Urmăriți un scurt și documentat cuvânt despre îngerii păzitori.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Credința în îngerii păzitori e atât de iubită încât rămâne un concept popular chiar într-o cultură care a uitat în mare măsură de Dumnezeu. În Ortodoxia răsăriteană ne iubim îngerii păzitori și azi vi-i vom prezenta! Subiectul îngerilor e uriaș. Recent, în Occident, tărâmul ceresc a fost greșit interpretat ca o lume de heruvimi dolofani și îngeri care arată ca zâne cu aripi de fluture. Aceasta nu e înțelegerea tradițională, ortodoxă răsăriteană a îngerilor. În arta ortodoxă răsăriteană, îngerii sunt în mod normal portretizați puțin cam ca soldații. Deși există un har al lor, există și o noblețe și o forță. Înțelegerea completă a Bisericii Primare și a Ortodoxiei despre îngeri, arhangheli, rangurile îngerilor și Sinodul Cerului, e mult prea mult pentru a o putea cuprinde în acest mic videoclip. Acest videoclip va fi doar o introducere în îngerii păzitori. Fie ca această introducere să vă încurajeze că există îngeri la lucru!
Ortodoxia Răsăriteană crede că fiecare dintre noi are un înger păzitor desemnat să se roage pentru noi și să ne protejeze în numele lui Dumnezeu. În tradițiile ortodoxe slave, onomastica e cunoscută ca „ziua îngerului” zi pentru a-l sărbători pe îngerul tău păzitor. În botezurile ortodoxe, veți auzi pe preot spunând în timpul rugăciunilor de botez: „atribuie vieții sale un înger de lumină care să-l izbăvească de orice cursă a răului”. În fiecare Sfânta Liturghie, preotul cere lui Dumnezeu „un înger al pacii, un ghid credincios, un păzitor al sufletelor și trupurilor noastre”. Iisus spune în Evanghelia după Matei: „Aveți grijă să nu disprețuiți pe niciunul din aceștia mici, căci Eu vă spun că în Ceruri îngerii lor văd mereu chipul Tatălui Meu din Ceruri”. Psalmii ne spun că Dumnezeu „va da îngerilor Săi stăpânire asupra ta, să te păzească în toate căile tale”.
În Cartea Faptele Apostolilor, când Petru apare pe neașteptate în afara unei uși în miezul nopții, când toată lumea crede că e în închisoare, răspunsul lor e că nu e Petru, ci e îngerul lui. Cartea lui Tobit din Vechiului Testament, pe care o găsiți încă în Bibliile catolice și ortodoxe (Cartea lui Tobit e la originea numelor Tobias și Toby, de altfel) e o poveste a lui Tobit, care e ajutat în călătoria sa de îngerul Rafael. Îngerul nu face lucrarea lui Tobit pentru el, dar îl ajută cu lucrarea pe care i-a dat-o Dumnezeu să o facă. Și cartea Evrei spune despre îngeri „nu sunt toți spirite slujitoare trimise să slujească pentru cei care vor moșteni mântuirea”. În Scripturi, așadar, avem această credință fermă nu doar în îngeri ci și în apropierea lor de noi, în lucrarea pe care o fac îngerii, slujindu-ne, ajutându-ne, rugându-se pentru noi și însoțindu-ne în această călătorie către Dumnezeu.
Această credință în îngerii păzitori continuă să fie discutată și învățată în Biserica Primară. Sf. Ioan Gură de Aur, când vorbește în comentariul despre acea poveste din cartea Faptele Apostolilor, când Petru e confundat cu Îngerul său, spune: „acesta e un adevăr, că fiecare om are un înger”. Sf. Ieronim spune „cât de mare e demnitatea sufletului, căci fiecare are de la naștere un înger însărcinat să-l păzească”. Îngerii nu lucrează singuri, nu sunt creaturi de poveste trimise aici să ne îndeplinească dorințe, ei lucrează pentru Dumnezeu. Îi cerem lui Dumnezeu protecția Sa și El ne trimite îngerii Săi, îngerii Lui vin și Îi fac lucrarea și se roagă cu noi.
Origen spune că „îngerul nostru păzitor își oferă rugăciunile prin Unicul Mare Preot [adică Iisus] Dumnezeului tuturor și, de asemenea, își unește propriile rugăciuni cu cele ale omului încredințat în paza lui”. El spune mai târziu că, în calitate de creștini, putem găsi protecție „încredințându-ne pe noi înșine Dumnezeului suprem, Iisus Hristos, Care ne-a dat o astfel de învățătură și cerându-I tot ajutorul și paza îngerilor sfinți și buni”. În lume, azi, e popular să vorbim despre Îngerii Păzitori, dar să-L uităm de Dumnezeu care îi trimite. În creștinism, asta e absolut imposibil! În cuvintele Sf. Grigorie, făcătorul de minuni: „Dar noi, pe lângă omagiul pe care-l oferim conducătorului comun al tuturor oamenilor, recunoaștem și lăudăm acea ființă care a fost ghidul minunat al copilăriei noastre, care în toate chestiunile a fost gardianul meu.”
Credința creștină în îngerii noștri păzitori e parte din înțelegerea noastră că niciun creștin nu se roagă singur. Ne rugăm în compania Bisericii, o comunitate în Cer și pe Pământ, unită de Iisus Hristos. Sf Vasile cel Mare spune că „Prin Duhul Sfânt ni se dă cetățenia cerească, un loc în corul îngerilor, bucurie fără sfârșit”. El se referă la îngeri ca fiind „aliații noștri, învățători, păzitori, tovarășii noștri ca martori ai adevărului”. Sf. Clement al Alexandriei spune: „Chiar și atunci când o persoană se roagă singură, ea este însoțită de îngeri”. Sf. Grigorie de Nyssa spune că „viața duhovnicească permite spiritului să intre în lumea îngerilor”. Prin viața noastră de rugăciune, prin viața noastră de a ne apropia de Dumnezeu, ne apropiem și de comunitatea Lui, care include și îngerii. În cărțile de rugăciuni ortodoxe veți întâlni o mulțime de rugăciuni diferite către îngerii noștri păzitori, iar aceasta e una care mi s-a părut foarte drăguță: „O, înger al lui Dumnezeu, păzitorul meu sfânt, dat mie din cer, luminează-mă astăzi și mântuiește-mă de tot răul, învăță-mă să fac fapte bune și pune-mă pe calea mântuirii. Amin.”
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Părinte, am două întrebări:
1. Fiecare om primește un înger păzitor la naștere, iar apoi primește încă unul la botez? Sau nu primește la naștere, și primește doar la botez? Sau doar la naștere? Cum e? Toate aceste variante circulă ca informații în biserică, din diferite surse. Soția mea, care încă nu e botezată, are înger păzitor de la naștere? Sau doar după botez va avea?
2. Există această tradiție în popor care spune că bebelușii care mor ajung îngerași. Există un adevăr? Nu prea văd cum, fiindcă bebelușii sunt oameni, au suflet uman etern, nu sunt îngeri, care sunt ființe diferite de oameni.
Mulțumesc mult!
1. Nu. Doar unul la botez. Cei nebotezați sunt ajutați doar de îngerul păzitor al neamului lor.
2. E o tradiție poetică și mângâietoare de suflet bazată pe faptul că cei mici nu au păcate personale. Bebelușii sunt oameni. Și îngerii sunt eterni însă au un suflet diferit.
Mulțumesc mult, părinte, Doamne ajută!