Vizionați un documentar scurt și documentat despre ce conține un calendar Bisericesc și care este istoria Anului Nou Bisericesc.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Ce conține un calendar Bisericesc?
Pe 1 septembrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește „un an nou fericit”. Acest lucru se întâmplă de secole și merită să aruncăm o scurtă privire de ce.
Încă o dată, ajungem la un subiect care nu poate fi explicat pe deplin într-un videoclip atât de scurt. Așadar, dacă vă plac lucrurile complexe, cum ar fi calculele și calendarele, acesta nu e videoclipul potrivit. Abia dacă vom atinge un subiect care poate fi explicat pe larg. Dar noi vi-l vom introduce. În întreaga lume, astăzi, începem anul la 1 ianuarie și îl continuăm până la 31 decembrie. Dar, deși acest sistem este folosit în întreaga lume, nu e singurul sistem care a existat vreodată.
1 ianuarie e foarte recent
De-a lungul istoriei și în diferite societăți, timpul a fost calculat diferit, iar punctul de cotitură al anului a diferit dramatic de la un loc la altul. Noțiunea de 1 ianuarie ca început de an este una veche, însă acceptarea ei de către majoritatea societății e mult mai recentă decât credeți. În timp ce putem urmări această noțiune până în secolul al XVI-lea și instituirea de către Biserica Catolică a calendarului gregorian, societatea în general nu a acceptat data de 1 ianuarie ca început de an decât după câteva secole. Până în secolul al XVIII-lea, Anglia și coloniile americane, de exemplu, sărbătoreau de fapt Anul Nou pe 25 martie, care este, desigur, ziua Bunei Vestiri. În cea mai mare parte a istoriei occidentale, ziua de Anul Nou a fost sărbătorită la sfârșitul lunii septembrie sau pe 25 decembrie – ziua Crăciunului. Așadar, 1 ianuarie ca ziua de Anul Nou este un concept nou.
Dar, în timp ce în viața noastră seculară considerăm 1 ianuarie ca începutul anului, Biserica Ortodoxă încă mai păstrează un sistem mult mai vechi, cel puțin din sec. al V-lea, care plasează ziua de Anul Nou la 1 septembrie. Acesta era calendarul folosit în lume la acea vreme, înainte de a folosi cu toții BC și AD, și de aceea în Biserică, 1 septembrie este ziua de Anul Nou. Dacă locuiți în emisfera nordică, s-ar putea să fiți obișnuiți ca școala să înceapă pe 1 septembrie. Acum, asta nu e pentru a se alinia la acest calendar antic, dar raționamentul este de fapt legat. Motivul pentru care școala începe în multe țări la 1 septembrie a fost de a coincide cu perioada recoltei. Pentru că venea la sfârșitul recoltei, copiii care se întorceau la școală ajutaseră la ferme, își ajutaseră familiile, iar acum puteau să se întoarcă și să studieze. Ziua de 1 septembrie, ca zi de Anul Nou, este de asemenea legată de recoltă, și este doar unul dintre motivele din care Biserica a apreciat acest simbolism.
Mulțumim pentru întreaga Creație
Așadar, înțelegerea noastră de a întoarce o nouă pagină într-un nou an este legată de înțelegerea noastră a recoltei și a mulțumirii, de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru ceea ce a fost înainte și de a-i cere binecuvântarea pentru ceea ce va urma, și de a-i mulțumi în avans pentru lucrarea Sa în anul care va urma. Un imn pe care încă îl veți auzi în Bisericile ortodoxe în această perioadă spune următoarele pentru Anul Nou: Binecuvântează venirile și plecările noastre de-a lungul acestui an, călăuzește faptele noastre după voia Ta dumnezeiască.
1 septembrie este, de asemenea, ziua pe care Biserica o amintește de secole ca fiind data la care a fost creat Universul. Este ziua aniversară a Creației. E o zi în care putem privi creația din jurul nostru, lumea frumoasă pe care a creat-o Dumnezeu, și să-I mulțumim pentru ea și să ne amintim rolul nostru de administratori ai creației lui Dumnezeu. De asemenea, 1 septembrie este și data la care se consideră că Hristos a predicat în orașul Nazaret. Aceasta e ziua în care El a citit din profețiile lui Isaia cu privire la Mesia și când a privit mulțimea din jurul Său și a spus că „Astăzi această profeție s-a împlinit”. Și așa începe anul nostru.
Hristos, Maica Domnului și sfinții, reperele noastre anuale
Prima sărbătoare majoră sărbătorită de Biserică în acest an este Nașterea Maicii Domnului, Fecioara care L-a născut pe Iisus Hristos, Dumnezeul nostru. Ultimul mare festival sărbătorit înainte de sfârșitul anului bisericesc este pe 15 august – Adormirea Maicii Domnului. Astfel, anul nostru bisericesc e marcat de nașterea și adormirea unuia dintre cei mai sfinți oameni care au trăit vreodată – primul creștin. Este un memento pentru noi că în anul nostru ar trebui să urmăm exemplul ei de a-L sluji pe Dumnezeu, de a asculta vocea Lui, de a-L urma și de a-L asculta. Urmărind în ciclul nostru anual viața Fecioarei care L-a născut pe Dumnezeu întrupat, vedem, de asemenea, că întregul nostru an e construit în jurul întrupării Domnului Iisus Hristos. El este punctul central al întregii existențe și al tuturor timpurilor.
Așa cum fiecare an are 12 luni, din ianuarie până în decembrie, și știm cum funcționează aceste zile, așa și anul bisericesc funcționează la fel în fiecare an. Trecem prin mai multe cicluri diferite de timp. Există Ciclul Nașterii, care ne conduce prin Advent până la ziua de Crăciun. Și există, bineînțeles, ciclul major al Paștelui, care începe cu tot Postul Mare, care duce la Duminica Paștelui și apoi continuă până la Înălțare și apoi până la Rusalii. Iar Duminica Rusaliilor (Cincizecimii) e duminica de la care marcăm restul duminicilor din an. Le calculăm în funcție de câte săptămâni au trecut de la Rusalii. Așadar, vedeți că și în cadrul structurii anului, începând cu 1 septembrie, totul este construit în jurul Învierii lui Iisus Hristos. Acesta este evenimentul central al credinței noastre, al universului, al realității însăși.
Dar calendarul nostru nu se rezumă doar la Crăciun, Anul Nou și Duminica Paștelui. Toate zilele din acest calendar marchează un eveniment important, marchează un sfânt important, marchează o amintire importantă. Nu trece o singură zi în care să nu avem un motiv să ne uităm la data din calendar și să ne amintim de Hristos și de lucrarea lui Dumnezeu pe Pământ. Acest Calendar Bisericesc e unul dintre acele lucruri care sunt de neclintit în credința noastră pentru că, indiferent de ceea ce face sau spune cineva vreodată, 25 decembrie va fi întotdeauna ziua de Crăciun, ziua Bunei Vestiri va fi întotdeauna pe 25 martie, Sf. Ignatie, Sf. Atanasie, Sf. Macrina, sau oricare dintre sfinți vor fi sărbătoriți întotdeauna în aceleași zile, în fiecare an. Acest calendar este un lucru frumos, oferă o structură întregii noastre vieți, spunând că, indiferent ce zi este, iată un motiv pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru acea dată.
Importanța calendarului
Calendarul contează foarte, foarte mult pentru că, prin intermediul calendarului, participăm la o poveste măreață, o poveste care se întinde peste secole, o poveste care se întinde pe tot parcursul timpului. Nu trebuie să ne inventăm propriile sărbători și evenimente religioase, pentru că avem atât de multe la care putem participa. Putem participa în această mare poveste. Fiecare sfânt pe care l-am menționat pe acest canal și fiecare sfânt pe care îl vom menționa pe acest canal are o zi, în fiecare an, în care Biserica își amintește de el. Iar aceste zile merită căutate și marcate în calendar, astfel încât să vă puteți inspira din ele în fiecare an. Și toate aceste zile ale acestor sfinți și ale acestor evenimente vor fi sărbătorite și vor fi cunoscute, fie că e vorba de milioane de creștini, fie că e vorba de unul singur.
Prin acest ciclu, prin acest calendar, putem participa în fiecare zi împreună cu Biserica noastră la multe lucruri diferite prin lecturile scripturilor care sunt stabilite și marcate de Biserică pentru fiecare zi a anului, prin recunoașterea și celebrarea sărbătorilor creștine, prin amintirea și citirea vieților multor sfinți minunați care au trăit în ultimii 2000 de ani și, mai presus de toate, prin amintirea prezenței lui Iisus Hristos în fiecare zi a anului.
Vă mulțumim foarte mult pentru că ați urmărit acest episod și La Mulți Ani pentru 1 septembrie, Anul Nou al Bisericii.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!