Ascultați un cuvânt lămuritor al părintelui Gheorghe Schinas despre viața preotului căsătorit, cuvânt care este foarte folositor și pentru preoți cât și pentru credincioși, pentru a-l înțelege pe preot.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Citisem undeva că a fi cineva ortodox este ca mersul continuu pe sârmă. Așadar, să fii ortodox e ca și mersul pe sârmă, iar a fi preot e ca un mers pe sârmă dublu. Înseamnă să fii părinte pentru mulți, și familist – ca soț și tată pentru preoteasă și copiii tăi.
Îmi amintesc de Virgil Gheorghiu. În cartea Ora 25 spunea că i-a luat puțin timp până să conștientizeze că tatăl său – care era preot înt-un sat din România – era în același timp tată pentru bunicul său, pentru bunica sa, pentru mama sa și pentru toți ceilalți săteni. Când am citit acest lucru, parcă mi s-a părut ciudat, însă mi-a stârnit mult interesul. Mi-am spus că e posibil așa ceva. De vreme ce acest copil a primit acest mesaj și a iubit preoția la rândul său, înseamnă că se poate ceva de felul acesta. Și se întâmplă cu darul lui Dumnezeu. E de ajuns să încerce cineva să arate ucenicilor aceeași iubire și grijă pe care o are pentru copiii săi. Și invers. Tot ceea ce faci pentru ucenicii tăi, să o faci și pentru copiii tăi. Și să-i primești ca pe ai tăi, ei fiind și copiii tăi trupești, dar și fiii tăi duhovnicești. Să fii tu însuți: Părintele Gheorghe, Părintele X, și acasă, și în parohia ta.
Secretul echilibrului: ajutorul lui Dumnezeu
Cred că acest lucru prin sine dă o măsură. De acolo încolo, e o luptă. Vom face și greșeli, uneori vom da mai multă importanță unei părți și pe cealaltă o vom nedreptăți. Apoi vom proceda invers, dar încet-încet ne vom găsi echilibrul pentru că Dumnezeu este Cel care ne ajută. Vedem și la unii sfinți ai Bisericii, care fuseseră și ei căsătoriți, că nu înfruntau situația ca pe o dilemă deosebită: sunt preot sau familist? Ci le trăiau pe amândouă în același timp. Fiecare în felul său, ca o cale unică a fiecăruia. Și fiecare își găsea echilibrul personal în funcție și de persoana pe care o avea lângă el.
Preoteasa este o persoană cu totul deosebită în viața preotului. E în funcție și de puterea și tăria ei, de iubirea dintre soți, de cât de vie este relația lor. [Când există acestea] cred că lucrurile devin mai ușoare. Dar dacă există probleme în familie, în special între soți, atunci această problemă, mai devreme sau mai târziu, se va tranfera și în preoție, și în lucrarea pastorală a preotului, și la copiii și ucenicii lui. Din acest motiv vedem că astăzi există, din păcate, și divorțuri în familiile de clerici. Există astfel de probleme. Dar nu sunt numai probleme, există și multe lucruri bune. Există mulți preoți care au și familia lor de acasă, dar și pe cea duhovnicească, și se străduiesc în lupta lor. Dacă ne luptăm cu mărinimie de suflet, Dumnezeu ajută și trecem peste toate.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!