Vizionați un halucinant material care tratează cauzele, simptomele și încearcă să dea o soluție la fenomenul numit „derularea morții” (death scroll) – adică la tendința unor oameni dependenți de celulare care derulează la nesfârșit fluxul de materiale de pe celularul lor în încercarea disperată de a găsi ceva de valoare.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Jeoffrey a fost mereu dependent de dispozitivul său. Ca bebeluș, de fiecare dată când plângea să atragă atenția, mama sa îi dădea o tabletă, iar lacrimile dispăreau imediat. Clip după clip, unul mai distractiv decât celălalt, treceau prin fața ochișorilor săi până când mama îi zicea: „Jeoffrey, joaca s-a terminat! Dă tableta înapoi!” El se reapuca atunci de plâns implorând revenirea tabletei, până când ea inevitabil i-o dădea înapoi. Repede înainte la a 9-a sa aniversare, iar tatăl său îl surprinde cu un iPhone nou, acel model pentru care imploră de ani întregi. Începe să petreacă ore urmărind anime-ul preferat la el și navigând pe Tik-Tok, până când devine dependent.
Ca rezultat, Jeffrey este acum antisocial și nu se înțelege cu ceilalți copii din clasă. Notele încep să scadă, iar profesorul începe să-i contacteze părinții și să le zică că e mereu obosit și nu-și face niciodată temele. Repede înainte câțiva ani, iar Jeffrey merge la facultate. Dar deoarece niciodată nu și-a dezvoltat concentrarea și disciplina necesare pentru a reuși, începe să piardă teren la cursuri, alegând să se joace în cameră sau să deruleze pe telefon în loc să învețe. În cele din urmă, renunță și se întoarce în casa părinților, care-i spun furioși că e un ratat și nu va reuși niciodată în viață. Jeffrey, acum supărat pe el însuși, dar încă dependent de jocurile video, derulează neobosit și mai mult, încercând să facă față noii realități. Trec câțiva ani, și acum e închis în casă, stând în camera lui 24/7. A trecut un an de când și-a părăsit ultima oară confortul camerei. Vede pe Instagram cum foștii colegi de școală reușesc în viață și se întreabă cum de-a rămas el în urmă. Cu un oftat, se întoarce la computer și continuă jocul, fără să înțeleagă niciodată realitatea acestei situații.
Dacă simți vreo legătură cu orice parte din această poveste, nu ești singurul. Americanul mediu petrece mai mult de 3 ore pe zi la un ecran și-și verifică telefonul de 60 de ori pe zi. Mare parte din acest timp e petrecut derulând la nesfârșit pe social media sau verificând actualizări. Dar dacă v-aș zice că acest comportament așa a fost proiectat? Că există echipe de oameni de știință comportamentali și psihologi ce lucrează non-stop să vă țină legați? Să vă fure cea mai prețioasă resursă: timpul. Că cheia de a-i înțelege și a prelua înapoi controlul asupra vieții tale stă în 3 principii simple.
Dacă e o parte a acestui video pe care trebuie să-l urmăriți, e acesta: Acesta este B.F. Skinner, profesor de psihologie la Universitatea Harvard. Geniul din spatele „programului variabil de recompense”. În mai 1938, el a publicat prima sa carte numită „Comporamentul organismelor și analiza experimentală”. În acest roman revoluționar, el postulează un concept numit „Cutia lui Skinner”. Imaginați-vă o cutie cu un mâner înăuntru și un șoarece. Câteodată, când șoarecele apasă mânerul, primește o recompensă. Alteori nu primește nimic. Ceea ce a observat el a fost că șoarecele a continuat să apese compulsiv mânerul mult mai des decât șoarecii care primeau de fiecare dată. Ca și șoarecii, noi oamenii urmărim predictibilitatea și căutăm să găsim tipare chiar și atunci când nu există niciunul. Acesta e principiul pentru care verificăm compulsiv social media și tot revenim la ele, sperând să găsim un mesaj sau un comentariu. E folosit de asemenea de companiile de jocuri video în cutii de buclă ca să vă țină legați de jocurile lor. Imprevizibilitatea recompenselor face ca primirea lor să fie distractivă. Dacă ai câștiga fiecare joc, de ce ai mai juca?
Cutia lui Skinner e doar o parte a ecuației. Tactica ce e probabil mai sinistră folosită de companiile de social media generează chiar și mai multă dependență. Trebuie să înțelegem istoria din spatele „derulării infinite”. E peste tot, de la căutarea Google la YouTube, la livratorii de mâncare. Odată văzută, devine imposibil să n-o recunoști. Inventată de designerul Aza Raskin în 2006, a fost inițial menită să mărească ușurința utilizării. Principiul era simplu: încarcă mai mult conținut în spate pe măsură ce derulezi, îți permite să continui să derulezi indefinit, câtă vreme mai este conținut de văzut, care nu se va termina prea curând.
Repede înainte în 2010, la fondarea unei mici companii necunoscute numită „Instagram”. La acea vreme, Instagram nu avea povești sau realități sau IGTV, dar ce avea de la început era derularea infinită, afișând postările prietenilor tăi în ordine invers cronologic, așa încât utilizatorii să deruleze la nesfârșit în feed-urile lor. În 2016, la 4 ani după ce compania a fost cumpărată de Facebook, au luat decizia controversată de a amesteca feed-urile utilizatorilor folosit sortarea algoritmică. În acel an, Instagram a avut cea mai mare creștere. Combinația între derularea infinită și Cutia lui Skinner îi ține acum pe utilizatori agățați, derulând la infinit în mod inconștient, așteptând recompensa sub forma postării pe care o căutau.
În acest moment, avansul I.A. a făcut recomandările mai precise, făcând ca utilizatorii să petreacă mai mult timp în aplicație. Personalizările acestor aplicații a adus era algoritmului și o nouă „Goană după aur”. Datele sunt noul aur, iar cheia reținerii utilizatorului este conținutul personalizat. Netflix a ajuns de la doar 2% din recomandările sale fiind accesate la 80%, prin actualizarea algoritmilor. Utilizatorul mediu de Netflix derulează prin 40 de filme până când selectează ceea ce dorește să vadă. Totuși, această nouă eră a recomandărilor înfricoșător de precise care ne fac viața mai ușoară nu vine fără un cost. Un studiu făcut de pCloud a găsit că 80% din aplicațiile testate – aplicațiile voastre favorite – colectează date despre utilizatori precum locația și informații de contact, rafinând astfel algoritmii pentru a vă ține în aplicație.
Acum am o întrebare foarte interesantă pentru voi: Care este valoarea unei ore? E 10$, 1 milion de dolari, un miliard de dolari? Dar un singur minut? Vedeți, timpul vostru e resursa cea mai finită. Mai rară ca petrolul, mai valoroasă ca aurul. Și atunci de ce dăm timpul nostru prețios gratis către aplicații cu derulare infinită ca TikTok și Instagram, fără măcar să clipim? Combinația acestor 3 factori: experimentele psihologice, designul ingenios al interfețelor și recomandările I.A. a distrus potențialul a milioane de ființe omenești. Recunoașteți faptul că are loc o bătălie pentru atenția voastră. În această economie a informației, atenția e noua monedă.
Deci de ce nu ai investi timpul în tine însuți? Reia controlul asupra propriei vieți și ai grijă de tine. Nu mai lăsa ca principala ta resursă să fie minată și controlată pentru beneficiul altora. Ai potențialul de a fi cu mult mai mult și să faci cu mult mai mult! Imaginează-ți o lume în care Jeoffrey nu a fost niciodată dependent. În care a devenit un doctor ce a inventat un medicament salvator în loc să devină un izolat. În care a început o afacere revoluționară care a ajutat viețile a milioane de oameni. Nu lăsa ca potențialul tău să se irosească!
Fii mai mult! Ești mai mult!
Vă mulțumesc pentru atenție!
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comments
Telegram nu are death scroll. Când ai terminat de citit, îl pui deoparte.
https://www.humanetech.com/
Un site cu informatii valoroase legate de social media si efectele lor.