Ascultați pe Mihail Urdea, unul din ghizii care sunt aproape în fiecare zi în Athos (locuiește la granița Sfântului Munte, în Ouranoupoli) cum descrie pe scurt cele mai interesante date legate de Mănăstirea Stavronikita în timp ce o filmează.
Site-ul lui Mihail este aici: http://www.manastiri.info/
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Așezarea și hramul
Iată-ne ajunși într-o zi de lucru, în cursul săptămânii, la frumoasa Mănăstire Stavronikita aflată între mănăstirile Pantocrator și Ivirul pe partea de nord-est a peninsulei Athos. Mănăstirea are numărul 15 în ierarhia celor 20 de mănăstiri athonite.
Avem o frumoasă priveliștea vârfului Athon care astăzi este înconjurat de nori și pare mai departe decât este de fapt.
Mănăstire Stavronikita este cea mai mică mănăstire din Sfântul munte Athos atât teritorial cât și arhitectural. Hramul mănăstirii este Sfântul Nicolae.
Danii românești
Odată ajunși aici ne întâmpină un frumos apeduct construit din dania Voievodului muntean Șerban Cantacuzino. Apeductul are în apropiere de mănăstire câteva bazine cu apă, care astăzi adăpostesc niște frumoși pești ornamentali. Iată, primul dintre cele trei bazine care au și acești frumoși pești ornamentali și, bineînțeles, nuferi.
Domnitorul Șerban Cantacuzino a construit și clopotnița Mănăstire Stavronikita aflată în turnul de apărare.
Priveliștea
Până să intrăm în curtea mănăstirii, iată această cișmea care ne întâmpină în locul unde ne aduc mijloacele de transport, microbuzele. Putem observa de asemenea și cărarea care duce la Mănăstirea Pantocrator precum și o frumoasă priveliște a mării pe care o să o admirăm și de pe balconul exterior al mănăstirii. În partea stângă se observă Mănăstirea Pantocrator.
Cum aici lucrul nu se oprește niciodată, muncitori ai mănăstirii alcătuiesc împreună cu părinții o schelă pentru o intervenție în partea de apus a construcției.
Ne îndreptăm pe lângă frumosul apeduct spre intrarea principală în mănăstire. În partea dreaptă se vede Athonul în zilele senine, foarte frumos, astăzi și ora care ne aduce soarele chiar deasupra vârfului nu ne lasă să-l admirăm în adevărata lui splendoare.
Sub această minunată viță de vie se află poarta de intrare principală a Mănăstire Stavronikita situată puțin lateral, sub turnul de apărare și sub celălalt turn care are și clopotnița făcută tot din dania Domnitorului Șerban Cantacuzino. Mai sunt și alte danii românești printre care și Radu Paisie, Ieremia Movilă, Matei Basarab, Alexandru Ghica și alții. Aceasta este contribuția domnitorilor noștri, însă în hrisovul care se găsește astăzi în arhiva Mănăstirii Marea Lavră este semnătura Nichita Stavronikita.
Scurt istoric și icoana Sfântului Nicolae
Mănăstirea este distrusă de pirații catalani și refăcută prin binecuvântarea și contribuția Patriarhului Ieremia I al Constantinopolului. Tot el îl tocmește pe și pe cunoscutul pictor al acelei epoci, Teofan Cretanul care vine cu întreaga sa școală și pictează naosul, micuțul naos al bisericii mănăstirii refăcută de Patriarhul Ieremia I al Constantinopolului.
În micuța încăpere aflată în partea dreaptă a intrării principale se află arhondaricul, locul unde se poate servi o tratație și un micuț magazinaș unde vedem icoanele găsite în mănăstire și anume, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae al scoicii. Iată și urma lăsată de lovitura piratului atunci când a aruncat-o în mare, ea fiind găsită mai târziu în mrejele pescărești ale monahilor. Văzând o scoică care era lipită pe fruntea sfântului au îndepărtat-o iar din interiorul rănii a curs sânge. Hramul mănăstirii este Sfântul Nicolae.
Pe lângă icoana Sfântului Nicolae al scoicii, icoana principală făcătoare de minuni pe care o găsim în partea dreaptă, în proschinitarul drept al bisericii mănăstirii, avem și câteva opere ale lui Teofan Cretanul care sunt opere prototip pentru pictura bizantină, pentru pictura ortodoxă și se află în original în această mănăstire.
Caracteristici ale mănăstirii
În interiorul curții care este foarte mică, Mănăstire Stavronikita, după cum am spus, este cea mai mică mănăstire din Sfântul Munte Athos, dar această îmbrățișare pe care o oferă chiliile bisericii centrale ne creează un sentiment înduioșător care ne trimite la căutarea lui Dumnezeu înăuntrul nostru.
În stânga intrării în biserică se află o mai veche frescă care reprezintă pe Sfântul Nicolae. De asemenea avem și toaca – toaca mare și toaca mică precum și tochița de fier.
Curtea interioară
În interiorul bisericii nu este binecuvântare pentru a fotografia sau a filma. Vă vom prezenta curtea interioară unde putem întâlni lămpi cu gaz – asta ne arată că părinții nu au lumină electrică aici în mănăstire doar câteva generatoare care țin frigiderele și câteva becuri strict necesare și bineînțeles ceasul care ne arată ora bizantină. Noi acum avem ora 11 aici, iar ora Sfântului Munte – ora 17:00, ora 5:00 după amiaza. Peste șapte ceasuri și 10 minute va pune soarele.
Împrejurimi
Mergând spre balconul de unde vom vedea marea, admirăm această îngustime a spațiului interior al Mănăstire Stavronikita. Toată curtea este umplută de biserica mănăstirii așa după cum am văzut și la Mănăstirea Dionisiu.
Interiorul bisericii de pe geam și frumosul balcon. Acest balcon ne arată că mănăstirea este construită chiar pe malul mării. Vederea de pe acest balcon îți oferă un sentiment de liniște și bineînțeles de bucurie văzând minunata creație a lui Dumnezeu. În zare se vede Mănăstirea Pantocrator pe care cu ajutorul Maicii Domnului o vom vedea și o vom prezenta într-un viitor apropiat.
Obiective de admirat
Dacă ocolim biserica prin spatele sfântului altar, vom putea vedea pe geamul exterior al sfântului altar frumosul baldachin care acoperă Sfânta masă a altarului realizat din lemn sculptat.
Vă îndemnăm de asemenea atunci când sunteți în interiorul bisericii Stavronikita – naosul ei, catapeteasma cât și Sfântul altar – să admirați frumoasa operă a lui Teofan Cretanul.
Este o adevărată capodoperă pictura interioară a Mănăstire Stavronikita, bineînțeles și arhitectura ei.
Ieșim din micuța incintă și plecăm spre următoarea mănăstire.
Mulțumim Sfântului Nicolae că ne-a primit în casa sa din Sfântul Munte Athos. El are două mănăstiri aici: Mănăstire Stavronikita la care suntem și Mănăstirea Grigoriu la care am fost. Iată încă o dată o vedere de ansamblu a Mănăstire Stavronikita.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!