Înainte de a vă prezenta sinteza săptămânii vă prezentăm un cuvânt scurt, bun și foarte documentat al părintelui arhidiacon Sorin Mihalache despre beneficiile postului asupra creierului uman.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Citiți în cele ce urmează o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Vizionați un frumos documentar artistic subtitrat în română cu viața și minunile Sfântului Nicolae (Velimirovic) al Serbiei cu ocazia zilei adormirii sale întru Domnul (pe 18/5 martie 1956).
A avut un coleg de-al meu o vorbă foarte mare și a zis că trebuie să te înscrii în planul lui Dumnezeu chiar și atunci când faci o icoană trebuie…. Nu este nimic în biserică întâmplător.
În pictura bizantină, lucrăm strat peste strat și pornim de la un strat închis spre un strat luminos și este și o înțelegere teologică în chestia asta.
Părintele Teologos: Adică?
Silviu Ungureanu: Plecăm de la întuneric și mergem spre lumină și să ne înălțăm. Păstrăm lucrul ăsta.
Acele entități [diavolești] sunt hotărâte în distrugerea noastră. Îți vor da puțină putere, un pic de acces, aș zice, astfel încât să-i poți a ajuta să atingă obiectivul lor, care este distrugerea creației lui Dumnezeu. Dar dacă ești atent la modul în care aceste entități te folosesc, îți vei da seama că este rău și că nu este bine.
Iisus Hristos, asta a fost în ultimul timp; nu că ne neglija, pe noi, familia, dar întâi era Iisus Hristos. Credința era pe primul plan, chiar, asta a fost tot timpul la el. Și spun, perioada asta: el când a fost ținut izolat. După ce-am vorbit eu cu directorul s-a schimbat cumva și situația lui, absolut, s-a îmbunătățit total, că a continuat greul pe urmă: Piteștiul, unde acolo i-a chinuit tare. Dar nu, spun și ăștia, alde Jenică ăsta și alții – nu a fost bătut fiindcă era cuminte și faptul că se ruga lui Dumnezeu, era cunoscut peste tot, că numai sfaturile care și din priviri le dădea cuiva fără să se impună el, îi schimba complet pe unii dintre deținuți. Îi plăcea să prindă drag mai mult de Dumnezeu, de viață, încurajându-i el – asta a făcut tot timpul perioadei de închisoare Valeriu, să știți.
Biserica are o bogăție cu adevărat infinită. Și acel banchet este pregătit, nu trebuie să mănânci totul imediat. Să începi încet, să începi treptat și să te bucuri să fii creștin ortodox. Nu e nimic mai bun și nici nu ar putea fi vreodată.
O mare problemă aici este faptul că unii cred că pot ajunge la Dumnezeu prin logică, adică gândindu-se la El și făcând raționamente, deducții logice și sofisme și astfel vor ajunge la Dumnezeu. Nu, fraților, nu așa se ajunge la Dumnezeu pentru că Dumnezeu este mai presus de orice și oricine. La Dumnezeu se ajunge prin curățenia minții, pentru că Dumnezeu este iubitor mai presus de logică.
Dacă vrei, cu adevărat, să pricepi cine este Dumnezeu, trebuie să-ți închizi gura. Nu e nevoie de mesaje. Avem nevoie de exemplul sfântului din Biserică. De iertare, de deschiderea spre celălalt. De simțirea problemei celuilalt ca fiind a ta.
Și le-a scris două scrisori care sunt în Noul Testament: Tesaloniceni I si II. Și le-a spus în acele scrisori să stea tari [în credință] și să țină învățăturile pe care el le-a dat lor, fie în scris, fie prin viu grai. Așa că imaginați-vă că ați fi fost un creștin al acelei Biserici și că Sfântul Pavel v-a fost părinte spiritual, v-a botezat, v-a învățat credința, și ați petrecut un an ascultând zilnic învățăturile lui pentru că el încerca să vă statornicească pe cale. (…) Nu era nimeni în Biserică să nu creadă că învățătura apostolică este autoritatea și că ea vine pe două căi, atât oral cât și în scris. Aceea e autoritatea.
Ne sculăm dimineața si spunem: ”Slavă Ție, Doamne! Mulțumesc, Doamne, că m-am trezit și azi! Ajută-mă și ai grijă de mine, unde mă duc și ce fac, ca să nu fac rău nimănui, să nu greșesc, să nu Te supăr!”. Seara, iar: ”Mulțumesc, Doamne, mulțumesc, Măicuța Domnului, că am ajuns acasă. Mulți poate nu au ajuns, dar eu mă bucur că am ajuns la familia mea!”. Da, dragilor, să încercăm un pic să ne fortificăm trupul, mintea și sufletul. Mai ales acum în perioada postului, cu puțin efort, să ținem oleacă de post. Haideți!
Nu este un ciclu repetitiv, pentru că de fiecare dată când intrăm în perioada Postului Mare, intrăm în ea mai puternic din cauza ultimei noastre călătorii și intrăm într-o nouă călătorie, o nouă expediție către destinația finală, care este sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos în Duminica Paștelui. În timpul Postului Mare se întâmplă multe la Biserică.
Pe data de 9 martie cinstim pe Sfinții Români din Închisori, cei care s-au jertfit pentru ridicarea duhovnicească de neam prin Hristos. Vă prezentăm un frumos documentar artistic cu reconstituiri și mărturii cu și despre pătimirile acestora. Dacă le uităm Crucea, ne uităm Învierea. Să avem rugăciunile lor!
A fost unul dintre cei mai mari duhovnici români contemporani și perla Schitului Prodromu din Sfântul Munte Athos. Să avem rugăciunile lui!
Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să o lumineze și să o aducă mai aproape de El și să-i vindece durerile. A suferit mult când a plecat de la maici. Chiar dacă nu exista o viață duhovnicească adevărată ca și în ortodoxie, era totuși departe de traumele războiului civil dintre catolici și protestanți, din Irlanda. Însă era departe și de cunoașterea adevărată a lui Hristos din cauza mediului în care a trăit. În spatele oricărui mare artist se ascunde o mare dramă.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
4 Comments
Din câte înțeleg eu, postul de care vorbește părintele e postul negru ?
Oarecum. Dacă este să vorbim științific este postul fără carbohidrați. Adică poți bea apă și să mănânci salată verde, legume verzi (nu proteice ca fasolea, soia, năutul), alune, migdale, nuci etc. Și uleiul este permis de postul la care face referire părintele diacon, însă nu este permis de postul ortodox decât în zilele în care este dezlegare la ulei.
Mulțumesc!
Nu e mai degrabă regim alimentar fără carbohidrați decât “post” ortodox?
Știu că nu știu nimic, dar eu înțelesesem că post ==post negru. Dupăia, ținând cont de neputinței noastre se dă dezlegare la apă, pâine, legume, cartofi, fasole etc. din când în când ulei, vin, un pește etc.
Da, așa e. Postul nu e neapărat (în acest caz) negru.