Înainte de a vă prezenta sinteza săptămânii, vă oferim un răspuns scurt, delicat și cu discernământ al maicii Siluana Vlad la întrebarea unui copil de 13: „Cum pot să scap de stresul că mi se întâmplă ceva rău?”
Vizionare plăcută!
Citiți în continuare o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Vizionați un celebru documentar produs de CBS la celebra emisiune „60 Minutes”, documentar care a popularizat Sfântul Munte Athos în lumea vestică mai mult decât orice alt mijloc, chiar dacă, desigur, poate că perspectiva ar fi putut să fie mai duhovnicească.
Îmi aduc aminte mărturia tatălui care avea 15 copii, mi-a spus că pe la primii cinci este cumplit, șapte, opt, parcă așa vezi o rază de lumină, iar de la opt în sus, îl citez pe tatăl respectiv: „te poartă Dumnezeu în brațe”. (…) mi-a plăcut foarte mult ce a spus o tânără, o fată dintr-o familie cu zece copii. I s-a pus întrebarea: cum este într-o familie cu atât de mulți copii. Și ea a spus că într-o familie cu mulți copii, bucuria se multiplică la zece și ai cui spune necazul.
Aspectul principal în rugăciune nu este cererea voastră, ci Hristos! În rugăciune, noi ar trebui să-L găsim pe Hristos și nu să ne prezentăm cererile! Dacă nu L-ai găsit pe Hristos, cine îți va rezolva cererile sau chiar plângerile?
Mama altădată, dar uita, că nu avea numai grija asta, să aducă de seara putina, să o aducă la căldură, și se dezgheța și scoteai de deasupra mai întâi zerul. Zerul nu-l lua nimeni, îl aruncai și urma în sfârșit laptele acru bun. Ei, cam așa se întâmplă și în viața asta a noastră de toate zilele, cu bogățiile ce sunt la masă, dar întâi se cere ca să avem o inimă curată, un suflet blând și iertător, se cere o viață din partea noastră, cât mai grea și mai persecutată sa fie, ca de-abia e creștină.
Ajung să-mi iert vrăjmașul, să-l pun mai presus de mine, ca să mă vindec. Aceasta e iubirea adevărată.
Multe lucruri eu le „botez”, iar egoismul meu se face nașul lor, se face un nănaș foarte bun. Vine și botează relațiile pe interes ca iubire, complexul de inferioritate ca smerenie. Și eu cred că sunt smerit și că am dragoste.
Lucrurile rele care există în viața noastră, și care vor exista până la A Doua Venire, când diavolul va fi învins, Dumnezeu ne dă puterea să le prelucrăm și să le transformăm în lucruri bune. Și otrava s-o facem tratament; și amarul să-l facem dulce. Și oțetul să-l prefacem în vin dulce. Și din întuneric să facem lumină. Dar până le vom transforma vom gusta toată această amărăciune. (…) Însă, cel ce va răbda, chiar dacă se necăjește și se chinuie și se întristează mult, va primi ca experiență veșnică prezența lui Dumnezeu în inima sa. Și atunci va înțelege că Dumnezeu este cu adevărat pacea sufletului nostru, că Hristos este Lumina lumii și că toate se luminează aproape de Hristos. Toate dobândesc altă dimensiune și le vede pe toate prin prisma Împărăției lui Dumnezeu celei veșnice.
Un om paraliza la pat, care nici nu se poate mișca. Ce nu ar da omul ăla să poată să aibă ce avem noi?! Nu l-ar mai interesa nimic! Ar dormi și pe pământul gol și desculț ar umbla și n-ar mai conta nimic, doar să poată să se bucure și el, să alerge, să se folosească de mâini, să muncească. Ar munci cu mâinile pământul, numai să poată să le folosească. Ar scrie, ar învăța, ar munci, ar îmbrățișa, ar slăvi pe Dumnezeu. Ar face cruce și ar mulțumi, omul care nu are ce avem noi. Deci vă dați seama cât de bogați suntem?
Sfinții Părinți ne învață că viața este ceva special pe Pământ, viața este creată, nu este un fapt întâmplător, o reacție chimică, un accident al electricității sau o reacție între substanțe chimice și microbi. Viața este o creație a lui Dumnezeu, viața însăși este creație a lui Dumnezeu! Iar odată ce înțelegem că este ceva unic în legătură cu Pământul, ideea de prezență a vieții pe alte planete devine absurdă.
(…) e o viață ființială de relație dintre om și Hristos. Și acest fapt se împlinește în cadrul Sfintei Împărtășanii. Dacă omul va pricepe și va trăi acest lucru, atunci nu va putea trăi fără Sfânta Împărtășanie. Dar, ca să trăiască acest lucru, trebuie să îl experieze zilnic sau, cel puțin duminica, în ziua Domnului, să se împărtășească – dacă are, desigur, binecuvântarea părintelui duhovnic.
Acum, de ce au ales creștinii ziua de 25 decembrie ca zi în care sărbătorim nașterea lui Hristos? Răspunsul este că vine de la festivaluri creștine mai vechi și tradiții creștine mai vechi decât sărbătorirea zilei de Crăciun.
Pentru mine, acesta este noul păgânism. Cred că trebuie să ne așteptăm la un grad de ostilitate pe care păgânismul îl impune atunci când domină societatea iar creștinismul este cea mai mare amenințare la adresa lor. Iisus a spus în felul următor:„[lumea] pe Mine Mă urăște, pentru că Eu mărturisesc despre ea că lucrurile ei sunt rele.” [Ioan 7:7] și „De vă urăște pe voi lumea, să știți că pe Mine mai înainte de voi M-a urât.”
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!