Ascultați un cuvânt necesar și direct al părintelui Spiridon Bailey în care acesta ne analizează o avertizare din partea Domnului nostru Iisus Hristos și ne arată ce trebuie să facem pentru a o gestiona după voia lui Dumnezeu.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Să ascultăm avertismentul lui Hristos și să evităm răsplata cuvenită pomilor neroditori.
Să avem în vedere avertismentul puternic pe care ni-l dă Hristos, care e redat în Cap. 3 al Evangheliei după Sf. Matei. Iisus ne spune că orice pom care nu aduce rod va fi aruncat în foc. Orice pom care nu face roade va fi aruncat în foc și trebuie să luăm acest avertisment în serios. Acest avertisment, care este o poruncă de la Dumnezeu, că trebuie să aducem roade în viața noastră, că trebuie să ne apropiem, că trebuie să ne schimbăm, să fim transformați și să ne apropiem de perfecțiunea creștină. Oricât de departe știm că suntem de perfecțiune, oricât de păcătoși ne recunoaștem a fi. Suntem chemați să ne apropiem și să aducem roade spirituale în viața noastră, iar în Ziua Judecății, Dumnezeu ne va cere acest fruct spiritual.
Nu putem aduce roade fără Dumnezeu
Dar atunci ne putem întreba: ce este acest rod pe care Hristos ne poruncește să îl dăm? Părinții Bisericii ne spun că acest fruct spiritual sunt virtuțile. Trebuie să manifestăm virtuțile în viața noastră. Și iarăși în Evanghelia Sfântului Ioan Iisus ne învață că o mlădiță nu poate aduce roade dacă este tăiată, dacă este separată de viță. Și, în același pasaj, Iisus ne spune că El este vița și noi suntem mlădițele. Așadar, dacă ne despărțim de Hristos însuși, dacă încercăm să trăim cu forțele noastre proprii, dacă încercăm să realizăm aceste roade spirituale, aceste virtuți în viața noastră fără Hristos, va fi inutil. Vom eșua! Pentru că suntem cu desăvârșire incapabili să aducem aceste fructe fără Dumnezeu. Dumnezeu este Cel care ne face rodnici, numai Dumnezeu ne dă aceste fructe spirituale, virtuțile, și, dacă nu vom rămâne în Hristos, dacă rămânem în afara trupului Său, Biserica, atunci suntem despărțiți de El, nu vom aduce niciun rod și am auzit de la Iisus însuși ce se va întâmpla cu acei pomi și ramuri care nu dau roade.
Dar fiind membri botezați ai Bisericii Ortodoxe, doar asta în sine nu este suficient. Trebuie să ne luptăm, trebuie să ne pocăim. După cum ne spune Sf. Vasile cel Mare, așa cum un soldat este încercat în luptă, așa și creștinul este testat, încercat, antrenat prin încercări, prin lupte, prin ispite. Numai prin încercări și lupte suntem făcuți capabili să aducem tipul de roade pe care Dumnezeu le cere de la noi, să manifestăm virtuțile în viața noastră.
Suferința fără Dumnezeu nu produce efecte
Deci Dumnezeu îngăduie aceste încercări din dragostea Lui pentru noi. Dar suferința prin ea însăși nu ne va salva. Suferința nu are absolut nicio valoare dacă suntem separați de Hristos, așa cum nimic în viață nu va aduce vreun rod, vreun fruct spiritual, dacă nu suntem uniți cu Hristos. Suferința în sine este inutilă dacă suntem separați de Dumnezeu.
Într-o lume a individualismului vedem o scădere a conexiunii dintre oameni, o rupere a comunităților, oamenii încearcă să se lupte pentru lucruri prin propriile forțe, ca indivizi, singuri. Și prea des vedem oameni care încearcă să facă progrese spirituale pe cont propriu, în acest fel, având încredere în propria judecată, ghidați de propriile sentimente despre ceea ce este corect sau greșit, sau propriile lor sentimente despre cum progresează.
Ca membri ai trupului lui Hristos suntem protejați de această înșelăciune demonică. Ne mărturisim păcatele unui preot noi toți ne mărturisim păcatele unui preot, primim îndrumare. Dumnezeu ne dă colaboratori în trupul lui Hristos.
Ascultarea de Hristos
În Capitolul 8 al Evangheliei după Sfântul Luca citim cum apostolii și-au aruncat plasele și au încercat să prindă pești și nu au prins practic nimic. Și apoi Hristos le poruncește să-și pună plasele într-un anumit loc și prind o mulțime de pești. Numai atunci când sunt ascultători de Hristos, numai atunci când trăiesc cu Hristos, lucrarea lor dă rod. Și așa este cu noi toți, indiferent de lucrarea noastră, de scopurile noastre, de aspirațiile noastre. Acestea nu vor aduce roade spirituale dacă încercăm să le atingem fără Hristos. Nu vor ajunge la nimic de valoare.
Desigur că demonii pot răsplăti oamenii în această lume cu mari comori pământești. Și o fac! Demonii pot răsplăti oamenii cu mângâieri temporare, cu sentimente de succes în lume, cu sentimente de pace temporară artificială, cum vedem oameni realizând asta prin yoga și aceste practici hinduse. Dar trucul teribil al diavolului este să ne facă să ne simțim atât de satisfăcuți, atât de mulțumiți de lucrurile pe care le putem realiza singuri, încât nu mai recunoaștem nevoia noastră de fructul pe care numai Dumnezeu ne poate face capabili să îl dăm.
Budiștii cred că doar prin propriile lor eforturi ajung la iluminare, că nu au nevoie de nimic din ce poate face Dumnezeu. De aceea este atât de greu pentru omul bogat să intre în Împărăția Cerurilor. Este mai ușor pentru o cămilă să treacă prin urechea acului decât pentru un bogat să intre în Împărăția Cerurilor. Și nu pentru că ar fi păcat să ai astfel de bogății, dacă le folosești pentru a sluji altor oameni și lui Dumnezeu, ci pentru că setea unui om, foamea omului de Dumnezeu și de bucuria și de pacea Împărăției lui Dumnezeu poate fi stinsă pentru scurt timp de comorile pământești, prin succesul pământesc.
Duhul lumii ne îndepărtează de Biserică
Acesta este pericolul lumii. Poate calma și chiar atenua dorul nostru de Dumnezeu și de lucrurile eterne ale lui Dumnezeu. Dar să nu fim dezarmați! Când Hristos ne dă un avertisment atât de sever, așa cum face adesea, este întotdeauna cu promisiunea și asigurarea a ceea ce ar trebui să facem pentru a evita această pedeapsă sau consecințele de a merge în derivă, de a eșua. Și așa este și cu acest avertisment. El ne spune că dacă ne rupem de viața Bisericii, atunci suntem rupți și de Dumnezeu. Și, desigur, indiferent câte rugăciuni, indiferent câte cărți sfinte, indiferent câte predici ascultăm pe internet, indiferent câte lucruri citim, doar experiența vie în trupul lui Hristos, experiența vie a lui Iisus în Biserică ne poate conduce la mântuire.
El ne spune că doar dacă mâncăm trupul Lui și bem sângele Lui va fi viața Lui în noi și numai dacă suntem membri deplini și activi ai Bisericii Sale, [care e] trupul Său, este posibil acest lucru. Viața veșnică, aceasta este ceea ce Hristos ne oferă nouă, din Sine însuși, pentru că El este “calea, adevărul și viața”. El spune că acea viață, viața Lui, El însuși, va fi doar înăuntrul nostru, vom putea fi în unire cu El și viața Lui doar ca membri deplini și activi ai trupului Său. Aceasta este viața veșnică, viața veșnică cu Dumnezeu, viața pe care moartea fizică, pe care lumea, pe care diavolul nu o poate lua niciodată de la noi!
“Regula de viață pentru o persoană perfectă este să fie după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.” (~ Sf. Clement al Alexandriei)
“Prea târziu vor crede în pedeapsa veșnică cei ce nu cred în viața veșnică.” (~ Sf. Ciprian al Cartaginei)
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!