Din păcate noul an nu prea pare fericit în pofida urărilor pe care le-am făcut și le-am primit. Asta se datorează, întâi de toate faptului că societatea noastre este depărtată de Dumnezeu și se depărtează și mai mult pe zi ce trece.
Ascultați un cuvânt al părintelui Iosia Trenham în care acesta ne vorbește despre reînnoirea credinței și a legăturii cu Dumnezeu în noul an.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
(pentru o vizionare optimă vă rugăm întoarceți celularul sau tableta pe orizontală înainte de a porni clipul)
Powered by RedCircle
Bun găsit tuturor! Dumnezeu să vă binecuvânteze! Un An Nou foarte fericit, un 2024 binecuvântat tuturor!
Vă încurajez astăzi, la începutul noului an cu o reflecție pe care am intitulat-o Reînnoirea credinței voastre în noul an. Acest concept de reînnoire este extrem de important, mai ales acum, în această perioadă a anului, când a lua hotărâri este o tradiție foarte întâlnită. Este un lucru minunat de făcut, să reînnoim angajamentele și să facem noi angajamente în slujirea lui Dumnezeu și a altor oameni la începutul anului.
Când eram tânăr, m-am folosit foarte mult de citirea unora dintre cele mai faimoase rezoluții personale, făcute vreodată de un american. Sunt rezoluțiile foarte faimosului pastor colonist, revizionist și teolog american, Pastorul Jonathan Edwards. Acesta a trăit între 1703 și 1758. Ne-a lăsat o incredibilă culegere de predici și tratate. Un om absolut strălucit și un foarte faimos colonist american. Este prețuit pe bună dreptate pentru rezoluțiile sale personale, care sunt de obicei incluse în orice colecție cu scrieri ale sale. V-aș încuraja, dacă nu ați citit niciodată rezoluțiile lui Jonathan Edwards, să o faceți! Sunt extrem de inspiratoare!
Promisiunile sunt esențiale pentru un creștin
Făcând promisiuni și ținându-le este esențial pentru viața creștină. Nu putem deveni creștini fără să facem promisiuni și nu putem rămâne creștini fără să ne ținem promisiunile. Este o mare preocupare pastorală, pentru fiecare preot. Una dintre cele mai mari preocupări ale noastre e să îi ajutăm pe oamenii noștri să își țină promisiunile, ceea ce este o provocare pastorală foarte mare. Slavă Domnului că avem păstori! Înainte să fiu preot (păstor), am fost laic, desigur, și am avut un părinte. Și chiar ca preot (părinte) am un părinte, un arhipăstor, un episcop, care mă ajută să-mi țin și eu promisiunile. Știu cum este să fii la capătul de receptare al unei astfel de delicate griji pastorale.
Atunci când cineva devine catehumen în parohia mea, nu le permit să devină catehumeni până ce nu îmi pot răspunde la două întrebări. Una dintre ele este: „Sunteți pregătiți pentru asta? Știți cât de important este acest lucru? Va fi cel mai important lucru pe care îl veți face vreodată în viața dvs. Reprezintă stabilirea relației cu Dumnezeu în mod oficial și asta vă va oferi lentilele prin care să percepeți tot ce se întâmplă în viață, vă va ghida modul în care veți vedea căsnicia, cariera, moartea care vine, care este cu siguranță înaintea noastră a tuturor. Aceasta este una dintre întrebări. Știți ce faceți? Faceți un angajament pe viață! Și, de asemenea, îi mai întreb, în al doilea rând: Vă puteți imagina ceva sau pe cineva care să vă oprească? Și dacă răspunsul este ”Da”, atunci nu-i mai înscriu ca și catehumeni și nu continuă. Este un „nu” din start.. și nu vor reuși.
Făgăduințele noastre la Botez și Căsătorie
A avea o mentalitate hotărâtă de a deveni creștin, este cheia, absolut esențială. Este esențială în catehism. Bineînțeles, făcând jurăminte oficiale este esențial pentru a obține botezul. Atunci când devii creștin, faci jurăminte oficiale, renunți public la diavol și la toate lucrările lui și la slujirea lui și la toți îngerii lui și la toată mândria lui. Faci asta de trei ori, apoi scuipi către apus. Este cât se poate de public și oficial în stabilirea relației tale cu răul, apoi te întorci către răsărit și faci promisiuni să te unești, să te aliniezi cu Hristos și juri fidelitate față de Biserica Lui, să urmezi sfatul episcopului tău și a păstorilor numiți de el peste sufletul tău. Aceasta înseamnă să devii creștin.
Și faci, de asemenea, jurăminte sfinte în momentul în care te căsătorești. Dacă chemarea ta este către căsătorie și nu către viața monahală, faci jurăminte sfinte în căsătorie, iar dacă devii călugăr sau călugăriță, faci jurămintele sacre acolo. În Vestul latin, jurămintele de căsătorie sunt formale și fac parte din slujbă. În Orientul grec, în Orientul Ortodox, în lumea mea, jurămintele nu sunt o parte formală a slujbei, ci sunt implicite. Sf. Fotie cel Mare spune că jurămintele, partea legală a nunții, se fac în cadrul slujbei de logodnă, când vă logodiți. În centrul catehismului, botezului, căsătoriei sunt aceste promisiuni sacre, care trebuie să fie reînnoite constant pentru a avea succes.
Așa ne trăim noi viața. Adică, facem promisiuni și apoi ne reînnoim pe noi înșine ca să le ținem. Dacă tratăm cuvintele și promisiunile noastre superficial și le facem atunci când vrem și nu le facem când nu vrem, suntem niște ratați. Nu vom reuși în nimic în viață. Pastorația ne ajută să păstrăm acele promisiuni sacre în fața ochilor și fixate în inimile oamenilor și să ajutăm ca procesul de reînnoire să aibă loc în mod constant și mai ales în această perioadă a anului.
Reînnoirea făgăduințelor noastre
Este o perioadă fantastică, de Anul Nou, să reînnoiți toate promisiunile sacre și să faceți ca reînnoirea credinței dvs. să fie partea centrală a Anului Nou. De ce nu? Făceți-o! Absolut, faceți asta! Am făcut asta de-a lungul vieții mele de preot și orice păstor, care a fost preot pentru o perioadă de timp, vă poate povesti cum că unele dintre cele mai dureroase și pline de lacrimi momente din pastorație au de a face cu oameni care nu își țin promisiunile.
În fiecare an, există un anumit procentaj dintre catehumeni care dispar. Au făcut promisiuni pe care mi le-au spus în fața lui Dumnezeu și în fața mea, că nimic nu-i va opri. Dacă nu mi-ar fi spus asta, atunci nu i-aș fi înscris ca și catehumeni. Mi-au spus că nimic nu-i va opri, dar în cazul unora, în fiecare an, sunt opriți, de obicei de ei înșiși și de obicei de un sentiment teribil că nu mai pot continua sau că pur și simplu nu simt asta în inima lor sau ceva de genul ăsta. Observați accentul pe a simți. Foarte periculos să vă conduceți viața după sentimente, extrem de periculos.
Toți preoții avem un anumit procentaj de convertiți care dispar sau care nu-și mai practică credința sau care cad în lipsă de acțiune sau se îndepărtează de practicarea credinței creștine și încetează să își mărturisească dragostea pentru Iisus Hristos ca Domn al nostru. Aceasta este, desigur, extrem de dureros și pentru noi, preoții, în acest moment, este foarte important să găsim aceste oi pierdute și să le reamintim de promisiunile publice pe care le-au făcut, astfel încât să poată să-și reînnoiască credința, să-și poată restabili promisiunile legământului cu Dumnezeu. Și în acest ultim an a trebuit să fac asta, ca în fiecare an al preoției mele.
Și întotdeauna am primit o colecție de răspunsuri, unele bune și altele foarte proaste în exercitarea responsabilității pastorale. Anul acesta, am avut unul deosebit de rău, în care un cuplu s-a oprit să-și mai practice credința, un cuplu pe care eu l-am catehizat, pe care eu l-am căsătorit și care pur și simplu a dispărut din practicarea credinței. Și i-am căutat și i-am întrebat: ”Ce s-a întâmplat?” și ei au spus că pur și simplu nu mai cred. Și le-am spus că au trecut de mult de faza asta… Și le-am spus: ”Mă bucur că sunteți încă căsătoriți, dar mă tem că dacă nu vă reparați relația cu Dumnezeu, nu veți reuși să mențineți căsnicia.” Și s-au simțit foarte jigniți la acest sfat. Sunt trist, pentru că nu am spus asta pentru a-i jigni, am spus-o pentru a-i trezi, că dacă sunt dispuși să-și încalce cele mai solemne promisiuni făcute lui Dumnezeu, sub acoperirea afirmației: ”Noi nu mai credem!”, care se poate traduce: ”Nu am fost suficient de serioși în privința promisiunilor față de Dumnezeu, pentru a ne menține credința într-o societate non-creștină foarte agresivă și, prin urmare, prin desconsiderarea consecventă, sentimentul nostru de credință a dispărut”.
Dacă nu suntem serioși în menținerea încrederii noastre în Dumnezeu și să creștem în credința noastră, practicând ceea ce am promis pentru viața noastră, pentru a-L sluji pe Dumnezeu, atunci cum vom putea să ne păstrăm jurămintele din căsătorie? Ce se va întâmpla prima dată când nu mai ai sentimentul de a fi credincios față de soțul/soția ta? Sau pur și simplu nu mai crezi asta? Cât de convenabil…
Din păcate, nimic din toate astea nu ne va oferi justificare în Ziua Judecății, când Dumnezeu ne va trage la răspundere pentru promisiunile sfinte, pe care le-am făcut înaintea oamenilor. Nu! Singurul mod de a face asta este să ne reînnoim, dragii mei, să ne reînnoim credința, să ne practicăm credința și când ne vom găsi slăbind în credința noastră, să o dezvoltăm mai mult. Oamenii de încredere, pur și simplu, trebuie să își reînnoiască toate angajamentele în mod regulat.
Permiteți-mi să vă repet. Pentru a reuși în orice relație sau proiect important, trebuie să vă reînnoiți constant angajamentele și mai ales atunci când simțiți amenințarea unui angajament șubred sau a unui sentiment care vă îndepărtează de la angajamentele dvs. fundamentale, acela este momentul să vă reînnoiți serios promisiunile. Avem acest principiu, exprimat foarte clar pentru noi în Sf. Scriptură prin practicarea a ceea ce este numit în Scriptură reînnoirea legământului.
Reînnoirea făgăduințelor, în toată istoria creștină
Gândiți-vă la ceea ce a făcut Moise când a condus poporul afară din sclavia din Egipt și a trecut Marea Roșie în Țara Făgăduinței. Când au intrat în Țara Făgăduinței, el a pus poporul să-și reînnoiască credința și a citit binecuvântările și blestemele legământului lui Dumnezeu, iar poporul a spus „Amin!” la fiecare dintre binecuvântări și blesteme. Asta s-a desfășurat în timp ce se pregăteau să intre în Țara Făgăduinței. El știa că era timpul ca această nouă generație să facă un angajament oficial și să reînnoiască angajamentul din vechime. Gândiți-vă la Ezdra sau la regele Iosia. Să începem de acolo, de la sfântul meu protector. Când legea a fost descoperită și a recunoscut că evlavia poporului dispăruse, a adunat poporul împreună, a citit legea și a condus poporul către o reînnoire a promisiunilor față de Dumnezeu prin reînnoirea legământului. Ezdra, scribul, revitaliza poporul după ce aceștia s-au întors din exil. El a făcut același lucru, a pus să se citească cuvântul lui Dumnezeu și a condus poporul în reînnoirea promisiunilor legământului cu Dumnezeu.
Gândiți-vă la Sf. Petru, marele Apostol Petru, după lepădarea sa și după Învierea Domnului din morți. Ce a făcut Domnul? L-a adus pe Petru pe plajă și l-a reînnoit pe Petru în promisiunile sale de legământ. ”Petru, Mă iubești tu pe Mine?” Petru s-a clătinat și L-a negat… Doamne, ai milă! A negat că Îl cunoaște pe Hristos de trei ori. Toate promisiunile sale ca ucenic le-a încălcat în public și Domnul l-a condus în pocăință și la reînnoire.
Dragii mei, reînnoirea credinței noastre este ceea ce fac oamenii serioși. Toți oamenii de încredere trebuie să își reînnoiască angajamentele în mod regulat. Reînnoiți-vă credința, dragii mei, anul acesta! Începeți Noul An cu un angajament oficial de a vă adânci credința în Domnul Dumnezeu! Decideți-vă să iubiți Sfânta Treime mai mult decât ați făcut-o vreodată și fiți serioși cu privire la modul în care veți face acest lucru, cum vă veți păstra credința vie și chiar să o extindeți, să crească inima voastră.
Faceți acest lucru acum, de Anul Nou! Făceți-o în fiecare lună, cel puțin, în timpul spovedaniilor… Dar mai ales, faceți-o ori de câte ori vă simțiți slabi. Reînnoiți-vă prin practică, pentru că așa se întăresc mușchii, prin exercițiu. Și orice ai face, nu vă lăsați! Nu renunțați niciodată! Reînnoiți-vă credința, dragii mei! Și vă doresc un 2024 foarte glorios! La mulți ani!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Sfat de mare folos!
Aducător de mare nădejde.
Mulțumimtare mult.
Doamne ajută! ♥️
Mulțumim mult Părinte pentru acest sfat!