Ascultați un cuvânt bine țintit al părintelui Spiridon Vasilakos în care acesta se întreabă cu amară ironie de ce nu ne căsătorim cu un televizor sau cu un telefon mobil.
Poate socotim întrebarea puțin deplasată și absurdă, însă dacă ascultăm pe părintele Spiridon, ne dăm seama că acesta are, paradoxal, dreptate să se întrebe astfel.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
De ce nu spunem adevărul în față de multe ori? De ce să nu ne căsătorim cu un televizor, măi copii?! Să spunem adevărul! 3 minute vorbesc cu soția mea, 8 ore stau la televizor! De ce să nu ne căsătorim cu un telefon mobil? Să luăm un telefon, să ne cununăm cu el la biserică… Pe bune! Cu el dormim! Îl punem și la capul nostru acum!
De ce să nu spunem, așadar, adevărul? Și oamenii noștri stau lângă noi!! Și noi suntem total absenți! Nu îi vedem! Nici nu îi băgăm în seamă! Nici nu le respectăm sufletul! Și mai e ceva: nici nu auzim durerea lor! Nici durerea lor, durerea sufletului lor!! Când ar trebui să le-o luăm înainte, înainte să-i doară! Însă nici efortul lor nu îl vedem!
Copii, omul duhovnicesc este delicat, nobil, are mintea limpede, curată. E un om viu care poate avea relații vii! Știți, sfinții noștrii mari – spunea Sfântul Paisie… Sfinții noștrii mari, dacă s-ar fi căsătorit, ar fi fost soți foarte buni. Pentru că știau să se smerească, să se răstignească, să respecte, să dea înapoi, să se smerească! Știau să iubească acei oameni sfinți! Atunci când îi spuneai ceva, de multe ori Sfântul Paisie spunea: „Lasă-i să spună, lasă-i să vorbească, aceia nu știu să iubească!”
De aceea spunea Sf. Paisie: „Să nu asculți cele ce se spun după ce m-am căsătorit, ‘Ah, dacă mergeam la mănăstire!’ Și după ce merg la mănăstire: ‘Ah, de ce nu m-am căsătorit?!’ ” Pentru că nu putem nicăieri să facem față! Pentru că suntem înțepeniți în egoismul nostru! Pentru că nu ne putem jerfi și nu ne putem smeri! Pentru că nu vrem să ne răstignim! Nimic și nimeni nu ne convine! Și spunea: „Monahul bun putea fi un soț bun. Și un bun familist poate deveni un monah bun.” Pentru că e un om responsabil, un om care iubește Crucea, curăția, adevărul, sinceritatea, smerenia! De aceea spunea ceea ce spunea!
Să nu ne înșelăm pe sine: „Ah, dacă eram la mănăstire!” Da, dacă erai la mănăstire le-ai fi făcut și mai varză pe toate decât le faci în familie! Te-ai fi sfințit la mănăstire! Zici că în familie îngheți și în mănăstire te sfințești (n. tr. joc de cuvinte). Sau invers.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Doamne ajuta! Ce sporturi le-ati recomanda tinerilor ? Si de ce? Dar in cazul adultilor?