Comentariile voastre au ajuns și în timpul acestei săptămâni la noi. Vă mulțumim pentru comentarii!
Am selectat de pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte, întrebările și răspunsurile care reflectă interes duhovnicesc față de subiectele articolelor recent publicate.
Ca și până acum, întrebările au fost puțin editate doar pentru coerența ideilor.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Nu este pecetea. Nu este lepădare de Hristos. Este o problemă medicală controversată. Te rog să nu ai astfel de poziții extremiste. Vezi pe p. Efrem din Arizona care vorbește despre asta: https://www.chilieathonita.ro/2021/08/18/parintele-efrem-din-arizona-despre-sfarsitul-lumii-si-antihrist/ . Oamenii pot lucra foarte bine fără ea. Cunosc foarte mulți care lucrează în mediul online care lucrează fără ea – cel puțin deocamdată. Nu poți cumpăra sau vinde fără ea??? Comerțul online numai în Europa este în jur de 660 trilioane $ în 2020. 60% din europeni cumpără și vând online. În Franța și Germania, 80-85% din populație tranzacționează online. Tu unde trăiești? Ref. la „au explodat prețurile la orice produs/serviciu la nivel mondial, asa cum spune Sfanta Scriptura ca se v-a intampla in vremurile din urma” te rog să oferi versetul din Scriptură care spune asta precum și linkul de la un site reputat din domeniul economiei care arată acest lucru. De asemenea, dorim și dovezi pentru acuzațiile de omor la care te referi. Acestea fiind zise, nu spun că toate sunt roze cu vaccinurile. Nu sunt. Însă să ne ferim de extremisme, de pseudoteologie.
Da, desigur. Sunt mari personalități care au schimbat cursul istoriei și sunt aproape necunoscute nouă.
Da, se poate. Cu atenție, însă pentru cine pentru că e posibil să te împărtășești de ispitele sale. Sunt două variante: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă!” – varianta simplă, având conștiința că toți suntem una și ne rugăm Domnului pentru Adam cel global. A doua variantă este ca la primul bob să spui: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe robul(a) Tău(a) «numele»” iar la următoarele „Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pe robul(a) Tău(a)”.
Este război de gând. Din cauza asta sunt rezervat când recomand să vă rugați pentru alții. Dar dacă sunt rude sau cineva apropiat pe care Dumnezeu ne-a dat lângă noi (de exemplu angajați sau șefi) este bine – chiar necesar – să ne rugăm și să nu luăm în seamă războiul de gând.
Nu. Lasă-L pe Domnul să facă ceea ce socotește mai bine.
Din contră: să ne rugăm – însă dacă avem puterea. Posibil ca noi, pe noi înșine să nu ne putem ține și dacă Domnul nu voiește, vom avea ispită rugându-ne pentru alții pe care Domnul nu ne-a dat în grijă. Prin „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!” cuprindem pe toți în inima noastră.
Desigur că infinitul bun se ajunge numai prin Hristos. Cel viu poate să-l învieze pe cel ciopârțit, cu darul lui Dumnezeu, dacă acesta din urmă face ascultare.
Da, însă pentru a înțelege asta e nevoie de știința cea adevărată, care include și științele naturii: De harul lui Dumnezeu.
Ref. la „minte de suflet/trup”: Nu, pentru că nu s-a încetățenit așa. Limbajul uman nu este limbaj matematic (din păcate). Ref. la moarte: dispare flexibilitatea, posibilitatea pocăinței, posibilitatea schimbării drumului. Deci dacă eu în clipa morții iubesc/urăsc pe toată lumea, sunt fericit/trist așa voi fi în veșnicie. Da, are legătură cu „ținerea de minte”.
Duhul (πνεύμα): Când spunem „Duh” ne referim la Duhul Sfânt pe care Dumnezeu ni l-a dat în dar la creație. Prin păcat, Duhul Sfânt a plecat / pleacă de la noi și mai rămâne o rămășiță din Acesta. De vreme ce Dumnezeu, totuși, ne-a dat (harul de la) Duhul Sfânt putem spune că „e al nostru”. Pentru că Duhul Sfânt se sălășluiește în cea mai fină parte a minții, din cauza asta această parte se mai numește uneori și „duh”
Sesizezi tu ceva. De fapt dacă te uiți la Evangheliști vei vedea că aceeași poruncă este exprimată diferit la Evangheliști diferiți. Asta pentru că se înțelegeau noțiuni diferite prin aceleași cuvinte. Până astăzi avem aceste coliziuni de sensuri cu „minte” și „inimă” de exemplu. Sunt și altele, însă acestea două sunt celebre prin faptul că diferiți părinți înțeleg lucruri diferite, chiar dacă sunt asemănătoare ca sens.
Da, este posibil acest avans cât timp avem timp. De fapt, Dumnezeu din cauza asta ne-a dat timpul. Pentru această înaintare întru desăvârșire. Însă din păcate, ispitele acestei lumi nu ne lasă pe nici unii să avansăm atât cât am dori sau în direcția în care ar trebui.
E bine să mergem să ne spovedim când avem astfel de experiențe. Nu te tulbura, nu te îngrozi, nu crede nimic din toate acestea. Fă-ți semnul crucii și continuă rugăciunea. Cel rău nu are putere.
Ne continuăm rugăciunea până terminăm canonul. Citim după. Rugăciunea este vorbirea minții CU Dumnezeu pe când citirea este DESPRE Dumnezeu.
Ceva care oprește marea masă a credincioșilor de a se apropia de Hristos, de obicei prin Biserică. O experiență demonică nu-l oprește pe om de a se apropia – din contră. Când Domnul îngăduie, atunci știe Domnul de ce o face – sufletul respectiv are puterea necesară pentru astfel de experiențe. Smintitoare sunt anumite păcate ale oamenilor care devin publice, mai ales a celor cu rasă. Acestea determină, cu ajutorul diavolului din umbră, pe oameni să se smintească, spunând că e de vină Biserica pentru păcatele lor. Nu e de vină Biserica pentru păcatele lor, după cum nu e de vină Medicina pentru bolile celor ce nu se tratează.
Rugăciune! Nu glumesc! Numai Dumnezeu ne poate salva. Acum e foarte evident acest lucru.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
5 Comments
Iertați,nu mă pricep la site-uri, ajută la ceva inimile alea care se dau?
Adică așa cum ajuta like-uri pe Youtube?(Youtube distribuie a mai mulți…)Iertați.
Apasă-le. 🙂 La ceva tot ajută. 🙂
As avea o intrebare legata de rugaciunea lui Iisus: am vorbit cu duhovnicul despre aceasta, iar dumnealui mi a recomandat sa o spun cu mintea( sa impart rugaciunea pe insipiratie si expiratie). I-am spus ca in pelerinul rus acesta recomanda sa practicam rugaciunea orala pentru incepatori (cum scrie si pe site), dar duhovnicul mi-a spus ca e mai bine sa o spun cum mi-a recomandat. Pe cine sa ascult ca sa progresez in rugaciune, ambele metode sunt corecte?
Se pare că duhovnicul nu are – cel puțin – experiența practică a rugăciunii lui Iisus pentru mireanul sec 21. Dacă o să faci asta, foarte probabil că o să-ți distrugi plămânii. Vezi https://www.chilieathonita.ro/2021/07/21/parintele-teologos-despre-rugaciunea-lui-iisus/