Boston Dynamics este cea mai cunoscută firmă care revoluționează industria roboticii. Ce se ascunde, însă, în spatele acestei revoluții?
Vizionați acest material pentru a afla scopurile dimpreună cu realizările impresionante ale acestei firme în domeniul roboticii.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
”Schimbarea perspectivei a ceea ce pot face roboții .” Acesta este sloganul companiei Boston Dynamics (BD). Fondată în anul 1992 de Marc Raibert, ca o companie derivată din MIT, s-a ocupat la început prin producerea de filme de pregătire pentru marina militară. Mai târziu au cotit-o spre domeniul roboților, ajungând in prezent la un nivel neatins de nimeni în domeniu.
Revoluția provocată de Boston Dynamics
În fapt, realizările in domeniu ale companiei arată ca într-un film SF. Începând cu molâul ”Marele Câine”, un robot cu patru picioare destinat marinei militare, compania a urmărit ca fiecare nouă generație de roboți să fie în mod consistent mai modernă decât precedenta.
Câteodată anunțurile companiei lasă pe oameni nervoși decât impresionați. Ceea ce a fost odată pe tărâmul speculației este acum livrat de către fabricile companiei în fiecare săptămână. Pe zi ce trece, roboții se aseamănă din ce în ce mai mult cu creatorii lor umani. În acest video vom explora cutremurătoarea realizare a acestei companii de roboți, concentrându-ne pe larga sa armată de super roboți.
Specialiștii BD au lucrat din greu după apariția ”Marelui Câine”. Ceea ce a fost la început cel mai performant robot cu patru picioare, pare acum, pe lângă urmașii săi, un neiscusit și împiedicat. Oricum, deși compania atrage destul de des atenția presei de pretutindeni, filmul video ”Tu mă iubești pe mine?” a fost cel care a produs cutremurul pe internet. Viitorul roboticii a fost dezvăluit în numai 2 minute si 55 de secunde: roboți care se dau peste cap, dansează, se învărtesc în aer și sar în sus. În plus, toate acestea sunt facute pe ritmul muzicii!
”Tu mă iubești pe mine?” Spectacolul a fost poate prea ”spectacular” pentru unii, care au afirmat despre acest film promoțional că este contrafăcut. Dar nu, – a fost sută la sută real! Atât de buni au fost roboții! Haideți să uităm la acest grup de roboți, sau altfel spus, armată de roboți.
Cine sunt roboții?
Primul, este ”Pătatul”, urmașul direct direct al ”Marelui Câine”. Spre deosebire de bunicul său, ”Pătatul” este pe atât de elegant pe cât este de precis. Cu puțin efort și cu o mobilitate nemaiîntâlnită până în prezent, ”Pătatul” se poate descurca și deplasa pe orice teren. Acesta se potrivește perfect pentru sarcini care implică inspecții de rutină și culegerea de date, iar procesul poate fi în întregime automat. ”Pătatul” poate fi echipat cu un braț telescopic. Are un reflector de lumină și o cameră de luat vederi performantă. Deci acesta poate inspecta un obiect înainte de al culege de pe jos. Pe scurt, dacă ”Pătatul” dorește să meargă la plimbare, acesta poate să-și deschida singur ușa și să iasă afară.
Următorul este ”Lunganul”, bătăușul dur. Proiectat pentru necesitățile din întreprinderi, ”Lunganul” poate descarca camioane și stivui pachete singur. În ciuda dimensiunii sale mari, acesta este la fel de flexibil și poate sa măture în același timp ce mută marfa de colo colo într-o întreprindere sau depozit. Aceasta oferă flexibilitate și reduce necesitatea altor echipamente fixe.
Bineînțeles, atractia numarul 1 a prezentării este ”gimnastul” Atlas, cel mai avansat robot humanoid întâlnit până acum în lume. După lansarea inițială din anul 2013, lui Atlas i s-au adus numeroase îmbunătațiri. La lansare, șeful de proiect Gill Pratt l-a comparat pe Atlas cu un copil, zicând: ”La vârsta de un an, un copil abia merge pe picioare și cade de multe ori. La acest stadiu ne aflăm acum.” La aproape 10 ani de atunci Atlas este complet funcțional. Atlas are o înălțime de 1.5 metri, o greutate 86 de kilograme și 28 articulații hidraulice. Utilizând algoritmi dinamici complecși, Atlas poate atinge o viteză maximă de 2.5 metri pe secundă și este stare să execute mișcări dinamice variate.
Cum s-a ajuns aici?
Pentru a obține o asemenea acuratețe în mișcare, specialiștii de la BD au creat o ”bancă” de comportamente care au ajutat la producerea unor mișcări de rutină și obținerea celor mai optime traiectorii. Împreună, această armată de roboți este o realizare impresionantă. Dar ce înseamnă aceasta pentru noi? BD este obsedată să sublinieze caracterul pacifist al familiei sale de roboți. Viziunea lor pentru viitor este a unei lumi în care roboții sunt tovarășii noștrii și nu stăpânii noștrii. Nu este un accident că unul din roboții lor se numește ”Pătatul” și se comportă ca un câine.
Cu adevărat, înfățișarea acestor roboți semnifică anduranța acestora. Aceștia sunt capabili a executa cele mai periculoase munci, pe care altfel nu le-ai da unui om: spații cu totul deosebite, sau situații foarte periculoase cum ar fi verificarea liniilor de înaltă tensiune și inspectarea șantierelor de construcții. Oricum, aceasta nu este decât o altă înțeleaptă decizie de comunicare. Așa cum experții au atras atenția, acești roboți sunt dedicați pentru a înghiți o parte din piața forței de muncă la începutul secolului 21: de la cărucioare în depozite la camioane gigant, sau vehicule care se vor conduce singure, acestea vor disloca un număr impresionant de muncitori din domeniul distribuției și al transporturilor. Nu există nici un alt motiv pentru care roboții humanoizi nu pot introduși în in domeniul construcțiilor sau al protecției și pazei.
Ce ne rezervă viitorul?
Într-un final, roboții ar putea ajunge să preia controlul asupra acestora, și asta nu prin luptă, ci prin conveniență. Boston Dynamics face eforturi să minimalize aceste neliniști. În ciuda acestor acțiuni de comunicare, aici există și o parte întunecată.
La început, principalul obiectiv al companiei a fost cel militar, prin crearea unor ”animale” de transport pentru trupe. Nu este greu să ți-l închipui pe ”Atlas” ca pe un super robot soldat, care niciodata nu are să-i fie foame, sete, să se odihnească, sau să doarmă. Oricum acești tip de soldați nu vor avea inima și moralitatea unei ființe umane. Totuși, ar trebui spus că BD este total împotriva înarmării roboților săi.
Pe de altă parte există alți producători care nu sunt așa de mult împotrivă. Firma americană ”Roboții Fantomă” a prezentat un robot cu patru picioare echipat cu o armă personalizată montată pe spatele său. Aceste mașini de luptă cu patru picioare au fost deja testate de armata americană, deschizând drumul pentru viitorii recruți roboți. Exista grupuri care militează pentru interzicerea preventiva asupra producerii de soldați roboți și a aparatelor militare. Dacă aceste sisteme autonome letale (LAWS) vor ajunge vreodată pe câmpul de război rămâne de văzut.
Dar dace progresele realizate de Boston Dynamics sunt realizări de luat in seamă, atunci nu va trece mult până când roboții ne vor conduce viața. Viitorul pare sa fie ceva hibrid. Pe plan intern, roboții vor ajunge să înlocuie oamenii în situații foarte periculoase și grele. Va fi marea schimbare în utilizarea tehnologiei de la momentul apariției internetului. Dar, mai deveme sau mai târziu, roboții vor ajunge probabil și pe câmpul de luptă. Chiar dacă nu va arăta exact ca Arnold Schwarzenegger, în ”Terminatorul”.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
5 Comments
Ca și orice alta tehnologie, în teorie ar putea sa ne ajute enorm (mai puține accidente de munca, boli profesionale, morți…) și fără îndoială se va dezvolta la maxim (ca și energia nucleara).
Dar totul se reduce la cat de creștini vor fi cei în posesia acestor tehnologii….
Ca dacă am nevoie de munca ta, tu ai apoi dreptul la plata acelei munci și la a face cam ce vrei tu cu banii aia și cu viata ta. Dar dacă nu mai am nevoie de munca ta (ca muncesc robotii) și eu am toți banii/puterea…. poate ca tu va trebui să-ți pui un semn pe frunte/mana și sa crezi ce vreau eu dacă mai vrei sa primești de mâncare….
Pericolul e uriaș!
Aceasta este marea problemă. Problema nu este tehnologia în sine, ci păcatul uman.
Se vorbește deja de câțiva ani de un “universal basic income”. Chiar nu cred ca le va fi greu sa convingă majoritatea populației sa accepte bani degeaba.
Tot ce lipsește este ca robotii și AI-ul sa poată face majoritatea muncilor, mai ieftin și mai eficient decât oamenii. Iar războaiele și crizele, accelerează evoluția tehnologiei.
Nu cred ca e foarte îndepărtat viitorul acela în care oamenii nu vor mai putea să-și câștige pâinea cu “sudoarea frunţii” lor, ci doar cu “supunerea” fata de cine va împărți banii/mâncarea…
Cei blânzi vor moșteni pământul!
Se vor luptă între ei cu tehnologia lor cu tot până vor rămâne cei neștiutori dar iubitori de Dumnezeu și de toată frumusețea de pe pământ!
Nimic nou sub soare, doar ca s-au pus impreuna 2 tipuri de tehnologii, cea AI ruleaza la greu in motoare de cautare, fb, yt etc. E o tehnologie oarecum “autodidacta”, dar e in esenta un algoritm, dezvoltat de oameni. In plus in tarile “dezvoltate” raportul populatiei va fi atat de defazat incat s-ar putea sa avem nevoie de roboti pentru munca repetitiva. Acum, asa cum spuneati in mainile noastre sta ce facem cu tehnologia, iar evolutia etica morala si a cunoasterii ar trebui sa fie direct proportionala. Asta as vrea sa cred, dar sincer, nu prea cred, nu am incredere in oameni, pentru ca vedem unde suntem, dupa atata timp, dictatura, sclavia, asuprirea omului de catre om, mascate uneori in spatele unor actiuni atat de bine intentionate, a unei libertati care ne face sa inchidem ochii la ce se intampla. Dar stiu atat, ca robotii, sper ca nu se vor lacomi, pt ca noi asta am facut si acum, datorita strategiei economice a consumerismului, consumam poate triplu fata de generatia anterioara