Vizionați un cuvânt bun și necesar al părintelui Iosia Trenham despre frecvența mersului la Biserică și foloasele pe care le avem din acesta.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
(pentru o vizionare optimă vă rugăm întoarceți celularul sau tableta pe orizontală înainte de a porni clipul)
Powered by RedCircle
Bună tuturor! Dumnezeu să vă binecuvânteze! Mulțumesc mult pentru prezență! Am pregătit un cuvânt pentru edificarea voastră pe care îl intitulez Biserică în fiecare zi. Vă rog deschideți-vă urechile pentru a mă auzi și lăsați acel pasaj să meargă la inima voastră.
Îmi inspir reflecția dintr-un text incredibil; este un text scris de Sfântul Ioan Hrisostom (Gură de Aur), se numește „Instrucțiuni pentru botez”, cel puțin în această ediție în limba engleză, care este din seria scriitorilor creștini antici, Ed. Newman Press, o colecție fantastică de 12 cateheze pe care Sf. Ioan Gură de Aur le-a dat celor care se pregătesc pentru botez și neofiților, adică celor care tocmai s-au botezat. Merită cu adevărat, chiar valoarea greutății sale în aur.
Cât de des să mergem la biserică?
Chestiunea pe care o discut este, pur și simplu, aceasta: „Cât de des ar trebui să merg la biserică?” Mulți ar putea răspunde făcând referire la a patra poruncă o porunca de la Domnul Dumnezeu ca o zi din șapte să fie dedicată Lui, pentru odihnească și închinare. Aceasta este în Vechiul Testament, dar este afirmată împlinirea ei și în Noul Testament, dar nu onorând sâmbăta, ca zi de odihnă, ci duminica, care este ziua Domnului, Kυριακή. Și, desigur, Biserica interpretează a patra poruncă și ca referire la marile sărbători și lucruri de acest fel.
Dar nu aceasta este abordarea pe care o are Sf. Ioan Gură de Aur față de această problemă; el pune întrebarea și răspunde la întrebare nu cu care e minimul necesar pentru a merge la Biserică. Acest tip de gândire este o nebunie și cel mai nefericit, și, sincer, abundă în viața bisericească. Eu numesc asta „spiritualitate de tip cel mai mic numitor comun”. Un preot poate munci foarte mult pentru a-și încuraja oamenii să crească în viața lor spirituală, să ofere mai mult din inima lor lui Dumnezeu, să dobândească virtuți mai mari, dar cel rău vine și șoptește la urechile credincioșilor: „Oare chiar trebuie să fac asta? Văd că acea persoană de acolo nu face asta și am auzit odată că nici acel episcop nu face asta și nici acel preot nu face.”
Minimalismul e groaznic
Cât de trist! Spiritualitatea de tipul cel mai mic numitor comun este groaznică. Ești încurajat să postești din toată inima și cu seriozitate și apoi îți spui „dar acea persoană nu postește…”, sau preotul te încurajează cu adevărat să îmbrățișezi un pic de disconfort în folosul slujirii altor oameni și tu îțî spui: „am auzit că acea persoană, acel preot sau acel episcop sau acea Biserică mănâncă brânză, renunță doar la carne în Postul Mare și, așadar, noi chiar trebuie [să postim așa strict]? Sau ești încurajat să mergi la Biserică cu anumită râvnă și să mergi acolo cu mult înainte de timpul când chiar trebuie să fii acolo și apoi diavolul îți șoptește la ureche: „Nu a zis acel preot că atâta timp cât ești [la slujbă] măcar să auzi Evanghelia, poți încă să vii la Sfânta Împărtășanie? Nu a spus acel episcop că atâta timp cât ești acolo la citirea Sf. Evanghelii poți încă să iei Sf. Împărtășanie?”
Este atât de trist! Nu există niciun motiv să ascultăm acest tip de sfaturi demonice și ispită sau să considerăm astfel de spiritualitate de tipul cel mai mic numitor comun. Biserica gândește exact opus, ne pune înainte, nu pe cei îndoielnici, Biserica pune înaintea noastră sfinții, ea ni-i dă ca exemple pe sfinți astfel încât să putem aspira la o inimă mai mare, la un mod de viață mai iertător, la un mod de viață mai compătimitor, la un devotament mai zelos față de Mântuitorul nostru. Asta face Biserica, ea inspiră și nu… nu stinge flacăra, arătându-ne pe cei îndoielnici spiritual.
În acest text, citez în special din a opta îndrumare, dacă aveți acest text sau doriți să-l obțineți, să căutați acolo. În cateheza opt, el abordează această întrebare despre mersul la biserică. Nu e singurul loc în cele 12 prelegeri ale sale în care face asta, dar asta o face într-un mod concentrat în a 8-a îndrumare.
El spune: „Nu-ți irosi viața”. Așa începe. „Nu-ți irosi viața căutând bani.” Și descrie banii foarte florid, spunând: „Bogăția nu durează nici până seara. Pentru cei care se gândesc să o păstreze, banii sunt ca un sclav fugitiv îndurizat.” Asta a fost și experiența mea. Un sclav fugitiv cu inima îndurizată. De obicei, el abordează problema bogăției, deoarece căutarea banilor și acumularea de avere este probabil motivul numărul unu în mintea lui pentru care oamenii evită să meargă la biserică, deoarece sunt „prea ocupați” să facă bani pentru ceea ce „au nevoie”. Este o mare ispită pentru noi.
Să mergem zilnic
El spune: „Arătați, în schimb, râvnă adunându-vă aici în biserică în zori pentru a vă ruga și a vă mărturisi lui Dumnezeu și pentru a-I mulțumi pentru darurile pe care vi le-a dat deja.” Așadar, Sf. Ioan Gură de Aur îi încurajează pe oameni „Începe-ți ziua în Biserică, mergi la Biserică dimineața.” Apoi continuă: „Și seara întoarce-te la Biserică, dă socoteala Stăpânului pentru întreaga ta zi și cere iertare pentru căderile tale din acea zi. Dacă fiecare dintre noi își gestionează propria viață astfel, va putea trece peste marea acestei vieți fără primejdie și va merita bunătatea iubitoare a Domnului. Și când ceasul pentru a ne aduna în Biserică ne cheamă, să prețuim această adunare și toate lucrurile spirituale mai mult decât orice. Dacă dăm prioritate lucrurilor spirituale nu vom avea probleme cu cele materiale.”
Dați-mi voie sa repet asta, din Sf. Ioan Gură de Aur. Acestea sunt cuvintele lui și bănuiesc ca aveți încredere în el, în marele Sf. Ioan Gură de Aur. „Dacă dăm prioritate lucrurilor spirituale nu vom avea probleme cu cele materiale.” Veniți la biserică dimineața în drum spre serviciu, veniți la biserică seara, în drum spre casă.
Și apoi abordează problema anxietății, pentru că oricine, orice enoriaș care aude asta dacă este presat, așa cum am fost mereu de la cădere, plini de griji și anxietăți cu privire la supraviețuirea de bază. El spune: „să schimbăm preocupările noastre și să ne distribuim anxietățile.” Spune: „grijile le veți avea, dar asigurați-vă că le schimbați, asigurați-vă că renunțați la grijile inutile și acceptați grijile bune.”
Ce vrea să spună prin asta? „Să avem grija propriului nostru suflet, să fim cel mai preocupați cu asta, deoarece acesta este cel mai important lucru pe care îl avem. Vă rog să nu pierdeți toată ziua în distracții fără sens, în adunări dăunătoare, în băutură, ci păstrați în siguranță darurile date de iubirea lui Dumnezeu, în special cei care s-au îmbrăcat recent cu Hristos, adică cei nou botezați, și au primit Pogorârea Duhului Sfânt. Uitați-vă în fiecare zi la strălucirea hainei voastre, ca să nu primească niciodată pată sau cută.”
Grija de cele spirituale va rezolva probleme materiale
Acesta este sfatul acelui mare om. Mergi la biserică! În fiecare zi. Și dacă ești îngrijorat cum îți poți asigura traiul astfel, ai încredere în Dumnezeu, pentru că El se va îngriji de tine. Aceasta este afirmația. Dacă îți pasă de sufletul tău, dacă te înalți spiritual, dacă schimbi grija proviziilor pentru grija sufletului tău, El va avea grijă de lucrurile materiale. Acesta este sfatul Sf. Ioan Gură de Aur și este ceea ce el a trăit. Un atât de devotat preot și episcop, el a făcut ceea ce fac preoții și episcopii credincioși, s-a rugat tot timpul și a stat în fața sfintei mese, închinându-se Sfintei Treimi, mijlocind pentru oameni, făcând rugăciuni pentru sănătatea trupului și sufletului lor. Acesta e primul lucru pe care preoții și episcopii sunt chemați să-l facă, nu să se piardă în cele administrative, în poverile lumești, ci să stea în rugăciune în fiecare zi, dimineața și seara.
Sfat pentru preoți: slujiți zilnic
Când eram preot începător, aveam un ghid preoțesc în arhiepiscopie, un ghid preoțesc scris, aveam scrise multe lucruri, ceea ce mie îmi place foarte mult. Unele lucruri îmi place să le am în formă fizică, nu doar digitală. Dar în acel ghid al preoților era specificat foarte clar că toți preoții din arhiepiscopie trebuie să citească Utrenia, Vecernia și Pavecernița zilnic Asta am fost învățat și de părintele meu duhovnicesc, asta mi-a fost exemplificat de părintele meu duhovnicesc și asta am înțeles și așa am crescut.
Așa că, dacă citești deja Utrenia, Vecernia și Pavecernița, ca preot, de ce nu descui ușile? Fă-le în Biserică! Se poate face? Răspunsul este da! Absolut se poate! Când am fost hirotonit, în al doilea an de preoție, am devenit preot asistent într-o parohie locală minunată și parohia avea slujbe în fiecare zi, era ceva normal.
Când am venit la parohia mea, acum 26 de ani, am început slujbe zilnice. Nimeni nu a venit la început, dar eram atât de fericit că presbitera (soția) mea venea, copiii mei mici, cel mai în vârstă. Acum au 30 de ani, dar au venit de când erau mici. Eram fericiți, atât de fericiți. Apoi au început să mai vină câte o persoană, apoi încă una… Și acum avem slujbe în fiecare dimineață și în fiecare seară. Este doar ceva normal și atât de mulți enoriași vin și fac exact ceea ce spune Sf. Ioan Gura de Aur. Mulți își prețuiesc viața spirituală mai presus decât căutarea bogăției și a proviziilor, se încred în Dumnezeu că El va avea grijă de acestea. Ce cuvânt dragilor! Biserică în fiecare zi. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Sunteti sigur ca mai stiti limba romana?
sclav fugitiv îndurizat? Google translate sa traiasca!