Vizionați un documentar interesant legat de modul în care cetățile Sodoma și Gomora au fost distruse de Dumnezeu. Documentarul se concentrează pe partea arheologică a evenimentului, ținând, bineînțeles, seama și de relatarea Bibliei.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Sunt aici, pe site-ul numit local Numeira și acesta este situl pe care arheologii l-au asociat cu Gomora. Aici puteți vedea acel strat de cenușă care este chiar sub suprafață. Acesta este plin de ceramică arsă, este plin de fragmente de oase umane… Întrebarea este ce dovezi există despre ploaia cu pucioasă (sulf) arzând. Ei bine, se pare că vinovații sunt aceste bile de sulf care se găsesc în această zonă.
EXPEDIȚII BIBLICE – Evidențe – Context – Experiență
Am plecat într-o excursie cu cortul. Azi cobor cu mașina spre țărmul de sud-est al Mării Moarte și aceasta este zona care în Biblie se numea zona Cetăţilor din Câmpie. Este și zona în care sunt situri arheologice care datează din perioada cunoscută ca epoca bronzului timpuriu (circa 3.500-2.200 î. Hr.), care include timpul în care au trăit Avraam și nepotul său Lot, și perioada în care Biblia spune că Domnul a distrus Cetățile din Câmpie. Mă aflu acum pe cel mai mare sit din epoca bronzului timpuriu de pe partea de sud-est a Mării Moarte. Acest sit este cunoscut local ca Babedra (Bab edh-Dhra) și este situl asociat cu Sodoma din Biblie. A fost descoperit ca un sit al epocii bronzului timpuriu de bronz în 1924, a fost excavat în anii 1960 și 1970 și ceea ce arheologii au descoperit aici a fost o distrugere prin ardere, care se găsește peste tot în acest sit.
Cetatea de aici a luat sfârșit printr-un incendiu. Aici puteți vedea acest strat cenușiu de distrugere prin ardere chiar sub stratul de la suprafață. Este plin de fragmente de oase umane, și ceramică arsă și acoperă întregul sit. Deci, în depărtare, puteți vedea de aici [situl] Babedra identificat cu Sodoma și apoi chiar aici, la sud-vest, puteți vedea acest cimitir uriaș cu toate aceste gropi care îi marchează granițele. Acestea s-au format datorită localnicilor care de zeci de ani au venit și au săpat în aceste morminte căutând antichități ca să le vândă pe piața de antichități. Și astfel, s-a estimat de către arheologii care au săpat aici în anii 60 și 70, că există aproximativ o jumătate de milion de oameni îngropați în acest cimitir.
Și… este pur și simplu uluitor. Iar ceea ce e cu adevărat intrigant este că au găsit distrugere prin ardere și de-a lungul cimitirului, care a avut loc în același timp în care cetatea a fost distrusă. Deci cetatea și cimitirul au fost distruse în același incendiu. Și nu există niciun motiv pentru care o armată ar ataca o grămadă de morminte și ar arde un cimitir. Așadar, acesta a fost unul dintre motivele majore pentru care au interpretat distrugerea de aici ca fiind cauzată de un dezastru natural. În raportul de excavare se arată imagini cu oase din morminte deformate de căldură.
Tocmai ce părăsesc cimitirul din Babedra, adică din Sodoma, și conduc aproximativ opt mile spre sud, către un alt sit excavat, identificat ca cetatea biblică Gomora. Sunt aici, pe situl numit local Numeira, și turnul [prăbușit] din spatele meu a fost excavat și s-au găsit două schelete sub prăbușirea turnului, unul pe partea aceasta și unul pe cealaltă. Au fost distrugeri prin ardere peste tot aici, așa cum vedeți în imaginea de la excavare. Oricum, se pare că prăbușirea a reușit să păstreze acele schelete mai bine decât [s-au păstrat] majoritatea rămășițelor umane de aici. Puteți vedea că există cenușă chiar aici și rămășițe umane, oase, sunt peste tot prin această cenușă. După cum puteți vedea. Acest strat de distrugere este umplut cu resturi osoase umane. Iată câteva coaste găsite în această zonă, ceramică arsă. O distrugere totală prin ardere.
Principalul excavator de aici este Walter Rast, care a excavat și la Babedra. El descrie ce au găsit în urma săpăturilor de aici, de la Numeira. El scrie că acest tip de resturi arse care acoperă acest sit s-au regăsit în aproape fiecare zonă excavată. Oricare ar fi cauza, a fost cu siguranță o tragedie. Evident, cetatea a suferit un incendiu grav, fiind abandonată pentru totdeauna. Acum, în ciuda faptului că Walter Rast era un arheolog laic, concluziile lui despre ceea ce a găsit în săpăturile de la Babedra și de aici, de la Numeira, au fost acestea. El spune acestea: „În opinia autorului, distrugerile acestor două cetăți din epoca bronzului timpuriu, Babadra și Numeira, ar putea fi foarte bine reflectate în poveștile despre Sodoma și Gomora din Biblie.
Așadar, Babedra a fost distrusă de incendiu în același timp în care și cimitirul său a fost distrus de incendiu. Cetatea nu a mai fost niciodată reconstruită. Această cetate asociată cu Gomora are un strat de distrugere prin ardere. Cetatea a avut un sfârșit dramatic, fiind distrusă în incendiu în același timp în care cetatea Babedra a fost distrusă de foc. Și această cetate nu a mai fost vreodată locuită din nou. Ce s-a întâmplat de au ars aceste cetăți și cimitirul de la Babedra? Biblia descrie asta printr-o ploaie cu foc și pucioasă (sulf). Există ceva care să se potrivească cu această descriere care să mai fi rămas în memoria geologică din această zonă?
Ce este acest sulf arzând? Aici este un muzeu de arheologie, unde sunt expuse artefacte din săpăturile care au avut loc aici de-a lungul anilor. Așa că vă voi duce la acest muzeu numit Muzeul din cel mai de jos loc de pe Pământ și vă voi arăta exponatele lor de acolo și cum fac ei legătura între distrugeri și acest sulf arzând descris în Biblie. Deci în acest muzeu de arheologie, sunt expuse aceste bile de sulf găsite în zona de lângă Marea Moartă. Interpretarea lor este că acestea sunt vinovații care au făcut ca cetățile din această zonă sa fie arse în trecutul străvechi.
Când am văzut prima dată această expoziție, m-am entuziasmat foarte mult și m-am dus și am scotocit siturile arheologice căutând bile de sulf și nu am găsit niciuna nicăieri. Și într-o zi ghidam un geolog faimos prin această zonă și l-am adus aici, la acest muzeu, i-am arătat această expoziție, i-am spus dilema mea și el a spus: „A, păi acestea nu se puteau păstra pe uscat, doar în apă” Și așa m-a încurajat să merg să le caut în zone care au fost cândva sub Marea Moartă. Așa că am coborât lângă malul Mării Moarte și m-am uitat în zonele din care apele Mării Moarte s-au retras. Și atunci am început să găsesc bile de sulf. Doar pentru a vă face o idee cam câte bile de sulf sunt. Deci aceasta este o bilă de sulf. Toate acestea sunt bile de sulf. Aici,… și aici,… și aici. Uitați-vă la toate! Și acolo. Bilă de sulf,… bilă de sulf… Pretutindeni.
Deci de unde vin aceste bile de sulf? Provin din această formațiune geologică. Puteți vedea bile de sulf, plasate chiar aici, în acest strat special. Deci, dacă eu… Deci ce se întâmplă este că ele ies de aici prin eroziune [la ploi], da? Și apoi sunt luate [de apele pluviale] și spălate în râpe. Și astfel, ai toate aceste bile păstrate în acest strat geologic foarte mare. Deci de aici vin ele.
Un lucru pe care ar trebui să-l spun este că unul dintre motivele principale pentru care fac atâtea cercetări aici este că lucrez la o carte. Am publicat și am lansat o altă carte numită „Unde a coborât Dumnezeu”. Dacă sunteți interesat de ea, este o carte arheologică, voi pune un link în descrierea de mai jos unde o puteți comanda. Dar lucrez la o continuare a acesteia, următoarea carte din acea serie. Așa că are legătură și cu prima carte care descrie toate siturile din Israel. Această carte la care lucrez în prezent prezintă în principal situri din Israel, dar și unele din Iordania.
Am de gând să ard una dintre aceste bile de sulf doar pentru a vă arăta cât de inflamabile sunt. Trebuie să fiu atent pentru că miroase urât și e foarte nasol. Vedeți, deci acesta e unul dintre motivele pentru care bilele de sulf pot fi păstrate doar în apă, deoarece dacă lovesc pământul în timp ce ard, puteți vedea substanța lipicioasă, care pur și simplu se topește și apoi picură. Deci oriunde ar fi aterizat pe uscat și ar fi ars așa ar fi ars orice lucru inflamabil din jurul lor. Așa au ars Cetățile din Câmpie. Totuși, dacă loveau apa Mării Moarte, asta le stingea și nu mai ardeau, ci se scufundau până la fundul Mării Moarte urmând să se păstreze într-un strat geologic.
CONCLUZIE
Trăiesc în lumea biblică de peste 15 ani și [am observat că] până la urmă lucrurile ajung mereu să fie mai evidente decât misterioase. Deci, când ai ceva descris în Biblie și mergi în acel loc și te uiți la el, te uiți la lucrările de excavare care au fost făcute, întotdeauna este nu doar o potrivire, ci o potrivire evidentă. Și așadar, cu cât explorez mai mult acest pământ, cu atât excavez în el și cu cât înțeleg mai bine diferitele locuri și ce descrie Biblia despre ele, cu atât relatarea biblică prinde viață și este fundamentată. Iar acesta e un exemplu perfect al acestui fapt. Nu vorbim despre un strat de distrugere prin ardere doar peste o singură cetate, ci vorbim despre mai multe cetăți, vorbim despre straturi de ardere peste mormintele din cimitir și vorbim despre o sursă istorică din Biblie care ne dă o descriere a ceea ce s-a întâmplat, descriind acest sulf arzând care coboară ca ploaia din cer. Și apoi în această zonă avem acest fenomen geologic al acestor bile de sulf care se păstrează într-un strat geologic. Și se păstrează pentru că s-au aflat cândva sub Marea Moartă.
Și așa aduci totul împreună – dovezile istorice, arheologice, geologice. Și vedem foarte clar cum funcționează exact toate acestea. Poate este nevoie de mai mult studiu, dar oricum vedem foarte clar corelația dintre istorie, arheologie și geologie. Și astfel relatarea biblică este fundamentată.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Acesta este un articol foarte bun.
Pe scurt, geologii cred ca zona in zona Tall el-Hammam (probabil Sodoma si Gomora) acum 3,650 de ani, ar fi fost distrusa de un meteorit urias, care a explodat si cazut deasupra orasului ca o minge de foc si care, a ras sute de hectare de teren, pe care se afla acest oras si multe alte orasele mici invecinate.
De asemenea spun ca explozia a creat o unda de soc de 1190 de km/h(740 mile/h), a carei urmari se vede pe ramasitele osoase umane ramase (urme de incinerare la temperaturi de peste 2000 C°, fragmentare osoasa extrema si dezarticulare).
Aici gasiti articolul cu toate detaliile despre cercetarile arheologice facute:
https://www.news.ucsb.edu/2021/020400/ancient-disaster