri și în bisericile de pe toată planeta. Teofania este „o manifestare vizibilă a lui Dumnezeu”, asta înseamnă cuvântul Teofanie. Crăciunul poate fi văzut ca „o manifestare vizibilă a lui Dumnezeu”, așa că a fost adăugat ca parte a acelui eveniment. Iar în secolul al IV-lea majoritatea creștinilor l-au mutat în propria sa zi, ca o mare sărbătoare a Bisericii, în decembrie. Dar Armenia a păstrat această tradiție mult mai veche de a-l grupa împreună cu Teofania.
Demontarea unor mituri
Acum, sărbătoarea de Crăciun nu a fost mutată în decembrie pentru a înlocui sau fura un festival precreștin. Asta nu are niciun sens. Mulți oameni care sugerează acest lucru pur și simplu nu au viziunea corectă asupra modului în care funcționează religia. Avem ideea că a venit creștinismul și a înlocuit păgânismul, dar uităm că nicio religie înainte de creștinism nu a avut vreodată o asemenea acoperire globală ca și creștinismul, pentru că nu a existat un păgânism anume pe care creștinismul să-l înlocuiască. Sigur, în jurul Mării Mediterane exista același panteon de zei greci și romani, cu suprapuneri între ei, dar diferite orașe din țări diferite, și oameni diferiți aveau zei diferiți asupra cărora să se concentreze. Era un oraș dedicat Dianei, un oraș dedicat lui Jupiter, iar festivalurile pe care le-au marcat erau diferite, așa că nu a existat un festival anume care să poată fi înlocuit cu unul care să cuprindă totul, din Scandinavia până în Africa de Nord. De aceea, atunci când oamenii spun că sărbătoarea Crăciunului a înlocuit o sărbătoare păgână, ei sugerează adesea o sărbătoare păgână diferită, de fiecare dată, cea cu care cultura lor istorică este asociată mai mult.
Deci, în Europa de Vest, de exemplu, festivalul pe care îl veți auzi menționat ca fiind cel înlocuit de creștinism este solstițiul de iarnă. Dar această ipoteză nu se potrivește pentru că solstițiul de iarnă este cu câteva zile înainte de Crăciun și este un festival mobil. Și, de asemenea, în timp ce solstițiul de iarnă era important în Europa de Vest și în istoria păgână, nu a avut aceeași valoare în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord, unde trăiau atât de mulți creștini care au adoptat Crăciunul.
Un alt festival despre care oamenii pretind că este înlocuit de creștinism este Saturnalia. Dar Saturnalia era un eveniment care dura o săptămână, care îl sărbătorea pe zeul Saturn și se încheia pe 23 decembrie. Ar fi foarte ciudat să înlocuim un festival de o săptămână cu un festival de o zi care are loc mai târziu.
Un alt festival care este adesea citat ca fiind unul pe care creștinismul l-a înlocuit cu Crăciunul este Sol Invictus. Sol Invictus reprezintă ziua de naștere a Soarelui și acesta este un festival păgân care este înregistrat istoric ca fiind sărbătorit pe 25 decembrie. Ceea ce este interesant aici este că Sol Invictus nu este înregistrat ca fiind sărbătorit în acea zi decât după ce creștinii au stabilit acea dată ca fiind data nașterii lui Iisus Hristos! S-a întâmplat exact invers! Nu este un eveniment creștin care înlocuiește unul păgân, ci păgânii mută un festival peste unul creștin. Și când știi asta, are sens! Sol Invictus, ziua de naștere a Soarelui, din punct de vedere istoric, fusese până atunci sărbătorit în iulie, care este vârful verii. Când sărbătorești soarele, este mult mai logic așa decât să îl sărbătorești în decembrie, când jumătate din cei care îl sărbătoresc se vor uita în sus și se vor întreba: „unde este soarele? Este iarnă acum!”. Deci Sol Invictus nu este originea Crăciunului.
De ce 25 decembrie?
Acum, de ce au ales creștinii ziua de 25 decembrie ca zi în care sărbătorim nașterea lui Hristos? Răspunsul este că vine de la festivaluri creștine mai vechi și tradiții creștine mai vechi decât sărbătorirea zilei de Crăciun. O parte dintre datele considerate de mulți creștini timpurii ca fiind data reală la care Iisus a murit pe cruce a fost 25 martie. Acum, moartea lui Iisus pe cruce este un eveniment mobil în Biserică, îl comemorăm în fiecare an în Vinerea Mare. Dar 25 martie ar avea un plus de semnificație și simbolism. Și aceasta pentru că Biserica Primară a înțeles valoarea ritmurilor, a simbolurilor și tiparelor. Ei credeau că dacă Iisus a murit pe 25 martie atunci era potrivit ca El să vină pe Pământ pe 25 martie. Pe data de 25 martie este una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Este ziua Bunei Vestiri. Ziua în care [Arhanghelul] Gavriil vine la o tânără și îi spune că va naște pe Iisus Hristos.
Este un moment care zdruncină universul. Hristos este conceput în pântecele ei și aceasta este una dintre cele mai mari sărbători ale Bisericii Creștine. Dumnezeu perfect și Om perfect. Rezultă că va fi o sarcină perfectă. 25 martie este ziua Bunei Vestiri și 9 luni mai târziu este 25 decembrie. Ziua de Crăciun. Și de aceea sărbătorim ziua de Crăciun ATUNCI. Ziua de Crăciun nu este doar un eveniment, ci face parte dintr-un calendar masiv de evenimente. Și trebuie să ne cunoaștem istoria și cultura și calendarul nostru creștin, astfel încât să putem aprecia pe deplin ce înseamnă să fii creștin. Nu doar pe 25 decembrie, ci în fiecare zi a anului! Aceasta este ziua în care Dumnezeu Atotputernicul, Hristos Dumnezeul nostru, a venit pe Pământ ca un băiețel. El s-a născut pentru noi.
Deci Crăciun fericit pe 25 decembrie! Hristos S-a născut și noi Îl slăvim.
Deci, vă mulțumesc foarte mult pentru vizionare! Acesta este un subiect care îmi place foarte mult. Crăciunul pur și simplu nu este păgân. Mitul s-a mai stins puțin în ultimii ani, deoarece acum există mai multă istorie disponibilă pe internet, dar este încă acolo, așa că distribuiți acest video și spuneți mai multor oameni despre el!
Ca o scurtă remarcă pentru fanii „Lord of the Rings”: 25 martie este ziua în care Inelul Puterii este distrus și răul este învins. Aceasta nu este o coincidență. Tolkien știa exact ce făcea când a scris asta și este unul dintre cele mai clare momente de simbolism creștin din cărți.
Numai bine!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comments
De fapt noi creștinii, pe 25 decembrie sărbătorim Nașterea Domnului. Crăciunul este denumirea populară. În toate calendarele, denumirea secundară de Crăciun este trecută în paranteză. Mă iertați! 😊
Multumim!!