Venirea lui Dumnezeu Cuvântul în trup, întruparea Sa, nu a fost un fenomen socio-politic cum îl așteptau evreii, ci un fenomen pur duhovnicesc, existențial, mântuitor provocat de iubirea fără margini a Sfintei Treimi.
Ascultați un scurt cuvânt pe această temă al părintelui profesor Dimitrie Barthrelos, profesor corespondent la Institutul de Studii Ortodoxe de la Cambridge.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Hristos nu este doar Dumnezeu desăvârșit, este și om desăvârșit. Este om desăvârșit nu doar pentru că are trup, suflet, voință – așa cum are fiecare dintre noi. El a asumat omul întreg și l-a sfințit. Este, de asemenea, om desăvârșit în sensul de om sfințit, îndumnezeit. Când vorbim de îndumnezeire în limbaj bisericesc nu înseamnă că omul devine dumnezeu după fire, ci se aseamănă cu Dumnezeu după har și dobândește unele din însușirile dumnezeiești, prin harul dumnezeiesc.
Hristos, nu doar că nu a avut în Sine lucrurile pătimașe, pe care fiecare dintre noi le poartă după cădere – toate acește mișcări pătimașe, dorințe și gânduri pătimașe, ș.a.m.d.-, dar El era sfințit și îndumnezeit în mod desăvârșit, pentru că era unit cu firea dumnezeiască în ipostasul lui Dumnezeu-Cuvântul. Prin urmare, Hristos era fără de păcat – înspre ceea ce era, dar dorea și lucra fără de păcat, de asemeni, ca expresie a identității Sale ca Iisus Hristos – Dumnezeu și Om. Prin urmare, în chipul lui Hristos îl vedem pe Adam cel de pe urmă, pe omul desăvârșit – în ceea ce este prin sine și în ceea ce face.
Acest lucru este foarte important și pentru noi, deoarece, ca și creștini, nu suntem chemați doar să ne îmbunătățim comportamentul exterior. Suntem chemați să ne reînnoim lăuntric, să ne transformăm, să ne sfințim relativ la ceea ce suntem, să curățăm partea dinăuntru a paharului – așa cum Hristos a spus atunci când s-a adresat fariseilor. Pentru că atunci când se curăță lăuntric relativ la ceea ce este el însuși atunci acest lucru se va exprima în cuvintele sale, în faptele sale, în alegerile sale, în ceea ce transmite celorlalți, ș.a.m.d.
Întâi de toate, acest lucru îl vedem la Hristos, apoi la Sfinți, și suntem chemați și noi Să-I urmăm exemplul. Altfel, există pericolul de a cădea într-un moralism, într-o imitare exterioară a unui comportament moral, care nu va avea pe ce să se sprijine în interior. Din acest motiv, acest lucru e condamnat la eșec. Dacă Biserica noastră ne cheamă la o transformare autentică a firii și a persoanei noastre, care e legată și exprimată prin anumite fapt, acest lucru se vede în persoana lui Hristos.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
„Întâi de toate, acest lucru îl vedem la Hristos, apoi la Sfinți, și suntem chemați și noi Să-I urmăm exemplul. Altfel, există pericolul de a cădea într-un moralism, într-o imitare exterioară a unui comportament moral, care nu va avea pe ce să se sprijine în interior. Din acest motiv, acest lucru e condamnat la eșec. ”
Nu am cuvinte să spun cât de mult mi-a plăcut acest articol. Mulțumesc frumos Părinți.