Înainte de a vă prezenta sinteza cu cele mai interesante citate și videoclipuri din această săptămână, vă prezentăm un scurt clip în care părintele Rafail Noica ne arată cum și când ne răspunde Dumnezeu cererilor noastre:
Citatele care alcătuiesc prezenta sinteză sunt doar frânturi pe care le-am considerat importante, din articolele și materialele video publicate în această săptămână. Vă încurajăm să reveniți asupra lor pentru a le redescoperi. Sperăm să aveți folos duhovnicesc din ele.
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite.
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută.
(videoclipurile, podcasturile și transcripturile sunt în fiecare articol în parte)
Dumnezeu cuvântează totul întru existență, dar apoi zice ceva foarte diferit, zice „Să facem o ființă umană… după chipul și asemănarea Noastră…”. Nu doar cuvântează spre existență: „Să fie om… este… e bun… a fost așa… s-a săvârșit…” Zice „să facem” o ființă umană – este proiectul Lui, este o dorință a lui Dumnezeu, să facă o ființă umană vie. Și, aș zice foarte concret, proiectul nu se încheie până când Hristos este pe Cruce. În Evanghelia după Ioan, Hristos pe Cruce zice: „Săvârșitu-s-a!” și chiar înainte de a merge pe Cruce, în Evanghelia după Ioan, Pilat, fără să știe ce zice, rostește: „Iată Omul!”
Însă, ce ne arată Hristos este că de fapt, El ne-a arătat ce-nseamnă să fii Dumnezeu prin felul în care moare ca om. Când te gândești – acest lucru e amețitor de profund. Nu ne arată ce înseamnă să fii Dumnezeu purtându-se în moduri despre care noi credem că sunt dumnezeiești. Aruncând fulgere…
Datoria noastră ca și creștini este de a ne ruga pentru toată lumea. Nu contează – că-s ruși, că-s ucraineni, ce o fi în lumea asta, noi ne rugăm! E datoria noastră de a ne ruga pentru toată lumea și pentru pacea întregii lumi. Noi ca și creștini. Nu numai noi, călugării, toți creștinii să ne rugăm pentru toți ca să-i lumineze Dumnezeu, să se liniștească, să ia hotărârile cele bune și să facă pace!
Încă o dată, fraților, nu știm și vreau foarte mult de la voi să stați liniștiți, să nu „ahh, gata, vine al treilea război mondial”. Fraților, nu-i chiar așa de simplu! Posibil să vină, posibil să nu vină, noi trebuie să știm ceea ce avem noi de făcut. Adică: rugăciune, iubire, întrajutorare și muncă – adică, fraților, să ne învățăm să trăim cu puțin, da.
Fraților, haideți puțin să avem smerenie și să spunem că nu știm! Haideți să spunem că nu știm și să lăsăm puțin lui Dumnezeu și noi să ne vedem de păcatele noastre și de nădejdea în Dumnezeu!
Sfințenia este un fenomen asemănător cu cel în care fierul se apropie de foc – fierul rămâne fier, focul rămâne foc însă fierul începe să capete proprietățile focului: este foarte cald și începe să emită lumină, pierzându-și aspectul întunecat și răceala caracteristică. Deci, în clipa în care se apropie de Dumnezeu, sfântul începe să capete proprietăți mai presus de fire și acțiuni care pentru unii sunt minunate iar pentru alții sunt sminteală, nebunie – lucruri de necrezut.
(…) durerile se depășesc prin rugăciune, răbdare și simplitatea nădejdii. Cine a încercat altfel, chiar dacă abordarea acestuia pare mai complexă, mai mult s-a încurcat în ițele ispitelor.
Deci să fie toate sub umbra ascultării că atunci avem plată, nu ne tulburăm, nu facem pe ascuns și atunci le facem cu drag ca pentru Dumnezeu. Deci să nu ne luăm asupra noastră, cum se zice, greutăți străine. Nu, noi trebuie să fim liberi si să le facem pe toate cu drag. Și dacă facem cu drag și pentru Dumnezeu, atunci o să avem și plată, și liniște sufletească, și folos.
Deci noi tot ce facem, trebuie să facem cu dragoste. Dar să nu ne alipim de ascultare, să devenim dependenți de ea, adică bolnăvicioși cu ascultarea aceea. Nu! Să o facem pentru Dumnezeu, dar liber.
Toţi cei fricoşi sînt iubitori de slavă deşartă. Dar nu toţi cei ce nu se tem sunt şi smeriţi la cuget. Pentru că nici tâlharii şi jefuitorii de morminte nu au frică, precum se ştie.
Când viața este plină de necazuri, oamenii au sentimentul că blestemul și mânia lui Dumnezeu au venit asupra lor. Dar, când aceste încercări vor trece, vor vedea că minunata providență a lui Dumnezeu i-a protejat meticulos în toate fațetele existenței lor.
(…) fiți schimbarea pe care o doriți în jurul vostru. De unde începem această schimbare, și cum? Păi cum? În primul rând trebuie să ne facem datoria acolo unde suntem. Ești profesor? Învață-i bine pe copii. Ești medic? Tratează-i bine pe pacienți fără să le mai iei șpagă. Ești corporatist? Ei bine, îndeplinește-ți task-urile acolo unde ești.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Ma bucur ca mai postați și din pr Rafail Noica care are un cuvânt viu, nuanțat, din experiența.
Doamne ajută la toată lumea ! Trăim vremuri uimitor de încărcate cu trăiri duhovnicești ce au fost spuse și scrise de sfinții părinți ! Dar puțini le-am luat ca și ascultare …Vedem simțim și trăim crunta realitate .As dori să știu cum și unde pot sa-l întâlnesc pe părintele Rafail Noica .Am o problema grea .
Pr Rafail are rânduiala de pustnic și zăvorat. Nu se întâlnește cu oamenii, nu vorbește.