Ascultați un scurt cuvânt cu discernământ al IPS Atanasie de Limassol care ne învață cum să ne purtăm cu adolescenții.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Este o problemă uriașă și, cu siguranță, cine are copii adolescenți, trece prin mari suferințe și mari dificultăți. Este o perioadă foarte dificilă pentru copii și pentru părinți.
V-aș sfătui să citiți Patericul, să vedeți cum tratau Părinții neputințele oamenilor slabi. Acolo se dă un exemplu, se spune că un călugăr a decis să își dea jos schima monahală și să meargă în lume pentru a se căsători. Și bătrânul a încercat să-l sfătuiască, dar acesta nu asculta. Și zicea: „Dacă nu-mi scot schima și nu mă căsătoresc, nu voi afla odihnă!”. Iar bătrânul i-a zis: „Bine, dacă asta vrei să faci, fă-o! Dar voi merge și eu cu tine”. Și au mers toată ziua și toată noaptea prin deșert pentru a merge la Alexandria să își dea jos schima și să se căsătorească. Pe drum bătrânul se ruga continuu pentru fratele și Îl ruga fierbinte pe Dumnezeu pentru mântuirea acestuia. Și când au ajuns acolo, la ușa locului păcatului, a văzut Dumnezeu, zice, Patericul, smerenia și osteneala bătrânului și a luat de la ucenic războiul și fratele acela s-a mântuit. Nu l-a certat, nici nu l-a bătut, nici nu l-a legat, nu a făcut nimic de acest gen, ci s-a ostenit împreună cu el și s-a rugat lui Dumnezeu.
În două cuvinte, cred că perioada adolescenței necesită multă rugăciune pentru copii și multă efort alături de ei, pentru ca Dumnezeu să vadă și smerenia noastră, și dragostea noastră și durerea pentru copiii noștri și El, care știe cel mai bine, să îi ajute pe copiii noștri. Nu este o chestiune de rețete, după umila mea părere, fiindcă pentru un tânăr acest lucru poate fi benefic, pentru altul poate să nu fie benefic. Fiecare să își asculte inima!
Să știți însă că ceea ce ați spus la un moment dat, despre autoritatea părinților, trebuie să se schimbe. Nu este autoritate, este robie, este ceea ce spune Hristos: „Dacă cineva vrea să fie întâiul, să fie cel din urmă dintre toţi şi slujitor al tuturor”. Oricine crede că are autoritate asupra altei persoane greșește.
Înțeleg, nu ați vrut să o spuneți în sensul acesta, ați spus-o în sens bun. „Suntem confuzi, situația ne scapă complet de sub control, adică nu știm… până la urmă, atunci când ai autoritate îți arăți adevăratul caracter. Nu știu, ce autoritate avem? Și cum pot eu să îmi ajut copilul? Dar copiii de Dumnezeu ne-au fost încredințați. Ce trebuie să fac?”
Cât timp te ascultă, ține frâul. Când vezi că se frânge, dă-i drumul! Dă-i drumul și rugați-vă pentru copiii voștri! Multă rugăciune. Doar atât cred că pot să vă spun. Restul, amănuntele, bine este să le discutați cu duhovnicii voștri pentru că fiecare copil are o personalitate unică și o situație unică. Pentru unul este de folos severitatea, pentru altul este de folos relaxare. Nu există o rețetă pentru toată lumea, dar tuturor li se cuvine rugăciunea obsesivă, rugăciunea cu durere.
Citiți Patericul! Patericul vă va arăta cum acționau Părinții în situațiile dificile în care se aflau ucenicii lor.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!