Înainte de a citi citatele pe care le-am selectat pentru voi din articolele din săptămâna aceasta, vă rugăm vizionați un scurt, vechi ȘI actual cuvânt al părintelui Rafail Noica: care este deosebirea între falsa și adevărata smerenie?
Citatele pe care le-am selectat în această săptămână aduc în atenție teme duhovnicești care ne preocupă pe toți: lupta contra deznădejdii și a gândurilor, apropierea de Dumnezeu prin rugăciune, mintea curată, ajutorul de la sfinți… Vă îndemnăm ca prin aceste citate să reveniți la anumite articole și clipuri pentru aprofundare sau/și revizuire a înțelesurilor. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
(videoclipurile, podcasturile și transcripturile sunt în fiecare articol în parte)
Curajul este puterea noastră. Puterea noastră lucrătoare.
Tu să-ți păzești mintea, căci deznădejdea nu pleacă! Tu să-ți iei gândul de acolo! Du-l la răstignirea lui Hristos, la Patimile Lui, la Învierea Lui, la iubirea Lui, la cetele Mucenicilor, ca să-ți dezlipești mintea de sub influența descurajării.
El vede ceva şi gândul îi spune : „Ia seama acolo”, iar el zice gândului: „Nu iau seama„; şi-şi taie voia lui. Căci nu ia seama. Iarăși află pe unii care îl clevetesc şi gândul îi spune: „Zi şi tu cuvântul acesta”. Şi el îşi taie voia sa şi nu-l zice. Şi iarăși îi zice gândul: „Mergi, întreabă pe bucătarul ce fierbe”. Şi nu merge şi-şi taie voia lui. Vede iarăși ceva şi gândul îi spune: „Întreabă cine a adus aceasta ?” Şi el îşi taie voia sa şi nu întreabă.
Căci neavând ceva al său, prin lepădarea de egoismul său, tot ce se face e al său.
Marele secret al diavolului este că nu poată să facă nimic! Decât să trimită gânduri ca și mail-uri, sms-uri. Dacă le-am deschis, ne-am virusat. Dacă le băgăm la spam, adică nu le mai dăm importanță, am scăpat.
Ei, dacă mă interesează momeala, „băi, e important, băi, trebuie să o fac, măi, nu știu ce…” atunci diavolul ne-a agățat acolo. Diavolul totdeauna caută învoirea de gând! Pentru că dacă reușește să ne agațe atunci are dreptul să ne lupte. Face cu noi ca și în mașina de spălat.
(…) mintea trebuie să fie ca o fereastră deschisă către iubirea lui Dumnezeu.
(…) vorbim pur și simplu cu Domnul, înfățișându-I prin gândurile noastre, propriile noastre preocupări față de Tatăl nostru ceresc. Întrucât această rugăciune este un produs al inimii noastre, este imposibil ca Dumnezeu să nu ia în considerare o asemenea rugăciune. (Rugăciunea spoveditoare)
Nu e nevoie de multe cuvinte! Ci e vorba de un cuvânt care e de ajuns să primim răspunsul de la Dumnezeu. Nu e nevoie de multe cuvinte și multe explicații! Dar dacă nu înțelegem ceva, bineînțeles că atunci putem să-l întrebăm pe duhovnic, să ne explice cuvântul pe care ni l-a spus. Dar să nu ne așteptăm în spovedanie la discuții lungi.
În monahism se face ascultare desăvârșită, însă, în lume nu este așa, pentru că omul trebuie să ia decizii singur, duhovnicul nu poate să ia o poziție pe astfel de subiecte; nici nu trebuie ca duhovnicul să ia poziție în cele ce privește opțiunile și dorințele celui spovedit.
„Dar Trupul și Sângele Meu pe care vi le-am dat vouă nu sunt un dar? Toate bunătățile pământului ce sunt? Păsările cerului, peștii mării și celelalte nu sunt daruri? Și că am murit și M-am îngropat pentru dragostea voastră, că v-am slobozit din Iad și v-am așezat întru Împărăția Mea, aceasta nu este dar? Și cine altul v-a făcut unele ca acestea și atâtea bunătăți? Deci cum zici că nu ți-am dat niciun dar? Ai băgat de seamă că am ridicat capul la rugăciunea ta?
Așa fac la fiecare care se roagă, chiar daca el nu mă vede. Vrei, deci, un dar și mai mare? Iată, de acum și până la sfârșitul veacului, vei fi mângâiere și ajutor celor ce sunt pe moarte și mulți își vor ușura mântuirea cu chemarea numelui tău. Iată, că și diavolul nepăsării de care m-ai rugat să te izbăvesc, acum este legat.”
Pe Dumnezeu Îl interesează părăsirea păcatului, adică îmbunătățirea noastră, asta Îl interesează pe Dumnezeu.
Dacă o să luați toată Scriptura, tot Noul Testament, nu o să vedeți că scrie undeva să aveți curaj, să aveți curaj… Nu! Ci dă aceste dovezi ale faptului de ce trebuie să avem curaj. Înțelegeți? Asta este foarte, foarte important! Și deci, în clipa în care nu avem curaj, este o dovadă a faptului că nu știm adevărul, că nu cunoaștem realitatea, adică ne îneacă gândurile. Acolo este marea problemă!
(…) copiii sunt prinși în spatele ecranului, vizitează grădinile zoologice și învață despre diferite animale, dar asta nu se întâmplă practic, se joacă de-ascunselea, dar spațiul lor este limitat la cadrul camerei. Știi că nimic din toate astea nu e normal, pandemia a interferat cu curba normală de învățare a copilului, nu e de mirare cum se comportă.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Deosebit! E o bucurie să-l asculți! Mulțumiri, Părinte!