Ascultați pe Mihail Urdea, unul din ghizii care sunt aproape în fiecare zi în Athos (locuiește la granița Sfântului Munte, în Ouranoupoli) cum descrie pe scurt cele mai interesante date legate de Mănăstirea Sfântul Pavel în timp ce o filmează.
Site-ul lui Mihail este aici: http://www.manastiri.info/
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Intrarea principală, poarta de intrare are deasupra scena Întâmpinării Domnului, hramul principal al mănăstirii, în stângă Sf. Gheorghe iar în dreapta – Sf. Pavel Xiropotamitul. Sunt cele trei sărbători care sunt prăznuite ca hramuri ale Mănăstirii Sf. Pavel.
Imagine din curtea interioară, a mănăstirii Sf. Pavel, biserica centrală.
Clopotnița mănăstirii, toaca cea mare și toaca care este în fața bucătăriei.
Câteva din odoarele mănăstirii Sf. Pavel: fruntea Sf. Pantelimon, darurile magilor – aur, smirnă și tămâie. Și icoana Maicii Domnului „Oglinda”, cea care a aparținut Sf. Împărătese Teodora. Acestea și multe altele le găsim în patrimoniul mănăstirii Sf. Pavel.
Câteva aspecte din interiorul bisericii centrale a mănăstirii Sf. Pavel: altarul central închinat Întâmpinării Domnului, cu frumoasa catapeasmă de marmură, aceste proschinitare realizate tot din marmura. În stânga bisericii maria avem paraclisul Sf. Gheorghe, iar în dreapta, paraclisul Sf. Pavel Xiropotamitul – ctitorul mănăstirii.
Iată icoana Sf. Pavel Xiropotamitul, ctitorul mănăstirii, având la gât crucea de aproape 1,5 kg de fier pe care o găsim printre odoarele mănăstirii. Crucea care i-a aparținut și-o purta în timpul vieții sale. Icoana se află în stânga paraclisului închinat lui, din interiorul bisericii cele mari.
Ieșirea din biserică, intrarea în trapeză, cu inscripția anului restaurației 1820 -1894. Scara de marmură care urcă spre arhondaric.
Vom intra puțin în sala de primire a arhondaricului mănăstirii Sf. Pavel. Pe peretele arhondaricului sunt câteva imagini cu stareții dinaintea actualului stareț care este și cel mai bătrân din Sf. Munte. În momentul de față are 90 de ani – Părintele Partenie. Și înaintașii săi.
Ieșim în micuțu balconaș al sălii de primire, admirăm această frumoasă priveliște și putem să vă arătam marea cum se vede de la mănăstire, iar atunci când vom fi pe mare arătăm mănăstirea cum se vede de pe vapor. Este o adevărată frumusețe arhitecturală.
Acesta este foișorul unde Maro, fiica regelui Serbiei și una dintre soțiile lui Murat al II-lea, sultanul, cea care l-a crescut și l-a educat pe cuceritorul Constantinopolului; s-a oprit din periplul ei la vocea Maicii Domnului, care spun părinții: a plecat din acest loc unde este această cruce, spunându-i să lase cele pe care le-a adus în mâinile părinților și să se întoarcă înapoi la corabie și să plece spre destinația ei. Mănăstirea de lângă Xeres, unde se retrăsese după ce-a intrat în monahism, vârsta bătrâneților ei. Datorită acestei fiice a regelui Serbiei, Maro, mănăstirea are în patrimoniul ei darurile magilor. Ea este cea care le-a dăruit mănăstirii, la care și tatăl ei, țar al sârbilor, a contribuit. Găsim acest paraclis-foișor, împreună cu locul de spun părinții că a vorbit Maica Domnului, pe drumul care leagă portul mănăstirii de mănăstire.
Iată vârful Athon, văzut din fața arhondaricului exterior al mănăstirii Sf. Pavel, mănăstire cărei îi este supusă și Schitul Lacu – Lakoskiti (gr: schitul din groapă).
Mănăstirea este situată pe partea de SV a Peninsulei Athos, chiar sub Vârful Athon. Cei care merg pe vârf în zilele senine pot vedea locul unde este situată această mănăstire. Aici este capătul tuturor drumurilor rutiere și se poate pleca spre Schitul Nou, spre Sf. Ana, Sf. Ana Mică, Karulia, Katunakia, Kavsokalivia și Vârful Athon doar pe jos!
La intrarea în arhondaric avem programul slujbelor cât și programul vapoarelor, împreună cu adresa de email, la care pot cei care doresc să viziteze mănăstirea să-și anunțe vizita pentru a fi primiți și găzduiți. Pentru rezervări la cazare, contactați mănăstirea prin acest email.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
4 Comments
Binecuvântați!
Dacă citim în cartea “Maria Sa, Neagoe Basarab…” (ed. Bonifaciu, pag. 22) găsim următoarele lucruri povestite de doamna Milita (monahia Platonida) soția sf. Neagoe, unde vorbește și de prințesa MARA (rudenie a sa) care a adus Darurile Magilor la Mrea Sf. Pavel (nu spune și de arătarea Maicii Domnului):
<>
“Bunicul meu s-a născut şi a trăit pentru pătimire. El a fost fiul despotului Gheorghe Brancovici şi al Irinei, soţia sa, şi nepotul ţarului Lăzăr. După o înfrângere suferită de sârbi, a fost luat ostatic împreună cu sora sa şi crescut la Curtea sultanului Murad al II-lea. Sora lui, Mara, o prinţesă de o mare frumuseţe şi înţelepciune, a devenit fără voia ei a doua soţie a sultanului. O umilinţă grea, pe care Mara a purtat-o cu îndelungă răbdare, ca o muceniţă. În taina inimii sale, ea a făgăduit că dacă va scăpa vie din palatele turceşti, se va călugări. Pe Ştefan, fratele ei, turcii l-au pizmuit pentru darurile sale şi lau sortit mutilării şi morţii. A fost însemnat şi orbit, pentru a nu mai putea fi domn, apoi turcii l-au urmărit ca să-l ucidă. A fugit, părăsindu-şi cu nespusă durere în saraiul turcesc sora iubită, căreia nu-i mai putea fi de nici un ajutor. Mara a avut grijă de fiul sultanului, Mahomed al II-lea, căruia i-a dat cea mai ilustră educaţie. Sultanul Murad o iubea şi îi îngăduise să-şi păstreze credinţa creştinească, iar Mara încerca să fie de ajutor bisericilor şi mănăstirilor. Ea a dus din Constantinopole la Sfântul Munte, la Mănăstirea Sfântul Pavel, darurile magilor, aurul, tămâia şi smirna, izbăvind aceste scumpe odoare de la pierzare. Durerea cea mare a prinţesei Mara a fost că Mahomed al II-lea, pe care l-a crescut ca pe fiul ei, a devenit în 1453 cuceritorul Constantinopolului. În acea vreme, ea se afla deja în mănăstire – căci sultanul Murad al II-lea murise – şi nu mai putea face nimic pentru a-i ajuta pe creştini. Ca o pasăre rănită, scăpată din legături, şi-a petrecut restul vieţii înveşmântată în negru, în lacrimi şi pocăinţă… Ştefan şi Mara, nepoţii ţarului Lăzăr… Nume de mucenici, care au lăsat urme adânci în sufletul meu de copil. Doi fraţi născuţi pentru pătimire. Odihnească-se în pace sufletele lor!”
Domnul Udrea o întrebare.
Ce părere aveți? E cu cale să venim în pelerinaj la Sf. Munte cu un băiet de 10 ani ? El vrea să vină, și are condiție fizică să meargă singur cu bagajul lui în spate pe munte.
Ne gândeam la programul slujbelor, mâncare, somn … ce părere aveți? Vin copii de vărsta asta la Sf Munte?
Cu mulțumiri
L-am întrebat pe dl. Urdea și a spus că, da, se poate.