Urmăriți o interesantă discuție pe tema relației dintre familie, neam și stat. Sunt abordate din punct de vedere creștin problemele familiei și societății contemporane.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Introducere
Părintele Teologos: Dragii noștri, ne aflăm iarăși cu Ciprian Bucur pe care eu îl iubesc foarte mult și am mai făcut cu el niște interviuri. Ciprian este, după cum știți unii dintre voi, este un înalt funcționar de stat, funcționar public. N-are rost să spunem acuma pentru titulatura lui. Aș vrea să continuăm de unde am rămas ultima dată.
Ultima dată am discutat cu Ciprian despre faptul că drogurile în România au ajuns să fie o problemă de securitate națională, dacă nu mă înșel, au fost chiar în CSAT atunci, au fost introduse atunci ca și singurul punct pe ordinea de zi în CSAT. Și statul, dacă nu mă înșel, a introdus nu știu câți procurori și așa mai departe, dar pe mine mă interesează acum nu atât ce face statul, desigur că și statul trebuie să facă ceva, ci ce trebuie să facă, ce ar trebui să facă familiile, ce ar trebui să facă oameni pentru a reuși să stăvilească sau cumva să oprească cât de cât acest flagel. Sau măcar să-și protejeze copiii.
Prevenirea și gestionarea fenomenului de consum de droguri în rândul tinerilor
Ciprian Bucur: Doamne ajută, părinte! Mă bucur să ne revedem. Mulțumesc de invitație. Onorantă ca de fiecare dată. Continuând cu tema noastră din ultima ultima discuție, s-au făcut niște pași înainte. Fenomenul într-adevăr în continuare e îngrijorător, se hiperbolizează din ce în ce mai mult, crește în intensitate, dar statul român evident a lucrat și în continuare se depun eforturi pentru definitivarea strategiei de prevenire, definitivarea unor pârghii prin care statul să fie prezent – prezent la nivel legislativ, prezent la nivel faptic.
Dar așa cum spuneați și dumneavoastră, cred că important este și aportul familiei. La ce mă refer? Cred că trebuie să conștientizăm că în familie, exemplul personal al familiei față de tânăr este foarte important. Pentru că așa cum știm cu toții, ceea ce vede tânărul în interiorul familiei – și când spun tânărul mă refer și la băieți și la fete – asta trăiește în exterior.
De-asta dacă familia, unitatea etică centrală are un exemplu bun, are o matrice bună, eu cred că mare parte din problemă e rezolvată. Și de-asta spun de fiecare dată să construim în interior pentru a da exemplu în exterior. Deci un tânăr bine crescut în familie, bine articulat din punct de vedere emoțional, psihologic, duhovnicesc, principiile clare, de puține ori va face păcate în exterior. Și mă refer la consumul de droguri, la prostituție și altele…
Părintele Teologos: Da…
Ciprian Bucur: Adică efortul e comun. Efort stat, efort societate în ansamblul ei și vine și familia cu componenta ei importantă.
Emigrarea românilor
Părintele Teologos: O altă problemă pe care am discutat-o iarăși data trecută a fost puțin problema pe plecării românilor din țară și n-am discutat atunci, dar aș dori să aduc în discuție problema natalității. Adică din câte știu natalitatea în România este o problemă destul de serioasă. Știu că la un moment dat, dacă nu mă înșel, statul a crescut concediul natal sau ceva de genul ăsta, nu sunt foarte la curent… Ce ai putea să spui pe subiectul ăsta?
Ciprian Bucur: Într-adevăr, natalitatea în România pe ultimele studii e pe o pantă descendentă. Sunt studii și rapoarte care arată că nașterile în România sunt pe o curbă descendentă. Neplăcut, de altfel, dar asta e realitatea. Asta e etapa în care ne aflăm. Cât privește aportul iarăși, mă raportez la aportul statului. Statul are o prezență și în zona asta pentru că nu s-a redus concediul, sunt aceleași…
Părintele Teologos: Știu că a crescut, eu știu că a crescut concediul la un moment dat cândva în 2017 la 24 sau la 12 luni?…
Ciprian Bucur: Sunt din ce știu eu, 24 de luni, dar sunt teorii la nivel european care spun că ar trebui redusă această perioadă de după naștere…
Părintele Teologos: Ferească Dumnezeu!
Ciprian Bucur: În legislația internă deocamdată e foarte bine stabilit. Statul încurajează natalitatea; sunt multe programe care încurajează tot felul de… și pentru familiile care nu pot avea copii… Adică sunt pârghii care pot fi puse la dispoziția, dar da, din păcate, natalitatea în România este la o cotă foarte redusă, alarmant de redusă.
Familii fără copii
Părintele Teologos: Da… oameni buni, trebuie să știți că sunt două tipuri de oameni care nu au copiii. Sunt cuplurile care nu pot să aibă copiii din motive medicale și așa mai departe. În cazul acestor cupluri de obicei Dumnezeu dorește ca aceste cupluri să se dedice mai mult lui Dumnezeu. Dar sunt și alte cupluri care nu doresc să aibă copii și acolo este o mare problemă pentru că Dumnezeu nu se batjocorește și aceste aceste cupluri se vor simți neîmplinite.
Vă rog tare mult, nu care cumva să credeți voi că nu faceți copii ca să vă trăiți viața. Nu o să vă trăiți viața. Este foarte important ca oamenii să facă copiii și mai ales este foarte bine să facă mai mult de un copil și asta nu numai pentru natalitate că evident și asta, dar întâi de toate pentru că un singur copil o să aibă probleme cu singurătatea, un singur copil o să fie destul de greu de crescut pentru că toată dragostea părinților va cădea în mod necesar asupra lui și atunci apar probleme cu voia proprie și așa mai departe. Din cauza asta este foarte bine să aveți mai mulți copii și acești copii trebuie să știți să-i responsabilizați să se crească între ei. Creșterea mai multor copii va fi mai mult mai ușoară decât creșterea unui singur copil. Dacă știți, să-i responsabilizați pe copii, cum spuneam, să se crească între între ei.
Importanța urmașilor
Ciprian Bucur: Da, cred că până la urmă e centrul existențial, e lait-motivul extenției – procreerea.
Părintele Teologos: Evident.
Ciprian Bucur: Adică cred că dintre toate lucrurile pe care le experimentăm, ăsta-i lucrul central.
Părintele Teologos: Așa este și ăsta este de fapt viitorul. Adică viitorul aici pe pământ.
Ciprian Bucur: Și vă mai spun o chestie: nu rămâne nimic în urma noastră, nu rămân nici funcții, nici absolut nimic, totul se perimă. Rămâne un singur lucru central: copilul. Adică e aportul tău la dezvoltarea societății. E aportul principal. Celelalte sunt tușe fine pe care le lași, mai importante sau nu, apreciază altceva. Dar ceea ce rămâne cu adevărat este copilul.
Părintele Teologos: Și din cauza asta apreciez foarte mult că Biserica face aceste marșuri pentru viață, organizează aceste manifestări împotriva avortului.
Ciprian Bucur: Da, sunt niște input-uri pe care Biserica le dă corect în societate.
Părintele Teologos: Da. Foarte important lucrul ăsta. Și socotesc că familia tradițională este esențială, de ce? Pentru că familia tradițională a fost validată în decursul istoriei. Din cauza asta se și numește tradițională adică vreme de mii de ani, că este modul corect de a fi în societate și de avans al societății. Statul ce face pe tema asta?
Ciprian Bucur: Mă raportez din nou la ceea ce avem. Avem în legislație, începând de la constituție până la legile care ne guvernează existența ca cetățeni, avem norme foarte clare acum, în acest moment. Statul respectă familia, încurajează familia, creează cadrul general în care o familie să se dezvolte, dar un cadru corect, un cadrul etic. Statul nu distorsionează în momentul ăsta familia. Familia așa cum este statul o încadrează într-o matrice corectă. Știu ce s-a întâmplat în Grecia în ultima perioadă. E o cadență așa de întâmplări care conduc în anumite societăți către o finalitate ca cea din Grecia, pe care n-aș vrea să comentez foarte mult, dar cred că se datorează și faptului că în Grecia a fost o perioadă de huzur pe care grecii au… sau o perioadă nefas în care grecii au căzut și care le-a schimbat principiile, le-a pierdut reperele, i-a direcționat către alte zone…
Confortul și pierderea valorilor morale. Îndemnuri
Părintele Teologos: Către trupesc, către animalic oarecum… Asta este… Și mie mi-e frică foarte mult de lucrul acesta. România desigur vorbind obiectiv are o anumită creștere economică și în România există un oarecare huzur, se vede treaba asta. Desigur că este discutabil comparativ cu alte țări, dar oamenii trăiesc bine. Ce ai recomanda astfel încât oamenii să nu ajungă, să nu cadă în capcana în care au căzut grecii? Și nu mă refer la legea respectivă, ci mă refer la acea îngroșare a inimii din cauza traiului bun. Câinele de prea mult bine turbează.
Ciprian Bucur: Da, da… O gestionare responsabilă a huzurului. Deși huzurul per ansamblul nu e bun, dar cred că societatea românească încă își gestionează foarte bine chiar și o creștere economică… Românii sunt responsabili. În mare parte, România și românii sunt responsabili. Pentru moment n-aș putea să preconizez dacă acest huzur, cum îi spuneți sau cum îi spunem, ar putea fi distorsionat într-un fel sau el ar putea să antagonizeze anumite aspecte.
Părintele Teologos: Da, pentru că se vede o anumită stratificare a societății. Deci sunt oameni care sunt săraci, sunt foarte săraci și unt alții care trăiesc…
Ciprian Bucur: Da. Societatea se polarizează. De obicei, societățile care cresc natural sunt stratificate bine. Societățile care cresc pe principiile nenaturale se depolarizează.
Patimi din societatea contemporană
Părintele Teologos: Am înțeles… Și tot legat de asta, se văd tot felul de obiceiuri balcanice și nu numai balcanice, de fapt…. nici nu știu cum să le spun. Vorbim de jocuri de noroc, vorbim de videochat-uri, tot felul de lucruri de genul ăsta care sunt lucruri păcătoase frontal. Statul se gândește să facă ceva relativ la aceste lucruri?
Ciprian Bucur: Sunt păcătoase frontal că ne îndepărtează de Dumnezeu și ne aduc prejudicii umane până la urmă, de existență atât în societate cât și în familie, că vorbeam de familie.
Părintele Teologos: Evident.
Ciprian Bucur: Sunt îngrijorări majore în zona unor reglementări foarte stricte în ceea ce înseamnă, nu știu, o reașezare a acestui domeniu mă refer la jocurile de noroc. S-a gândit o strategie prin care anumite locuri de desfășurare să fie la o distanță considerabilă de școli… Era o teorie să fie scoase din oraș, să fie la marginea orașului, adică oarecum o anatemizare de felul ăsta. Dar este foarte clar că ele sunt dăunătoare societății. Creează patima asta, creează mari mari probleme. Despart familii…
Părintele Teologos: Cunosc sinucideri chiar…
Ciprian Bucur: Da. Sunt acte de radicale care se întâmplă pentru că omul devine convulsiv în momentul în care intră într-o spirală de felul ăsta, el nu se mai poate controla, își pierde reperul, își pierde orizontul.
Părintele Teologos: Da, pentru că devine dependent. Adică este o patimă foarte mare, o formă de drog foarte puternică.
Ciprian Bucur: Așa este.
Războiul și stabilitatea – pentru români
Părintele Teologos: Apropo de echilibru, eu aș dori foarte mult, sper să-mi confirmi, nu știu, aș dori foarte mult ca și în viitor să fie… sau în prezent, România să fie o zonă de stabilitate. Oamenii au anumite temeri relativ la acest lucru, bineînțeles temerile sunt în principal legate de situația de securitate din Ucraina și așa mai departe. Ce ai putea să spui pe tema asta relativ la oameni? Să nu zic să se îngrijoreze sau nu. Să se pregătească? Ce să facă? Sau să fie liniștiți?…
Ciprian Bucur: Cred că moderația e cel mai bun lucru pe care pot să-l facă. Lucrurile într-adevăr sunt destul de complicate. Nefiind un specialist în zonele astea de conflicte militare, observ că războiul a trecut într-o zonă tactică destul de complicată, dar așa cum spuneam și la ultima nostră întâlnire, România este deocamdată într-o zonă de stabilitate care ne conferă garanții că putem respira liniștiți deocamdată și că putem să ne desfășurăm viața noastră de zi cu zi fără imixtiuni de niciun fel și că trebuie să ne ținem preocupați de ceea ce ne reprezintă cu adevărat…
Părintele Teologos: De avansul nostru ca neam.
Ciprian Bucur: De progresul nostru ca neam și să ne iubim între noi, să fim mai buni.
Părintele Teologos: Da, pentru că am sărit peste o etapă, aceea a emigrației. Adică au existat anumite valuri în care românii plecau din țară. Socotesc asta în general vorbind nu este un lucru bun pentru că România este totuși o zonă de stabilitate…
Ciprian Bucur: Categoric.
Părintele Teologos: Și numărul doi, datorită prezenței ortodoxiei în România totuși există o… adică în zonele în care se trăiește ortodoxia, pentru că desigur că există lumea departe de ortodoxie și în România, dar în zonele care se trăiește ortodoxia și sunt multe în România astfel de zone, marea majoritate, totuși cred că există o societate mult mai sănătoasă decât în afara granițelor țării.
Ciprian Bucur: Pentru că principiile de existență ale ortodoxiei sunt sănătoase. Ortodoxia e clădită pe principii foarte clare, foarte precise și foarte bune. Așezarea unei societăți pe aceste principii ale existenței ortodoxiei duce către o concluzie ca acea societate este în ansamblu sănătoasă. De-asta încercăm să ne ținem în zona asta de abordare. Și de-asta e importantă ortodoxia. De-asta e importantă calea dreaptă. Calea dreaptă nu te abate. Te duce la punctul final al existenței tale.
Părintele Teologos: Da. Și este foarte important că o dată este calea dreaptă dată de Dumnezeu, adică nu este o găselniță umană și doi, este verificată vreme de mii de ani. Există impresia că…. Nu vreau să incriminez, dar hai să vorbesc așa mai în ceață oarecum. Că în conducerea țării toți sunt sataniști și toți sunt răi și că… înțelegi ceea ce mă refer. Adică conducerea țării este neapărat malefică. Eu cred că lucrurile sunt mult mai nuanțate și nu cred că neapărat conducerea țării este tiranică sau malefică și așa mai departe. Desigur că da, fiecare o să dea răspuns la Dumnezeu pentru faptele sale, dar socotesc oamenii nu trebuie să fie atât de triști, de deznădăjduiți, de învinși înainte de a se lupta pentru…
Descurajarea românilor
Pentru că foarte mulți oameni nu se mai luptă pentru binele țării, de ce? Pentru că spun că ei – unde „ei” există așa un nor abstract undeva foarte puternic – ei sunt foarte răi și fac tot împotriva noastră.
Ciprian Bucur: Cred că e o falsă impresie. E o falsă abordare. Decidenții politici și administrativi, cel puțin cei pe care îi știu eu și cred că îi știu pe cei importanți, nu au abordare de felul ăsta. Nu sunt nici sataniști, nici de altă… sunt români și chiar unii buni români. Nu vreau acuma să fac statuie nimănui, dar abordarea pe care ați exprimat-o nu stă în picioare. Sunt așa cum sunt. Până la urmă conducătorii sunt cei pe care… sunt oarecum oglinda societății. Dar departe de a fi sataniști sau de altă natură. Adică în multitudinea de abordări, unele sunt și pozitive. Și românii ar trebui să se gândească că o societate desprinsă de conducători nu e o societate sănătoasă. Adică societatea trebuie să meargă cot la cot cu decidenții pe care i-au validat.
Părintele Teologos: Asta zic. Societatea, cred că trebuie să se implice mai mult.
Ciprian Bucur: Fără echivoc. Cred că e o congruență de abordări. Societate plus stat. Societate plus stat fac din România o Românie sigură, prosperă economic, cu valori, cu principii; stat – societate – biserică. Deși e zona statului, bag și biserica.
Părintele Teologos: Da, pentru că dacă societatea, dacă oamenii nu doresc atunci nici decidenții politici n-o să se lupte pentru…
Ciprian Bucur: Ideile de politică economică, politică administrativă, în general, se iau din societate. Finalitatea dorințelor societății e politica. Politica își ia resortul din societate, din nevoile societății, din aspirațiile societății, din viziunea societății. De-asta cele două, trei entități care alcătuiesc că România nu pot fi divizate în niciun fel. Ele trebuie să meargă împreună.
Părintele Teologos: Trebuie să meargă împreună…
Ciprian Bucur: Adică lumea să înțeleagă că stat fără cetățean nu poate exista.
Părintele Teologos: Și cetățean fără biserică nu poate exista.
Ciprian Bucur: În zona statului bag și biserica. Dacă vreți le separăm, în treime stat – biserică – cetățean.
Părintele Teologos: Da, pentru că socotesc că omul dacă este păcătos, oricine ar fi la putere, el tot păcătuiește, tot distruge. Iarăși, dacă cel de la putere nu este virtuos, tot va distruge.
Ciprian Bucur: Sigur. Între cele două mai poate interveni și biserica. Biserica are un rol central.
Părintele Teologos: Da, evident.
Ciprian Bucur: Biserica are un rol fundamental.
Părintele Teologos: De curățire a tuturor, de fapt.
Ciprian Bucur: Exact.
Despre viitor în România
Părintele Teologos: Cum vezi viitorul din punct de vedere ideologic și din punct de vedere economic?
Ciprian Bucur: O să încep cu cel din punct de vedere economic că e mai ușor de prevăzut. Garanțiile pe care le avem în zona economică europeană, cu ceea ce România s-a identificat, sunt pozitive. Cred într-o Românie din ce în ce mai bine dezvoltată economic. E pe un trend pe care nu cred că îl mai poate schimba nimeni. Începe să devină importantă un punct de vedere economic în Europa. Cred și doresc ca în următorii ani să prospere sustenabil și, până la urmă, e și prosperitatea societății în ansamblu.
Părintele Teologos: Cu bila neagră – huzurul. Continuă.
Ciprian Bucur: Cu bila neagră, huzurul. Sper să nu fie…
Părintele Teologos: Aici este mare responsabilitate a Bisericii.
Ciprian Bucur: Da. Iar ideologizarea începe să fie oarecum o problemă pentru că noua perspectivă tehnologică și aici mă refer la IA sau nu știu…
Părintele Teologos: Ecrane…
Ciprian Bucur: Ecran, să folosesc generic. Vine cu o doză ideologizare pe care cei care nu sunt oarecum atenți pot s-o preia și să le metamorfozeze așa din trăiri, din ideologiile clare românești, autohtone, ortodoxe. Și atunci da, cred că poate fi un pericol o ideologizare în următoarea perioadă, care, din păcate, nu cred că ne face bine.
Despre cultura românească și valori
Părintele Teologos: O întrebare foarte crâncenă și, mă rog, nu știu dacă pot să răspunzi, sper să poți să răspunzi. E o mare problemă… E vorba de problema culturii românești, problema tradițiilor românești. Pentru că la ora asta lumea este condusă ideologic de către artiști. Tot respectul pentru politicieni, desigur, care Dumnezeu știe pe fiecare ce face și cum va răspunde la Dumnezeu la Judecata finală, dar primul site de pe planeta asta ca și trafic este Google.com. Îl dăm la o parte pentru că este motor de căutare. Al doilea site este YouTube.Dacă mergem pe YouTube și ne uităm la oricare politician, absolut oricare politician și vedem câte vizualizări are pe clip.
Câte like-uri are și ce comentarii are politicianului respectiv și după asta luăm o mare cântăreț și vedem câte vizualizări are cântărețul respectiv pe clip, câte like-uri și ce comentarii are, ne dăm seama cine influențează mai mult din punct de vedere ideologic. Și la fel, bineînțeles, dacă vedem încasările și vizualizările filmelor pe Netflix și așa mai departe. Este clar că lumea este condusă prin artă în principal prin muzică și filme.
Ce poate să facă, ce face statul, familia? Ce ar putea să facă? Este una din problemle mele că doresc să găsesc artă ortodoxă pentru contrabalans și nu găsesc.
Ciprian Bucur: Părinte, până la urmă muzica e o artă. Cinematografia e o artă.
Părintele Teologos: Evident.
Ciprian Bucur: Familia poate merge la un film bun. O familie poate asculta o muzică bună. Ce-i mai departe de asta – manipulare, ideologizare – cred că acolo sunt adevăratele probleme.
Părintele Teologos: Păi, asta vreau să spun…
Ciprian Bucur: Cum venim noi să bannăm chestiile astea, cred că ține de fiecare individ în parte. Dacă vă referiți la care ar fi sau care ar trebui să fie aportul statului aici, cred că ar fi prea mult ca statul să intervină să spună ce poți și ce nu poți.
Părintele Teologos: Nu cenzură…
Ciprian Bucur: Se numește cenzură care ține de alte resorturi…
Părintele Teologos: Sigur și asta este foarte, foarte periculos mai ales că la ora asta reapare cenzura, nu România…
Ciprian Bucur: Nu în România și nu cred că e benefică dezvoltării niciunui individ și niciunei societăți.
Părintele Teologos: Aveam în minte, dar nu doream să-ți induc un anumit răspuns, la susținerea unor valori artistice autohtone. La asta mă refeream. Ăsta era răspunsul meu.
Ciprian Bucur: Să știți că avem artiști buni în România.
Părintele Teologos: Da. Cumva nu știu cum ar trebui susținuți.
Ciprian Bucur: Într-adevăr modelează caractere. Muzica, cinematografia stilizează așa din construcția unui individ. În România, deocamdată, lucrurile sunt cât de cât în regulă. Sunt și în România artiști care polarizează opinia publică prin muzică de o anumită factură, dar dacă îmi spuneți cum să-i… că nu-mi dau seama ce să le facem. Revenind la familie, exemplul persoanei din familie, la cum construiești copilul în familie ca el să…
Părintele Teologos: Învățământul în familie.
Ciprian Bucur: Da. Un copil bun niciodată nu se va uita la un clip care e nociv pentru că el va ști. Un copil necrescându-l sau nepunându-i tableta sau telefonul în mână de mic, el nu se va duce în zona aia de căutări. El va avea alte repere, va avea alte principii pe care își va clădi filozofia de viață.
Părintele Teologos: Mă gândeam, de exemplu… dar iarăși statul nu prea poate să intervină aici, dar mă gândesc la niște festivaluri sau la ceva… de exemplu, acuma e o mare dramă, chiar recomand la oameni să vadă un film de Dan Pița, care am auzit că este foarte bun, Ecce homo Brâncoveanu. Despre Sfântul Constantin Brâncoveanu. Care film este aproape aproape inexistent în presă, din câte știu. Și eu am auzit de la cunoscuți.
Ciprian Bucur: El rulează în zone culturale restrânse. E pe o nișă destul de… ceea ce nu-i ok. Deci iată cum hiperbolizăm și aducem punem în prim plan ideologizarea, influenceri de o anumită factură, muzicieni sau artiști o anumită factură și nu luăm ceea ce e cu adevărat important. Un film de felul ăsta.
Părintele Teologos: Exact.
Ciprian Bucur: Să-l aducem să-l punem în prim plan. Această orientare către interesul economic pentru că și în abordări de felul ăsta tot un interes economic stă.
Părintele Teologos: Statul ar putea să ofere niște granturi, niște subvenții…
Ciprian Bucur: Sunt. Ministerul Culturii acordă pentru filme de felul ăsta.
Părintele Teologos: Da?
Ciprian Bucur: Da. Sunt sunt fonduri care sunt destinate filmelor de acest gen.
Părintele Teologos: Să ajute Dumnezeu!
Ciprian Bucur: Nu știu cinefilul român cât de culturalizat mai e în zona asta. E o distorsiune și în zona asta de abordare. Din păcate.
Părintele Teologos: Da, pentru că vestul presează foarte mult, sunt foarte buni pe tema artei, a unui anumit tip de artă, antiartă, să zic așa.
Ciprian Bucur: Da.
Părintele Teologos: Și din cauza asta mă gândesc că ar trebui să fie susținuți românii. E adevărat că se vede această întoarcere, această resurgență la statul național și asta e foarte bine.
Ciprian Bucur: Într-adevăr.
Să ne apreciem esența și valorile!
Părintele Teologos: Asta e foarte bine. ȘI trebuie socotesc și un alt lucru – că nu trebuie să fim complexați de ce este în afara granițelor țării. Că de obicei, apare în neam… Am spus că acum există resurgența statului național și asta este foarte bine, dar încă mai există mai ales în cazul tinerilor această adicție față de străini și acest complex că sunt români. Asta nu trebuie să existe.
Ciprian Bucur: Cred că a mai dispărut. Era într-adevăr în anii trecuți, dar lucrurile s-au mai atenuat. Sunt și știu tineri din diferite domenii care se mândresc cu faptul că sunt români. Și e o mândrie satisfăcătoare. Și cred că ar trebui să ne mândrim faptul că suntem români.
Părintele Teologos: Da, pentru că avem ortodoxia care într-adevăr curăță societatea.
Ciprian Bucur: Da și încă România a rămas cu un oarecare resort de originalitate în tot spațiul ăsta european. Încă în România lucrurile se mai întâmplă sau se petrec sau se fac sau se realizează într-un mod autentic.
Părintele Teologos: Da… Crezi că există dincolo de așa-zise…. adică într-adevăr este o presiune din partea artei, dar o presiune moale chiar dacă este mult mai eficace decât o presiune tare, crezi că Uniunea Europeană sau în general din forțele dinafară pot să acționeze prin presiuni tari asupra României?
Ciprian Bucur: Vă referiți la…
Părintele Teologos: La ideologie mă refer. Sigur că în cazul unor negocieri economice, clar, acolo întotdeauna există presiuni că asta este natura lucrurilor. Nu zic că e bine…Pe mine, ca și monah, mă interesează ideologia. Poate să vină la pachet ideologia? Adică zice „dacă vrei asta, trebuie să impui ideologia asta”?
Ciprian Bucur: Din păcate, așa se vând lucrurile astea și asta mă neliniște și știți că noi am mai discutat. Într-adevăr un pachet bun, pozitiv de idei constructive pentru societate și pentru stat vine conex și cu alte lucruri de felul pe care dvs. le enunțați. Și cred că aici trebuie să intervenim și aici trebuie să știm cum să disjungem lucrurile și ce să luăm bun.
Românii și puterea statului
Părintele Teologos: Crezi că conducerea are puterea să facă treaba asta? Puterea concretă, nu vorbim… Sigur, teoretic are puterea pentru că este puterea, dar concret crezi că are puterea să se opună?
Ciprian Bucur: Cred că punctul da. Nu știu dacă pe toate domeniile, dar sunt anumite domenii punctuale pe care cred că statul român…. Statul român începe să devină un stat matur. Eu nu spun că e cel mai bun…
Părintele Teologos: Că e roz.
Ciprian Bucur: Da. Dar cred că sintetizându-ne așa poziția în Uniunea Europeană, începem să ne dăm seama ce ne e benefic, ce nu e benefic. Să luăm din ce ne e benefic ce ne ajută și să respingem cât putem anumite aspecte așa cum le spuneați ideologice. Nu știu cât va fi, nu știu cât vom scăpa, nu știu pentru că presiunea e uriașă. Dumnezeu știe și Dumnezeu ne apără.
Părintele Teologos: Crezi că poporul dacă se unește și susține conducerea… Nu vorbesc acuma o idee din asta bucolică, roză, adică poporul să… da, yes, sir. Nu. Ci un popor implicat, un popor avizat, un popor cu un spirit critic să spună „da, aici susținem și dorim sau nu dorim acest lucru”.
Crezi că un popor implicat în acest cotidian al puterii ar putea să ajute?
Ciprian Bucur: Evident că da. Cred că e unul dintre lucrurile care ar putea să …
Părintele Teologos: Să facă chiar diferența.
Ciprian Bucur: Da. Poporul român e un popor implicat. Adică știm prea bine, e prezent.
Părintele Teologos: Să fie! Pentru că sunt unii… este prezent într-adevăr, dar există o anumită parte în care ei se retrag în cochilia lor – că totul e terminat, că n-are importanță că oricum că nu știu ce, că toți sunt vânduți. Înțelegi? Narativa asta.
Ciprian Bucur: Da.
Părintele Teologos: Și asta vreau să o sparg. Adică vreau să spun e că dacă poporul se implică face o diferență.
Ciprian Bucur: Categoric. Poporul român e un popor implicat, să știți. Vă spun din propria experiență. E prezent, e activ, rezonează.
Părintele Teologos: Totuși, cred eu că este mai unit decât ne place nouă să credem.
Ciprian Bucur: Cu siguranță este mai unit.
Părintele Teologos: este foarte foarte important pentru că oamenii astăzi nu mai au curaj.
Ciprian Bucur: Știu. Lipsa de curaj vine de la diavol.
Părintele Teologos: Da, cu adevărat. Cred că oamenii trebuie să aibă curaj. Cred că trebuie să aibă curaj să voteze. Și când spun să voteze – nu numai la alegerile politice…
Ciprian Bucur: Să opteze…
Părintele Teologos: Să opteze. Adică trebuie să spună da, vreau asta, nu vreau asta, vreau cealaltă. Și mai ales, să vorbească între ei pentru că este această psihoză care este o racilă a comunismului, una dintre marile racile ale comunismului că să nu mă bag, să nu vorbesc și așa mai departe. Și atunci am clipa când în care o să vină legea pe care ei nu o vor -„dar de ce a venit? Păi, da dar tu te-ai implicat? tu te-ai opus?”. Cred că este nevoie de curaj și cred că mărturia ta este foarte foarte importantă. De ce? Pentru că arăți că într-adevăr dacă poporul se luptă și poporul are o poziție atunci și politicul are și presiunea bună din partea poporului.
Ciprian Bucur: Exact. Repet, în România politicul nu este desprins de societate. Politicul rezonează în același șablon cu societatea. Și nu-i de acum, e de mai mulți ani, lucrurile se întâmplă într-o interdependență. Nu sunt disociate. Au mai fost derapaje, dar lucrurile s-au reglat.
Atâta timp cât politicul va rămâne într-o zonă de congruență cu societatea, nimic rău din ce ar veni din exterior – că vorbim de ideologii – nu cred că pot penetra societatea și statul în ansamblu. De-asta este nevoie de unitate. Când vorbesc de unitate mă refer la această unitate.
Concluzie
Părintele Teologos: Nu spun cine o să iasă la alegeri că nu ești tu profet. Dar cum vezi politicul în viitor? Duhul politicului în viitor.
Ciprian Bucur: Politicul în viitor, sper să-și mențină valorile, principiile sănătoase. Îmi doresc un stat, societate în care să ne fie bine – împreună cu politicul și politicul împreună cu cetățenii. Un stat sănătos… iarăși spun – stat, cetățean plus biserică – un ansamblu arhitectural. Cum se va vota, care vor fi opțiunile politice nu e problema mea, dar sper ca următorii sau actualii decidenți politici să se gândească că lucrurile în România trebuie menținute într-un cadru de valori și de principii care ne definesc ca societate și un cadru sănătos. Că vorbim de cadrul juridic, de cel administrativ, de biserică, ele trebuie menținute într-un registru pozitiv, sănătos cetățeanului în care să ne luăm valori, seva de a continua, de a crea, de a face din România ceea ce trebuie să fie România și ceea ce a fost cândva.
Părintele Teologos: Mulțumim tare mult! Așa să ne ajute Dumnezeu.
Ciprian Bucur: Binecuvântați
Părintele Teologos: Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Statul este cel mai mare inamic al familiei (mai exact cei care controleaza statul pentru ca statul in sine nu exista). Ca sa nu se vada foarte clar ca este inamicul nr. 1 al familiei are cateva programe prin care arunca maruntis familiilor cu copii. De ex. alocatia pentru copii este de 292 lei. A zis cineva bine: cu banii asta nu poti tine nici macar un caine sau o pisica.
Cum ne dam seama ca statul este inamicul familiei:
1) Pana acum 2 ani erai penalizat la scoringul pentru credit imobiliar daca aveai copii in intretinere – cine face normele respective? STATUL
2) Normele de constructii pentru apartamente nu prevad ca balconul sa fie sigur pentru copii, nu prevad obligativitate cu 2 bai la 2, 3, 4 camere, etc. – cine face normele respective? STATUL
3) Programul Prima Casa ar trebui sa fie numai pentru familiile cu cel putin un copil. In realitate nu este ci a devenit un finantator pentru dezvoltatori imobiliari. – cine face normele respective? STATUL
4) Nu exista finantare pentru achizitia de case pentru familiile cu multi copii – alea pe care cica le stimuleaza statul – cu cat ai mai multiu copii cu atat ai sanse mai mici sa primesti o casa sociala sa iti cumperi casa. Casele ANL se dau pe pile nu pe numarul de copii. – cine face normele respective? STATUL
5) Daca ai copii multi iti trebuie masina de 7 locuri – da statul ceva? nimic – prefera sa aduca emigranti
6) Daca esti femeie si lucrezi la privat nu iti tine nimeni locul pana revii la munca – asta merge numai daca lucrezi la stat
7) La scoala nu poti face nimic ca sa impiedici educatia pro LGBT – aici statul face ce vrea cu copilul tau. Scoli private ortodoxe sunt 2-3 in Bucuresti (nu stiu cate sunt in toata tara), dar oricum insuficiente. NU intereseaza pe nimeni.
Aici Biserica Ortodoxa trebuia sa ne ajute cu scoli private la preturi bune. Pretul in Bucuresti la o scoala ortodoxa este 3000 lei. La o scoala privata de pocaiti este 800 lei. Cum vi se pare? Ne dam copii la scoala de pocaiti ca sa scapam de propaganda LGBT? Ce propuneti?
8) Aveti idee cat costa numai hainele anual pentru o familie cu multi copii in care mama nu lucreaza. NU intereseaza pe nimeni.
9) E plin de stimulente ONE-TIME – adica primesti ceva o singura data – de parca copii mananca si se imbraca numai o data in viata. Asa ei bifeaza ca au programe multe de ajutorare si in realitate alea nu te ajuta cu mai nimic. Bani pentru cursuri de dans si de desen – de la marea stimulatoare a natalitatii in Romania. – mai tineti minte? Daca ai 7 copii aia iti lipseste, cursuri de dans.
In concluzie Statul se preface ca stimuleaza natalitatea ca sa inchida gura celor care zic ca statul nu face nimic.
La mine in bloc 1/3 din apartamente sunt nelocuite, cu 0 persoane la intretinere. Inca 1/3 sunt locuite de pensionari singuri care stau in 2-3 camere. Din ce mai ramane 2-3 apartamente sunt inchiriate de proprietari care nu au copii. Stau si fac avere, ca ii stimuleaza statul sa acumuleze averi pentru ca nu exista impozit progresiv, adica povara fiscala este egala si pentru un om singur si pentru un om cu 7 copii – asta cica este dreptate sociala si egalitate de sanse. Stiu pe cineva care are 15 apartamente la inchiriat, pe persoana fizica.
Familiile cu copii stau in chirie la persoane fara copii – asta este adevarul cu stimularea natalitatii in Romania.
Familiile cu copii sunt prostii societatii. Ei se chinuie cu copii si restul cu averile.
Ce ajutor sa dea statul daca el este pro-avort. Cati politicieni sunt anti-avort?
Persoanele fara copii ar trebui sa plateasca impozit semnificativ mai mare. Nu vrajeala asta care este acum. Fiecare om trebuie sa produca inca un om care va lucra pentru pensia lui. Altfel trebuei sa aducem emigranti din Africa. Se pare ca asta se doreste.
Totusi, singurul care ajuta familiile cu copii este Dumnezeu. Si cand Dumnezeu ajuta – se vede. Peste tot pe unde am umblat in tara am vazut binecuvantarea lui Dumnezeu peste familiile cu multi copii.
https://www.youtube.com/watch?v=_rvguchAq3I