
Lipsa de rușine și ieșirea din minți – p. Teologos
1 aprilie 2025
Hristos vorbește adâncului întunericului din noi – p. Spiridon Bailey
2 aprilie 2025Urmăriți un interesant reportaj despre o mișcare a unor adolescenți din New York care au renunțat la dependența de telefoanele mobile.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Acești adolescenți din New York refuză telefoanele mobile și rețelele sociale. Iată de ce.
Oficialii orașului au catalogat anul acesta social media ca și pericol pentru sănătatea publică, iar administrația Adams continuă să ia în considerare interzicerea telefoanelor mobile în școli. Dar potrivit unor relatări, unii elevi încearcă să-și învingă singuri adicția față de tehnologie.
Un grup de adolescenți petrec timp într-un parc, râzând, meșteșugind și vorbind. Este neobișnuit pentru că nu există nici măcar un smartphone la vedere. Ei fac parte dintr-un grup mic, dar în creștere, de studenți din Brooklyn, care au format Clubul Luddite numit după o mișcare din sec. 19 care se opunea industrializării. – În timpul Covidului m-am uitat la timpul meu de ecran și mi-am zis: ”Uau! Îmi petrec mai mult de jumătate in timpul cât sunt trează, pe telefon. Ceva trebuie să se schimbe!”
Grupul se reunește în Parcul Prospect în fiecare duminică. S-a format la Liceul Edward Murrow din Brooklyn și s-a extins de atunci și la alte școli. Amanda Hanna-McLeer era profesor la Murrow când a început să observe cât de mulți dintre elevii ei se luptau cu adicția de tehnologie.
– Am fost numită Luddite ani de zile și nu în sens pozitiv, ci foarte derogatoriu. Ludiții sunt adesea văzuți ca antiprogres, retrograzi.
– Ce e un ludit (luddite)?
– Cineva care este împotriva abuzului tehnologiei, nu a utilizării ei. Într-o zi, o studentă pe nume Eva De La Cruz i-a arătat clipuri de la întâlnirile ei săptămânale cu Prietenii Ludiți, un grup la care s-a alăturat după ce s-a simțit descentrată după pandemie.
– Sunt la liceu și pe cale să intru la Facultate și mă simt ca și cum viața mea a fugit de mine. Ei au interese diferite, merg la școli diferite, dar au în comun angajamentul de a renunța la adicția de telefon. Amanda a fost așa de inspirată de vigilența lor încât a renunțat la meseria de profesor și a sărit cu capul înainte în realizarea unui documentar despre ei, coprodus de De La Cruz.
– Când nu sunt telefoane în preajmă, la o întâlnirea de duminică, ei desenează, cântă, dansează, scriu, fac ce ar trebui să facă adolescenții.
Ea speră să lanseze filmul anul viitor, dar a lansat o vânătoare de comori în instituțiile de referință din Brooklyn, ca metodă de a-i convinge pe tineri să pună telefoanele jos și să petreacă ceva timp împreună, măcar pentru o vreme. Din Brooklyn, a relatat Hannah Kliger, CBS news, New York. Conform programului de evaluare a studenților internaționali, 2/3 din adolescenții americani au fost distrași de telefoane mobile la ore.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!

3 Comment
Foare frumos ! Bravo !!!
Bun exemplu !
(remarca subiectiva, mi se pare ca pe fata lor se citeste un fel de serenitate si nevinovatie care la alti tineri nu se observa asa usor. Alta remarca obiectiva sunt numai fete => baieti, stiti ce aveti de facut 🙂 => club de low tech 🙂 )
Ce parere au preotii din Athos despre invatamantul de acasa?
Vedeți https://www.chilieathonita.ro/2024/09/17/educatia-tinerilor-intimidarea-p-teologos/