
Săptămâna Mare: Cele 12 Evanghelii – fotoreportaj
18 aprilie 2025
Lumina Învierii să ne cuprindă pe noi și întreaga lume! – IPS Teofan al Moldovei
19 aprilie 2025Urmăriți un foarte bun material ce ne prezintă și ne tâlcuiește cea mai cunoscută icoană a Maicii Domnului – Hodighitria (Îndrumătoarea sau Călăuzitoarea)
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Maica Domnului Îndrumătoarea / Icoana Hodighitria
Una dintre cele două icoane reprezentative ale Bisericii Ortodoxe este aceea în care pruncul Iisus Hristos se află în brațele mamei Sale. Aceasta este mai mult decât o icoană. Este o istorisire și o învățătură pe care merită să le auzim.
Când intrăm într-o biserică ortodoxă sau privim la colțul de rugăciune din camera unei familii ortodoxe, sau colțul cu icoane, vom vedea două icoane în centru. În partea dreaptă va fi icoana lui Hristos Pantocratorul, Atotstăpânitorul, iar în partea stângă va fi icoana pe care o prezentăm astăzi. În limba greacă este numită „Hodighitria”. În română este adesea numită ”Maica Domnului Îndrumătoarea”. Icoana Îl înfățișează pe Hristos ca prunc în brațele Sfintei Sale mame, Maria. Icoana îl prezintă pe Hristos, ca om și Dumnezeu, dar în special ca ființă umană. Icoana Pantocratorului ne vorbește despre Hristos ca om și Dumnezeu, dar în mod special ca Domn și Dumnezeu. Deci aceste două icoane împreună cuprind înțelegerea noastră despre Iisus, începutul și sfârșitul credinței noastre.
Chiar dacă această icoană este cunoscută ca ”Maica Domnului Îndrumătoarea”, ea trimite, ca toate celelalte icoane, ca întreaga teologie, tot la Iisus Hristos. În Vest, icoanele Fecioarei Maria împreună cu Iisus sunt adesea numite ”Madona cu Pruncul”. Acesta nu este un nume incorect, dar nu ne spune întreaga poveste. ”Maica Domnului Îndrumătoarea” se referă la faptul că Doamna noastră ne indică și ne arată Calea, „Calea, Adevărul și Viața”, Iisus Hristos Însuși. După Iisus Hristos, [Fecioara Maria] este cea mai reprezentată în iconografie. Există multe icoane ale Maicii Domnului în Biserică, iar cele mai multe dintre ele sunt versiuni ale icoanei pe care o prezentăm astăzi. Cele mai multe dintre elementele pe care le descriem în acest video le vom găsi la toate icoanele Fecioarei Maria.
Ca în toate videoclip-urile noastre, menționăm că aceasta este doar o introducere în acest subiect. Vom menționa pe scurt elemente de teologie și iconografie despre care se pot scrie cărți întregi și vă invităm din nou să mergeți să vedeți o slujbă ortodoxă și să vorbiți despre credință cu cineva de acolo. Conform tradiției ortodoxe, această icoană stă la baza întregii iconografii. Prima icoană pictată vreodată a fost cea pictatâ de Sfântul Evanghelist Luca, și a fost prima versiune a „Maicii Domnului Îndrumătoarea”.
Se spune că au fost câteva icoane de acest tip făcute de mâna Sf. Luca care au fost păstrate în locuri ca Atena și Constantinopol, dar prima dintre ele a fost dată spre păstrare prietenului său, Teofil, împreună cu originalul evangheliei Sfântului Luca. Majoritatea acestor icoane, dacă nu toate, ale Sf. Luca au fost distruse în timpul prigoanei iconoclaste care a avut loc în secolul 9. Dar există câteva icoane în toată lumea ortodoxă despre care se spune că au fost copiate după o icoană pictată direct de evanghelistul Luca.
Ca și Evanghelia lui Luca, această icoană ne spune lucruri importante despre Fecioara Maria și despre Iisus Hristos. În partea de sus a icoanei putem vedea patru litere, care sunt abrevierea cuvintelor grecești „Μήτηρ τοῦ Θεοῦ” care înseamnă ”Maica lui Dumnezeu”. Am făcut un videoclip separat care explică mai mult despre această denumire, care nu înseamnă că Fecioara Maria este ridicată deasupra lui Dumnezeu, nu este considerată mai mare decât Dumnezeu, ci acest titlu este o expresie care ne permite să ne concentrăm pe Copilul din brațele sale, fiindcă Acesta este Iisus Hristos, și El este Dumnezeu, iar această femeie, care ține în brațe acest Copilaș, a dat naștere lui Dumnezeu întrupat.
În mod normal, ea este îmbrăcată într-o robă de un roșu închis, iar uneori pe dedesupt, se poate vedea marginea unui voal albastru care-i acoperă capul. Aceste două culori se regăsesc și în icoanele lui ”Iisus Pantocrator”, și ca și în cazul icoanelor „Iisus Pantocrator” puteți auzi diverse versiuni despre semnificația celor două culori, dar ambele interpretări ale celor două culori sugerează același adevăr. Aș spune că în înțelegerea cea mai tradițională a acestor două culori roșul este culoarea umanității, este culoarea Pământului și a sângelui, iar albastrul este culoarea cerului și reprezintă raiul și dumnezeirea. Iar faptul că vedem un pic de albastru pe sub mantie ne arată că aceasta L-a purtat pe Dumnezeu, divinitatea, în interiorul său. O semnificație alternativă a culorilor este că albastru reprezintă umanitatea, iar roșul mantiei semnifică prezența lui Dumnezeu peste tot în jurul său. Pe fruntea și pe umerii ei se văd 3 steluțe. Acestea sunt un simbolism evident al prezenței Sfintei Treimi în viața Sfintei Născătoare de Dumnezeu.
Aceste steluțe întăresc o parte importantă a credinței ortodoxe cu privire la pururea fecioria si puritatea Maicii Domnului, că aceasta a fost și a rămas fecioară înainte, în timpul, și după nașterea lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Conceptul teologic al pururea fecioriei Mariei este în totalitate legat de înțelegerea noastră teologică cu privire la cine este Iisus Hristos. Aceasta este o temă majoră și importantă care este prea mare chiar și pentru a fi introdusă în acest videoclip. Smerenia și ajutorul pe care Născătoarea de Dumnezeu îl aduce creștinilor este o parte importantă regăsită în toate aceste icoane. Ea îșî întinde mâna, direcționându-ne atenția spre Acela care este Centrul întregii realități.
Modul de reprezentare al lui Hristos, ca și copil în iconografia ortodoxă nu este chiar cum îi reprezentăm de obicei pe copii în piesele de artă. El poartă robă aurie ca semn al împărăției și dumnezeirii, iar poziția Sa se aseamănă adesea cu a unui profesor, sau pedagog. Deși fața Sa este mică, prezintă totuși trăsături ale unui bărbat în vârstă, arătând că, chiar pe când era copil, chiar înainte de a se naște, Acesta a fost dintotdeauna Cuvântul lui Dumnezeu, străvechi și înțelept, ținând în mâine Sale un sul, sau o carte, cu învățăturile Evangheliei și a credinței creștine. Acesta ne încurajează să ne asemănăm mamei Sale: să-L urmăm pe Dumnezeu, să ne încredem în Dumnezeu, să-L purtăm pe Hristos [în noi] și să-L arătăm lumii întregi.
Dacă nu ați văzut episodul nostru despre icoana ”Iisus Pantocrator” atunci vă rog să-l vizionați, pentru că are legătură cu acesta, precum și episodul ”De ce o iubim pe Fecioara Maria” și un episod despre ”Theotokos (Născătoarea de Dumnezeu)” în care discutăm de ce o numim mama lui Dumnezeu. Însoțim acest episod cu un amestec de ceaiuri numit ”După-amiază Australiană”. Nu sunt sigur de ce este numit astfel, deoarece toate sortimentele de ceai negru dinăuntru vin de pe alte continente. În mod natural, este ceai african, ceai din sud-estul asiei și ceai indian. Nimic nu a fost crescut aici în Australia, dar e un amestec numit ”După-amiază Australiană”. Este foarte bun!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!

1 Comment
Multumim pentru aceste cateheze si va rugam sa ne mai traduceti, sunt f bine facute 🙏